Lifehacking

Reshift Digital (eigenaar Lifehacking.nl) heeft zonder overleg met auteurs artikelen aangepast en de naamsvermelding veranderd naar “Redactie Lifehacking”.

Reshift Digital weet van de zaak maar onderneemt helaas geen actie:

 • Patrick Mackaaij heeft vergeefs contact gezocht op 3 september 2019 (contactformulier en Twitter Lifehacking) en 11 april 2020 (contactformulier en Twitter ReShift).
 • Martijn Aslander heeft tussendoor contact gehad met een Reshift-medewerker.
 • Op 7 mei 2020 heeft journalist Nick Kivits naar aanleiding van gesprekken met Martijn Aslander, Patrick Mackaaij en Paul Molenaars (ReShift) het artikel “Voormalig auteurs Lifehacking voelen zich bekocht vanwege verdwijnen auteursnamen” gepubliceerd.

Inmiddels sturen Martijn Aslander en Patrick Mackaaij daarom aan op:

 • Verwijderen van onze artikelen van Lifehacking.nl (voorkomt herhaling in de toekomst, de site is qua toonzetting en “Sexfret” een andere richting ingeslagen en er zijn inmiddels toch voldoende van die nieuwe artikelen)
 • Juridische kosten verhalen
 • Misschien inkomstenderving – de site verdient al jaren geld met advertenties aan onze artikelen en nu dus zonder naamsvermelding

Dat doen we graag samen met jou als voormalig auteur!

Aanmeldformulier

Wil jij je aansluiten? Geef dan hieronder je naam en e-mailadres op. En of je meebetaalt aan de juridische kosten (€2000-4000 totaal – dus niet per persoon). Met dus een klein risico dat je je geld kwijt bent als we de zaak onverhoopt verliezen.

Geïnteresseerde juristen zoals Charlotte Meindersma die de conversatie op Twitter opmerkten trokken eensluidend de conclusie: geen contract ondertekend door de auteur (met pen)? Dan is verwijderen van naamsvermelding en aanpassing/verminking niet oké.

We nemen na een korte pauze om Lifehackers in kaart te brengen eerst formeel contact op met Reshift Digital (sommeren).

Jouw situatie polsen of in kaart brengen?

Heb jij voor Lifehacking geschreven? Dan kun je de situatie van jouw artikelen in bekijken met Wayback Machine.

 1. Achterhaal de voormalige url van jouw auteurspagina. Dat is http://lifehacking.nl/author/[inlognaam] (in mijn geval http://lifehacking.nl/author/patrick/)
 2. Open Wayback Machine en voer jouw url in
 3. Klik in de agenda op een datum (en dan tijdstip) met een bolletje – dat is een indexatiedatum waarop de pagina nog in tact was. Indien nodig kun je bovenaan de pagina een ander moment in de tijd kiezen.
 4. Als je meer dan 20 artikelen schreef, kun je de rest vinden via de knop “meer” onderaan de pagina. De knop “meer” linkt in mijn geval naar: http://web.archive.org/web/20190228190547/http://lifehacking.nl/author/patrick/page/2/ (de /2/ kun je verder ophogen als de knop “meer” niet werkt)
 5. Open vervolgens een artikel via Wayback Machine.
 6. Open hetzelfde artikel op de huidige site van Lifehacking. Je kunt hiervoor het webadres van WayBack Machine aanpassen. Bijvoorbeeld van: http://web.archive.org/web/20190525162542/https://lifehacking.nl/onderweg/de-beste-lifehacks-voor-je-auto-tijdens-koude-dagen/ naar: https://lifehacking.nl/onderweg/de-beste-lifehacks-voor-je-auto-tijdens-koude-dagen/
 7. Je zult zien dat de je naam onder het artikel is veranderd naar “Redactie Lifehacking” en wellicht is de tekst herschreven.