Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Een video is een serie beelden achter elkaar. Denk bij het maken van video ook eens aan een Animated GIF. Animated GIFs zijn geluidsloze video’s die meteen afspelen en zichzelf eventueel één of meerdere keren herhalen. Met de gratis tool LICEcap kun je je scherm opnemen (screen capture) naar een Animated GIF. Handig om bijvoorbeeld korte handelingen op het scherm op te nemen voor een demonstratie of instructie.
Animated GIF stamt uit 1989 (GIF 89a) en sinds 1990 is het (dankzij Netscape) uitgebreid met de mogelijkheid tot herhaling (loop). Volgens mij ondersteunt iedere webbrowser standaard Animated GIFs zonder extra plug-in of extensie. Er zijn ook veel tools beschikbaar om Animated GIFs te maken.
Het voordeel van Animated GIF boven het insluiten van flash of een video van bijvoorbeeld YouTube is vooral dat deze direct begint met afspelen.
Mogelijkheden van LICEcap voor het opnemen van een Animated GIF
Als je LICEcap start dan kijk je direct door een venster naar je huidige scherm. Door LICEcap te verplaatsen richt je je op wat je wilt opnemen.
Onderaan kun je de afmetingen van de opname van LICEcap in pixels instellen wat handig is als je je richt op een specifieke afmeting. Anders kun je het venster van LICEcap groter en kleiner slepen met de hoeken.
Met FPS stel je in hoeveel foto’s LICEcap per seconde maximaal mag nemen. Meer foto’s maken het filmpje meer vloeiend. Het opnemen en afspelen kost dan ook meer capaciteit van de computer.
Als je klikt op Record dan vraagt LICEcap eerst waar je de opname wilt bewaren. In dat venster kun je het volgende instellen:
- title frame: Een optionele titel voor het filmpje, eventueel in grote letters.
- elapsed time: Onderaan het filmpje laten zien hoe lang het al bezig is.
- mouse button press: Zichtbaar maken waar je met de muis klikt en sleept.
- .GIF repeat count: Herhaling van het filmpje, standaard oneindig.
- Ctrl+Alt+P pauses recording: Extra sneltoets voor het pauzeren van de opname zodat je de muisbediening van LICEcap niet opneemt. LICEcap pauzeert is dan ook te pauzeren met het iets gemakkelijkere Shift+spatie.
Zodra je de bestandsnaam hebt gekozen telt LICEcap drie seconden af en begint dan met opnemen. Tijdens de opname kun je het scherm verslepen als je iets anders in beeld wilt brengen.
N.B.: LICEcap kan opnemen in een eigen formaat (.LCF – LICEcap files) maar dit kun je dan weer bijna nergens mee afspelen.
Hieronder zie je hoe je met LICEcap een deel van het scherm opneemt. De video laat zien dat je het scherm tijdens de opname kunt verslepen en dat je de klik- en sleephandelingen van de muis zichtbaar kunt maken.
LICEcap neemt op wat in het frame zichtbaar was. Het resultaat van de opgenomen demonstratie kun je zien op de website van LICEcap. Hieronder invoegen zou deze pagina wat te druk maken.
Tijdens het pauzeren kun je extra tekst invoegen, bijvoorbeeld om iets toe te lichten of een volgend onderdeel van je video aan te kondigen. LICEcap laat deze over de opname heen zien. Na het pauzeren telt LICEcap weer drie seconden af.
Met vragen over LICEcap kun je terecht in de Cockos Forums.
In- en uitzoomen
Soms wil je tijdelijk in- en uitzoomen om de nadruk op een klein deel van het scherm te leggen.
Onder Windows kun je met Ctrl+ en Ctrl- webpagina’s in- en uitzoomen. Windows 7 heeft een ingebouwd vergrootglas waarmee je ook buiten de webbrowser kunt inzoomen. Deze activeer je met Windows+.
Onder macOS activeer je via Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid onder Vergroot/verklein de optie “Gebruik toetscombinaties voor zoomen”. Vervolgens kun je met Cmd+Alt en +/- in- en uitzoomen.
Beeld van een smartphone of tablet opnemen
Het is mogelijk om het beeld van je smartphone of tablet weer te geven op je PC of Mac.
Zo kun je je iPad, iPhone of iPod Touch weergeven op PC of Mac met Reflector.
Voor Android zijn er ook oplossingen, zoals androidscreencast.
Voorbeeldvideo: Fingertype van Fingertips
In de video hieronder een video waarin ik demonstreer dat het mogelijk is om veelgebruikte tekst onder een afkorting te zetten.
Mocht je daar overigens meer mee willen doen: macOS en iOS kunnen standaard trefwoorden uitklappen (Text Expander maakt nog meer mogelijk). De tool waar de video over ging – Fingertips – is helaas 30 juni 2024 gestopt..
Animated GIFs maken van foto- en videomateriaal
LICEcap is bedoeld om je scherm op te nemen (screen capture). Op basis van foto- en videomateriaal kun je ook Animated GIFs maken, daarvoor heb je een ander tool nodig.
Kijk eens naar Animated GIF Generator Make a GIF waarmee je GIFs kunt maken op basis van foto’s, je webcam of een YouTube-video. Zonder watermerk en in hogere kwaliteit als je inlogt met Twitter of Facebook.
Een leuke categorie Animated GIFs zijn de Reaction GIFs waarmee je op basis van een bekend filmfragment een reactie kunt sturen om je gevoel uit te drukken. Dat is eens wat anders dan een smiley :)
Google+ kan een Animated GIF voor je aanmaken als je een serie foto’s uploadt die vlak na elkaar zijn gemaakt.
Lennart Kraak tipte via Twitter dat je repeterende Animated GIF’s op een pagina kunt pauzeren met de ESC-toets.
De ESC-toets werkt met Internet Explorer en Firefox. Voor Chrome (Stop animations) en Safari (Deanimator) is er vooralsnog een extension voor nodig.