Ga naar de inhoud

Letters en getallen leren schrijven op iPad of iPhone met LetterSchool

LetterSchool is een app voor iPhone en iPad waarmee kinderen van 4 tot 6 jaar letters en getallen leren schrijven.

De reviews in de appstore zijn heel positief en de app heeft veel awards gewonnen. Terecht, want de app heeft verrassend veel diepgang en ziet er schitterend uit.

De te leren letters en getallen zijn onderverdeeld in drie sets:

 1. Hoofdletters van A tot Z;
 2. Cijfers van 1 tot en met 10;
 3. Kleine letters van a tot en met z.
LetterSchool logo (Leren schrijven is cool!)

Je kunt van oefenset wisselen door te slepen (swipen) met je vinger. Of kies een andere set via de instellingen.

Letterklanken en tellen

Letters en cijfers worden eerst geïntroduceerd. De stem van Dirk Scheele zingt de letterklank, bijvoorbeeld: “Dit is de letter ‘e’ van “eskimo”. Je ziet dan ook een afbeelding van een eskimo. Bij getallen hoor je de stem de voorwerpen tellen.

LetterSchool letter 'e' leren schrijven

Vervolgens verschijnt de letter of het cijfer groot in beeld. LetterSchool past zich aan het scherm aan, dus voor hoge danwel brede letters kun je het scherm een slag draaien.

Aanraken, overtrekken en zelf schrijven

Onder de letter kies je nu opeenvolgend de drie oefeningen:

 1. Aanraken
  Tik met je vinger het eerstvolgende bolletje aan op de positie waar je eerstvolgende schrijfbeweging zou zijn. Zo leer je waar de letter begint, van richting verandert en stopt.
 2. Overtrekken
  Trek met je vinger op de juiste schrijfwijze de letter of het cijfer over.
 3. Zelf schrijven
  Schrijf met je vinger op de juiste schrijfwijze de letter of het cijfer.

Herhaling en motiverende animaties

Iedere letter of ieder cijfer oefen je zoals hierboven beschreven drie keer. Tijdens en na de oefening wordt je getrakteerd op schitterende animaties zoals een snoepketting, fluitende trein (zie afbeelding) of uitrollende kabel die de schrijfbeweging volgt.

Als je alle oefeningen van alle letters of cijfers in een set hebt gehaald dan verandert het menu van zilver naar goud. In goud maak je nogmaals alle oefeningen. LetterSchool is nu wel strenger, je moet dus netter schrijven. Er zijn nieuwe animaties en de door jouw geschreven letters en cijfers pronken in het menu.

Voortgang bewaren

LetterSchool bewaart de voortgang voor maximaal drie “spelers”. Je kunt zien welke letters en getallen je al hebt gehaald.

Met “Wis score” kun je de behaalde letters van een speler wissen en opnieuw beginnen. Omdat je het slotje naast de knop Wissen eerst moet indrukken kun je dit niet per ongeluk doen.

Toekomstige ontwikkelingen LetterSchool

LetterSchool werkt met blokletters, zonder lijntjes. De eenvoudige blokletters sluiten aan op hun behoefte om al vroeg met letters bezig te zijn, wanneer het verbonden schrift nog te moeilijk is. De meeste kinderen leren dit vanaf groep 3. Nieuwe apps voor verbonden schrift zijn nog in de maak. LetterSchool gaf december 2012 aan nog niet te weten óf en wanneer de app ook voor Android beschikbaar komt.

Blijf op de hoogte van nieuwe apps door LetterSchool te volgen via Twitter, Facebook of schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief via e-mail.

LetterSchool – Leren schrijven is cool!

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php