Ga naar de inhoud

Achtergrondgeluiden uitbannen met Krisp

Achtergrondgeluiden tijdens (video)bellen zijn storend. Sinds 2020 met COVID-19 (Corona) hebben we wereldwijd te maken met extra geluiden van kinderen, televisie en games. Achtergrondruis (noise) verstoort videovergaderingen via Microsoft Teams, Google Meet of Zoom. Gesprekken met callcenter-medewerkers zijn lastig te volgen. Krisp helpt mensen al sinds 2018 elkaar beter te verstaan.

Bij achtergrondgeluiden kun je denken aan:

  • drukke locaties zoals een koffiebar, straat of vliegveld;
  • huisgenoten die TV kijken of met elkaar praten;
  • huisdieren die om aandacht vragen (blaffende honden en miauwende katten).

De ene keer komt het achtergrondgeluid bij jou vandaan. Als je de vergadering zelf prima kunt volgen zijn andere deelnemers van de vergadering alsnog afgeleid. Je huisgenoten tot stilte manen is vervelend voor iedereen en minder makkelijk als jij in een andere kamer werkt.

De andere keer komt het achtergrondgeluid bij anderen vandaan. Je probeert de aandacht bij het gesprek houden. Maar op een gegeven moment trekt het lawaai teveel aandacht of kun je de spreker onvoldoende verstaan.

Muten is de oplossing niet. Je kunt lawaai op de achtergrond van een spreker er niet mee onderdrukken. Die microfoon moet toch open. Daarnaast is het al vervelend als je jezelf vergeet te unmuten. Als je anderen onderdrukt, is de verwarring nog groter. Soms is er nu eenmaal geen plek in de buurt te vinden waar je zonder achtergrondgeluid kunt praten.

Krisp helpt mensen al sinds 2018 elkaar beter te verstaan. Met een druk op de knop schakel je achtergrondruis uit. Zowel voor geluid van anderen dat via je speakers of koptelefoon binnenkomt als geluid dat via jouw microfoon anderen bereikt.

“Het is alsof je van indoor speeltuin Ballorig naar het hele huis voor jezelf bent gegaan.”

Mijn directe collega tegen mij :)

De app herkent het verschil tussen een menselijke stem en achtergrondgeluiden en filtert razendsnel achtergrondruis weg als jij dat wilt. Technisch gezien maakt de app gebruik van Artificial Intelligence (Deep Neural Networks) – maar daar hoef jij niets van te weten.

Je hoeft alleen te weten dat je voor de prijs van een kop koffie per maand rustig kunt bellen. Met de gratis versie bel je 60 minuten per dag zonder achtergrondruis. Zo kun je goed kennismaken met de app. Krisp Pro mag je op drie apparaten gebruiken en kent geen tijdslimiet. Je kunt in één keer voor meerdere mensen een account aanschaffen (Teams / Enterprise).

Krisp uitproberen

Eerst horen, dan geloven – niet?

  1. Open de homepage van Krisp
  2. Scroll naar “See Krisp in Action”
  3. Kies het achtergrondgeluid waarmee je wilt experimenteren (bijvoorbeeld “Family Noise”)
  4. Druk op de afspeelknop
  5. Klik rechtsboven op de Mute-knop om het effect van Krisp te horen

Aaaaah. Rust. Niet dan?

Krisp installeren

Op de homepage van Krisp kun je rechtsboven een gratis account aanmaken met de knop “Get Krisp for Free”.

Krisp is beschikbaar voor Windows en macOS en binnen webbrowser Chrome. Er is een iPhone-app om ruisvrij te bellen naar Amerikaanse of Canadese telefoonnummers voor het volgen van conference-calls.

Na de installatie kent je computer een extra speaker en microfoon.

Krisp-instellingen: microfoon en speaker

In apps waarin je achtergrondgeluiden wilt filteren, zoals Microsoft Teams, Google Meet of Zoom, kies je Krisp als speaker en microfoon.

Microsoft Teams met Krisp als luidspreker en microfoon

Net zoals je zou schakelen tussen een koptelefoon en de speaker+microfoon van je computer.

Screenrecording en podcasten

Maak je wel eens een podcast? Dan heb je ook hier het probleem dat Krisp oplost: je wilt alleen menselijke stemmen opnemen.

Dat geldt ook voor het opnemen van filmpjes waarmee je je scherm opneemt om iets uit te leggen aan anderen. Als je zonder geluid kunt of ondertiteling is genoeg, dan kun je natuurlijk muten. Gelukkig kun je in applicaties zoals Loom, Camtasia, Screencastify en ScreenFlow Krisp als microfoon instellen.

Toekomst van Krisp

Krisp werkt aan nieuwe functies, zoals:

  • Speaking Time: zodat je in de gaten houdt hoe lang je zelf aan het woord bent;
  • Vocal Excitement: een indicator van enthousiasme in je stem zodat je mensen betrokken houdt;
  • Smiling: (glim)lach je wel genoeg?
  • Krispen Space: knapt je videobeeld op, fixt je haar, shirt, logo op shirt, stem en achtergrond.
Tags:

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php