klik hier

Vermijd “Klik hier”. Leg duidelijke koppelingen tussen hyperteksten.

Veel web-auteurs lijden aan de “klik hier”-manie, de neiging om een koppeling (hyperlink) met één geaccentueerd woord aan te geven (‘hier’) en de koppeling ergens anders in de tekst te beschrijven. Een paar voorbeelden:

  • Meer informatie over struisvogels vindt u hier.
  • Selecteer deze koppeling voor onze nieuwe cursus Schilderen in olieverf.

Een dergelijke manier van schrijven maakt het de lezer van de pagina niet gemakkelijk. Dit artikel laat zien hoe de “hier” link kan worden vermeden. Bijkomend voordeel is dat zoekmachines zoals Google de teksten ook beter kunnen verwerken (search engine tip!).

Omdat koppelingsteksten op een Web-pagina visueel worden geaccentueerd, springen deze woorden er nogal uit en trekken ze veel sterker de aandacht dan de omringende tekst. De lezer ziet eerst de koppelingen en gaat pas daarna de tekst lezen. Probeert u het maar eens. In de onderstaande gearceerde tekst ziet u een bijzonder gruwelijk voorbeeld van de ‘klik hier’-manier. Doe uw ogen even dicht, open ze weer en kies direct een willekeurige ‘hier’ of ‘deze koppeling’ in de gearceerde tekst. Hoe lang duurt het voor u erachter bent waar de koppeling op slaat?

De trainingen van het Nederlandse bedrijf meereffect zijn geïnspireerd op de werkwijze Getting Things Done van David Allen. Voor gebruikers van Microsoft Outlook heeft meereffect het boekje “Elke dag je hoofd en inbox leeg” geschreven. Lees daar meer over door deze koppeling de volgen. Taco Oosterkamp van meereffect heeft het boekje uitgebracht aan de hand waarvan je Microsoft Outlook eenvoudig in kunt richten. Klik hier om daar meer over te lezen. Doordat de inrichting geïnspireerd is op de werkmethodiek Getting Things Done maak je daar ook direct een goede start mee. Je kunt het boekje bijvoorbeeld bestellen via Bol.com of bij Managementboek.nl. Daarnaast biedt meereffect praktische trainingen om ervaring op te doen met Getting Things Done. Daar lees je meer over door deze koppeling te volgen.

Voer dezelfde test nu eens uit met onderstaande gearceerde tekst, een goed georganiseerd koppelingsmenu dat dezelfde informatie bevat als de tekst hierboven. Omdat ‘hier’ niets vertelt over de reden en de inhoud van de koppeling, moet de lezer de tekst voor en na de koppeling doorploegen om uit te vinden wat hier dan wel wezen mag. In alinea’s met veel van dit soort onduidelijke koppelingen is het verband tussen de koppelingstekst en het gekoppelde document voortdurend zoek en moet de lezer erg veel moeite doen om de zaak te volgen.

Het Nederlandse bedrijf meereffect biedt praktische trainingen om ervaring op te doen met de werkwijze Getting Things Done (GTD) van David Allen. Daarnaast biedt meereffect gebruikers van Microsoft Outlook het boekje “Elke dag je hoofd en inbox leeg” van Taco Oosterkamp.

Klik hier

Omschrijven van “klik hier”

Dus in plaats van:

  • Meer informatie over struisvogels vindt u hier.

kunt u beter een zin als deze gebruiken:

  • De dierentuin van Palo Alto kan u alles over de verzorging van struisvogels vertellen.

of:

  • De dierentuin van Palo Alto kan u alles over de verzorging van struisvogels vertellen.

En in plaats van:

  • Selecteer deze koppeling voor onze nieuwe cursus Schilderen in olieverf.

is het volgende beter:

  • U kunt zich natuurlijk ook direct inschrijven voor onze nieuwe cursus Schilderen in olieverf.

De tekst van dit artikel is geïnspireerd op anderhalve pagina uit een boek uit 1995 waarin Laura Lemay een goede introductie van HTML verzorgt. De boeken “Werken met HTML” en “Werken met HTML voor gevorderden” zijn tweedehands verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.