Juf Jannie

Juf Jannie: apps voor iPhone, iPad en Android voor peuters en kleuters

Vanesa en Tayari Alberga zijn het team achter Juf Jannie. Zij werken beiden in het onderwijs. Geïnspireerd door de interesse van hun eigen kind in de iPhone én geconfronteerd met het kleine aanbod aan leuke leerzame Nederlandstalige apps zijn zij begonnen met het ontwikkelen van apps voor peuters en kleuters.

De website Juf Jannie gaat verder dan informeren over de eigen apps – hij staat bol van informatie. Leuke dingen om te doen zoals kleurplaten, knutselwerkjes, koken met kinderen en een doe- en kleurboek. Voor ouders en leerkrachten zijn er tips over het omgaan met pesten en om aankopen door kinderen op een iDevice te voorkomen. De site informeert over speelgoed, onderwijs, boeken, spellen, uitjes en andere leuke apps. De nieuwste apps van Juf Jannie zijn ook beschikbaar op Android.

Voor dit artikel bekeek ik de apps die Juf Jannie zelf heeft gemaakt in de volgorde cijfers, letters, woorden en puzzels.

Juf Jannie

Juf Jannie leert Jop tellen

In samenwerking met ontwikkelaar Heppi (van Jop de Giraf) is de app Juf Jannie leert Jop tellen ontwikkeld. Je kiest uit één van de negen oefeningen. Iedere oefening kiest een willekeurig getal tot tien of twintig. De bedoeling is dat je het door Juf Jannie genoemde aantal appels, ijsjes, auto’s, poppen etc. voor Jop versleept.

Tijdens het slepen hoor je Juf Jannie duidelijk meetellen. De app ziet er vrolijk uit en geeft leuke animaties en geluiden als beloning. Vanesa Alberga zegt hierover: ”Als onderwijzer weet ik hoe belangrijk het is om kinderen op jonge leeftijd al bezig te laten zijn met echt tellen en niet alleen een rijtje te laten opnoemen.”

Juf Jannie leert Jop tellen

Download “Juf Jannie leert Jop tellen” voor iPhone of iPad.

Cijfers en getallen leren en oefenen met tellen

Cijfers en getallen leren en tellen leert kinderen van 2-6 jaar cijfers en getallen herkennen, tellen en getalgevoel met de getallen 1 t/m 20.  De app is bedoeld als voorbereiding op groep 3.

Er zijn vijf oefeningen. Elke oefening heeft meerdere niveaus in de vorm van hogere getallen. De oefeningen, geluiden en stem zijn gevarieerd.

In de eerste oefening vraagt Juf Jannie welk nummer een bepaalde winkel heeft. Het kind moet hiervoor de winkel herkennen, het getal op de winkel bekijken en dan dat getal aanwijzen op de weg voor de winkel. De tweede oefening noemt een getal en vraagt de winkel met dat nummer aan te raken. Bij de derde oefening moet het kind het nummer van de winkel zonder nummer aanwijzen.

In de vierde oefening telt het kind speeltjes in een speelgoedkast. De laatste oefening laat genummerde kauwgomballen vallen waarna het kind ze opruimt door de gevraagde nummers aan te tikken.

Download “Cijfers en getallen leren en tellen – Juf Jannie” voor iPhone of iPad of Android.

Letters leren lezen

Letters Leren Lezen maakt kinderen bekend met de letters van het alfabet en de fonetische uitspraak van de leesletters.

Letters leren lezen
 • Letters leren
  Tik een letter aan om de uitspraak te horen.
 • Letters oefenen
  Juf Jannie noemt een letter waarna je die aan moet wijzen.
 • Plaatje afmaken
  Maak de tekening af door de letters aan te tikken.
 • Hoofdletters
  Sleep een kleine letter op de weergegeven hoofdletter.
 • Letters en plaatjes
  Tik een plaatje aan om de eerste letter en het woord te horen.
 • Letter bij plaatje
  Sleep een kleine letter op het weergegeven plaatje.
 • Plaatje bij letter
  Wijs het plaatje aan die begint met de genoemde letter. Zoals hieronder de “i” van inktvis.
Letters leren lezen - inktvis

In sommige oefeningen komen de Q, X en Y niet voor omdat deze in de methodes van groep drie ook niet worden geoefend.

Download “Letters leren lezen” voor iPhone of iPad of Android of bekijk eerst de video.

Leren lezen voor groep 3

Leren lezen voor groep 3 is speciaal ontwikkeld met het oog op het leesonderwijs zoals de kinderen in groep 3 krijgen aangeboden. De woorden in de app zijn klankzuiver, zoals de kinderen dat ook in de klas oefenen. De app is vooral bedoeld voor beginnende lezers en voor kinderen uit groep 1 en 2 die al interesse hebben in leren lezen.

Juf Jannie - Leren lezen voor groep 3

Er zijn zes oefeningen:

 1. Sleep het juiste woord op het plaatje (keuze uit drie woorden)
 2. Sleep alle juiste woorden op het plaatje (keuze uit 10 woorden)
 3. Sleep de mogelijke plaatjes naar het letterhokje (letterhokje laat een paar letters zien)
 4. Sleep de eerste letter van het woord van de afbeelding naar het letterhokje
 5. Sleep de letters van het woord naar het letterhokje (schrijf het woord)
 6. Sleep het juiste plaatje naar de zin (zinnen zoals “er staat een vier op de deur”)

Je kunt steeds de afbeelding aantikken om het bijbehorende woord te horen.

Download “Leren lezen voor groep 3” voor iPhone of iPad.

Woorden leren met “De zee” en “Seizoenen”

De zee is een universele app (zowel voor iPhone en iPad) om de woordenschat van kinderen uit te breiden. Kinderen leren eerst dieren en dingen kennen door ze aan te wijzen. Juf Jannie vertelt er iets over als je het aanwijst. Daarna kun je kijken of je alles goed onthouden hebt.

Woorden leren met De Zee

Download “De Zee” voor iPhone of iPad of bekijk eerst de video.

Met Seizoenen leren kinderen woorden over de lente, herfst, zomer en winter. Bij het aanraken van flora en fauna geeft de app uitleg over de woorden. Bij het toetsen van de woordenschat krijgt je kind naast vragen als “Waar is de slak?” ook begripsvragen zoals “Waar komt de regen uit?”

Woorden leren met Juf Jannie - Seizoenen

Download “Seizoenen” voor iPhone of iPad of Android, bekijk eerst de video.

Puzzels voor peuters en kleuters

Puzzels voor peuters en kleuters is een puzzel-app. Er zijn minimaal 40 puzzels op vier verschillende niveaus. De mogelijkheid om zelf foto’s als puzzels in te laden maakt dat de app mooi aansluit bij de thema’s op school of op de peuterspeelzalen.

Op het eerste niveau leg je ontbrekende stukken in een puzzel. Het ontbrekende stuk is dan bijvoorbeeld een heel dier. Op het tweede niveau is een groot figuur opgedeeld. Niveau drie is een puzzel van 12 stukjes en bij niveau vier is de afbeelding wat complexer. Vanaf niveau drie kun je ook zelf een eigen puzzel maken door een van je foto’s te openen. Bij puzzels van 25 puzzelstukken (een vijfde niveau op de iPad) kun je een voorbeeldplaatje opvragen om te zien hoe het plaatje eruit hoort te zien.

Het onderstaande filmpje laat het gebruik van de app zien.

Download “Puzzels voor peuters en kleuters” voor iPhone of iPad.

Op de hoogte blijven van Juf Jannie

Juf Jannie informeert breder dan over de eigen applicaties. Volg Juf Jannie via Twitter, Facebook, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor leuke tips.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.