Ga naar de inhoud

Je website verhuizen naar een ander domein met behoud van positie in Google

De website Eenmanierom.nl bestaat sinds eind 2008. Voor die tijd publiceerde ik al een aantal jaren op de webruimte van mijn internet provider Xs4all. De meeste bezoekers vonden mijn artikelen dan ook via Google. Een voorbeeld van een voormalig adres is:

  • http://www.xs4all.nl/~mackaaij/visitekaartjes_maken_met_Microsoft_Word.html

Eind 2008 ben ik overgestapt naar Antagonist als webhost. Niet omdat Xs4all geen goede provider is, ik gebruik nog steeds ADSL van Xs4all en ben erg tevreden over de beschikbaarheid van de verbinding en de telefonische ondersteuning van de helpdesk. Ik wilde echter meer artikelen schrijven en minder tijd aan techniek kwijt zijn. Mijn  zoektocht eindigde in WordPress en hosting provider Antagonist en de techniek was snel voor elkaar.

Maar nu de verhuizing. Het nieuwe adres van bovenstaand artikel is:

Eenvoudig kopiëren en dan een tijdje laten staan is niet de oplossing. Als je je iets meer verdiept in de manier waarop een zoekmachine werkt dan kom je terecht in een ratrace tussen van mensen die de resultaten van de zoekmachines willen beïnvloeden (spam) en de zoekmachines die bruikbaar willen blijven voor eindgebruikers. Een gevolg hiervan is dat dubbele pagina’s op internet gezien kunnen worden als ongewenst: waarom zou een eindgebruiker dezelfde inhoud immers op twee locaties tegen moeten komen? Als eenvoudig kopiëren al zou werken en ik zou na verloop van tijd de oude pagina verwijderen, dan zouden de door Google voorgeschotelde pagina’s aan eindgebruikers soms een foutmelding geven…

Verplaatsen dus… Maar hoe moet dat dan?

Verhuizen van domein met 301 Redirects

Op het officiële Google Search Central Blog is een artikel te vinden met als titel “Best practices when moving your site”. Hoe verhuis je je website naar een ander domein zonder dat het invloed heeft op de positie van de pagina in de zoekresultaten van Google?

Google adviseert onder andere om:

  1. Eerst een deel van de pagina’s te verhuizen volgens dit stappenplan.
  2. Als de verhuizing naar wens verloopt, dan pas de hele site te verhuizen.
  3. Per pagina een redirect uit te voeren naar het nieuwe adres middels 301 Redirects. Dus in mijn geval niet doorverwijzen naar https://www.eenmanierom.nl/ maar naar https://www.eenmanierom.nl/visitekaartjes-maken/
  4. Liever niet in één keer zowel het adres als de layout van de site veranderen.
  5. Interne en externe verwijzingen naar de oude locatie opsporen en aan (laten) passen. Vooral het aanpassen van de externe verwijzingen is veel werk: dit behelst contact opnemen met de beheerders van iedere website die een link naar het oude webadres gebruikt met het vriendelijke verzoek deze verwijzing aan te passen naar de nieuwe locatie.
  6. Het oude domein minimaal 180 dagen aan te houden.

Op zich zijn dit logische stappen maar helaas is het bij de meeste internet providers niet mogelijk om de voor stap drie benodigde “301 Redirects” uit te voeren. Hiervoor heb je toegang nodig tot specifieke configuratiebestanden (.htaccess) op de webserver van de internet provider. Bij Xs4all was dat helaas niet anders.

Verhuizen van domein met Meta Refresh in plaats van 301 Redirects

Na een tijdje gezocht te hebben op internet kwam ik op de onderstaande oplossing waarvan Marijn Kampf, freelance SEM/SEO Consultant, bevestigde dat deze zou moeten werken. De inhoud van de oude pagina vervang je met een verwijzing naar het nieuwe adres op de volgende manier.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN” “http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd”>
<html>
<head>
<title>Page moved</title> <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=iso-8859-1″>
<meta name=”robots” content=”noindex,follow”>
<meta http-equiv=”Refresh” content=”0; URL=https://www.eenmanierom.nl/visitekaartjes-maken/”>
</head>
<body>
<p>Page moved to <a href=”https://www.eenmanierom.nl/visitekaartjes-maken/”>https://www.eenmanierom.nl/visitekaartjes-maken/</a></p>
</body>
</html>

Op de nieuwe locatie staat wel het volledige artikel, waarbij ik wel direct ook de layout van de website heb veranderd. En inderdaad! Google ziet een dergelijke pagina niet als misbruik of spam maar als een 301 Redirect.

Tijdens het uitproberen vond ik het handig om het oude (en voor de zekerheid ook het nieuwe) adres handmatig aan Google door te geven via:

Google heeft nu een Change of Address Tool om verhuizingen door te geven.

Op deze manier heb ik destijds tussen de 40-50 pagina’s verhuisd met behoud van positie in Google. De verhuizingen waren binnen enkele dagen al doorgevoerd in Google.

website verhuizen
© Laschon Maximilian

De oude redirect pagina’s staan nog steeds op de persoonlijke webruimte van mijn Xs4all account ten behoeve van eventuele externe links. Via Google zijn deze pagina’s echter al lang niet meer te vinden.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php