Ga naar de inhoud

Snel en gemakkelijk internet consumeren met de iPad: tips voor de iPad Wi-Fi of 3G

 • 2 reacties

De filmpjes die na de introductie van de iPad in Amerika opdoken maakten mij als fervent Windows-gebruiker nieuwsgierig naar het apparaat. De bediening van de iPad zag er op de filmpjes zo intuïtief uit dat ik het vermoeden kreeg dat dit een revolutionair apparaat zou zijn dat internet toegankelijk zou maken voor mensen die minder bedreven zijn in het werken met computers. Na een maand of twee met de iPad gewerkt te hebben schreef ik dit artikel, overtuigd dat het apparaat een daverend succes zou worden. Voor jong én oud zoals het filmpje “Gouwe Ouwe” van de consumentenbond aantoont. Als je op zoek bent naar een excuus om geen iPad te hoeven kopen dan ben je bij mij aan het verkeerde adres :)

Op de iPad kun je alledaagse handelingen prima uitvoeren. Denk aan webbrowsen, e-mailen, sociale netwerken zoals Facebook en Twitter gebruiken en het bewerken en organiseren van foto’s. Daarnaast gebruik ik de iPad voor het lezen van nieuws met de app Reeder. Voor het lezen van teksten, het luisteren van muziek en het kijken van foto’s en video is de iPad perfect zoals je kunt zien in het onderstaande promotiefilmpje van Apple (08:00).

Doordat muis en toetsenbord als tussenschakel ontbreken heb je als eindgebruiker directe interactie met de iPad. Uitleg zoals Wim Kok nodig had is dus niet meer nodig – de iPad werkt wél zoals je mag verwachten. Kinderen nog geen jaar oud werken als vanzelfsprekend met de iPad en vinden snel hun weg. De vingervegen die onvermijdelijk op het scherm achterblijven zijn niet overigens zichtbaar tijdens het gebruik van de iPad. Bovendien veeg je ze met een zacht doekje zo weg.

Het virtuele toetsenbord verschijnt zodra je ergens tekst kunt verwerken en typt lekker. De meeste mensen die de iPad even willen proberen zijn benieuwd naar het toetsenbord. Tot nu toe is iedereen verrast door de snelheid waarmee je kunt typen. Met twee handen typen gaat gewoon goed! Als je het scherm draait is het toetsenbord nog iets groter – ongeveer even groot als het toetsenbord van een laptop.

Als je de iPad met twee handen vast hebt dan kun je ook gebruik maken van een gesplitst toetsenbord dat je met je duimen kunt bedienen – om het toetsenbord te splitsen trek je het gewoon met je duimen uit elkaar. De letters YHB en TGV zijn vanaf beide kanten in te typen maar niet zichtbaar, probeer maar eens!

Voor veelgebruikte zinsnedes kun je via Instellingen>Algemeen>Toetsenbord trefwoorden invoeren. Bijvoorbeeld “em” voor je e-mailadres. Als je vervolgens “em” typt dan vervangt de iPad het trefwoord door je e-mailadres. Het vervangen kun je ook eenvoudig voorkomen door in de pop-up die boven het trefwoord verschijnt op het kruisje te klikken.

Om letters met accenten zoals “é” te maken laat  je je vinger even op een letter zoals de “e” rusten. Er verschijnt een popup waarin je kunt kiezen uit de gekozen letter met diverse accenten. Achter de knop “.?123” kun je andere speciale tekens vinden zoals valutatekens (euro, dollar, pond) – blijf deze knop ingedrukt houden als je direct weer terug wilt naar het normale toetsenbord. Bij het invullen van een formulier kun je snel door de velden springen met de knoppen “Vorige” en “Volgende” die dan boven het toetsenbord verschijnen.

Op de iPad benader ik mijn e-mail, agenda en contactpersonen via de Zarafa/Microsoft Exchange Server/Outlook op het werk plus privé Gmail. Alles wordt netjes gesynchroniseerd, inclusief Taken (Herinneringen) al merkt Fokke Kooistra van meereffect op dat categorieën niet worden meegenomen en de performance minder is bij grote lijsten. Voor aantekeningen/notities is er ook een applicatie maar daarvoor gebruik ik liever Evernote omdat je daar allerlei soorten aantekeningen in kwijt kunt (afbeeldingen, PDF-bestanden etc.).

iPad stand wood bamboe

De iPad doet het voor mij ook goed als e-reader. Regelmatig krijg ik tekst van een paar A4’tjes om te lezen en naast de tijd die het kost om een PC op te starten is het door de warmte en de oriëntatie van het scherm niet prettig lezen met een laptop op schoot. Teksten die ik normaliter zou uitprinten lees ik nu op de iPad. Ook boeken in bijvoorbeeld PDF formaat – vaak teveel pagina’s om af te drukken – komen eindelijk aan de beurt. Doordat de oorspronkelijke opmaak in PDF behouden blijft zijn ze minder saai dan boeken op een e-reader. Vergaderstukken mail ik naar de iPad – zo hoef ik ze niet meer uit te printen en heb ik ze altijd bij de hand. Ook aantekeningen voor notulen maak ik tijdens de vergadering met de iPad.

N.B.:

 • Hoewel de iPad overweg kan met het ePub formaat van elektronische boeken werken de boeken die je aanschaft via Bol.com vooralsnog niet op de iPad omdat deze beschermd zijn met Adobe DRM.

De PC wordt bij ons thuis sinds de iPad veel minder gebruikt dan voorheen. De PC gebruik je als de iPad bezet is of als je echt veel handelingen moet uitvoeren zoals grote stukken teksten schrijven of boodschappen bestellen via Albert Heijn Online. Naast de gebruikersvriendelijkheid heeft dit te maken met de snelheid van de iPad. In de tijd die ik voorheen aan het wachten was tot mijn PC was opgestart heb ik ‘s ochtends al e-mailberichten gelezen en afgehandeld en nieuwe twitter- en RSS-berichten gelezen. Even buienradar bekijken is er met een uitgeschakelde PC niet bij, met de iPad kijk je binnen 10 seconden al naar de radarbeelden. Wanneer het mij uit komt bekijk ik via de app NOSJournaal het laatste nieuws en scan ik de headlines van NRC Handelsblad welke ik dan eventueel voor €0,79 per uitgave koop. Op de dag voor de introductie van de iPad bracht werd de Nu.nl app beschikbaar gesteld waarmee je snel door het nieuws bladert en per nieuwscategorie in een video van één minuut op de hoogte bent.

Er zijn ook kantoorapplicaties beschikbaar om documenten, spreadsheets en presentaties te verwerken op de iPad. Dat zijn alternatieven voor Word (Pages), Excel (Numbers) en PowerPoint (Keynote) die allemaal overweg kunnen met de bestandsformaten van Microsoft. De genoemde kantoorapplicaties kosten ongeveer €10 per stuk en zijn te vinden in de app App Store. Overigens zijn deze applicaties alleen nodig als je bewerkingen wilt uitvoeren, de iPad kan standaard al overweg met afbeeldingen en documenten van Microsoft Word/Excel/PowerPoint en andere veelvoorkomende formaten zoals PDF en RTF.

Er zijn enorm veel applicaties voor de iPad beschikbaar, mede doordat applicaties die voor de iPhone ontwikkeld zijn het doorgaans ook op de iPad doen. Extra applicaties zijn heel gemakkelijk te installeren, updaten en verwijderen. Sommige applicaties zijn gratis. Andere ontwikkelaars leveren een gratis “light” versie en rekenen een paar euro voor een volledige versie. Incidenteel vraagt een ontwikkelaar meer dan €10.

De iPad zou voor veel huishoudens voldoende computer kunnen zijn. Hieronder som ik de redenen op  waarvoor je een PC (of Mac) nodig hebt:

 • Geen Flash en Silverlight
  iPad kan niet overweg met Flash en Silverlight. Op het web werken de meeste video, zeker die van YouTube, inmiddels gewoon op de iPad. Incidenteel kom je nog een site tegen die je niet op de iPad kunt bekijken.
 • Printen
  Je kunt de iPad niet zomaar op een printer aansluiten. Er is wel een applicatie te koop om een printer aan te sturen maar omdat ik nog niet de behoefte gehad om iets af te drukken heb ik die nog niet geprobeerd. iOS 4.2 (november 2010) bracht een nieuwe functionaliteit AirPrint welke ik helaas nog niet werkend heb gezien.
 • Meerdere gebruikers
  iPad is bedoeld voor één gebruiker. Afhankelijk van jouw specifieke situatie is één iPad misschien niet voldoende. Zo kunnen kinderen ook alle iPad applicaties opstarten en zo bijvoorbeeld onbedoeld social media sites of e-mail “bijwerken”. Door de applicaties voor kinderen te groeperen en daar afspraken over de te maken kun je hier misschien al mee uit de voeten. Ook kun je belangrijke apps uitloggen en sommige apps via de instellingen voor leeftijdsbegrenzing verbergen.

In een volgend artikel zal ik wat meer applicaties en spelletjes voor de iPad opsommen. In dit artikel wat tips over de hardware, het webbrowsen op de iPad, basishandelingen en het bijwerken van de firmware.

iPad hardware: “Wi-Fi + 3G” & schijfruimte

Bij de introductie in Nederland op 23 juli 2010 was er keuze uit zes uitvoeringen. Het gaat om twee parameters: verbinding en schijfruimte. Qua verbinding kun je kiezen voor een “iPad met Wi-Fi” óf een “iPad met Wi-Fi én 3G”. Vervolgens varieert de beschikbare schijfruimte: 16, 32 of 64 GB. Voor een model met 3G betaal je €100 meer, idem voor iedere stap extra geheugen.

Alleen Wi-Fi of ook 3G?

Met Wi-Fi kan de iPad binnen het bereik van een draadloos netwerk verbinding maken met internet. De meeste apparaten die internet in een thuisnetwerk verzorgen kunnen ook een Wi-Fi netwerk verzorgen. Daarnaast is Wi-Fi steeds vaker gratis beschikbaar op plekken waar mensen elkaar ontmoeten of juist wat tijd voor zichzelf hebben. Denk daarbij aan hotels, tankstations, de coupé van een trein en horeca gelegenheden. KPN biedt ook zo’n 1000 zogenaamde HotSpots aan waar je voor een paar euro gebruik van kunt maken.

Tips:

 • Abonnees van internetprovider Xs4all maken gratis onbeperkt gebruik van KPN HotSpots. Xs4all is iets duurder dan een gemiddelde internet provider maar dan wel bereikbaar tegen normale gesprekskosten. Xs4all is maatschappelijk betrokken en al jaren de beste internetprovider van Nederland volgens de Consumentenbond.
 • Als je in het bezit bent van een mobiele telefoon met internetverbinding dan kun je ook kijken of deze de verbinding via Wi-Fi ter beschikking kan stellen aan de iPad. iPhone- en Android-smartphones hebben hier standaard een voorziening voor en Windows Mobile toestellen kunnen met een applicatie als Wi-Fi Router voor Windows Mobile internet delen met de iPad. Je kunt ook een los kastje kopen dat speciaal is gemaakt voor het snel opzetten van een ad-hoc Wi-Fi netwerk, zoek hiervoor naar hotspot/mifi. Mocht je per ongeluk een apparaat tegenkomen dat zowel 3G/4G als een vaste LAN-verbinding kan omzetten naar wifi dan hoor ik dat graag even.
 • Door een tweede sim kaart (dual -sim) aan te vragen kun je de dataverbinding door de iPad laten gebruiken (APN) en de spraakverbinding via bijvoorbeeld iPhone laten lopen. Zie bijvoorbeeld de instellingen voor Vodafone.

Je kunt ook kiezen voor een iPad met 3G. Mocht je buiten bereik van een Wi-Fi netwerk zijn maar wel binnen bereik van een GSM zendmast dan kun je toch met de iPad op internet komen. Een ander voordeel is dat je gebruikmaakt van het netwerk van de telecom provider en niet van een open netwerk dat je misschien niet vertrouwt. Verder is de plaatsbepaling van een iPad 3G model nauwkeuriger. De iPad met alleen Wi-Fi achterhaalt je locatie aan de hand van Wi-Fi hotspots in je omgeving – de iPad met 3G maakt daarnaast gebruik van GPS en mobiele zendmasten. Voor gebruik van een 3G internetverbinding reken je af met je telecomprovider. Vodafone en KPN werken met abonnementen en T-Mobile levert ook prepaid kaarten (met datalimiet).

Voor het geval de instellingen niet automatisch goed staan kun je hier de APN 3G instellingen voor iPad in Nederland vinden. Lees voor ervaringen met 3G in het buitenland het artikel de iPad op vakantie. Supertip: huur voor een vakantie in het buitenland Wereldwijd Wi-Fi.

Hoeveel schijfruimte?

De iPad is te koop met 16, 32 of 64 GB schijfruimte. Na een jaar verbruikte ik zelf nog geen 12GB aan schijfruimte op de iPad. Als je de iPad vooral voor internet gebruikt (e-mail, webbrowsen, social media, YouTube video’s) dan is 16GB dus ruim voldoende.

Wil je meer met foto’s en muziek doen dan kan het zijn dat je naar een 32GB model moet kijken. Het 64GB model komt volgens mij pas in zicht als je veel materiaal wilt opslaan op je iPad waaronder ook met film/video’s. Via Instellingen>Algemeen>Gebruik kun je de schijfruimte die een applicatie inneemt opvragen.

De accu gaat echt 10 uur mee!

De accu gaat ongeveer 10 uur mee op één batterijlading. Die 10 uur is dan wel bij volledig gebruik met webbrowsen en video. Als je alleen muziek zou luisteren dan gaat de accu zelfs 140 uur mee. Een iPad 3G model gaat zo’n 10% sneller leeg.

Het volledig opladen van de iPad kost een uur of vier als je gebruik maakt van de meegeleverde adapter – van sommige PC’s levert de USB poort onvoldoende laadstroom om de iPad snel of überhaupt op te laden.

Leuk detail: als je de iPad uit de doos haalt is deze reeds opgeladen zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Het scherm, het geluid, de microfoon en de knopjes

Het gewicht van de iPad is ongeveer 700 gram. Alle iPads zijn voorzien van een LCD scherm van 9,7 inch. Dat is ongeveer A5 formaat. Daarnaast is er aan alle kanten om het scherm heen ruimte om je duimen op te laten rusten. Je kunt het scherm vasthouden zoals je wilt, de inhoud draait mee in stappen van 90 graden. Veel programma’s (ook wel applicaties, apps genoemd) gebruiken de landschapsoriëntatie om een navigatiemenu aan de linkerkant te tonen.

iPad hardware knoppen buttons mute geluid

De knop voor het in- en uitschakelen zit bovenop de iPad (On/off). Normaliter zet je de iPad met een korte druk op diezelfde toets in de slaapstand (Sleep/wake). Bij aanschaf is de iPad uitgeschakeld en moet je de knop zo’n drie seconden ingedrukt houden tot het Apple symbool verschijnt. Na 20 seconden is de iPad dan opgestart en klaar voor gebruik. Om de iPad uit te schakelen houdt je de aan/uit knop 5 seconden ingedrukt en sleep je de rode “zet uit” slider naar rechts.

In het dagelijks gebruik kun je de iPad beter in slaapstand zetten door de aan/uit knop kort in te drukken. De iPad kun je dan binnen twee seconden inschakelen met een korte druk op de aan/uit of Home knop.

Aan de zijkant van de iPad zijn drukknoppen opgenomen om het volume te regelen (Volume up/down). Stil zetten gaat snel door de knop om het volume zachter te zetten ingedrukt te houden. Er is voorzien in een aansluiting voor een koptelefoon of speakerset. De iPad bevat ook een microfoon.
Via Instellingen>Algemeen kun je de “Functie zijschakelaar” instellen. Het schuifknopje aan de zijkant kun je op twee manieren gebruiken:

 1. Rotatievergrendeling: schermoriëntatie vastzetten (aanbevolen)
  Zodat het beeld niet kantelt als je de iPad neerlegt of doorgeeft;
 2. Geluid uit: audiomeldingen en geluidseffecten uitschakelen
  Deze functionaliteit onderdrukt alleen het geluid van applicaties en push notificaties, filmpjes en muziek spelen gewoon door. Daarnaast kun je al snel genoeg het geluid uitschakelen door het knopje voor “zachter” wat langer ingedrukt te houden.

Tips:

 • Stel een pincode in
  Stel een pincode in op je iPad via Instellingen > Algemeen > Codeslot als je liever niet hebt dat je iPad zomaar door iedereen kan worden opgepakt en gebruikt. Denk naast verlies en diefstal aan gevoelige informatie in e-mail en in de apps die je gebruikt.
 • Kantel naar links en blokkeer de speaker niet
  Als je het scherm naar links kantelt voor gebruik in landschapsoriëntatie dan blokkeer je de speaker niet met je hand.
 • Schermstand/oriëntatie vastzetten
  Door tweemaal op de knop Home te drukken verschijnt de Multitask-bar. Als je de actieve applicaties even naar rechts sleept dan zie je linksonder een icoon om de staande of liggende richting te vergrendelen. Met het vastzetten van de schermstand/oriëntatie verandert deze niet per ongeluk als je de iPad neerlegt om te gebruiken.
 • Schermhelderheid instellen
  Met het linker schuifje in de Multitask-bar kun je de schermhelderheid (donkerder, lichter) regelen. Door het schuifje helemaal naar rechts te zetten is de iPad goed leesbaar in zonlicht.
 • Scherm minder fel instellen instellen op zwart/wit
  Lees je boeken liever op een minder fel scherm, bijvoorbeeld om anderen niet lastig te vallen met het licht van de iPad? Ga dan naar Instellingen>Algemeen, Toegankelijkheid en zet het schuifje “Wit op zwart” om. Als je hier vaak gebruik van maakt dan is het handig om de handeling aan de “Druk driemaal op thuisknop” toe te kennen – driemaal drukken op de Home-knop op de iPad schakelt dan om.

Naadloze uitwisseling van je gegevens tussen apparaten via iCloud opslagruimte

Apple iCloud is opslagruimte op internet waarin al je apparaten samen kunnen werken zodat je gegevens naadloos op al je apparaten (telefoon, tablet, computer, TV) beschikbaar zijn. Denk hierbij aan gegevens als e-mail, contacten, agenda’s, herinneringen, bladwijzers, notities, fotostream, documenten en gegevens.

Dus: je maakt een foto met je iPhone en bewerkt een document op je PC en deze wijzigingen zijn direct beschikbaar op zowel je iPhone, Mac als iPad. Daarnaast kun je je gegevens ook opvragen via www.icloud.com.

iPad kan ook automatisch een reserverkopie (backup) maken van foto’s, accounts, documenten en instellingen. Apps zelf worden niet meegenomen in deze backup waardoor deze minder schijfruimte inneemt. Als je een restore uitvoert dan worden de apps opnieuw gedownload. Met de instellingen die wel zijn opgeslagen kun je direct door waar je was gebleven.

De eerste 5GB opslagruimte krijg je gratis en je kunt 10, 20 of 50GB bijkopen door jaarlijks een bedrag te betalen. Foto’s en reservekopieën worden alleen via WiFi gemaakt (niet 3G).

Tip: Je mag in een gezin met meerdere apparaten één Apple ID gebruiken voor het aanschaffen van apps en muziek. Gebruik vervolgens voor iCloud én iMessage op alle apparaten een apart Apple ID zodat je persoonlijke instellingen en berichten worden gesynchroniseerd en gedeeld.

Handige iPad tas: de Targus Crave Sleeve

Tijdens vervoer (en binnenshuis) kun je de iPad beschermen met een iPad Case. Bol.com heeft een ruim assortiment aan iPad cases en sleeves.

Targus Crave Sleeve for iPad (TSS177EU)

Extra toetsenborden

Je kunt meerdere toetsenbordindelingen toevoegen aan iOS. Naast typen in andere talen is er een handig toetsenbord voor emoticons: Emoji. Instellen gaat via Instellingen>Algemeen, Toetsenbord, Internationale versies.

Tijdens het typen kun je schakelen tussen toetsenborden door linksonder op de wereldbol te tikken. Bij lang aanwijzen verschijnt er een menu met alle geïnstalleerde toetsenborden.

Sinds iOS 8 kun je toetsenborden van derden installeren. Er zijn magische toetsenborden. Zo verbetert Fleksy voor iPhone en iPad woorden terwijl je typt. Met een veeg naar links haal je een woord weg. Door met twee vingers te slepen maak je snel het toetsenbord (on)zichtbaar. Swiftkey voor iPhone en iPad herkent wat je wilt typen waardoor je al op spatie kunt drukken voordat je klaar bent met het invoeren van alle letters. Of je droedelt over de letters van het woord in plaats van het stuk-voor-stuk aantikken van de letters. Het keyboard van TextExpander reageert op afkortingen die je invoert. In tegenstelling tot de standaard functionaliteit van trefwoorden kun je hier hele alinea’s gebruiken. Voor de PC is de optie Fingertype van het programma Fingertips hier overigens ideaal voor.

Activeer het toetsenbord na aankoop via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden. Je schakelt tussen geïnstalleerde toetsenborden door het wereldbolletje aan te tikken.

Open de SwiftKey-app om de taalinstellingen te doorlopen en koppel indien gewenst Gmail en Facebook om de app zodat de app sneller je vocabulaire eigen maakt.

In Swype stel je de taal of talen waarin je typt in door de spatiebalk wat langer ingedrukt te houden. Over Swype schreef ik eerder een los artikel.

Fleksy heeft volledige toegang tot je invoer nodig. In de app kun je vervolgens de grootte en kleur van het toetsenbord instellen. Flesky kan je vocabulaire snel leren via Facebook, Gmail en Twitter. Flesky was het eerste toetsenbord met ondersteuning voor de Nederlandse taal.

Met de iPad kun je het lichte typewerk dus prima uitvoeren. Denk hierbij aan het beantwoorden en versturen van e-mailberichten of bijwerken van je status op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Om nog sneller te typen kun je een via BlueTooth een draadloos toetsenbord bij je iPad gebruiken.

Extern toetsenbord

De iPad kan verbinden met and ere apparaten zoals een koptelefoon, headset, draadloze speakers of een extern toetsenbord.

Het virtuele toetsenbord op de iPad is prima om korte teksten te typen of een formulier in te vullen. Voor langere stukken tekst is een extern toetsenbord handig. Kijk dus even of er voor jouw iPad een Apple Smart Toetsenbord beschikbaar is.

Als er een extern toetsenbord is aangesloten dan blijft het virtuele toetsenbord op het scherm achterwege.

Camera Connection Kit

Verder is er een iPad Camera Connection Kit (lightning adapter) te koop met het oog op het importeren van foto’s van een digitale camera via USB of SD cardreader. Documenten kun je uitwisselen met een PC of Mac via Ge.tt of, als je het vaker nodig hebt, met een applicatie als Dropbox.

Tip: Experimenten van gebruikers hebben uitgewezen dat je via de iPad Camera Connection Kit ook andere USB-apparaten kunt gebruiken. Denk aan een externe toetsenborden, geluidskaarten, headsets en GPS-devices. Foto’s op een USB-stick worden ook herkend als ze in een map met de naam “DCIM” staan.

Meer technische details zijn te vinden in de technische specificaties van iPad op de website van Apple.

Op afstand vergrendelen (lock), wissen (wipe) of bericht weergeven met MobileMe

Met het onderdeel “Find My iPhone” van MobileMe kun je een 4de generatie iPhone, iPod touch en iPad op de kaart terugvinden als deze contact maakt met een Edge/3G of Wi-Fi netwerk. Daarnaast kun je een bericht typen wat als popup zal worden weergeven, eventueel vergezeld van geluid. Popup en geluid werken altijd, ook als het scherm is gelockt of de speaker op mute staat.

Om MobileMe op je iPad te activeren ga je naar Instellingen>Mail, Contacten, Agenda>Voeg account toe…>Mobileme. Daar kun je inloggen met je iTunes account. MobileMe stuurt je een e-mailbericht met een link waar je op moet klikken op je e-mail te bevestiging. Vervolgens geef je op de iPad aan dat je locatie door MobileMe mag worden gebruikt.

De iPad is te bedienen via iCould inloggen of een gratis te downloaden “Find My iPhone” app op een ander apparaat apparaten. Na inloggen kies je voor:

 • Toon bericht of speel geluid af (Display Message or Play Sound)
  Type een tekst op als popup weer te geven op de iPad en speel eventueel 2 minuten lang een geluid af. De popup is zichtbaar als de iPad is gelockt en het geluid klinkt voluit, zelfs als de iPad op Mute staat.
 • Vergrendel (Remote Lock)
  Vergrendelt de iPad, de toegangscode is nodig om te ontgrendelen. Gebruik je geen toegangscode? Dan kun je die nu instellen.
 • Wis (Remote Wipe)
  Maakt de iPad leeg, handig als je ‘m verloren bent en je wilt niet dat anderen bij je gegevens kunnen.

Je krijgt via e-mail een bevestiging van de uitgevoerde taken.

Applicaties starten en multitasken met de iPad

Op het scherm van de iPad staan maximaal 20 applicaties (apps). Als je meer apps hebt geïnstalleerd dan maakt de iPad meerdere schermen aan. Per scherm verschijnt een klein stipje onderaan het scherm zodat je ziet welk scherm momenteel actief is en hoeveel schermen er zijn. Met de knop Home op de iPad ga je naar het eerste scherm van applicaties. Links daarvan vind je en handig zoekscherm (deze opent ook als je op het Home scherm weer op de knop Home drukt). Je kunt door de schermen heen bladeren door met je vingers over het scherm te vegen.

De onderste rij van applicaties verandert niet als je van scherm wisselt. In dit zogenaamde Dock kun je maximaal zes applicaties kwijt. In mijn Dock staan achtereenvolgens Safari (webbrowser), Mail, Reeder (RSS voor iPhone en iPad), Twitterrific (De meest elegante Twitter-client voor Apple-gebruikers), Evernote (aantekeningen) en Agenda. De agenda geeft handig het dagnummer van de maand weer. De tijd staat altijd bovenin het scherm.

Als je een e-mailbericht annuleert dan kun je het concept verwijderen of bewaren. Je kunt het laatste bewaarde concept snel weer openen door de knop voor een nieuw e-mailbericht wat langer vast te houden.

Applicaties start  je eenvoudig door ze kort aan te tikken met je vinger. Om een andere applicatie te starten minimaliseer je de huidige applicatie door op de Home knop te drukken. Door te minimaliseren kunnen applicaties op de achtergrond geluid blijven afspelen en taken voltooien (zoals gegevens synchroniseren).

Vanaf het Home scherm kun je weer een andere applicatie aantikken (of eerst door de schermen bladeren). Om terug te gaan naar een geminimaliseerde app kun je deze gewoon opnieuw aantikken vanuit het Home scherm.  De applicatie opent zoals je deze heb achtergelaten.

Je kunt ook tweemaal op de knop Home drukken waarna de Multitask-bar verschijnt. Hier kun je bladeren door applicaties die onlangs actief waren door met je vinger over de rij te slepen. Als je om een of andere reden een applicatie daar niet wilt laten zien dan kun je ook hier applicaties laten wiebelen (trillen) door ze lang aan te wijzen – verwijderen kan dan met het minnetje. Let wel: in tegenstelling tot wat je vaak hoort hoef je applicaties niet af te sluiten – iOS zorgt hier zelf voor.

Normaliter minimaliseer je een applicatie dus door op de knop Home te drukken. Mocht een applicatie niet meer reageren (de app “hangt”) dan kun je deze afsluiten door de aan/uit knop ingedrukt te houden totdat de rode “zet uit” slider verschijnt. Houdt vervolgens de knop Home vast totdat de applicatie is afgesloten (dit kan een seconde of vijf duren).

Tip: Via Instellingen>Algemeen kun je “multitasking-gebaren”  inschakelen. Je hebt dan de Home-knop alleen nog maar nodig om de iPad te activeren. Een app sluiten om naar het beginscherm gaan kan dan door vier of vijf vingers met een knijpbeweging samen te knijpen. De Multitask-bar kun je oproepen door omhoog te vegen. En je schakelt tussen applicaties door naar links of rechts te vegen. iPad 1 heeft multitouch vanaf versie 5.0.1.

In uitzonderlijke gevallen is het nodig om de iPad te resetten (deze herstart heeft geen verdere consequenties). Hiervoor houdt je de knop Home en de aan/uit knop zo’n 10 seconden gelijktijdig ingedrukt totdat de iPad vanzelf herstart.

Ik heb losse artikelen geschreven over  het installeren en bijwerken van handige en leuke applicaties op de iPad waarin ik ook vertel over het ophogen van je Apple tegoed zonder creditcard met een iTunes Gift Card.

Webbrowsen op de iPad

Webbrowsen op de iPad werkt echt fantastisch. Safari start razendsnel op en een webadres (URL) intypen gaat prima met het toetsenbord dat op het scherm verschijnt.

Voor het uitvoeren van een zoekopdracht is rechtsboven een veld om naar keuze Google, Bing of Yahoo! te activeren beschikbaar. Tekst op de pagina kun je zo ook vinden, onderaan het uitklapmenu met suggesties voor zoekwoorden staat “Op deze pagina”.

Scrollen door de pagina’s doe je met je vingers. Een wat wildere beweging sleept grote stukken tekst. Als je je vinger langzaam over het scherm beweegt dan scrollt de tekst vloeiend mee.

Een link volg je door deze eenmaal aan te tikken. Bijzonder knap vind ik het onderscheid dat iPad weet te maken tussen het aantikken van een link om deze te volgen en het initiëren van een scrollbeweging waarbij je juist niet de link wilt volgen.

Door je vinger even op een link te laten rusten kun je ervoor kiezen om de link te openen op een nieuwe pagina. Safari kan negen webpagina’s tegelijkertijd open hebben en werkt met tabbladen die je kunt afsluiten met een kruisje.

Tip: Onlangs geopende tabbladen kun je heropenen door het plusje voor een nieuw tabblad wat langer aan te wijzen. Handig als je een tabblad per ongeluk hebt afgesloten!

Als je dubbeltikt op een gedeelte van een pagina zoals een artikel dan zoomt de iPad daar optimaal op in zodat je het artikel over de volle breedte van het scherm kunt lezen. Nogmaals dubbeltikken zoomt weer uit.

Je kunt ook in- en uitzoomen met het samenknijpen van je vingers zoals je ziet op de onderstaande foto. Je beweegt dan je duim en wijsvinger naar elkaar toe alsof je iets oppakt voor inzoomen (knipbeweging) en duwt ze voor uitzoomen uit elkaar.

iPad pinch

Helemaal terug naar het begin van de pagina scrollen (top) kan in alle programma’s door de balk waar de klok staat even kort aan te tikken.

Als je vaak naar dezelfde websites toe gaat dan vult Safari het adres daarvan automatisch aan. Daarnaast kun je bladwijzers (bookmarks) naar websites vastleggen zodat je de adressen niet meer in hoeft te typen. Via de app Instellingen kun je “Toon bladwijzerbalk altijd” activeren waardoor je zonder het bladwijzermenu te openen veelgebruikte websites kunt openen (scheelt weer één tik op het scherm). Zelf gebruik ik deze bladwijzerbalk om een artikel op te slaan in Evernote om later te lezen of nog eens te kunnen opzoeken. Je kunt ook een snelkoppeling op het Homescherm van de iPad zetten met het plus-knopje in webbrowser Safari zodat je vanaf daar direct een veelgebruikte website zoals bijvoorbeeld buienradar kunt raadplegen.

Langere teksten kun je gemakkelijker lezen door op de knop Reader te drukken die automatisch in de adresbalk verschijnt bij artikelen. Met de letters ‘aA’ linksbovenin kun je de letters vergroten en verkleinen. Druk nogmaals op Reader om de website weer normaal weer te geven.

Tips:

 • Stuur een pagina snel door via Twitter door op het knopje met de pijl erin te drukken.
 • Laat je vinger rusten op een afbeelding in een webpagina om deze op te slaan in de app “Foto’s”.
 • Incidenteel bevinden onderdelen van een webpagina zich in een frame. Dan scroll je met twee vingers binnen het onderdeel. Met één vinger scroll je in een dergelijk geval de hele pagina.
 • De iPad ondersteunt geen Adobe Flash dus het komt soms voor dat een onderdeel niet zichtbaar is of de website rapporteert dat Flash vereist is.

Bookmarklets toevoegen aan de iPad

Een bookmarklet is een klein stukje programmatuur (JavaScript) dat je als favoriet in je webbrowser kunt opslaan. Met een bookmarklet kun je vanaf een bepaalde pagina een webservice aanroepen. Zo kun je bijvoorbeeld de pagina die je momenteel leest snel delen via Twitter. Bookmarkets houden vaak rekening met de tekst die je hebt geselecteerd voordat je de bookmarklet aanroept. Zo kun je dus een kernzin doorsturen naar Twitter.

Bookmarklets worden normaliter toegevoegd door een linkje aan te wijzen en deze direct als favoriet op te slaan. Deze functie heeft Safari helaas niet. Een bookmarklet voeg je helaas wat omslachtig als volgt toe:

 1. Open een willekeurige pagina in Safari.
 2. Wijs het plus-knopje aan om deze willekeurige pagina als en kies “Voeg bladwijzer toe”.
 3. Als je de Bladwijzerbalk actief hebt dan is dit een handige plek om veelgebruikte Bookmarklets op te slaan, tik vervolgens op Bewaar.
 4. Kopieer nu de JavaScript code van de bookmarklet die je toe wilt voegen, hieronder staan wat voorbeelden.
 5. Open nu je bladwijzers met het boek-knopje in Safari en kies Wijzig. Wijs de willekeurige pagina aan.
 6. Geef nu de bookmarklet een nuttige naam en verander het adres in de JavaScript code. Om te bewaren tik je gewoon naast het venster.

Korte berichten versturen met iMessage (Berichten)

Met de app iMessage (Berichten) kun je gratis berichten uitwisselen met andere iOS gebruikers. Als een andere iOS gebruiker toevallig online is en direct reageert dan zie je dat iemand aan het typen is zoals in chatprogramma’s gebruikelijk is. Je kunt meerdere mensen in één bericht adresseren.

Als je een bericht stuurt naar iemand die geen iOS heeft of zich nog niet heeft aangemeld dan verstuurt iMessage het bericht gewoon via SMS (het verschil zie je op je scherm). Omdat de iPad zonder 3G geen SMS kan versturen kun je daarmee alleen berichten uitwisselen met andere iOS gebruikers.

Meldingen (notifications) finetunen via het Berichtencentrum

Via de app Instellingen>berichtgeving kun je precies instellen hoe applicaties een melding (notification) mogen weergeven om je aandacht te trekken. Per app stel je in:

 • of de app in het berichtencentrum moet worden opgenomen of niet;
 • hoeveel meldingen getoond worden (alleen de laatste, of de laatste 5/10/20);
 • welke meldingstijl: geen, een balk die kort bovenaan je scherm verschijnt of een pop-up die je handmatig moet wegtikken door op OK te drukken.
 • of het aantal meldingen in het icoon van de app opgenomen moet worden (Badge-appsymbool);
 • of je een melding wilt horen;
 • of je een voorvertoning wilt zien;
 • hoe vaak de melding herhaald moet worden, niet of 1/2/3/5 of 10 keer met tussenpozen van twee minuten;
 • of de melding weergegeven mag worden in het (vergrendelde) toegangsscherm.

N.B.: De widgets voor het weer en aandelen zijn niet beschikbaar op iPad.

Het berichtencentrum open je door je vinger van bovenaan het scherm naar beneden te vegen. Je kunt vanaf daar direct doortikken naar de applicatie die de melding gaf. De volgorde van de meldingen kun je instellen op tijdstip (meest recente melding bovenaan) of door de apps te sorteren in Instellingen (om de apps in volgorde te slepen tik je eerst rechtsboven op Wijzig).

Nieuwere iPads

In 2011 introduceerde Apple iPad 2: 50 gram lichter en 33% dunner. De batterij gaat nog steeds 10 uur mee.

Bij nieuwere modellen van de iPad is de processor van de iPad steeds sneller. Het verschil tussen iPad 2 en de originele iPad is een factor twee en grafisch zelfs een factor negen keer. Vanaf iPad 3 geeft het retina-beeldscherm een haarscherp beeld wat je vooral opmerkt bij het lezen van tekst.

Vanaf iPad 2 heeft de tablet twee camera’s. Een goede camera achterop en een iets minder goede camera aan de voorkant. Met meegeleverde apps kun je creatief foto’s nemen (PhotoBooth) en videobellen (FaceTime). In iPad 3 werd de camera verder verbeterd voor betere foto’s en Full HD-video.

Met de app iMovie van Apple kun je snel een eenvoudig video bewerken op de iPad. Video is eenvoudig te voorzien van geluidseffecten, muziek en voice-over via de ingebouwde microfoon.

De gyro in iPad 2 kan in apps worden gebruikt om de beweging waar te nemen – in muziekstudio GarageBand maakt het een piano aanslaggevoelig door harder op het scherm van de iPad te tikken.

De magnetische Smart Covers beschermen het scherm en houden het schoon. De iPad gaat automatisch in en uit standby. Met de Smart Cover kun je de iPad ook rechtop zetten. iPad is beschikbaar in zwart en in wit, de Smart Covers in diverse kleuren en in polyurethaan en leer.

Een screenshot maken op de iPad

Screenshots maak je door de aan/uit knop én de knop Home gelijktijdig in te drukken. Het scherm verschiet even en de iPad laat het geluid van een camera die een foto neemt horen. Het screenshot kun je terugvinden in de app Foto’s en vanaf daar bijvoorbeeld via e-mail versturen.

Tekst selecteren, kopiëren en plakken en acties ongedaan maken (undo) op de iPad

Het selecteren van tekst en vervolgens kopiëren en plakken moet je een keertje oefenen. Hopelijk kom je er met onderstaande aanwijzingen sneller uit.

Als je je vinger op een woord laat rusten dan verschijnt er een vergrootglas. Hiermee kun je je cursor heel precies positioneren in een woord wat ook handig is om een kleine verbetering in de tekst aan te brengen. Als je je vinger vervolgens optilt verschijnt er een popup om het woord of de hele tekst te selecteren. Als je al tekst hebt gekopieerd of geknipt dan kun je nu ook voor “Plak” kiezen. Met het verslepen van de twee bolletjes aan de zijkanten kun je extra woorden of hele alinea’s selecteren voordat je de tekst kopieert.

In weergaves waar je teksten kunt aanpassen zoals bij het verzenden van e-mailberichten bevat de popup ook de opties Knip en Plak. Ook kun je in deze weergaven een woord selecteren door erop te dubbeltikken.

Bij het schrijven van bijvoorbeeld e-mail zie je in de pop-up een optie met een driehoek/pijltje. Als je daarop tikt dan kun je de geselecteerde tekst opmaken: vet, cursief of onderstrepen. Of inspringen (citaatniveau).

Mocht je per ongeluk een stuk tekst verwijderen of iets anders ongedaan gemaakt willen hebben, probeer dan de iPad eens te schudden. Vaak resulteert dit in een popup waarin je kunt kiezen de laatste wijziging ongedaan te maken (undo / Ctrl+Z).

N.B.: De autocorrectie bevat in het Nederlands twee vervelende fouten. Autocorrecties worden automatisch doorgevoerd terwijl je typt tenzij je de verbetering annuleert door deze aan te wijzen – zo zou het systeem ook moeten leren. De twee vervelende fouten zijn helaas niet af te leren. En als je snel typt dan is de foute verbetering doorgevoerd voordat je er erg in hebt en ben je alweer een paar woorden verder. Het gaat om “a” en “the” die gecorrigeerd worden naar “à” en “THE”. Een workaround die ik op internet vond om “the a” als contactpersoon toe te voegen werkt niet. Wat wel kan is direct na het typen van het woord (voor de spatie dus) op backspace te drukken gevolgd door de laatste, gewenste, letter. En als je het geheel niet werkbaar vindt dat kun je via de app Instellingen>Algemeen>Toetsenbord “Autocorrectie” de autocorrectie uitschakelen. Wel handig is de optie om een punt én een spatie in te kunnen voeren door tweemaal op de spatiebalk te drukken die je daar ook kunt vinden.

Integratie met Twitter en Facebook

Via de app Instellingen kun je je inloggegevens van je accounts op Twitter en Facebook invoeren. Applicaties die de sociale netwerken willen gebruiken kunnen vervolgens, na jouw eenmalige goedkeuring, gebruik maken van je inloggegevens waardoor je daar niet steeds opnieuw voor hoeft in te loggen (Single Sign-On).

Met Twitter of Facebook gekoppeld kun je berichten versturen vanuit de apps Camera, Foto’s, Kaarten, Safari en YouTube, indien gewenst met locatie. Met de knop “Werk contacten bij” worden de gegevens van je contactpersonen op basis van e-mailadres en telefoonnummer verrijkt met een gebruikersnaam en foto van Twitter of Facebook.

Websites die Twitter of Facebook gebruiken binnen de webbrowser Safari kunnen geen gebruik maken van je inloggegevens – hiervoor moet je nog steeds apart inloggen.

Als je de iPad met meerdere mensen gebruikt dan is deze constructie minder handig: je kunt bijvoorbeeld niet meer uitloggen uit de Facebook-app. Via de app Instellingen kun je de koppeling helemaal of per applicatie ongedaan maken.

iOS update – firmware van de iPad bijwerken

Vanaf iOS 5 is een nieuwe versie van het besturingssysteem iOS snel en eenvoudig “over-the-air” (OTA) te updaten via Instellingen>Algemeen, Software-update.

Mocht dat niet lukken dan doorloop je de volgende stappen:

 1. Start iTunes
 2. Werk iTunes bij als deze daarom vraagt, laat de update van het besturingssysteem iOS enkel downloaden
 3. Sluit de iPad aan en laat deze een backup maken (synchronisatie)
 4. Kies voor Bestand>Aankopen overzetten
  Dit slaat op de melding “Er bevinden zich aangeschafte onderdelen op de iPad <naam van de iPad> die niet naar uw iTunes-bibliotheek zijn overgezet. U moet deze onderdelen overzetten naar uw iTunes-bibliotheek voordat u deze iPhone bijwerkt. Weet u zeker dat u wilt doorgaan?”

Afhankelijk van de hoeveelheid te backuppen gegevens nemen deze stappen zo’n 30-60 minuten in beslag. Klik vervolgens de iPad aan in iTunes en kies voor Bijwerken. Na 20-30 minuten is je iPad bijgewerkt.

Tip: Via de App Instellingen>Algemeen>Info kun je achter het veld “Versie” jouw versienummer nagaan.

Nu is er altijd wel een kans dat een specifieke applicatie niet goed functioneert met een nieuwe versie van iOS maar dan zal er, afhankelijk van de ontwikkelaar, spoedig een update volgen. Met de update van 3.2 naar 3.2.1 heb ik geen problemen ervaren. Daarna ben ik naar 4.2.1, 4.3, 5 en 6 overgestapt en ook daarmee ben ik nog geen problemen tegen gekomen.

Normaliter blijven Apps en instellingen intact. Tijdens de update van 3.2 naar 3.2.1 had ik pech en leverde het bijwerken van de iPad mij eenfoutmelding (error) op. Na het opnieuw starten van de iPad startte deze in herstelmodus. iTunes rapporteerde dat de iPad na herstel zou worden voorzien van het nieuwste besturingssysteem. Nu was dit  inderdaad het geval – alleen waren ook al mijn applicaties en instellingen weg. Gelukkig had ik dus vooraf een reservekopie gemaakt. Na het terugplaatsen van die reservekopie werkte de iPad weer zoals voorheen. Alle applicaties waren, inclusief instellingen, weer terug.

Tip: Mocht je ooit een restore uit moeten voeren dan ben je de indeling van je iconen over de schermen kwijt. Volgens Lifehacker helpt na de restore synchroniseren en dan nogmaals een restore uitvoeren.

iPad in ieder huishouden

Ondanks de wat lastige update van de iPad verdient deze wat mij betreft een plekje in ieder huishouden. Of eigenlijk meerdere iPads per huishouden want het wordt me nu niet in dank afgenomen dat de iPad mee naar het werk gaat.

Mijn volgende PC was een Mac in plaats van Windows. De ervaring op de iPad smaakte naar meer en maakt dat je je nog meer stoort aan vertragingen en gedoe op de PC. Daarbij tipt menig lifehacker de switch van Windows naar Mac als de ultieme lifehack doordat je veel minder gedoe met je machine hebt. Daarnaast kun je op een Mac Windows nog onder handbereik houden via VirtualBox van Sun Microsystems begrijp ik. Wie bekend is met de iPhone kan de iPad direct bedienen, de tablet is gebaseerd op hetzelfde besturingssysteem – mensen met een iPhone geven vaak aan liever met de iPad op de bank te internetten wegens het grotere scherm.

Als er een keertje iets geks gebeurt dan kun je via Apple System Status nagaan of er op dit moment storingen bekend zijn met diensten of functionaliteiten zoals iMessage, Siri, Game Center, FaceTime, iWork en App Store.

AirPlay: muziek, video’s en foto’s draadloos versturen

Als je beschikt over Apple TV dan kun je daar vanaf je iPad muziek, video’s en foto’s draadloos naartoe sturen. Als je een apparaat (zoals een versterker) hebt die AirPlay ondersteunt dan kun je daar draadloos muziek heen sturen.

2 reacties op “Snel en gemakkelijk internet consumeren met de iPad: tips voor de iPad Wi-Fi of 3G”

  1. Ik splits het virtuele toetsenbord zelf nooit omdat ik een extern toetsenbord gebruik. Ook voor kleine teksten want het typt echt heel fijn. Maar mocht je het virtuele toetsenbord echt fijn vinden werken dan kun je ‘m nog iets verplaatsen op het scherm door het toetsenbordknopje rechtsonderin aangetikt te houden. Kies dan eerst voor Zwevend en daarna voor Splits.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php