Ga naar de inhoud

IP-adres achterhalen en de verzender van e-mail traceren

 • 63 reacties

Af en toe vragen mensen die worden lastiggevallen of zwartgemaakt via internet mij of je kunt achterhalen wie een bepaald e-mailbericht heeft gestuurd. Met het achterhalen van een betrokken ip-adres kom je een aardig eind. Naast verzonden e-mailberichten kun je ook vaak achterhalen wie er heeft ingelogd in één van je online diensten zoals e-mail of uitvinden wie een bepaald bericht op een forum heeft geschreven.

In dit artikel laat ik zien waar je ip-adressen kunt vinden in veel gebruikte e-mailprogramma’s en online diensten. Met het ip-adres kun je de internet service provider of werkgever achterhalen en soms de geografische locatie (plaatsnaam, woonplaats).

Mis je een online dienst of e-mailprogramma? Laat het mij dan even weten en stuur direct even de juiste instellingen mee.

Voor 100% zekerheid heb je de hulp van de opsporingsdiensten nodig, met een gerechtelijk bevel kunnen zij via bijvoorbeeld een internet service provider, werkgever of de social media website de persoonsgevens achter een IP-adres opvragen. Een provider kan verplicht worden door de rechter om persoonsgegevens af te geven. Juridisch kan dit met name het geval zijn indien zich de volgende omstandigheden voordoen:

a. de mogelijkheid dat de informatie, op zichzelf beschouwd, jegens de derde onrechtmatig en schadelijk is, is voldoende aannemelijk;
b. de derde heeft een reëel belang bij de verkrijging van de NAW-gegevens;
c. aannemelijk is dat er in het concrete geval geen minder ingrijpende mogelijkheid bestaat om de NAW-gegevens te achterhalen;
d. afweging van de betrokken belangen van de derde, de serviceprovider en de websitehouder (voor zover kenbaar) brengt mee dat het belang van de derde behoort te prevaleren.

Via organisaties die de zogenaamde trusted flagger-status hebben verwijderen social media-websites sneller content die zij rapporteren. Waarschijnlijk is het snelste ingangspunt dit meldingsformulier op HelpWanted.nl. Mocht je ervaring hebben met een succesvolle gang van zaken na rapporteren, koppel dat dan even aan mij terug zodat anderen deze weg sneller kunnen vinden.

IP-adres van iemand achterhalen? Gebruik IP-Trap, mijn lokpagina!

Wat is een ip-adres?

Iedere computer die verbonden is met Internet heeft een eigen nummer, een ip-adres (IP staat voor “Internet Protocol”). Een voorbeeld van een IP-adres is: 74.125.77.104. Een ip-adres kun je zien als het telefoonnummer van de computer. Computers gebruiken IP-adressen om onderling gegevens uit te wisselen.

In onderstaande tekening zie je 8 computers die via een internet service provider zijn verbonden met internet. Daarnaast zijn er drie grote computers (servers) in de tekening opgenomen.

internet

N.B.:

 • Ten tijde van dit artikel was IP versie 4 in gebruik. Dit ip-adres is opgebouwd uit vier getallen van 0 t/m 255 gescheiden met een punt. De opbouw van ip-adressen in opvolger IPv6 zijn iets anders, bijvoorbeeld 2001:db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344

Statische en dynamische IP-adressen

Aan computers die door veel gebruikers worden geraadpleegd (servers) is een statisch ip-adres toegekend. Het ip-adres 74.125.77.104 is van zoekmachine Google.

Net zoals telefoonnummers ooit opraakten dreigt er ten tijde van het schrijven van dit artikel ook een tekort aan ip-adressen. Daarom krijg je bij veel internet service providers een zogenaamd “dynamisch ip-adres”. In dat geval kan het zo zijn dat je een nieuw ip-adres krijgt als je computer verbinding maakt met internet. De meeste internetgebruikers hebben een dynamisch ip-adres. Mensen die vanuit huis met meerdere computers op internet zitten via een thuisnetwerk of werknemers vanuit kantoor of een instelling maken ook bijna altijd gebruik van één ip-adres. Het ip-adres waarmee je nu op internet bekend bent kun je achterhalen via bijvoorbeeld http://mijnip.com/.

Omdat mensen slecht zijn in het onthouden van ip-adressen kunnen adressen zoals www.google.com door een computer worden omgezet in een ip-adres. Als je het bovenstaande ip-adres invoert in een webbrowser dan kom je ook op Google terecht.

IP-adres achterhalen

De ip-adressen die computers gebruiken om onderling gegevens uit te wisselen worden op diverse plekken vastgelegd en bewaard. In e-mailberichten en bij gebruik van bepaalde software waarin computers rechtstreeks onderling gegevens uitwisselen kun je ze vaak zelf achterhalen. IP-adressen worden ook vastgelegd bij het reageren op een forum of weblog maar zijn dan niet voor iedereen zichtbaar.

IP-adres achterhalen via een e-mailbericht

Met bijna alle verzonden e-mailberichten wordt het ip-adres van de verzendende computer meegestuurd. Dat is op zich bijzonder want technisch gezien verstuur je e-mail van een online dienst als Hotmail vanaf die specifieke server. Google Gmail kiest er overigens expliciet voor het ip-adres van de verzendende computer niet mee te sturen. Mocht je dus het ip-adres van een Google Gmail adres willen achterhalen dan moet je daarvoor eerst met een gerechtelijk bevel bij Google aankloppen.

IP-adressen die wel worden verzonden kun je in de zogenaamde “message headers” in je eigen e-mailprogramma opvragen. Deze “message header” zit wat verstopt omdat je de informatie bijna nooit nodig hebt. Een voorbeeld van waar je naar op zoek bent zie je hieronder (screenshot van een bericht van een spammer in mijn Yahoo account).

x-originating-ip ip adres spammer

Hieronder heb ik voor wat populaire e-mailprogramma’s uitgelegd hoe het moet:

 • Microsoft Outlook 2003
  Klik met de rechtermuisknop op een e-mailbericht en kies voor Opties. De headers staan onderaan bij Internetheaders.
 • Microsoft Outlook 2007
  Klik met de rechtermuisknop op een e-mailbericht en kies voor Berichtopties. De headers staan onderaan bij Internetheaders.
 • Microsoft Outlook 2010
  Open een bericht klik linksboven op de tab Bestand. Kies daar voor Info > Eigenschappen. De headers staan onderaan bij Internetheaders.
 • Microsoft Outlook Express 6
  Klik met de rechtermuisknop op een e-mailbericht en kies voor Eigenschappen. De headers staan op het tabblad Details.
 • Microsoft Hotmail / Windows Live
  Open het specifieke e-mailbericht. Naast de knop om een e-mailbericht te beantwoorden staat een klein blauw pijltje met extra opties, waaronder “Berichtbron weergeven” of “View message source”. Helaas schijnt Hotmail sinds december 2012 de X-Originating-IP niet meer weer te geven maar een gecodeerd X-EIP dus dan zul je het via Microsoft moeten proberen op te vragen.
 • Gmail
  Open het specifieke e-mailbericht. Naast de knop om een e-mailbericht te beantwoorden staat een klein blauw pijltje met extra opties, waaronder “Show original”.
 • Yahoo
  Open het specifieke e-mailbericht. Klik rechtsonderin op de link “Full Headers”.

Het oorspronkelijke ip-adres kun je vinden door in de message headers te zoeken naar X-Originating-IP:. Als deze ontbreekt dan kun je zoeken op Received: al zul je dan voor iedere computer die het e-mailbericht heeft doorgestuurd één regel vinden – neem dan het onderste ip-adres. Je kunt de headers van een e-mailbericht automatisch laten doorzoeken op IP-adres.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met interne netwerken. Veel mensen gebruiken internet thuis van een kabel- of glasvezelverbinding. De aansluiting verloopt dan via een kastje (router) van de internetprovider welke in huis staat. Op kantoren is een soortgelijke configuratie in het groot van toepassing. E-mailberichten gaan bijvoorbeeld vanaf een werkstation naar een e-mailserver en dan via een of meerdere routers “naar buiten”. Die interne ip-adressen zie je terug in de headers van het e-mailbericht, maar helpen jou niet om de bron te identificeren. De systeembeheerder van het interne netwerk kan er wél iets mee. Interne ip-adressen zijn goed herkenbaar, de reeksen lopen van/tot:

 • 10.0.0.0 – 10.255.255.255
 • 172.16.0.0 – 172.31.255.255
 • 192.168.0.0 – 192.168.255.255
 • 169.254.0.1 – 169.254.255.254

IP-adres achterhalen via een lokpagina

Met IP-valstrik maak je eenvoudig een onopvallende lokpagina. Het linkje van deze lokpagina stuur je naar de persoon die je probeert te achterhalen. Gewoon, via e-mail, chat of Facebook. Als je stalker op de link klikt verzamelt jouw lokpagina het ip-adres en aanvullende gegevens om de computer identificeerbaar te maken. Zodra iemand jouw lokpagina heeft bezocht kun jij al deze informatie raadplegen.

Je kunt gratis een lokpagina aanmaken en uitproberen op je eigen computer. Als je lokpagina gegevens van anderen heeft verzameld, dan kun je de extra gegevens opvragen door de pagina te upgraden via iDEAL.

IP-adres achterhalen bij rechtstreeks contact wegens peer-to-peer (P2P) programma’s

Soms wisselen programma’s rechtstreeks gegevens uit tussen twee computers. Technisch heet dat peer-to-peer (P2P). Een voorbeeld van een P2P-programma is Limewire. Als je computer rechtstreeks contact heeft met de computer waarvan je het IP-adres wilt achterhalen dan kun je het opvragen in de lijst met actieve verbindingen. Deze lijst kun je opvragen door een zogenaamde “DOS-box” te openen:

 • Klik op Start, Uitvoeren
 • Type cmd en druk op ENTER
 • Type netstat –an en druk op ENTER

De lijst somt alle actieve verbindingen op. Het is mogelijk om te zien welk programma bij een bepaalde verbinding hoort maar dat is wat ingewikkelder. Je kunt de lijst met externe adressen korter maken door voor het uitvoeren van netstat –an zoveel mogelijk programma’s af te sluiten die iets met internet doen.

IP-adres achterhalen via account activity

Als iemand gebruik heeft gemaakt van jouw online programma’s dan kun je daarin soms zelf opvragen via welk ip-adres er is ingelogd.

 • Gmail
  Klik onderaan het scherm op Details achter “Laatste account activiteit”.
 • Facebook
  Klik rechtsboven op Account>Accountinstellingen. Klik aan de linkerkant op Beveiliging en vervolgens op Actieve sessies.

Soms is het mogelijk om actieve sessies die via een ander ip-adres lopen te beëindigen. Als je vergeten bent uit te loggen dan kun je dat handig op deze manier doen.

IP-adres achterhalen via een forum of weblog

Forums en weblogs op internet leggen de ip-adressen vanwaar een reactie is geplaatst vaak automatisch vast. Dit ip-adres hoeft niet zichtbaar te zijn op de website zelf maar kan wel worden opgevraagd door de beheerders. De politie kan het ip-adres met een gerechtelijk bevel opvragen. Met dit ip-adres (in combinatie met de datum en het tijdstip) kan vervolgens de internet service provider voor persoonsgegevens worden benaderd.

Meer gegevens achterhalen op basis van het ip-adres

Op basis van het ip-adres kun je de internet service provider van een internetgebruiker achterhalen. Of iets via Ziggo of Xs4all is verstuurd kan je soms al een eind in de goede richting helpen. Via een dienst als Info Sniper kun je deze gegevens achterhalen.

Info Sniper provider (en locatie) via IP adres achterhalen

Info Sniper geeft ook op een Google Maps kaart aan waar ter wereld het IP-adres zich bevindt. Soms komt de geografische locatie die je van een ip-adres overeen met het huisadres. Het adres zal echter eerder uitkomen op de internet service provider. Mijn IP-adres werd in sommige gevallen herleid tot Amsterdam of Almere en door Info Sniper naar Utrecht terwijl ik het vanuit Hilversum gebruikte.

Persoonsgegevens van een ip-adres achterhalen via de internet service provider of bedrijf/instelling

Dynamische IP-adressen kunnen door meerdere abonnees worden gebruikt. Daarnaast zijn computers van bedrijven en instellingen vaak via één ip-adres met internet verbonden. Daarom is naast een IP-adres ook een datum en tijd belangrijk.

De internet service provider of werkgever van een internetgebruiker kan achterhalen wie op welke datum en welk tijdstip een bepaald ip-adres in gebruik had. Hiervoor moet de internet service provider of werkgever eigen logbestanden raadplegen. Aangezien deze logbestanden op een gegeven moment worden overschreven is het zaak om zo snel mogelijk de eigenaar van een ip-adres te achterhalen zoals hierboven is uitgelegd. De internet service provider zal de persoonsgegevens van de abonnee als het goed is niet zomaar af staan.

Internetproviders zijn verplicht om iedere dag de adresgegevens achter een ip-adres door te sturen naar het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Daar kunnen “bevoegde instanties en personen”, zoals de nationale politie, de gegevens opvragen. In een rechtszaak rondom het op Twitter dreigen met een terroristische aanslag lees je dat het wel even duurt om een ip-adres te achterhalen. Twitter staat het e-mailadres van de verdachte af. Het gebruikte e-mailadres was tijdelijk maar gelukkig geeft de dienst 10 Minute Mail wat ip-adressen af. De Internet Service Provider vertaalde een ip-adres tenslotte naar een huisadres.

 

63 reacties op “IP-adres achterhalen en de verzender van e-mail traceren”

  1. Het kan zijn dat de afzender een VPN of proxy gebruikt. Een VPN is een internet verbinding waar je een beveiligde data tunnel mee opzet. Je maakt vanuit je locatie verbinding met de VPN en dan lijkt het of je op de locatie bent van die betreffende server waar je verbinding mee hebt.

  1. Hallo Bea,

   In het artikel noem ik dat Hotmail een “X-EIP” meegeeft, geen ip-adres van de verzender. Als dat nog steeds zo is dan kun je er helaas niets mee. Behalve aankloppen bij Microsoft en hopen dat ze je verder helpen.

   – Patrick

  1. Ik begrijp niet precies wat je bedoelt. Als je alleen een e-mailadres hebt dan kun je niet zo veel achterhalen. Probeer het adres eens in Google in te typen? De eigenaar van de domeinnaam (in jouw voorbeeld Hotmail.com) kan in de meeste gevallen meer vertellen. Maar die willen het vast weer niet zomaar aan jou vertellen. Hiervoor zou je eens bij de politie kunnen informeren. Ik hoor graag je ervaringen als je verder bent gekomen!

 1. Patrick,

  Is het mogelijk en op welke manier, de exacte locatie te weten te komen via zijn emails of Skype conversaties, van een persoon die beweert zich op een bepaald land,streek te bevinden,waar ik mijn twijfels bij heb?

  Dank bij voorbaat,

 2. Beste patrick,

  op dit moment wordt ik gechanteerd door iemand uit het buiten land, ik kan zijn ip adres herleiden naar het buiten land hoe groot is de kans dat hij dit via andere servers doet en kan je daar ook achter komen.

  1. Dat kan alleen Facebook (ook eigenaar van Instagram) omdat “iemand” communiceert met Facebook/Instagram en niet rechtstreeks met jouw server. Ik heb daar IP-trap voor bedacht. Je stuurt iemand een linkje (via een persoonlijk bericht). IP-trap vertelt je welk IP-adres de link heeft bezocht.

 3. Hi Patrick, is het ook mogelijk om een IP adres van iemand op te zoeken als je op een chat site zit? Of is dat afhankelijk van de web beheerder?

  Groet,
  Fleur

  1. Hallo Fleur,

   Als je geen ip-adres ziet dan kan de webbeheerder er inderdaad bij. Of dat gemakkelijk is en of deze mee wil werken is een tweede.

   Daarom heb ik IP-valstrik gemaakt – deze maakt een unieke link/url aan die je naar de ander kunt doorsturen. Als je via de chat site een privébericht kunt sturen en de pagina heeft ineens een bezoeker dan weet je het ip-adres.

   – Patrick

  1. Internetproviders bewaren conform de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens gedurende zes maanden datum en tijdstip van de log-in en log-off en het ip-adres van de gebruiker. Zij weten dus altijd wie er op een specifiek moment gebruik maakte van een specifiek ip-adres. Zij geven deze informatie van hun klanten echter niet zomaar prijs. Maar via politie/gerechtelijk bevel maak je wel een kans. Als het ip-adres in het buitenland is, is het wellicht een heel stuk lastiger.

   Bij IP-trap heb ik nog meer opgesomd onder wat je met een ip-adres kunt doen. Mocht je er verder mee gaan dan ben ik benieuwd naar de uitkomst!

   Tenslotte: beveilig je e-mail met een goed en uniek wachtwoord (bijvoorbeeld 16 willekeurige tekens) en multifactorauthenticatie, zie:
   https://www.eenmanierom.nl/wachtwoorden/

 4. Beste patrick, iemand heeft via een sluwe wijze geld van mijn rekening gejat!!
  Wij hebben email conversatie. Hoe kan ik via zijn email (gmail) en ik (apple account) zijn ip adres achterhalen?

 5. Beste, ik vraag mij af hoe dat komt dat ik op verschillende plaatsen ben aangemeld op fb ,ik weet dat ik die sessies kan verwijderen.
  Maar mijn vraag is kan ik via het ip adres te weten komen wie dat doet ! Is redelijk belangrijk voor mij !! Dat is nu al maanden aan de gang ik zou nu graag weten wie dat doet .
  Mvg
  Brigitte

 6. Hoi Patrick.

  Een ingewikkelde vraag maar ik ga hem zo duidelijk mogelijk proberen te stellen.

  Er is iemand geweest die een foto heeft geplaatst op een forum op Facebook. Maar dit is ten nadelen van de zaak. Hoe kan ik aan die gene zijn ip adres komen zodat ik kan achter halen wie het is ? Mvg heide

   1. Hoi, iemand heeft nep facebook account van mij gemaakt en mijn foto’s gedeeld via een mobiel. En daarna weer de account verwijderd. Waarschijnlijk via een prepaid kaartje want nr is niet meer te bereiken. Kun je toch de gegevens van die persoon achterhalen ondanks mobiel gebruik en prepaid?

    1. Hmm als je privéberichten kon uitwisselen dan had je IP-Trap kunnen gebruiken. Omdat het account al verwijderd is kan dat niet. Facebook heeft de gegevens waarschijnlijk nog wel, klinkt als de case van Chantal uit Werkendam die bij Peter R. de Vries te zien was. Daar werd Facebook via de rechtbank gesommeerd de gegevens alsnog op te leveren.

 7. Hallo Patrick,

  ik probeer de locatie van iemand te vinden, heb mail via outlook ontvangen en ook via Yahoo.
  De ontvangen mails worden via een i phone verstuurd en een Yahoo account gebruikt.
  De enige ip adressen die ik echter kan vinden in de mails zijn van Yahoo en dus geen enkele van de “afzender”.
  Kan het dat deze niet wordt weergegeven ?

  Vast bedankt

  Ron

 8. Ik heb een vraag er is iemand op Facebook die een nep account heeft gemaakt van mijn man. Nu weet ik 100 procent zeker dat hij het niet is. En ik wil er zo graag achter komen wie het is. Ook worden er foto’s en privé dingen vrijgegeven. Ik heb meerder malen door mensen die Facebook laten rapporteren maar tevens geen resultaten. Ik heb er geld voor over om dit te laten stoppen en die gene op zijn plek te zetten want er staat qua irritaties door deze Facebook een huwelijk op het spel.

  Heel erg bedankt.

 9. kan iemand een bericht sturen via een ander instagram account?
  krijg steeds vervelende nederlandse berichten via een buitenlands account op instagram.
  komt binnen in request omdat ze niet in mn followers of follow staan.
  dus kan wel decline drukken of blokkeren. maar wil weten wie dit doet.
  het instagram account is camm_rodrigues

  1. Facebook kan zien welke ip-adressen met Messenger communiceerden. Helaas is de kans klein dat ze daaraan meewerken. Daarom heb ik het mogelijk gemaakt een lokpagina te maken met IP-Trap. Als je de ander op de link kunt laten klikken heb je wel het ip-adres. Dat scheelt vooral een stap. Het ip-adres geeft grofweg een locatie, als het tegenzit bijvoorbeeld op provincieniveau. Maar je hebt dan wel de internetprovider. En de internetprovider levert dagelijks de adresgegevens aan opsporingsdiensten. Dus die kunnen je helpen als er iets ernstigs gebeurt. Wanneer ze dat wel en niet doen weet ik helaas niet.

 10. Ik word vreselijk gehackt, via mijn mail acount. Hotmail en gmail, worden er mails uit mijn naam verspreid
  Ik heb wel een ip adres gevonden ivm google mail, hoe kom ik er naukeurig achter waarvandaan het precies is verzonden. Het fysieke adres. Kan ik bij speciaal punt in Nld mijn probleem laten registereren en kan de politie hier iets mee.?

 11. Hallo Patrick,
  Ik heb een email in mn hotmail account ontvangen van een Guerilla mail account.
  Is er een mogelijkheid om achter de verzender te komen? Een ip adres?

 12. ik krijg steeds een mail van iemand met een raar teken in de mail. zou het kunnen dat iemand mijn ipadres probeert te achterhalen door mij een mail te sturen of kan dit niet? ik bedoel dat ze mijn gegevens hebben doordat ik de mail lees zeg maar.

  1. Je bericht was helaas als spam gemarkeerd dus ik zie het nu pas. Het zou kunnen als het vreemde teken een afbeelding is. Maar het kan ook zijn dat er iets anders aan de hand is. Helaas kan ik geen individuele ondersteuning geven, vraag iemand in je familie- of kennissenkring met meer computerkennis er eens naar te kijken?

 13. Tegenwoordig kan je via sites van verenigingen of winkels een vraag insturen waarin je je mailadres moet opgeven om antwoord te krijgen. Als je deze vraag instuurt kunnen hun dan je ip gegevens achterhalen?

  1. Iedere systeem waar je mee communiceert krijgt je ip-adres mee. Ook deze website bijvoorbeeld. Het kan zijn dat de winkel het vraag-antwoord-systeem niet zelf in beheer heeft, dan is het voor hen misschien lastiger bij die gegevens te komen. Het kan ook zijn dat het vraag-antwoord-systeem het ip-adres niet bewaart (“logt”).

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php