Ga naar de inhoud

Websites volgen met RSS-feeds in Internet Explorer

  • 2 reacties

In dit artikel beschrijf ik hoe je op de hoogte kunt blijven van “veranderingen op Internet”. Hoewel dit een ruim begrip is, is het een feit dat RSS-feeds, waarmee je op de hoogte kunt blijven van veranderingen op Internet, inmiddels overal op Internet te vinden zijn. Zo kom je RSS-feeds tegen op:

  • Nieuwswebsites zoals Nu.nl (RSS-feed op nieuws);
  • Fotowebsites zoals Flickr (RSS-feed op nieuwe foto’s die iemand plaatst of op Tag);
  • Videowebsites zoals YouTube (RSS-feed op nieuwe video’s);
  • Weblogs zoals deze (RSS-feed op de nieuwe artikelen).

Als je een specifieke website vaak bezoekt dan wil je dus blijkbaar op de hoogte blijven van veranderingen op deze website. Voor een enkele website is zelf periodiek een bezoekje aan de website brengen nog te overzien. Als je meerdere websites in de gaten wilt houden dan is het handig om gebruik te maken van RSS-feeds.

Onderstaand filmpje “RSS in Plain English” van Common Craft geeft een goede introductie in RSS (Really Simple Syndication). In het boek The Art of Explanation vertelt Common Craft hoe je een goede uitleg opbouwt.

Hieronder beschrijf ik hoe je gebruik kunt maken van RSS-feeds met een programma dat veel mensen al op hun Windows-PC geïnstalleerd hebben: de webbrowser Internet Explorer.

RSS-feeds met Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer kan met RSS-feeds overweg vanaf versie 7. Onderstaande drie iconen die je in de werkbalk terugvindt tonen respectievelijk:

Internet Explorer RSS icoon (geen feed gevonden)Geen RSS-feed gevonden

Internet Explorer RSS icoon (nieuwe feed gevonden)Nieuwe RSS-feed gevonden, bij het eerste bezoek aan een webpagina met een RSS-feed.

Internet Explorer RSS icoon (feed gevonden)Feed gevonden, als je al eerder bij deze webpagina met een RSS-feed bent geweest

Als je op de RSS-knop klikt dan laat Internet Explorer de RSS-feed van de pagina zien.

Soms heeft een pagina meerdere RSS-feeds om de informatie gecategoriseerd aan te bieden. Zo bieden nieuwssites aparte RSS-feeds voor bijvoorbeeld nieuws in de categorie “Algemeen” en “Economie”. Als er meerdere RSS-feeds worden aangeboden en je direct op de RSS-knop in Internet Explorer klikt dan laat Internet Explorer je alleen de eerst gevonden feed zien. Je kunt de andere RSS-feeds gebruiken door op het kleine zwarte driehoekje naast de RSS-knop te klikken. Het is dus beter áltijd het kleine zwarte driehoekje gebruiken en nooit de RSS-knop zelf zodat je geen aangeboden feed over het hoofd ziet.

In de eigen weergave voor RSS-feeds laat Internet Explorer nu rechtsbovenin een filter- en sorteerblokje (zie screenshot).

Internet Explorer filter- en sorteerblokje

In het screenshot zie je dat je de berichten kunt sorteren op Datum, Titel of Auteur. Je kunt bovendien filteren door tekst te typen in het vakje “Weergeven” en door op een Categorie te klikken. De namen van de categorieën komen van de website waar de RSS-feed vandaan komt. In geval van WordPress zijn het de tags die een auteur aan de artikelen meegeeft.

Abonneren op een RSS-feed

Zonder abonnement op een RSS-feed is een RSS-feed vaak gewoon een andere weergave van een webpagina. Het voordeel van een abonnement is dat je met abonnementen snel op de hoogte bent van veranderingen op meerdere websites. Zelf ben ik overigens nog geen RSS-feed tegen gekomen waar kosten aan verbonden zijn (de term “abonnement” suggereert dat dit wel het geval zou kunnen zijn). Als er kosten gerekend worden voor een RSS-feed dan is dat alleen mogelijk als een nieuwsbron inloggen vereist. Angst voor verborgen kosten door het woord “abonneren” is dus echt volledig onterecht.

Je kun je abonneren op een RSS-feed als Internet Explorer deze toont in de eigen weergave. Klik dan op de link “Abonneren op deze feed” en geef aan dat je de Feed wilt opslaan in Feeds.

Internet Explorer - Abonneren op deze feed

Mocht je ooit een RSS-feed bezoeken die om inloggegevens vraagt dan kun je die via “Eigenschappen van feed weergeven…” instellen.

Kijken of er iets veranderd is op een van de geabonneerde websites

Om te kijken of er iets veranderd is in de RSS-feeds ga je naar het Favorietencentrum (ALT-C) en klik je op het tabblad Feeds. Als je met de muis boven een RSS-feed blijft hangen dan zie je het aantal nieuwe items en hoe lang het geleden de RSS-feed ververst is. Met de twee pijltjes helemaal rechts ververs je de feed handmatig.

Internet Explorer Favorieten centrum (feeds)

RSS-feed instellingen in Internet Explorer

Internet Explorer zal standaard RSS-feeds vernieuwen volgens het Standaardschema. Om het Standaardschema in te stellen open je via het menu Extra>Internetopties het tabblad Inhoud. Klik daar in het onderdeel “Feeds en Web Slices” op Instellingen. Het vinkje Feeds automatisch op updates controleren dient hiervoor aangevinkt te zijn.

Feeds en Web Slices automatisch op updates controleren

Hier stel je het standaard schema weer waarop Internet Explorer de feeds controleert. Je kunt kiezen uit een regelmaat van 15 minuten, 30 minuten, 1 uur, 4 uur, 1 dag of 1 week. Als binnen een RSS-feed zelf een lagere update frequentie is aangegeven dan hanteert Internet Explorer de instelling van de RSS-feed zelf.

Weergave voor het lezen van feeds

Met deze optie actief geeft Internet Explorer de RSS-feeds weer in een eigen, consistente layout. Ook feeds die niet vanzelf van een opmaak worden voorzien zien er dan dus netjes uit. De eigen weergave van Internet Explorer is goed herkenbaar aan het eerder beschreven filter- en sorteerblokje dat rechtsbovenin verschijnt. Daarbij kun je je in deze weergave ook abonneren op een Feed via de link “Abonneren op deze feed”.

Automatisch verversen van feeds

Het handmatig vernieuwen van de RSS feeds in Internet Explorer kan via een snelkoppeling op je bureaublad. Maak een nieuwe snelkoppeling aan en geef het volgende als locatie op:

msfeedssync.exe forcesync

Snelkoppeling maken naar msfeedssync forcesync

Geef de snelkoppeling een naam, bijvoorbeeld “Vernieuw RSS-feeds”. Als je nu dubbelklikt op deze snelkoppeling dan worden de RSS-feeds direct bijgewerkt. Deze snelkoppeling kun je ook slepen naar je snelstartbalk naast de Windows Startknop zodat je erbij kunt zonder eerst je bureaublad zichtbaar te maken.

Via de Eigenschappen van een snelkoppeling kun je deze ook van een sneltoets voorzien. Als je hier kiest voor bijvoorbeeld CTRL+SHIFT+V dan vernieuwt deze toetscombinatie in het vervolg de RSS feeds.

Snelkoppeling sneltoets instellen.png

Andere RSS readers

Hoewel Internet Explorer een goed startpunt is om ervaring op te doen met het bijhouden van RSS-feeds heeft deze voor mij persoonlijk een aantal nadelen, te weten:

  1. Ik maak gebruik van meerdere machines om RSS-feeds te lezen, zoals smartphone, tablet of laptop. Daarbij wil ik graag verder gaan met lezen waar ik gebleven was. Gelezen items wil ik dus niet opnieuw tegen komen.
  2. Het kost net één klik te veel om te zien of er nieuwe items in RSS-feeds beschikbaar zijn. Je klikt op het Favorietencentrum (ALT-C) en dan op de knop Feeds.

Gebruik je een iPhone of iPad? Neem dan zeker een kijkje naar Reeder.

2 reacties op “Websites volgen met RSS-feeds in Internet Explorer”

    1. Gelukkig gebruiken steeds meer websites een contentmanagementsysteem. En meer dan 25% van de websites zijn gebouwd met WordPress die standaard in RSS voorziet. Andere sites zou je om RSS kunnen vragen. Daarnaast zijn er tools om een RSS-feed te maken daar waar die niet is zoals bijvoorbeeld FetchRSS, Feed43 of Feedity. En als je kunt programmeren kun je altijd nog zelf een website uit elkaar trekken.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php