Ga naar de inhoud

Zelf ijs maken met een ijsmachine

Zelf ijs maken met een ijsmachine is letterlijk en figuurlijk een koud kunstje. Als je de benodigde ingrediënten in huis hebt dan kost het je in 5 à 10 minuten tijd om een ijsmengsel voor sorbet-, yoghurt- of schepijs te maken. Een half uur tot drie kwartier later heb je dan vers ijs. Een ijsmachine kost maar een paar tientjes. Om zelf ijs te maken moet je ruimte in de vriezer opofferen voor de koelbak van bijvoorbeeld 18x18cm. Verder moet je bepaalde ingrediënten in huis hebben. In dit artikel lees je over sorbet-, yoghurt- of schepijs én over ijslolly’s.

Princess IJsmachine 282602

IJslolly’s maken met de Zoku Quick Pop Maker

Met de Zoku Quick Pop Maker maak je binnen een paar minuten een ijslolly. Wat je maakt bepaal je zelf: van een eenvoudig waterijsje via een gezonde ijslolly met vruchten tot een lekkere met room gevulde ijslolly. In de basis is de Zoku Quick Pop Maker een bak die je invriest. Er zijn enkele, dubbele en driedubbele vormen om respectievelijk één, twee of drie ijsjes tegelijkertijd te maken. Je stopt de meegeleverde stokjes in de Zoku Quick Pop Maker en giet je mengel(s) erbij. Na een minuut of zeven is je ijslolly klaar – het gaat sneller als je mengel al is afgekoeld. Je ijslolly’s draai je los met de meegeleverde Super Tool die je vastdraait in het schroefdraad dat ín de stokjes zit. Vervolgens klik je de meegeleverde druppelvanger onder het stokje. Daarna zet je de Zoku Quick Pop Maker terug in de vriezer, klaar voor volgend gebruik. Of je gaat direct door – de Zoku Quick Pop Maker kan drie rondes achter elkaar gebruikt worden.

Bij de Zoku Quick Pop Maker zit een boekje met recepten en werkwijzen om je op weg te helpen. Naast het effect op de smaak staan er generieke tips in van ingrediënten die je met mate moet gebruiken omdat ze slecht bevriezen. En tips om de ijsjes te versieren met bijvoorbeeld chocolade of nootjes.

Extra materialen van Zoku

Zoku levert speciale fruitstansjes om hartjes en sterretjes uit fruit te snijden ter versiering van je ijsje. Met een speciaal fruitstaafje plaats je de stukjes fruit gemakkelijker in de vorm dan met een klein vorkje. Fruit op deze manier aanbrengen doe je vóór je de stokjes in de Zoku Quick Pop Maker zet.

Om de vorm zonder knoeien te vullen kun je een schenkbekertje kopen. Als je meerdere vullingen gebruikt dan kun je de nog niet bevroren kern na een minuut of twee leegzuigen met een speciale pipet wat iets frisser is dan een rietje gebruiken.

Met een hoekstandaard zet je de Zoku Quick Pop Maker schuin zodat je diagonale vormen kunt maken. Tenslotte is er een opbergdoos te koop om zes ijslolly’s goed te houden in de vriezer.

IJmachine voor sorbet-, yoghurt- of schepijs

Bij mijn (Captain Cook) ijsmachine zaten een tiental recepten voor ijsmengsels. De stappen om het ijsmengsel te maken en de overlap van ingrediënten zoals eierdooier, kristalsuiker, melk en slagroom zijn in de handleiding verspreid, vandaar dit artikel waar ik zelf ook weer regelmatig naar zal kijken. Als je een keer zelf ijs gemaakt hebt dan heb je genoeg aan de benodigde ingrediënten en eventueel de stappen onder het kopje “ijsmengsel klaarmaken”. Bol.com verkoopt ijsmachines. Sommige hebben meer inhoud (voor meer ijs) of een kleinere koelbak.

Om een goede indruk van de werking van al deze apparaten te krijgen voldoet dit artikel. Mijn ijsmachine bestaat uit vijf onderdelen die gemakkelijk los en dus schoon te maken zijn:

 1. IJsmachine (plastic behuizing);
 2. Koelbak (kom van 18x18cm voor in de vriezer);
 3. Motorblok;
 4. Roerder;
 5. Kap.

In de ijsmachine plaats je de diepgevroren koelbak. De motor stuurt de roerder aan die het ijsmengsel dat je erin giet ronddraait. De koelbak koelt het mengsel en de ingrediënten sterk af totdat er consumptie-ijs is gevormd.

Koelbak ter voorbereiding 18 uur invriezen

De koelbak lijkt iets met het getal 18 te hebben. De diameter én hoogte is 18cm. Voor gebruik moet je de koelbak minimaal 18 uur in een diepvriezer of vriesvak van minimaal -18 graden plaatsen. De koelbak haal je pas op het allerlaatste moment uit de vriezer: als je het ijsmengsel erin kunt gieten. Vers ijs smaakt natuurlijk het beste. Gezien de invriestijd moet je, als je meer smaken ijs tegelijkertijd wilt serveren, voorbereiden en invriezen. In een diepvriesdoos kun je het ijs één week (met niet-gekookte ingrediënten) tot twee weken (sorbetijs en halfgekookte ingrediënten) bewaren.

Algemene aanwijzingen m.b.t. de ingrediënten

In plaats van fijne kristalsuiker kun je grove kristalsuiker fijnmalen in een mengbeker of foodprocessor. Of poedersuiker, basterdsuiker of honing gebruiken. Als de slagroom geklopt moet worden, dan de slagroom niet helemaal stijf kloppen zodat het gemakkelijker met de andere ingrediënten vermengd kan worden. Besprenkel ongekookte vruchten voor je ze pureert met citroensap om verkleuring te voorkomen. Stukjes fruit die je niet pureert met suiker bestrooien voorkomt dat er harde ijskristallen in ontstaan. Suikerstroop kun je op voorraad aanmaken en in een afgesloten fles in de koelkast bewaren. Op een laag vuur los je al roerende suiker op in water om het vervolgens 1 minuut door te laten koken. Voor 300 cc suikerstroop 200 cc water én 200 g fijne kristalsuiker, voor 450 cc suikerstroop 275 cc water en 275 g fijne kristalsuiker.

IJs maken volgens recept

In een Google Spreadsheet heb ik de ingrediënten van een tiental ijsmengsels om zelf ijs te maken met een ijsmachine gepubliceerd. In het werkblad kun je snel zien welke ingrediënten overlappen en net wat slimmer inkopen of suikerstroop voorbereiden. De ingrediënten staan van links naar rechts op volgorde van bereiding zodat je aan dat A4’tje genoeg hebt. De aangegeven hoeveelheden zijn voldoende voor 4 à 5 personen.

Digitale keukenweegschaal en staafmixerset

Zelf gebruik ik een digitale keukenweegschaal voor het afwegen en afmeten van hoeveelheden. Een digitale keukenweegschaal kun je na het toevoegen van een ingrediënt “op nul” zetten zodat je de volgende hoeveelheid kunt afmeten zonder verschillende bakjes te gebruiken.

Voor het snel pureren en kloppen gebruik ik de hakker en klopper van mijn gemakkelijk schoon te maken staafmixerset. Braun Staafmixer Multiquick 3 MR 320 Omelette

IJsmengsel klaarmaken

Alle ijsmengels maak je klaar door de ingrediënten, indien van toepassing, in deze volgorde te verwerken. Vanille- en caramel-ijs zijn de uitzonderingen op de regel.

 1. Pureer fruit (vooraf wassen) en vruchten;
 2. Meng alle aangegeven ingrediënten;
 3. Eiwit of eierdooier kloppen en dan mengen;
 4. Melk toevoegen;
 5. (eventueel geklopte) slagroom toevoegen.

Voor vanille-ijs verwarm je de melk. De melk voeg je als laatste toe aan het ijsmengsel. Vervolgens verwarm je het mengsel bij een matige hitte en onder voortdurend roeren 2 minuten (niet koken). Tenslotte laat je het ijsmengsel een halve dag tot koelkasttemperatuur afkoelen. Voor caramel-ijs warm je de melk op. De kristalsuiker smelt je in een pannetje met dikke bodem tot het lichtbruin is. Daarna giet je de melk erbij en los je alles op tot caramelmelk. Dit laat je een halve dag afkoelen tot koelkasttemperatuur waarna je de overige ingrediënten erbij klopt.

IJsmachine inschakelen

Als je het ijsmengsel klaar hebt:

 1. Haal de koelbak uit de vriezer en plaats deze in de ijsmachine;
 2. Zet de ijsmachine aan;
 3. Giet het ijsmengsel in de koelbak;
 4. Wacht de bereidingstijd af (bij room- of chocolade-ijs naar wens extra ingrediënten vermengen);
 5. Haal het ijs met een houten spatel uit de koelbak.
 6. Haal de ijsmachine uit elkaar, maak de onderdelen goed schoon en plaats de koelbak weer in de vriezer.

Bij roomijs kun je halverwege de bereidingstijd extra ingrediënten vermengen:

 • 30 g gehakte walnoten, hazelnoten of pinda’s;
 • 40 g gehakte gekonfijte vruchtjes;
 • 30 g grof gehakte pure chocolade.

Bij chocolade-ijs kun je halverwege de bereidingstijd 30 g grof gehakte geroosterde hazelnoten of amandelen vermengen.

Bereidingstijd varieert en duurt vaak iets korter

De exacte bereidingstijd hangt van de samenstelling van het ijsmengsel af (en van de begin- en omgevingstemperatuur – hoe hoger de temperatuur hoe langer het koelen duurt). In mijn ervaring is het ijs 5 à 10 minuten eerder klaar dan het recept aangeeft. De roerder loopt dan hoorbaar vast, een signaal om de ijsmachine snel uit te zetten.

Serveertips

Je kunt serveren in metalen of glazen coupes, dessertbordjes of uitgeholde, gehalveerde vruchten zoals meloen, ananas, sinaasappel, citroen of grapefruit. Vooraf afkoelen in het vriesvak of diepvriezer maakt dat het ijs minder snel smelt. Serveer ook eens met:

 • Extra vruchten die je niet in het ijsmengsel hebt verwerkt;
 • Chocoladehagelslag, -blaadjes of -vlokken, geraspte chocolade, noga, praline, bonbons, gemalen kokos of gehakte noten (walnoten, hazelnoten, geschaafde amandelen, pistachenoten);
 • Gebak (soezen, cake of schuim) of flensjes;
 • IJswafels, lange vingers, bitterkoekjes of oublies;
 • Siroop;
 • Een passende likeur.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php