Ideament icon

Mindmaps maken met Ideament

Om overzicht te krijgen over een project, artikel, presentatie of training is een mindmap handig. In een mindmap staat één woord centraal, omringt door woorden die je naar wens met elkaar kunt verbinden. Smartphones en zeker tables zijn hier erg fijn voor. Je typt wat woorden, koppelt ze aan elkaar en als je je bedenkt over de groepering dan versleep je de boel weer. De woorden die je typt, zijn het gevolg van een brainstorm of bijvoorbeeld een online onderzoek.

In het geval van een artikel staat een (verkorte) titel centraal. Op het volgende niveau kom je uiteindelijk de tussenkopjes tegen. En een laag verder de kern van alinea’s. Sommige mensen bouwen zo’n structuur liever als een lijstje op waarbij ieder niveau een stukje inspringt – een outline.

Er zijn legio apps om een mindmap mee te maken, zoals bubbl.us en iThoughts. De gratis apps werken niet echt lekker, de betaalde apps zijn net te duur om even te proberen of het iets is.

Ideament is een app voor iOS (iPod, iPhone en iPad) en Windows om een mindmap te maken. En vice versa. Ik heb Ideament nu een tijdje gebruikt en deze app bevalt me eigenlijk wel! Een voordeel van Ideament is dat de app maar een paar euro kost. En met een druk op de knop zet je je mindmap om in een outline of vice versa.

Ideament large mindmap

Werken met Ideament

Een iPhone of iPad werkt prettig voor het maken van een mindmap. Je typt korte teksten en kunt de woorden gemakkelijk met je vingers verslepen op het scherm.

De mindmap zet je met een druk op de knop om naar een overzicht (outline), zie onderstaande screenshots.

Ideament mindmap
Ideament outline

Om Ideament nog meer schermruimte te geven kun je de statusbalk met weergave van WiFi, tijd en batterijstatus verbergen door “Show Status Bar” uit te schakelen.

Nieuwe onderdelen toevoegen

Om nieuwe onderdelen toe te voegen, tik je op het plusje. Of tik op het onderdeel waaraan je wilt koppelen en vervolgens op een leeg stukje. Ideament opent een pop-up waar je een titel en notities kwijt kunt. Tik naast de pop-up om deze te sluiten.

Per onderdeel kun je wat zaken instellen:

  • Titel
  • Notitie
  • Kleur (blauw, groen, geel etc.)
  • Vorm (vierkant, cirkel, wolkje, geen etc.)
  • Grootte (passend, groot)
  • Lettergrootte
  • Achtergrondafbeelding (foto invoegen)

Notities kun je verbergen in de grafische weergave door de instelling “Show Notes” uit te schakelen. Ideament laat dan met drie puntjes in een onderdeel zien dat er notities zijn.

Nadat je een onderdeel hebt aangepast deselecteert Ideament het. Je kunt er ook voor kiezen om onderdelen geselecteerd te houden tot je ze zelf expliciet deselecteert. Hiervoor is de instelling “Clear selection”.

Onderdelen verplaatsen of koppelen

Om onderdelen te verplaatsen of aan elkaar te koppelen moet je ze eerst selecteren. Het eerste onderdeel dat je aantikt selecteer je. Tik nogmaals om de selectie ongedaan te maken. Geselecteerde onderdelen kun je over het scherm verplaatsen door ze met je vinger te verslepen.

Als je één onderdeel geselecteerd hebt en je tikt op een tweede onderdeel, dan legt Ideament een link tussen beiden. Als er al een link was, dan verdwijnt deze.

Geselecteerde onderdelen verwijderen kan door op het prullenbakje te tikken. Wees niet bang om een fout te maken, er is voorzien in ongedaan maken.

Om door het onderliggende vlak (canvas) te bladeren sleep je met twee vingers. In- en uitzoomen kan door je vingers samen te knijpen of te spreiden.

Meerdere onderdelen selecteren en verbergen

Om meerdere onderdelen te selecteren, wijs je ze wat langer aan. Er is een trucje om gekoppelde onderdelen te selecteren: blijf het hoofdonderdeel wat langer aanwijzen. En als je nóg langer aanwijst, selecteert Ideament álle onderdelen op het scherm.

In diagramweergave kun je onderdelen meerdere keren aan elkaar koppelen. In de overzichtsweergave is zoiets snel onoverzichtelijk. Daarom geeft Ideament dergelijke koppelingen als stippellijn weer in diagramweergave. Als je altijd vaste lijnen wilt zien, schakel dan de instelling “All Solid Lines” in.

Daarnaast is het handig om gekoppelde onderdelen te verbergen. Dat kan zowel in de grafische als de overzichtsweergave.

Automatisch uitlijnen van onderdelen

Als je met drie vingers over het scherm beweegt, dan deelt Ideament de grafische weergave automatisch in. Je kunt hierin variëren door naar boven, rechts, beneden of links te slepen. Wil je deze functie liever uitschakelen, zet dan “3-Finger Drag To Layout” uit.

Kopiëren en plakken

Tenslotte kun je onderdelen kopiëren en plakken. In hetzelfde diagram of in een andere. Een ander diagram kan handig zijn want Ideament werkt met maximaal 100 onderdelen zodat de app lekker snel blijft werken.

Kleurschema, lettertype en lijnstijl

De weergave van de onderdelen en lijnen kun je veranderen via Options rechts onderin. Hier kies je eenvoudig een ander kleurschema of lettertype. Daarnaast kun je aangeven of je de lijnen van een pijl wilt voorzien of niet. En of de lijnen tussen de onderdelen met een sierlijk boogje, haakse hoek of in een rechte lijn lopen.

Ideeën ordenen

Vanuit het hoofdscherm van Ideament kun je je ideeën ordenen in mapjes (folders). Tik op het pictogram van het mapje om hier gebruik van te maken. Met deze functie actief maak je een nieuwe map aan. Of je selecteert ideeën die je wilt verwijderen, verplaatsen of kopiëren.

Tekst importeren

Als je ergens al een rij woorden hebt verzameld, dan kun je die snel in Ideament zetten om vervolgens aan elkaar te knopen.

Ideament kan overweg met tekst op het klembord en bestanden (tekst, Word of OPML) die je doorstuurt vanuit een andere app. Ideament maakt van iedere regel tekst een apart onderdeel. Als de tekst te lang is voor een kopje dan komt de rest van de regel in de notitie terecht.

Synchroniseren tussen apparaten met iCloud

Als je zowel een iPhone als een iPad hebt, dan vind je het vast handig dat Ideament iCloud gebruikt om je ideeën tussen apparaten te delen.

Als je iCloud inschakelt, dan verplaatst Ideament je ideeën van het apparaat zelf naar iCloud. Alle wijzigingen die je dan aanbrengt zijn beschikbaar op alle andere apparaten die je op je iCloud hebt aangesloten. Als je iCloud uitschakelt, dan verplaatst Ideament je ideeën vanaf iCloud naar het apparaat waarop je iCloud uitschakelde. Op je andere apparaten verdwijnen je ideeën – iCloud is immers leeg.

Ideeën exporteren

Vanuit Ideament kun je je ideeën delen in zowel grafische vorm als outline via PDF, afbeelding, Visio-diagram (VDX), tekstbestand of OPML. Ideament kent een eigen bestandsformaat zodat je bestanden kunt uitwisselen met andere gebruikers.

Ideament kan rechtstreeks uploaden naar cloudopslagdiensten Dropbox, Google Drive, OneDrive en box.

PDF is het beste formaat als je de tekening wilt afdrukken. Om het diagram zwart/wit aan te leveren schakel je “Share in de & White” in via de instellingen.

Ideament en Ideament+

Ideament staat tweemaal in de App Store. Met de gratis versie kun je één mindmap maken. Met een in-app aankoop zet je de app om naar een betaalde versie.

Je kunt beter de betaalde versie Ideament+ nemen. Als je je Apple-aankopen deelt met familieleden dan kunnen zij de app vervolgens ook gebruiken. Een in-app aankoop kun je niet delen.

Overstappen van Ideament naar Ideament+

Mocht je toch begonnen zijn met de gratis versie dan is overstappen naar het betaalde Ideament+ eenvoudig. Schakel bij de instellingen “Use iCloud” in om je idee over te zetten naar Ideament+.

Ideament downloaden

Ideament is beschikbaar voor iOS (iPod, iPhone, iPad) en Windows.

Een Mac-versie van Ideament is volgens de ontwikkelaars in de maak, maar er is nog geen releasedatum bekend. Tot die tijd kun je wellicht met het gratis LibreOffice de Visio-documenten die Ideament aanmaakt afronden op je Mac.

Een gedachte over “Mindmaps maken met Ideament

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *