Google Hangouts

Google Hangouts: chatten en (video)bellen

Hangouts is een app van Google waarmee je zowel kunt chatten als (video)bellen. Eén-op-één en met een groep. Mensen gebruiken Google Hangouts voor van alles: brainstormen, huiskamerconcerten, muziek- en kooklessen en het laten zien van games (walkthrough). In Amerika verzorgen culturele instellingen zoals musea en dierentuinen virtuele rondleidingen (Virtual Field Trips) voor scholieren onder de vlag van het initiatief “Connected Classrooms”.

Google Hangouts is begonnen als onderdeel van Google+ en uitgegroeid tot losse applicatie. Er gaan geruchten dat Google “Classic” Hangouts vervangt door Hangouts Chat / Hangouts Meet welke nu alleen voor bedrijven beschikbaar is.

Hangouts voor Windows-PC’s, macOS, iOS en Android

Hangouts werkt op je computer/laptop (met Google Chrome), smartphone en tablet (iPhone/iPad 6.1+ of Android 2.3+). Dankzij synchronisatie kun je doorgaan met chatten op verschillende apparaten. Dus bijvoorbeeld beginnen op je computer/laptop en vervolgen op je smartphone/tablet. Je kunt zelfs berichten sturen naar iemand die offline is, deze worden dan later bezorgd.

Hangouts

Google synchroniseert de meldingen zodat je die maar één keer ziet. Via de instellingen kun je meldingen tijdelijk uitzetten als je niet gestoord wilt worden.

Chatten met Hangouts

Via Hangouts kun je chatten met anderen. Naast tekst kun je foto’s en je locatie uitwisselen. In plaats van tekst kun je kiezen uit een aantal emoticons.

Hangouts chats

Om een nieuw groepsgesprek te beginnen navigeer je via het extra menu bovenaan een chat door naar Details.

Bij de details kun je ook instellen of je wilt dat Google de chatgeschiedenis met deze persoon bewaart zodat je later kunt zien waar je het eerder over hebt gehad.

Bellen via Hangouts (oproepen)

Bia Google Hangouts kun je gratis bellen naar andere Hangouts-gebruikers. Daarnaast kun je bellen naar vaste- en mobiele telefoonnummers. Er is geen telefoonnummer zichtbaar als je belt – je belt anoniem.

Bellen naar de VS en Canada is gratis, voor andere nummers heb je beltegoed nodig. Met je creditcard kun je je krediet opwaarderen via Google Voice. Je kunt vervolgens instellen wat je wilt doen als je beltegoed onder de €2 komt: niets, een e-mailbericht ontvangen of automatisch opwaarderen.

Hoeveel je precies betaalt hangt af van het nummer dat je belt. De kosten per minuut verschijnen netjes in een pop-up voordat je verbinding legt en de eerste minuut is gratis. Ten tijde van het schrijven van dit artikel betaalde je voor het bellen naar Nederland:

 • Vast: 1 eurocent per minuut;
 • Mobiel: 3 eurocent per minut;
 • 087-nummers: €1,70 per minuut.

Videobellen met Hangouts

Videobellen kan met Hangouts tot tien personen tegelijk. Scholen, bedrijven en de overheid kunnen zelfs met 15 gelijktijdige deelnemers videobellen en met Chromebox Hangout-videoconferencing deelnemers in een ruimte toevoegen. Mensen hebben geen Google-account nodig om mee te doen.

In een videochat verschijnt de persoon die aan het woord is automatisch groot in beeld. De rest van de deelnemers is live zichtbaar in kleine pictogrammen in een rij daaronder.

Hangouts videobellen

In de praktijk schakelt Google ook naar een andere spreker als deze geluid maakt door te verzitten, slikken of te kuchen. Overweeg daarom jezelf te “Muten” als je niet aan het woord wilt zijn. Doordat mensen vaak aantekeningen maken of een mailtje sturen tijdens een Hangout met meer dan vier deelnemers schakelt Google je microfoon automatisch uit als het lijkt alsof je aan het typen bent.

Los daarvan kan iedereen de huidige spreker aantikken. Deze staat vervolgens centraal in de hangout.

Videobellen met Hangouts op de desktop

Als je een andere webbrowser dan Google Chrome gebruikt dan installeer je eerst eenmalig een kleine plugin voordat je Hangouts op PC of laptop kunt gebruiken (de installatie wijst zichzelf).

De Hangouts-zijbalk aan de rechterkant kun je verbergen door te klikken op de groene knop met aanhalingstekens – je blijft gewoon bereikbaar. Wil je even niet bereikbaar zijn? Je kunt “Meldingen tijdelijk uitzetten” (Snooze).

Als je aan een hangout begint dan stel je eerst je microfoon en het beeld af zodat je goed te horen en te zien bent. Hangouts verbetert automatisch de weergave om bijvoorbeeld tegenlicht van een raam te compenseren.

Tijdens het videobellen kun je het toetsenbord gebruiken om te chatten en met meerdere mensen tegelijkertijd:

 • Een YouTube video bekijken (vanuit YouTube start je een Hangout via Delen);
 • Je scherm delen (screensharing) of het scherm van anderen overnemen (Remote Desktop);
 • Een kladblok gebruiken (sketchpad);
 • Samenwerken in Google Docs;
 • Foto’s maken van de hangout (capture).

Tips:

 • Doven- en slechthorenden die gebarentaal gebruiken adviseert Google geluid te onderdrukken (muten). Met de toetscombinatie Shift+S kan deze persoon”Take the floor” activeren om centraal in beeld te komen.
 • Als je een minder snelle internetverbinding hebt dan kun je dat aangeven waardoor de thumbnails statisch worden en de beeldkwaliteit iets minder.
 • Met een snelle verbinding en HD-camera (720p) kun je je Hangout in HD voeren.
 • Via de site gphangouts kan iedereen publieke Hangouts met een onderwerp aankondigen en mensen vragen mee te doen. Dat is ook een handige manier om de functionaliteit gewoon eens uit te proberen. Let op op Hangouts die op dit moment gaande zijn aan de rechterkant van het scherm.
 • Je kunt je logo, bedrijfsnaam en naam tijdens een Hangout onderaan weergeven met de Hangout Toolbox.
 • Je kunt hangouts opnemen met de optie “Broadcast en record” die verschijnt na het starten van een Hangout.
 • Bedrijven die Google Apps gebruiken kunnen bepalen welke Hangouts-functionaliteiten mensen mogen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld chats tot intern beperken, geschiedenis standaard niet bewaren en instellen dat collega’s elkaar kunnen benaderen zonder formele goedkeuring vooraf. Hangouts kan de namen van collega’s automatisch aanvullen op basis van de interne adressenlijst.
 • Er is een Hangouts Plugin voor Microsoft Outlook voor zakelijk gebruik.

Hangouts vs iMessage en Whatsapp

iMessage van Apple stuurt alleen berichten die je naar andere Apple-gebruikers stuurt via internet. Als de ontvanger iMessage niet gebruikt of als er een systeemstoring is dan verstuurt iMessage het bericht automatisch via het duurdere sms. Bij berichten via iMessage is de naam van de ontvanger  blauw, bij berichten via sms groen. Voor videobellen gebruik je een andere app: Facetime.

Via het populaire Whatsapp bereik je zowel Apple- als Androidgebruikers. , alleen kun je er (nog?) niet mee videobellen.

Google integreerde haar voormalige chatapps Messenger en Google Talk in Hangouts en voegde daar bellen én sms aan toe.

15 gedachten over “Google Hangouts: chatten en (video)bellen

 1. Ernst-Jan Fokkema schreef:

  Ik heb e en paar vragen die ik hier niet heb gevonden

  1. Hoe moet ik een adres verwijderen uit hangout
  2. Hoe moet ik ophangen als ik al dan niet perongeluk gebeld heb met hangout

 2. Steve schreef:

  Als ik in een groepschat via schermdelen, een videofragment laat afspelen zien de andere hangout deelnemers het videofragment, maar horen ze geen geluid. Hoe kan ik dit oplossen?

 3. Anneke schreef:

  Hoe kan ik Hangouts meteen gebruiken in Classroom? Nu alleen via goedkeuring aan elk individueel persoon apart. Mensen (ouders van kinderen) kunnen dat niet makkelijk gebruiken. Is er een snelle manier om contact met kinderen te leggen binnen Classroom?

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *