Ga naar de inhoud

GTD Notetaker Wallet: pen en papier in je portemonnee

  • 4 reacties

De basis van het productiviteitssysteem Getting Things Done zit ‘m in het verzamelen (capture) van alles wat je de hele dag door te binnen schiet of wordt aangeboden. David Allen heeft een slimme combinatie van portemonnee, notitieboekje en pen: de GTD Notetaker Wallet.

In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om een kladblokje bij je te hebben. Vervolgens lees je over de verschillende uitvoeringen van de GTD Notetaker Wallet. Aan het einde van dit artikel lees je over de nadelen en (digitale) alternatieven.

De GTD Notetaker Wallet is helaas uit de handel genomen omdat de David Allen Company zich gaat richten op het beschermen en ontwikkelen van GTD als intellectueel eigendom en het maken van materiaal voor trainingen. Een alternatief is de Capture Wallet of de International Pocket Briefcase® with Pocketini Pen.

De gedachte achter de GTD Notetaker Wallet

Altijd een notitieboekje bij de hand is een belangrijke manier voor het noteren van ideeën die je te binnen schieten, beloftes die je hebt gemaakt en ideeën die anderen je influisterden. Door direct een aantekening te maken kun je verder waar je mee bezig was, vergeet je niets en schiet je op een rustiger moment niets meer te binnen. Net zoals je afspraken niet door je hoofd spoken doordat je ze in je agenda hebt genoteerd geef je je andere ingevingen een eigen plek.

Zo kun je rustig op de bank zitten of je concentreren op waar je dan ook mee bezig wilt zijn. Je kunt ook lekker in slaap vallen zonder dat je jezelf lastig valt met ideeën of dingen die je nog moet doen. Die je probeert te onthouden maar de volgende ochtend alleen als aantal te onthouden dingen herinnert. Waarna je weer veel tijd en focus kwijt bent aan het herinneren van die drie dingen.

Voor Getting Things Done is het notitieboekje een inbox. Je hebt nog veel meer inboxen die zich vaak automatisch vullen. Zoals je brievenbus, Postvak IN (e-mail), SMS of WhatsApp. Op gezette tijden leeg je al die verzamelplekken en beslis je wat je met de input wilt of moet doen (clarify).

Samenstelling GTD Notetaker Wallet

De GTD Notetaker Wallet bestaat uit:

  • Portemonnee
  • Compacte (telescopische) pen – uitschuifbaar van 10,5 naar 13cm
  • Notitieblaadjes

GTD Notetaker Wallet

Onderstaande foto laat de GTD Notetaker Wallet zien.

GTD Notetaker Wallet - Trifold Style Ballistics

Opengeklapt zie je van links naar rechts:

  • Een extra gedeelte met – alleen aan de buitenkant – drie plaatshouders voor pasjes. Je kunt daar zo’n zes pasjes in kwijt.
  • Twee vakjes waar je ongeveer vijf pasjes in kwijt kunt. Het onderste is bedoeld voor je rijbewijs zodat je deze snel kunt laten zien. Je kunt hier natuurlijk ook een foto in kwijt.
  • De uitschuifbare pen in het midden
  • Het kladblokje

Achter de pasjes en het notitieboekje is nog ruimte die bedoeld is voor visitekaartjes of bonnetjes. Daar kun je natuurlijk ook nog wat pasjes kwijt.

David Allen Expandable Pen met Schmidt D1 navulling

De pen past ingeschoven perfect in de portemonnee. Om te schrijven trek je de pen uit elkaar waarna de vulling verschijnt. De pen is dan 2,5cm langer wat echt een stuk comfortabeler schrijft. De David Allen Expandable Pen is ook los verkrijgbaar.

David Allen Expandable Pen

David Allen levert de pen met vulling plus twee navullingen. De Schmidt D1 vulling van de pen is ook in de reguliere kantoorboekhandel verkrijgbaar.

Schmidt D1 Pen Refills

Om de vulling te vervangen draai je de tip van de pen af. Er komen twee onderdelen los: de tip en een kokertje-met-veer. Trek vervolgens de vulling los en druk de nieuwe vulling goed op zijn plaats. Schuif daarna het kokertje-met-veer terug en draai de tip er weer op.

Notetaker Wallet Paper pads

David Allen levert de GTD Notetaker Wallet met een aantal paper pads. Op het moment van schrijven totaal tien met de leren versie en drie met de nylon versie. De papieren kladblokjes (paper pads) zijn per tien verkrijgbaar.

GTD Notetaker Wallet - Paper Pads

Nadelen van de GTD Notetaker Wallet: totale kosten en muntgeld

Er zijn drie nadelen: de totale kosten en het feit dat de GTD Notetaker Wallets geen vakje voor muntgeld hebben. Het derde nadeel is dat je alleen kunt betalen met creditcard.

De GTD Notetaker Wallet kostte op het moment van schrijven $89. Op zich valt dat nog wel mee. Daar kwam $33 bezorgkosten (shipping costs) bij waardoor ik meteen maar wat extra kladblokjes heb besteld. Aan de deur mocht ik tenslotte €31,48 aan btw en inklaringskosten afrekenen. Daar kan de David Allen Company helaas niets aan doen maar het is wel een nadeel.

Getting Things Done heeft veel aanhangers, ook in Nederland. Mocht iemand zich geroepen voelen een webwinkeltje te openen om de goederen van David Allen goedkoper aan te bieden dan plaats ik graag een link vanaf dit artikel. Let wel: Amazon verkoopt het materiaal ook en er is sprake van een Nederlandse vestiging.

Alternatieven voor de GTD Notetaker Wallet

Voor de GTD Notetaker Wallet heb ik jarenlang de compacte Inka Pen aan mijn sleutelbos en opgevouwen A4’tje in mijn broekzak gedragen. Deze oplossing was op zich prima al kreeg ik de acht zijden van het papiertje nooit vol voordat het geheel uit elkaar viel. GTD Notetaker Wallet combineert gewoon drie-in-een: pen, notitieboek en portemonnee.

“Waarom geen iPhone-app?”, vragen veel mensen mij. Even snel een aantekening maken op een iPhone gaat niet zo snel. Ik moet ‘m unlocken met slider en pincode. Vervolgens wachten op het opstarten van de app. Binnen de app op een knop drukken om een nieuwe notitie te maken. Langzaam typen op het kleine virtuele toetsenbord. En weer op een knop drukken om te bewaren. Opschrijven is sneller, meer flexibel (je kunt ook schetsen) en minder ongemakkelijk in het bijzijn van anderen.

Notitie-apps beginnen na het opstarten vaak eerst met synchroniseren. Andere apps zoals Braintoss en Drafts springen daarop in maar heffen de andere nadelen niet op. Zelfs de gesproken berichten die Braintoss omzet in gedigitaliseerde tekst en het direct openen van een nieuwe notitie door Drafts zijn dat stapje te ver weg.

Once you experience what its like to never lose a critical idea or thought no matter where you are, you’’ll never again be without a GTD NoteTaker Wallet.

4 reacties op “GTD Notetaker Wallet: pen en papier in je portemonnee”

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php