Ga naar de inhoud

Foto’s beheren met Google Photos

  • 39 reacties

Met Google Foto’s kun je snel foto’s delen, terugvinden en organiseren. En bewerken, want mooie foto’s worden niet genomen, maar gemaakt. En dat kost tijd, waardoor we het niet doen. Google Photos heeft een aantal manieren om foto’s te verbeteren en het delen makkelijker te maken.

Google Photos werkt naadloos op al je apparaten. Tegenwoordig nemen we het leeuwendeel van onze foto’s met een smartphone, dus daar zijn heeft Google apps voor gemaakt.

Wijzigingen die je doorvoert op één apparaat worden overal doorgevoerd. Je eigen foto’s kun je bewerken (bijsnijden, draaien, belichting, kleuren, scherper maken, grootte aanpassen), plus diverse effecten en versieringen toepassen.

Foto’s terugvinden

Google Foto’s laat je snel bladeren door je foto’s door het labeltje met de datum te verslepen.

Google groepeert mensen automatisch op gezicht. Er staat geen naam bij maar je kunt wel snel foto’s van mensen die je vaak fotografeert terugvinden. Dankzij deze functionaliteit kun je foto’s van bepaalde mensen op deze manier (tijdelijk) verbergen.

Een sterk punt van Google Foto’s is dat het je foto’s automatisch vindbaar maakt als er generieke concepten in voorkomen. Google Foto’s herkent meer dan duizend concepten zoals zonsondergang (sunset), eten (food), bloemen (flowers), gebouwen (buildings), kamer (room), sneeuwman (snowman), hond (dog), kat (cat) en zwembad (pool) in zowel Engels als Nederlands. Je kunt foto’s zelfs vinden met een emoji.

Foto’s voorzien van een GPS-locatie kun je terugvinden op naam van bijvoorbeeld streek, stad of land. Foto’s zonder GPS die bepaalde herkenningspunten bevatten (zoals de Eiffeltoren) maakt Google ook vindbaar. Plus foto’s die je rond datzelfde tijdstip nam.

Hoewel je handmatig albums kunt samenstellen helpt Google je daarmee. Na een uitje krijg je automatisch een verzamelalbum aangeboden met de beste foto’s, inclusief een kaartje van de reis. Het album kun je zelf voorzien van een titel en omschrijving. Google herkent de personen op de foto en stelt voor de foto’s te delen. Je kunt genodigden zelf ook weer foto’s aan het album laten toevoegen.

En dat allemaal zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Houdt er rekening mee Google op termijn de herkende objecten gebruikt om je advertenties op maat te bieden.

Automatisch uploaden (Auto Backup)

Op PC of laptop kun je met de knop “Foto’s uploaden” handmatig foto’s uploaden in de allerhoogste kwaliteit. Als je veel foto’s gaat uploaden, gebruik dan de Desktop Uploader.

Auto Backup zorgt in de achtergrond voor een automatische backup van je foto’s naar Google Photos.

Tot 1 juni 2021 was het uploaden van gecomprimeerde foto’s gratis. Sinds 1 juni 2021 is er gratis 15GB opslagruimte. Via de instellingen kun je inzien hoeveel schijfruimte je nog over hebt. Als je meer dan 15GB aan foto’s wilt opslaan, kun je een maandelijks abonnement op extra schijfruimte nemen.

Je kunt eerder gemaakte foto’s en video’s op je mobiel met terugwerkende kracht uploaden naar Google Photos. Ook kun je instellen dat automatisch uploaden alleen via een WiFi-verbinding verloopt of als je mobiel aan het opladen is (om je data-abonnement en batterij te sparen).

De webinterface van Google Photos werkt prima op PC of laptop. Met de Picasa-client werkt Auto Backup voor foto’s van SD-cards en je hebt offline toegang tot je foto’s.

Als je overigens ooit wilt stoppen met Google Photos, of een back-up van je foto’s wilt maken, dan kun je al je foto’s downloaden via Google Takeout.

Automatisch verbeteren (Auto Enhance)

Je kunt een foto handmatig op diverse manieren verbeteren door zaken als helderheid, contrast en verzadiging aan te passen. Google Photos kan het ook voor je doen met een druk op de knop AUTO.

Rechtsboven op een foto verschijnt vervolgens een gedimd knopje “VERGELIJKEN” (COMPARE). Als je dat knopje ingedrukt houdt dan zie je de oorspronkelijke foto. Zo kun je snel beoordelen of je het eens bent met de verbetering. Zo niet dan kun je de verbetering terugdraaien met RESET of de verbetering finetunen.

Voor meer geavanceerde fotobewerkingen en filters kun je, in webbrowser Chrome, de foto bewerken. Voor Android en iPhone/iPad stelt Google de app Snapseed gratis beschikbaar, inclusief sterke filters zoals HDR Scape.

Google Photos Assistant

Google Photos Assistant verrast je met:

  • verbeterde foto’s;
  • een samengestelde groepsfoto waarop íedereen lacht;
  • foto’s waarbij storende passanten zijn verwijderd;
  • panorama’s;
  • HDR;
  • foto’s en video’s uit het verleden;
  • gecombineerde foto’s van een actie
  • een combinaties van bovenstaande :)

Zelfs een filmpje is mogelijk, compleet met effecten, overgangen en een soundtrack. Twinkle laat verlichting schitteren en snow zorgt voor dwarrelende sneeuwvlokjes op sneeuwfoto’s.

Heb je dit liever niet, schakel Google Photos Assistant dan uit via de instellingen.

Je kunt ook zelf de foto’s en video’s aanwijzen op basis waarvan Google Photos een filmpje, verhaal, animatie of collage samenstelt. Vooralsnog kan dit alleen met de app op smartphone of tablet via de plusknop rechtsbovenin.

Google Photos Shared Albums

In een gedeeld album kun je foto’s met anderen delen. Om anderen toegang te geven tot je gedeelde album stuur je ze een speciale link, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp.

Mensen met wie je de link deelt kunnen foto’s en video’s downloaden. Na inloggen met een Google-account kunnen anderen zelf foto’s en video’s toevoegen en een melding ontvangen als er nieuw materiaal beschikbaar is.

Google Photos Collections

Google Photos kan op basis van je foto’s, video’s en bezochte plaatsen automatisch een digitaal foto-album aanmaken. Van andere evenementen dan reizen maakt Google Photos een filmpje.

Een collectie foto’s kun je met een druk op de knop delen. Je krijgt dan een link om door te sturen. Bezoekers kunnen iedere foto downloaden, of alle foto’s in één keer. Handig!

Foto’s op Google Drive

Foto’s op Google Drive kun je gebruiken in Google Photos. Schakel daarvoor via de instellingen in dat je foto’s op Google Drive wilt weergeven in je fotobibliotheek. Mappen met JPG-, GIF-, WebP-, RAW- of videobestanden worden dan als album zichtbaar op Google+.

Albums en foto’s die je vanuit Google+ verwijdert blijven op Google Drive bestaan. Andersom niet: bestanden die je verwijdert van Google Drive zijn vervolgens ook verdwenen uit Google+. De oorspronkelijke bestanden op Google Drive blijven altijd in tact en zijn alleen zichtbaar voor jezelf.

Om foto’s te taggen, +1’s te geven, te bewerken of erop te reageren moet je eerst de foto delen.

Foto’s digitaliseren met PhotoScan

Met Google’s app PhotoScan (voor Android en iOS) digitaliseer je snel je bestaande foto’s. Als je een foto van een foto maakt met de standaard apps heb je last van schittering en vertekening van het beeld. PhotoScan vindt automatisch de hoeken, corrigeert het perspectief, zet ‘m rechtop, verwijdert de schittering en knipt ‘m uit.

Google+ Events

Als je naar een via Google+ gepland evenement gaat dan kun je eenvoudig foto’s en video’s delen met andere genodigden. De foto’s komen in eerste instantie in een afgeschermd album op Google+ terecht. Vanaf die plek, of met de iconen onderaan een update, kun je de foto’s en video’s vervolgens snel delen met anderen. Vanuit YouTube kun je eenvoudig Google+-video’s publiceren.

39 reacties op “Foto’s beheren met Google Photos”

  1. Pingback: Foto's beheren met Google Photos | alles voor d...

  2. Prima overzicht! Dank.
    Ik blijf met één probleem zitten:
    In de foto-app worden de foto’s uit albums ook getoond in de sectie “foto’s”, op datum en dus niet geordend zoals in het album. Dat is onnodig en rommelig. Kan ik dat voorkomen?

  3. Mijn Google foto’s heeft nu zo’n 12 gig online ingebruik, maar ook zo’n 10 gig op m’n toestel ik zou die 10 gig graag vrijmaken, of kopieren naar mn sd kaart. Ik kan helaas niet vinden hoe dat mogelijk is, of waarom het überhaupt 10 gig op m’n telefoon is

    1. Als je foto’s synchroniseert naar Google Photos online, dan kun je de lokale kopie verwijderen. Foto’s die nog niet zijn veiliggesteld hebben een wolkje met een streep erdoor, aldus Google:
      https://support.google.com/photos/answer/6128858?co=GENIE.Platform%3DiOS&hl=en

      Persoonlijk zou ik dan wel periodiek de foto’s op een andere manier downloaden zodat je een back-up hebt. Bijvoorbeeld periodiek downloaden naar een computer via Google Takeout.

  4. Hoe kan ik foto’s bewerken in Google Photo’s? In Picasa kon dat heel gemakkelijk, maar de optie kan ik niet vinden in Google Photo’s.
    Dank voor je reactie!

  5. Ik wil een foto uit mijn google album kopiëren naar een wordbestand, als afbeelding gebruiken dus. Het lukt mij niet om een foto te kopieren en te plakken in een wordbestand.

  6. Nadat ik een back-up gemaakt heb in Google foto’s, kan ik dan de foto’s verwijderen van mijn Android telefoon zodat ik meer ruimte op m’n telefoon krijg?

    En hoe kan ik bij de Google foto’s als ik een foto wil versturen via WhatsApp, e-mail en andere social media?

    Alvast bedankt voor de tips.

    1. Dat is wel het idee Cynthia. Ik zou het persoonlijk even goed verifiëren door het met een of een paar foto’s te doorlopen. Daarnaast zou ik persooonlijk altijd een kopie van mijn foto’s willen hebben. Als ze alleen bij Google staan dan is een geen back-up. Dus bijvoorbeeld regelmatig een Google Takeout draaien.

      Je kunt je foto’s opzoeken en delen vanuit de app Google Photos. Google maakt je foto’s extra goed vindbaar.

  7. Hallo, ik wil graag de foto’s die gemaakt zijn / worden met mijn nieuwe D5500, delen via de app ( ook van Nikon ) naar Google foto’s. Alleen komen deze direct in de hoofdomgeving “Foto’s” terecht. Wat ik graag zou willen zien is dat er een mogelijkheid komt / is om de foto’s direct naar een bepaalde album “NikonD5500” te delen zodat andere, die een link hebben ontvangen naar deze album “NikonD5500”, ook alleen dan deze foto’s zien.
    Ik ben al een tijdje aan het stoeien, maar ………

  8. Hallo, ik wil graag een aantal foto’s delen met een groep collega’s. Ik wil daarbij dat ze de foto’s alleen kunnen bekijken en dat ze niet de opties tot het delen van mijn foto’s met derden krijgen. Is dat mogelijk om in te stellen?

  9. Al mijn foto’s van synology nas geupload naar google foto. Dacht een shared album te maken met al deze foto’s. Blijkt dat je maar 2000 foto’s in een shared album te kunnen stoppen. Dit maakt het niet echt makkelijke tool om in bijvoorbeeld je gezin, foto’s te delen.
    Helaas laat google hier wel een aantal puntjes liggen.
    Heeft iemand anders nog een optie om alle foto’s binnen een gezin te delen.

  10. Hoi Hoe komt het dat wanneer ik een link deel van een album, iedereen al mijn foto’s kan zien van heel mijn bibliotheek? De bedoeling is dat ze enkel het album kunnen bekijken.

    1. Zo hoort het niet te werken inderdaad. Kan het me haast ook niet voorstellen, je deelt een Album, geen account. Kan het zijn dat je zelf ingelogd bent als je dat probeert Carlo? Log eens uit, of open een andere webbrowser waar je niet bent inlogd. Of zet je webbrowser in privacymodus, met Ctrl/Cmd+Shift+N en bezoek dan de link.

  11. Ik wil graag mijn foto’s gebruiken voor het maken van een album om te printen maar dit gaat niet, ik kan geen foto’s uploaden naar een andere site van bv. Kruidvat of Hema.
    Ben ik dan verplicht om bij google zelf de albums te bestellen, die zijn wel een pak duurder.

  12. Hallo,
    Op m’n smartphone heb ik verschillende albums aangemaakt om mijn foto’s te ordenen. Bij ‘camera’ blijven alle foto’s echter staan waardoor ik niet altijd weet of ik een foto al naar het juiste album heb verplaatst of niet. Een oplossing hiervoor leek me om de foto’s/ printscreens te verplaatsen naar mappen ipv albums. Hierdoor verdwijnen ze in het grote overzicht, vindt ik ze terug op m’n smartphone maar niet als ik via de browser hier naar wil kijken/ bewerken…
    Weet iemand hoe ik deze mappen via de browser kan terugvinden?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php