Google Contacts - Google Contactpersonen

Google Contacts: adresboek voor contactpersonen op al je telefoons en computers

Als je een van de diensten van Google gebruikt, en ik gebruik Gmail, dan maak je vanzelf al gebruik van Google Contactpersonen (Google Contacts). Google Contacts kun je gebruiken als universeel adresboek – je kunt er vanaf je smartphone, tablet en computer ook mee werken.

Als je een smartphone zoals Android of iPhone hebt dan is het handig om je gegevens “in the cloud” op te slaan, als je een nieuw toestel in gebruik neemt dan zet je zó je gegevens er weer op.

Google Contacts - Google Contactpersonen

Contactgegevens importeren uit andere bronnen

Heb je contactgegevens van mensen nu verspreid op verschillende plekken? Op de lange termijn is het handig als je ze een keer verzamelt en ontdubbelt. Dat kost een keertje tijd maar daarna heb je altijd alle gegevens op één vertrouwde plek staan.

Lifehacker heeft het bericht “Use Google Contacts as a Unified Address Book” overgenomen van Digital Inspiration. Hierin beschrijven ze hoe je je Google-adresboek aanvult vanuit andere adresboeken. Het artikel verwijst naar instructies voor het exporteren van gegevens uit onder andere LinkedIn, Facebook en Outlook. In Google Contacts kun je je contactpersonen onderbrengen in één of meerdere groepen. Ik vond het zelf handig om een groep aan te maken per bronsysteem zodat je weet waar de gegevens vandaan kwamen.

Uit alle exports ontstaan vast dubbele contactpersonen, deze kun je in Google Contacts voor een groot deel automatisch laten samenvoegen (Merge). Er blijven altijd wat contactpersonen over, bijvoorbeeld van mensen die hun achternaam hebben gewijzigd na trouwen of scheiden. Deze kun je aanvinken en met een handmatige opdracht samenvoegen.

Als volgende stap verrijk je de gegevens van je contactpersonen met een gratis tool als FullContact met van alles wat er op internet automatisch kan worden gevonden. Zoals geboortedatum, foto en gebruikersnaam.

Tips (I learned the hard way):

 • Denk goed na welke contactpersonen je in je adresboek terecht laat komen. Als je op een van de sociale netwerken enthousiast duizenden mensen volgt dan komt dat de overzichtelijkheid van je adresboek niet ten goede.
 • In Google Contacts kun je via “Meer>Contactpersonen terugzetten” de lijst met contactpersonen terugzetten naar de toestand die deze had op een willekeurig tijdstip gedurende de afgelopen 30 dagen. Dat is een handige manier om verwijderde contactpersonen terug te zetten of een import of samenvoeging ongedaan te maken.

Google Calendar, Gmail en Contacts gebruiken op iPhone of iPad

Open Instellingen > Mail, Contacten, Agenda en kies voor “Nieuwe account”. Kies voor Google en voer je naam en inloggegevens in.

E-mail, agenda en contactpersonen worden nu automatisch gesynchroniseerd tussen Google en iOS. Met de camera op je iPhone of iPad kun je een foto maken van een contactpersoon en deze eenvoudig toevoegen.

Ik heb voor iedere contactpersoon een aparte kaart aangemaakt zodat de verjaardagsagenda in iOS op iPhone en iPad deze uiteindelijk netjes weergeeft met een cadeautje ervoor. iOS maakt deze agenda automatisch aan op basis van het veld “verjaardag” van een contactpersoon.

In Google Contacts kun je erg veel gegevens kwijt. Op je iPhone of iPad zie je niet alle gegevens maar bijvoorbeeld maximaal één website en drie e-mailadressen. Je kunt de kaarten veilig aanpassen, de gegevens blijven volledig in Google Contacts.

Probleem met de CSV-export van Google Contacts

Eind 2011 heb ik op de bovenstaande manier mijn adresboek overgebracht naar Google Contacts en de kaarten aangevuld. Vanaf iedere machine kan ik nu snel bij de gegevens van mijn contactpersonen en het is handig om te zien wie er belt. Helaas is de CSV-export van Google Contacts niet direct bruikbaar in Excel – contactpersonen waarbij ik het veld Aantekening heb gevuld nemen meer dan één rij in. Je kunt de export van Google Contacts opschonen.

Als je andere gekke dingen tegen komt, pak dan “The Complete Guide to Fixing Google Contacts” er eens bij.

Google Contacts en Microsoft Outlook

Lifehacker beschrijft in “Use Google Contacts as a Unified Address Book” een aantal synchronisaties tussen Google Contacts en Microsoft Outlook. Deze heb ik niet geprobeerd omdat ik juist Microsoft Outlook niet meer wilde opstarten want dat duurt erg lang.

Google Contacts werkt snel, zeker als je sneltoetsen gebruikt. Daarnaast kun je je contactpersonen natuurlijk terugvinden op alles wat je hebt ingevuld.

3 gedachten over “Google Contacts: adresboek voor contactpersonen op al je telefoons en computers

 1. Ad van Berkel schreef:

  Hallo,
  Ik heb een vraag, ik wil niet alle contact personen van google op mijn telefoon, dus alleen een selectie. Tot op heden is mij dat niet gelukt en ik krijg dan in mijn auto een zeer onoverzichtelijk geheel. Ik heb maar enkele mensen nodig voor onderweg.
  Heeft u hiervoor een passende oplossing?

  Bij voorbaat hartelijk dank, met vriendelijke groet,

  Ad van berkel

  • Patrick Mackaaij schreef:

   Volgens mij importeer je altijd alles of niets, Ad. Ik kan op iPhone wel contactpersonen als Favoriet aanduiden, dat maakt een lekker kort lijstje om uit te bellen. Je zou ook kunnen kijken naar Groepen. Of de voiceassistent proberen, iPhone verwerkt opdrachten als “Bel Patrick Mackaaij mobiel” prima.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.