Ga naar de inhoud

Google Cardboard: 3D-video kijken met je smartphone

De ontwikkelingen rondom 3D gaan heel erg snel. Met een moderne smartphone heb je de meest belangrijke techniek om jezelf onder te dompelen in 3D-werelden (virtual reality – VR) al in huis.

In dit artikel vertel ik kort over de ontwikkelingen van een normale foto via panorama naar 3D. Zo begrijp je wat je te wachten staat. Vervolgens vertel ik dat je met een moderne smartphone en een betaalbaar doosje karton – Google Cardboard – heel goed 3D kunt kijken. Tenslotte link ik naar video’s en apps zodat je snel aan de slag kunt.

In 2019 kwam de Oculus Quest beschikbaar. Een draadloze VR-bril met controllers waarmee je je in een andere wereld waant.

Panorama

Na de normale foto kwam de brede panoramafoto. In eerste instantie namen we verschillende foto’s naast elkaar om ze aan elkaar te plakken op de computer. Dat ging niet helemaal netjes, iedere foto was net iets anders belicht en natuurlijk was de camera verschoven dus moest je boven en onder wat van de foto afknippen.

Tegenwoordig zet je je iPhone of iPad in standje “PANO” en beweeg je je camera langzaam van links naar rechts (of andersom). De belichting en het uitsnijden regelt het toestel naadloos voor je.

Panoramafoto’s zijn leuk om te bekijken, te delen en wellicht af te drukken op canvas.

3D

De volgende stap, 3D, is alweer een tijdje mogelijk. Je maakt foto’s terwijl je een rondje om je eigen as draait. Voor de foto’s die je maakt houd je de camera op ooghoogte en richt je deze een beetje naar beneden en een beetje omhoog.

De app Street View zorgt ervoor dat de belichting aardig op orde is. Maar toch zijn er twee problemen met deze 3D foto’s.

3D zonder overlap en verplaatsingen

Ten eerste maak je zoveel losse foto’s dat de omgeving inmiddels alweer veranderd is. Mensen lopen weg en verplaatsen objecten en vervoersmiddelen. Daarnaast is het voor de app moeilijk om de overlappende foto’s 100% goed te krijgen. Dit resulteert in mensen die dubbel, half of niet op de foto staan.

De oplossing voor het aan elkaar plakken van al die foto’s is een apparaat die met één druk op de knop een foto van de volledige omgeving maakt. Zo’n camera is er al, en best betaalbaar. De Ricoh Theta.

Naast het oplossen van overlap en verplaatsingen brengt zo’n 360 graden camera een interessante nieuwe mogelijkheid met zich mee: 3D video. Door continue de hele omgeving vast te leggen kun je van alle kanten bekijken wat er zich ter plaatse afspeelde. Of afspeelt, het zal vast niet lang meer duren voordat we uitzendingen in 3D kunnen volgen.

Ik verwacht bijvoorbeeld concerten en rondleidingen in mooie omgevingen, personeelszoekende bedrijven en te verkopen huizen.

Rondkijken in 3D

Op zich is het resultaat dat je nu kunt bereiken met een standaard iPhone best aardig. Zie bijvoorbeeld de foto die ik nam om de bezoekers aan het jaarlijkse openingsfeest van speeltuin de Zoutkeet in Hilversum vast te leggen. Als je een Apple TV hebt dan kun je een soortgelijke ervaring krijgen met de app Littlestar.

Dat brengt me wel bij het tweede punt. De foto is niet zo leuk om te bekijken op een beeldscherm. Je moet erin slepen met je muis om rond te kijken. En daarvoor is de oplossing ook al voorhanden in de vorm van een Oculus Rift of Samsung Gear VR 3D-bril.

Een 3D-bril werkt een beetje zoals de oude 3D View Master. Je ziet helemaal niets meer van je omgeving als je het grote lompe apparaat op hebt.

3D View Master

Een verschil met de 3D View Master is dat je naast beeld ook geluid hebt. De brillen kosten een paar honderd euro per stuk.

Google Cardboard

Iemand bij Google dacht ruim voor de introductie van Oculus Rift blijkbaar: dat kan goedkoper. Het meest belangrijke element van een 3D-bril hebben de meeste mensen al in huis. Sterker nog, het zit dagelijks bijna aan je hand geplakt. Je smartphone. Die levert ook beeld en geluid. En weet of je het scherm aan het verplaatsen bent. Wat je nog mist is een donker doosje en lenzen. Het resultaat is verbluffend, mensen hebben hun dure Oculus Rift al afbesteld. Je kunt zelfs acties uitvoeren in omgevingen door ergens naar te kijken – bijvoorbeeld vogels schieten of een andere ruimte betreden. En er zijn 3D-verhalen en video’s op YouTube.

Google heeft de bouwtekening van de Google Cardboard online gezet. Dus als je handig bent met knippen en plakken en graag de Pipoos bezoekt dan kun je voor minder dan €10 klaar zijn. Maar eigenlijk is dat zelfs teveel gedoe. De benodigdheden voor een Google Cardboard koop je voor een bedrag tussen de €5 en €30 bij Bol.com.

De goedkope eerste versies vereisen nog steeds best wat handigheid. Zelf zou ik gaan voor de Google Cardboard V2, die zou nog eenvoudiger in elkaar te zetten moeten zijn. Daarnaast zijn er versies mét en zónder hoofdband. Zonder hoofdband moet je het karntonnen blok zelf steeds in je handen houden. Tenslotte is er een versie met NFC-chip, er zijn apps die zo detecteren dat je met de Google Cardboard aan de slag wilt en direct starten. Kortom, ik zou deze kopen (of zet ’m op je online verlanglijstje):

Google Cardboard V2 met hoofdband en NFC-chip

Als je de Google Cardboard in elkaar hebt gezet, dan stop je je smartphone erin en sluit je indien gewenst je koptelefoon aan. Vervolgens start je een app en zet je de karntonnen doos op je neus. Daarna kijk je rond in de 3D-wereld die de app je voorschotelt.

Stilzitten is aan te raden, je ziet immers niet wat er om je heen gebeurt en kunt dus struikelen et cetera. Je hersenen hebben niet door dat het een app is. Houdt er rekening mee dat je alle kanten op gaat buigen als je een video van een achtbaan bekijkt. Een unieke ervaring, je verplaatst jezelf echt naar een andere ruimte en zit meer in het verhaal.

Apps voor Google Cardboard

Er zijn legio foto’s, video’s en spelletjes voor Google Cardboard. Ik som er hieronder een paar op zodat je direct plezier hebt van je cardboard.

De officiële Google CardBoard-app ondersteunt vooralsnog alleen op Android de mogelijkheid om rond te kijken in 3D-foto’s van jezelf. Op iOS kun je alleen dingen bekijken die Google voorschotelt.

iPhone-gebruikers kunnen gelukkig al wel aan de slag. De app Mobile VR Station kan je 3D-foto’s weergeven. En met de app Record3D kun je zelfs met alleen je iPhone 3D-video opnemen – alleen recht vooruit.

Maar er is meer. Zonder installatie van extra software kun je al 3D-kijken via je webbrowser of YouTube:

Er zijn veel meer 3D-video’s te vinden op YouTube. Zoek op “3D SBS” voor 3D en “side-by-side”.

YouTube verzamelt mooie 360 graden video’s. Je kunt ze zonder cardboard bekijken door je smartphone te bewegen. De standaard YouTube-app op Android en iOS laat bij deze 360 graden video’s een apart pictogram zien (naast “full screen”) waarmee je aangeeft via cardboard te kijken. Daarnaast kun je iedere willekeurige video groter bekijken via cardboard.

Daarnaast zijn er apps met minimale interactie, meer filmpjes:

  • Go Karts VR (iOS): meekijken met karts die rondjes rijden op een baan.
  • DiveCityCoaster (Android): een achtbaan.
  • Sisters (iOS, Android): Horrorverhaaltje. Op een stoel zitten en met je oortjes in goed rondkijken wat er gebeurt! :)

En dan zijn er de apps waarbij je echt iets moet doen:

  • Moorente (iOS): vogels uit de lucht schieten door ernaar te kijken, herstart de app als de grond vol ligt
  • Sharks VR (iOS): haaien stoppen met een harpoen door ernaar te kijken
  • Zombie Shooter VR (Android): idem, maar je loopt ook door een gangenstelsel
  • VR Sniper (iOS): zoek je tegenstanders en richt een paar seconden nauwkeurig om te schieten. Moeilijk!
  • Subway Surfing VR (iOS, Android): Surfen op golven

Spoor meer apps op door in de App Store te zoeken op “cardboard” of “vr”. Laat je het me weten als je noemenswaardige apps tegenkomt?

Gerelateerd: een 3D hologram

En een andere vorm van 3D waarbij je een prisma op je iPhone of iPad zet waarin kleine objecten in video’s tot leven komen. Zie onderstaand filmpje voor het idee en hoe je van CD-hoesjes zo’n prisma maakt.

Leuke video’s zijn dan bijvoorbeeld:

Meer van dit type 3D-video’s is te vinden op YouTube door te zoek op “holho”.

De volgende stap is holoportation waarbij je in 3D kunt communiceren met iemand op een andere plek.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php