Glympse vierkant

Glympse: even snel laten weten waar je bent

Smartphones en tablets weten dankzij GPS precies waar je bent. Voor vrienden, familie en collega’s is het regelmatig handig om te weten waar je bent. Hoe laat ben je er? Waar ben je nu precies? Je spreekt op een bepaald tijdstip af maar vertrekt onverhoopt later of komt in een file terecht. Precies aangeven hoeveel later je bent werkt niet dus het is lastig in te schatten wanneer je het bericht verstuurt dat je wat later komt. Met de gratis app Glympse stuur je snel een linkje waarmee mensen tijdelijk kunnen zien waar je bent.

Met Glympse blijft het vervelend dat je later bent en je afspraak niet kunt nakomen. Dankzij Glympse weet iedereen wel waar hij aan toe is. Zo kunnen anderen gerust hun eigen plan trekken en nog even doorwerken of de volgorde van vergaderonderwerpen veranderen. Tijdens het autorijden hoef je je niet meer bezig te houden met het up-to-date houden van de mensen met wie je hebt afgesproken.

Denk ook aan Glympse als je ergens verdwaald bent en je contactpersoon om aanwijzingen of een lift vraagt. Of deel je locatie tijdens het sporten (hardlopen, fietsen of schaatsen). Of als je bezorger bent en je klanten op de hoogte wilt houden van hun bestelling. Zie het komische filmpje hieronder voor meer mogelijkheden.

Je kunt Glympse met meerdere mensen tegelijkertijd gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een uitje of evenement. Zo zie je precies waar de anderen zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=K9sd1RLdb28

Glympse

Hoe werkt Glympse?

Glympse is een app waarmee je je locatie gemakkelijk met anderen deelt. Realtime, de ontvanger kan je beweging volgen op de kaart. En ook handig: niemand heeft een account nodig.

Glympse werkt op Apple iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry. De gangbare smartphones dus, met GPS om je locatie te bepalen. Je verstuurt het bericht via e-mail, SMS, Twitter of Facebook.

Glympse diagram

Vanaf je smartphone verstuur je een Glympse eenvoudig naar een of meerdere contactpersonen. Je geeft aan hoe lang je je locatie wilt delen en verstuurt het bericht – de glympse. Extra tekst of je eindbestemming meesturen is mogelijk maar niet verplicht. Je kunt meerdere glympses tegelijkertijd actief hebben.

Glympse verloopt automatisch (45 min)

Een Glympse is maximaal 4 uur actief maar je kunt ‘m verlengen. Als je een bestemming opgeeft dan kan Glympse bij aankomst automatisch stoppen met het delen van je locatie.

Glympse stopt automatisch met het delen van je locatie na een door jou gekozen periode. Of als je een ingestelde bestemming hebt bereikt. Je bepaalt dus altijd helemaal zelf wie je locatie kan zien en voor hoe lang. Zeg maar SnapChat voor je locatie.

De ontvanger heeft de Glympse-app niet nodig, alleen een apparaat met webbrowser en internetverbinding. Heb je een bestemming opgegeven? Dan ziet de ontvanger een inschatting van je aankomsttijd. Je kunt instellen of de ontvanger je snelheid mag zien – en deze in kilometer per uur weergeven.

Glympse voor de ontvanger

In plaats van je locatie versturen kun je iemand anders vragen je een glympse te sturen. Dan heeft de ontvanger de app natuurlijk wel nodig, Glympse stuurt een downloadlink mee.

Als je graag de kaartweergave van Glympse gebruikt dan kun je in de instellingen “Prevent auto-lock while traveling (map only)” om te voorkomen dat je smartphone dimt en uitschakelt.

Nóg sneller een glympse aanmaken

Als je vaker dezelfde glympse verstuurt dan kun je daar een snelkoppeling (shortcut) voor maken. Tik daarvoor op het sterretje. Je kunt de glympse zelfs toevoegen op het startscherm van je smartphone.

Als je Glympse toegang geeft tot je agenda dan komen je afspraken als snelkoppeling beschikbaar zodat je snel de ontvangers voor de duur van het overleg tot de eindbestemming op de hoogte kunt stellen van je verwachte aankomsttijd.

Android-gebruikers kunnen elkaar een glympse versturen via Android Beam (Tap-n-Track).

Glympse groepen

Een Glympse-groep gebruik je om de locatie van meerdere mensen tegelijkertijd te volgen, bijvoorbeeld tijdens een dagje uit naar een pretpark of een festival. Zo zie je precies waar de anderen zijn.

Glympse groep

Groepen zijn openbaar dus er is geen gedoe met inlognamen en wachtwoorden. Iedereen die de groepsnaam weet kan zichzelf letterlijk op de kaart zetten. Natuurlijk zijn de groepen tijdelijk en bepaalt iedere deelnemer zelf hoe lang de individuele glympse actief blijft.

Integraties met Glympse

Glympse duikt op steeds meer plaatsen op met slimme integraties. Bijvoorbeeld in de auto, een horloge of in andere apps.

Naast navigatie-apps maakt de Messenger-app van de Amerikaanse telecomprovider Verizon het heel mooi. Gebruikers kunnen hun locatie delen, net zo gemakkelijk als een foto of emoticon versturen. De gebruiker blijft binnen Verizon Messenger. De ontvanger kan – ook weer binnen de Messenger-app van Verizon – de locatie 15 minuten lang volgen. De verzender kan op ieder moment verlengen of het delen van de locatie stoppen. Je kunt het zelfs in een groepsgesprek gebruiken – alle gebruikers die de locatie delen staan dan op de kaart.

Als je een verstuurde glympse wilt bewaren dan kan dat door deze te versturen naar Evernote. Glympse maakt per glympse in het notitieboek “My Glympse Trails” een notitie aan met het label “Glympse”. In de notitie kun je terugkijken op een glympse, inclusief details zoals ontvangers, datum, tijdstip, duur en bestemming.

Passagiers van luchtvaartmaatschappij GoGo kunnen hun realtime vluchtstatus delen via Glympse inflight. De ontvanger ziet waar je bent, hoe hard je vliegt en hoe laat je arriveert. Handig om te laten weten dat je bent geland of opgehaald kunt worden. De locatiegegevens komen van het vliegtuig en niet van je smartphone – dus die mag uit.

Glympse bewaart alleen geanonimiseerde gegevens en verdient geld met het beschikbaar stellen van licenties. Glympse denkt op termijn aan het verkopen van de geanonimiseerde gegevens, bijvoorbeeld om telecomproviders inzicht te geven in locaties waar het netwerk een slecht bereik heeft.

Zie de huidige lijst met partners voor meer integraties.

Ben je zelf ontwikkelaar? Integreer Glympse in je app met de SDK of op het web. Welke interessante mogelijkheden heb jij om mensen te laten weten dat ze onderweg zijn of inzichtelijk te maken wie waar is? Best leuk om mensen richting een ontmoetingspunt te zien komen!

Alternatieven voor Glympse

Apple-gebruikers kunnen hun locatie onderling delen via de app Zoek mijn vrienden. Deze app gebruik ik met een aantal mensen die regelmatig van elkaar willen weten waar ze zijn. Dat bespaart ons allemaal tijd.

Google Maps heeft een menu-optie “Locatie delen”. Vervolgens vraagt Google toegang tot alle informatie van je contactpersonen. Ook als je die niet geeft weet Google er aardig wat op te sommen. In de pop-up die vervolgens verschijnt lijkt het alsof de app je vanaf dat moment continu blijft volgen dus verder ben ik niet gegaan :)

Zenly heeft net als Glympse een app voor ieder belangrijk platform.

Glympse is te volgen op Twitter en Facebook.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *