GeenPeil - Theo de IT-er

Met GeenPeil kun je de komende vier jaar je stem nog bijstellen

Eigenlijk was ik wel klaar met de verkiezingen. Maar er is een interessante partij die bij mij uit beeld verdwenen was. GeenPeil is een partij die ICT op een interessante manier gaat inzetten. Met GeenPeil kun je de komende vier jaar je stem bijstellen. Je kunt per onderwerp zelf meepraten en -sturen. Of automatisch per thema meestemmen op een politieke partij, bijvoorbeeld op zorg met de Pvda en voor financiën met de VVD.

Verkiezingen…

Meerdere partijen die standpunten hebben waar je je wel in kunt vinden. En tegelijkertijd allemaal vervelende trekjes die je niet aanstaan.

Stemwijzers die de partijen waar je overeenkomsten mee hebt bevestigen door te laten zien welke partijen in grote lijnen bij je passen. Met stellingen in jargon over onderwerpen die vaak een ver-van-je-bed-show zijn. Waarbij je ongenuanceerd even snel moet kiezen.

Lijsttrekkers van grote partijen die wegblijven van debatten. Zich in doen en laten weinig van elkaar en de kiezer aantrekken.

Kamerleden die zonder verstand van zaken stemmen.

De opzet van GeenPeil

GeenPeil heeft geen partijprogramma maar stemt wat de meerderheid van de partijleden stemt. Er komt een democratisch openbaar discussieplatform om de 4.000 (wets)voorstellen van de Tweede Kamer te bespreken. Alle politieke partijen, belangenorganisaties, burgers en leden van GeenPeil kunnen op dat platform reageren. Vervolgens zorgt GeenPeil voor een samenvatting per onderwerp zodat leden, indien gewenst, kunnen stemmen.

Logo GeenPeil

Leden van GeenPeil krijgen rechtstreeks stemrecht bij alle wetsvoorstellen.

In de praktijk willen leden vast niet over duizenden wetsvoorstellen meestemmen. Praktisch gezien kunnen zij daarom meestemmen met een partij. De instellingen kun je gedurende het jaar naar hartelust wijzigen. Dat ziet er bijvoorbeeld uit zoals onderstaande afbeelding.

GeenPeil - Mijn Politiek Pakket

GeenPeil brengt de stem van de meerderheid vervolgens over, of die nu links of rechts is. Natuurlijk hebben de kamerleden wel een eigen mening, maar ze stemmen als echte volksvertegenwoordiger volgens de uitslag op het platform. Daarom noemt GeenPeil de kamerleden “stemkastjes” – op afstand bestuurbare kamerleden. GeenPeil vertrouwt zo op de collectieve kennis, kunde en betrokkenheid van haar leden.

GeenPeil is de politieke arrogantie beu. Daarom zullen ze hun controlerende macht als kamerlid gebruiken en de regering waar nodig vragen stellen.

Meer informatie over GeenPeil

De website van GeenPeil met geweldige FAQ had ik al wel eerder gezien. Ik vond het een interessante gedachte. De relatie en toonzetting van GeenStijl en het feit dat mensen zich er een beetje in moeten verdiepen doet mij vermoeden dat ze minder ver komen dan het idee verdient. De website is wat lastig te doorgronden, vraagt om verschillende bijdragen (lidmaatschapsgeld en donaties) en introduceert jargon (eigen kamerleden zijn “stemkastjes”, vrijwilligers vormen het Leger des Peils). De partij verdween bij mij uit beeld.

Vlak voor de verkiezingen van 2016 kwam ik een artikel over het campagne-dilemma van GeenPeil tegen over waarom ze zo weinig in beeld komen. Onderaan het artikel stond een video-opname van een radio-interview met Martijn Aslander. Martijn heeft het de laatste tijd al vaker over GeenPeil dus ik dacht laat ik dat toch maar eens luisteren dan. Dit is de video:

Martijn vertelt een onweerlegbaar argument voor GeenPeil te hebben gevonden:

“Op welke partij je ook wilt stemmen, doe dat via GeenPeil, dan houdt je de regie”.

Stemmen en/of lid worden

Vertrouw je meer op de collectieve kennis, kunde en betrokkenheid van de leden van GeenPeil dan op de standpunten van een één politieke partij die ze direct na de verkiezingen onderling uitruilen? Stem dan GeenPeil voor meer flexibiliteit in de democratie.

Wil je zelf meebeslissen, wordt dan voor 12 euro per jaar lid. Die “euro per maand” is het minimumbedrag wat een politieke partij per jaar van een lid moet vragen om het lid te mogen laten meetellen volgens art 7 van de Wet financiering politieke partijen.

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *