“Stuur je de foto’s even door?”. Deze vraag hoor je vaak na een uitje, feestje of officiële gelegenheid. En dan maar hopen dat de fotograaf van het doorsturen is want het is tijdrovend en voelt opdringerig om erachteraan te gaan.
Als je de foto’s wel binnenkrijgt, dan zijn ze vaak verkleind zodat ze bij alle ontvangers in de mailbox passen. Vragen om de orginele foto’s doe je dan alleen als het écht een mooie foto is.
Waar mensen vroeger kozen voor CD-ROM, DVD of USB voor het uitwisselen van foto’s kun je nu als bruid en bruidegom je foto’s van de Facebook-tijdslijn afschrapen. Dan heb je helaas niet álle foto’s, want niet iedereen gebruikt social media. Foto’s delen via WhatsApp is ook in zwang, helaas verkleint WhatsApp de foto’s ongevraagd met een factor vier waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
Wat dacht je van een plek waar mensen zonder account foto’s en video’s kunnen uploaden? Waar de foto’s in oorspronkelijk formaat bewaard blijven? En van een optie om iedereen zelf foto’s te laten downloaden?
Dat kan met Dropbox.
Online bestanden bewaren met Dropbox
Dropbox is een dienst om online bestanden te bewaren. Je kunt Dropbox gebruiken met een webbrowser. Daarnaast zijn er apps voor je smartphone, tablet, laptop en PC zodat je altijd en overal bij je Dropbox-bestanden kunt.
Op een Mac- of Windows-machine kun je zelfs een map aanwijzen om bestanden automatisch te synchroniseren. Dropbox voert wijzigingen in bestanden die je op je machine maakt (nieuwe, gewijzigde of verwijderde bestanden) automatisch online door. En in andere machines die je koppelt aan je Dropbox-account.
Per ongeluk een bestand verwijderd of overschreven? Zelfs als gratis gebruiker haal je tot 30 dagen je bestand terug. Dropbox heeft een plekje voor Deleted Files én je kunt een oudere versie van een bestand terugzetten.
Heb je nog geen Dropbox-account? Dan kun je hier een gratis Dropbox-account met 2GB gratis online schijfruimte aanmaken. Nadat het aanmaken van een account kun je gratis wat extra GB’s aan schrijfruimte krijgen, of Dropbox upgraden.
Bestanden verzamelen met Dropbox File Requests
Dropbox heeft een functionaliteit die ze File Requests noemen. Je wijst daarmee een van de mappen in je Dropbox aan om bestanden in te ontvangen. Mensen die foto’s of video’s willen delen kunnen deze uploaden via een webpagina.
Gratis Dropbox-gebruikers kunnen alleen bestand kleiner dan 2GB ontvangen. Dat is pas een issue als je videobestanden van meer dan een paar minuten ontvangt.
Vanuit Dropbox klik je door naar Files > File Requests. Daar klik je op Request files. Je kunt vervolgens een korte tekst invoeren die mensen te zien krijgen. En een nieuwe Dropbox-map aanmaken of een bestaande map kiezen waar de bestanden terechtkomen.
In de volgende stap kun je direct mensen via e-mail uitnodigen, of de link op een andere manier doorsturen. De link werkt ook op een smartphone of tablet.
Zodra iemand bestanden toevoegt aan je Dropbox krijg je een mailtje.
Uploaders krijgen een melding als je onvoldoende vrije opslagruimte in je Dropbox over hebt voor de nieuwe bestanden. Je kunt zelf een oogje houden op je vrije opslagruimte.
Helaas vraagt Dropbox de uploaders naam en e-mailadres achter te laten. Dropbox lijkt het ingevoerde e-mailadres alleen te gebruiken om de upload te bevestigen en Dropbox één keer onder de aandacht te brengen.
Bestanden delen via Dropbox
Mappen in Dropbox kun je delen. Dus als je anderen direct toegang wilt geven tot bestanden die via File Requests binnenkomen, dan kan dat.
Open in Dropbox > Files en klik op de knop Share van een map.
In de pop-up die dan verschijnt klik je op Show link.
De link opent een webpagina waarop een preview te zien is van foto’s en video’s. Rechtsboven kunnen mensen via Downloaden > Direct downloaden alle bestanden in één keer downloaden.
Fotografen attent maken op de verzamelplek
Doordat bijna iedereen beschikt over een digitale camera waarmee foto’s maken eenvoudig en goedkoop geworden is, zijn er bij een evenement vaak meerdere fotografen aanwezig.
Als je evenement een webpagina heeft dan kun je daar natuurlijk de links naar File Requests en de gedeelde map publiceren. Overweeg anders (visitekaartjes) te verspreiden om mensen attent te maken op je fotoverzamelplek. Ik zou per huishouden minimaal één kaartje afdrukken (zowel fotografen als mensen die de foto’s willen opvragen hebben interesse in het online album);
Als je het helemaal af wilt maken, vraag mensen dan de datum/tijd van hun camera te controleren. Dan klopt het materiaal straks chronologisch.