Ga naar de inhoud

Ontspannen autorijden met actuele verkeersinformatie van Flitsmeister

 • 2 reacties

Flitsmeister houd je real-time op de hoogte van de verkeerssituatie op jouw route. De informatie komt zowel van de overheid als van meer dan een miljoen actieve gebruikers van de app. Daarnaast faciliteert Flitsmeister de communicatie tussen winkeliers en bezorgers.

Flitsmeister krijgt de maximumsnelheden van de overheid door en waarschuwt je voor:

 • Files
 • Wegwerkzaamheden
 • Afgesloten rijstroken
 • Ongevallen
 • Mobiele flitsers en populaire flitslocaties
 • Vaste flitspalen
 • Trajectcontroles
 • Naderende ambulances
 • Schoolzones (als de scholen weer beginnen)
 • Milieuzones
 • Spookrijders (of als je zelf de spookrijder bent!)

Flitsmeister is beschikbaar als app voor iPhone en Android. Dit artikel is gebaseerd op de iPhone-versie.

Flitsmeister downloaden

Dashboard- of kaartweergave

Flitsmeister kent drie weergaven:

 1. Lijstweergave: alle meldingen zodat je voor vertrek even kunt kijken hoe het ervoor staat;
 2. Dashboardweergave: overzichtelijke aanvulling op je navigatiesysteem;
 3. Kaartweergave: navigatie die je de weg wijst.

Daarnaast is er een widget voor iPhone en een Apple Watch-app.

Je kunt Flitsmeister in de achtergrond draaien zodat je bijvoorbeeld Spotify in de voorgrond kunt draaien. Flitsmeister geeft dan een melding als je een controle of file nadert. Flitsmeister sluit zichzelf na verloop van tijd af als je stil lijkt te staan. Daar krijg je een melding van.

Lijstweergave

De lijst somt alle bekende meldingen op. Je kunt de lijst filteren op Flitsers, Files, Ongevallen, Obstakels, Werkzaamheden en Overige Incidenten. Het idee is dat je deze lijst voor vertrek even doorneemt.

Bovenaan de lijst kun je je favoriete A- en N-wegen instellen. Flitsmeister laat meldingen op jouw favoriete wegen bovenaan de lijst zien. Omdat de lijstweergave geen rekening houdt met je route blijf je altijd de meldingen van de hele weg zien. Dus als je van Amsterdam naar Utrecht gaat over de A2, dan zie je toch meldingen over Maastricht.

Dashboard- en kaartweergave

Tijdens het rijden gebruik je de dashboard- of kaartweergave. Het screenshot hieronder laat de dashboardweergave zien.

Flitsmeister - Dashboard met mobiele flitser

Rechtsonder stel je voordat je gaat rijden je bestemming in. Je kunt zoeken op adresgegevens, maar ook op bedrijfsnamen. Flitsmeister kan Thuis en Werk en de laatst gezochte bestemmingen bewaren. Als je je agenda koppelt dan kan Flitsmeister daar ook bestemmingen uit lezen. Als je een bestemming hebt ingevoerd zie je rechtsonder precies hoe laat je op je bestemming aankomt, inclusief eventuele wachttijd in de file.

Je kunt je aankomsttijd en locatie delen met iemand anders. Die kan je dan live volgen, totdat jij het delen stopzet, op je bestemming aankomt of de app afsluit.

Linksboven zie je op welke weg je nu rijdt, in Nederland tot het hectometerpaaltje precies.

Linksonder zie je hoe hard je volgens de informatie die Flitsmeister van de overheid heeft doorgekregen mag rijden. Je ziet ook je eigen snelheid – als je te hard gaat dan zie je dat aan de cirkel.

In het midden van het scherm zie je alle relevante informatie op jouw huidige route. Tijdens een trajectcontrole zie je je gemiddelde snelheid en hoe lang de controle nog duurt.

Flitsmeister - Dashboard met trajectcontrole

Op zich houd ik me aardig aan de maximale snelheid. Of je nu 100 of 120 kilometer per uur rijdt scheelt op een uur reistijd hooguit een paar minuten. Gemiddeld haal je op een route 70-80 kilometer per uur dus harder rijden levert weinig tijdswinst op. Maar met de steeds veranderende en variabele maximumsnelheid en boetes voor nét iets te hard is een attentie van Flitsmeister op een (mobiele) flitser fijn :)

Flitsmeister werkt samen met ProRail, ambulances en Rijkswaterstaat. Als je een gevaarlijke overweg nadert, een ambulance wil passeren of als Rijkswaterstaat de weg heeft afgezet, dan zul je dat duidelijk merken.

Flitsmeister - Rijkswaterstaat

Op de Kaartweergave zie je op een plattegrond waar je aan het rijden bent.

Flitsmeister werkt met Apple Carplay en Android Automotive.

Flitsmeister - Navigatie

Flitsmeister geeft op basis van informatie van het Rijkswaterstaat informatie over rijstroken weer. Het gaat om de informatie op de matrixborden over afgesloten rijstroken (rode kruizen), spitsstroken en aangepaste maximumsnelheid. Dat gebruikers van Flitsmeister de aanwijzingen beter opvolgen verbetert de verkeersveiligheid en bevordert de doorstroming.

“Slimme” verkeerslichten (stoplichten) zien Flitsmeister-gebruikers en gaan sneller op groen als je als enige een kruispunt nadert. Je ziet het verkeerslicht in de app. In de toekomst zie je hoe lang je nog op groen moet wachten en krijg je advies over een “groene golf”.

Het dataverbruik is vooral afhankelijk van de reistijd en of je de kaartweergave gebruikt. Als je doordeweeks drie uur per dag reist en de dashboardweergave gebruikt kom je met zo’n 250MB per maand uit.

Tijdens het reizen ververst Flitsmeister gegevens om je op de hoogte te houden. Dus hoe langer je reist of hoe meer informatie er is (spits!), hoe meer data je verbruikt. De kaartweergave verbruikt data voor de kaart zelf binnen en tekent vertragingslijnen.

Widget

De widget “Flitsmeister aankomsttijd” laat de actuele aankomsttijd, vertraging en reistijd zien. Als je thuis bent dan zie je de reistijd naar je werk. Ben je niet thuis? Dan zie je de reistijd naar huis.

Sleep vanaf de bovenkant van iPhone met je vinger naar beneden en dan naar rechts om je widgets in te stellen.

Apple Watch

Op de Apple Watch-app kun je je rit starten en stoppen. Je ziet de vertraging, reistijd een aankomsttijd naar je bestemming.

Flitsmeister Ritregistratie

Voor €4,49 per maand helpt Flitsmeister je met je persoonlijke kilometeradministratie voor de belastingdienst of het declareren van kilometers.

Flitsmeister bewaart je ritten automatisch en je kunt aangeven welke zakelijk of privé waren. Je kunt “omrijkilometers” opgeven en duiden met een notitie. Je administratie kun je exporteren in de bestandsformaten CSV, Excel of PDF.

Flitsmeister geeft ook aan of je mogelijk bent geflitst.

Ritregistratie is maandelijks opzegbaar. Je gegevens blijven dan twee maanden staan zodat je het eventueel nog kan exporteren.

Flitsmeister ONE of TWO

Als je nu nog een boete krijgt voor te hard rijden is dat extra pijnlijk. Je bent vergeten de app op te starten!

De los verkrijgbare Flitsmeister ONE of Flitsmeister TWO kun je op het dashboard van je auto plaatsen. Het apparaat zorgt ervoor dat de app Flitsmeister automatisch start op je iOS- of Android-smartphone. Daarnaast waarschuwt het apparaat je met een led en geluid voor situaties. Technisch gezien werken de apparaten met iBeacons en Bluetooth Low Energy (BLE).

De TWO is de tweede versie met een kleurenscherm waarmee je ook direct een flitser of gevaarlijke situatie kunt doorgeven. De TWO komt met één jaar Flitsmeister PRO wat je vervolgens moet verlengen.

Zelf verkeersinformatie doorgeven: Melden!

Flitsmeister is voor veel verkeersinformatie afhankelijk van de actieve gebruikers van de app. In de dashboardweergave zie je hoeveel Flitsmeistergebruikers op de huidige A- of N-weg tot zo’n 10 kilometer voor je rijden (ongeacht de weghelft).

Tijdens het rijden stuur je met de knop Melden een verkeerssituatie door naar Flitsmeister. Dat kan ook een ‘Dier op de weg’ (144) zijn.

Flitsmeister verifieert jouw melding bij andere gebruikers van de app. Zoals in onderstaand screenshot.

Flitsmeister - Staan ze er nog?

Via de instellingen van de app kun je een vaste flitspaal insturen, inclusief waarop de paal controleert. Je kunt de bekende flitspalen doorbladeren op provincies en plaatsnamen en kijken of jouw omgeving al goed in kaart is gebracht.

Betaald parkeren met 4411

Flitsmeister herkent of je in een parkeerzone staat en zal je na een rit vragen of je een parkeeractie wilt starten. Bij het wegrijden krijg je weer een melding om de parkeeractie te stoppen.

Flitsmeister werkt hiervoor samen met 4411 (Be-Mobile) uit België. Bij het inschakelen van “Parkeren” kun je direct een Be-Mobile account aanmaken. Voor de betaling geef je een creditcard of je rekeningnummer voor een automatische incasso door.

Je betaalt alleen als je parkeert €0,25 bovenop de normale parkeerkosten. Dat is goedkoper dan bijvoorbeeld Yellowbrick. Er zijn geen kosten voor het openen van of aanhouden van een account en je kunt kosteloos en zo vaak je wilt van kenteken wisselen.

Yellowbrick heeft nog wel als voordeel dat je ook in de garages van Q-Park kunt parkeren.

Allsecur Pechhulp

Pech onderweg? Met Flitsmeister laat je eenvoudig pechhulp komen. In de app is vervolgens te zien waar de pechhulpverlener is en hoe snel de hulp bij het pechgeval is.

De dienstverlener is Allsecur Pechhulp maakt gebruik van de pechhulpverlening van Allianz Global Assistance. Het is een “on demand” dienst, je kunt er zonder abonnement gebruik van maken.

Dekking Flitsmeister in Europa

Flitsmeister werkt in heel Europa. Wegens het grote aantal Nederlandse gebruikers kun je er in Nederland blindelings op vertrouwen dat je op de hoogte bent van alles wat belangrijk is. In andere landen rijden vooralsnog minder gebruikers en is de informatie minder volledig. Door als gebruiker altijd en overal flitsers en stilstaande voertuigen te melden help je mee deze betrouwbaarheid te vergroten. Als je geen data wilt verbruiken in het buitenland krijg je alleen informatie over vaste flitspalen.

Flitsmeister krijgt “vanzelf” meer gebruikers waardoor de betrouwbaarheid toeneemt. Flitsmeister is dagelijks te horen op de radio, gebruikers zoals jij treden op als ambassadeur en de app is white label te koop in andere landen. Zoals “Touring Mobilis” in België.

Naast het aantal gebruikers heeft Flitsmeister te maken met wetgeving per land. In Frankrijk zie je daarom flitsers als “gevarenzone”. En in Zwitserland is de hele app verboden.

Check de dekkingspagina voordat je naar het buitenland gaat zodat je weet waar je aan toe bent.

Instellingen

Via de instellingen kun je het geluid van Flitsmeister regelen. En bijvoorbeeld een soundpack kopen met de stem van Jebroer. Als je een carkit hebt dan kan het zijn dat je iets met de instellingen moet vogelen om het geluid naar je zin te krijgen.

Via Geavanceerde instellingen kun je de signalering van de verschillende type meldingen onderdrukken of finetunen. Bijvoorbeeld of de app je eerder of niet voor flitsers moet waarschuwen.

Als je je bewust bent van de trajectcontroles dan kun je deze uitschakelen voor een kortere lijst met meldingen op het dashboard. Al is het wel interessant om een oogje te houden op je gemiddelde snelheid tijdens het traject.

Abonnementen Flitsmeister

Sinds 6 mei 2024 zijn er drie abonnementen van Flitsmeister:

 1. Start (gratis): Alle flitsers, flitspalen en trajectcontroles. Ambulances, ongevallen, files en meer. Slimme verkeerslichten, navigatie en betaald parkeren.
 2. Pro (€2,99 per maand): Apple CarPlay, Android Auto, actuele en gemiddelde snelheid, automatisch opstarten, zonder reclame.
 3. Pro Plus (€6,99 per maand): Rit- en flitshistorie, boetes aanvechten.

De screenshots in dit artikel zijn gemaakt voor 6 mei 2024 toen de functionaliteit nog in de gratis versie beschikbaar was.

Veelgestelde vragen lees je op de FAQ-pagina van Flitsmeister. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Flitsmeister via FacebookTwitter of het blog.

Alternatieven voor Flitsmeister

Gratis kaartenleveranciers Waze, Apple Maps en Google Maps bieden tegenwoordig ook flitsinformatie. Google verzamelt sinds 2019 meldingen van gebruikers op de weg.

De community van Flitsmeister is in Nederland veruit het grootst. Dat kan veranderen met het abonnementenmodel van 6 mei 2024, veel gebruikers stappen over op Waze.

2 reacties op “Ontspannen autorijden met actuele verkeersinformatie van Flitsmeister”

 1. Het gaat mij er helemaal niet om om harder te rijden dan toegestaan is.
  Als je rijdt kijk je niet de hele tijd op je snelheidsmeter. Vaak rijd je iets te hard het gaat dan om een paar kilometer.
  De boete die je dan krijgt bezorgt je boosheid soms gaat het om vier kilometer.
  Dat, is voor mij de reden om flitzmeister te gebruiken.

 2. Fijne app, goed te bedienen, up to date, geen aparte navi meer nodig in Benelux.
  Als je wel de navi gebruikt zonder bestemming is het 2D en schokkerig met af en toe vertekend beeld

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php