Ga naar de inhoud

Met Fingertips razendsnel Windows-applicaties bedienen via het toetsenbord

 • 5 reacties

Fingertips stopt 30 juni 2024 wegens aansprakelijkheid ontstaan door de European Product Liability Directive (PLD).

Je vingers kunnen wel toetsaanslagen onthouden, maar geen muisbewegingen. Dat is belangrijk. Als je alles op de computer met je muis doet, heb je voor iedere opdracht aan je computer je volledige bewustzijn nodig, dus ook voor het uitvoeren van verder vrij simpele opdrachten. Fingertips zorgt ervoor dat je veel meer handelingen met het toetsenbord af kunt.

Als je je toetsenbord consequent gebruikt, kan je geheugen in de loop van de tijd de bewegingen opslaan die je nodig hebt. Net zoals een pianiste niet bij elke beweging bedenkt waar zij haar vingers exact neer moet zetten, zo hebben ook jouw vingers een zogenaamd spiergeheugen. En dat kun je trainen. Om zover te komen moet je eenzelfde sneltoets regelmatig gebruiken en dat doe je het best door hem eerst uit je hoofd te leren.

Met Fingertips kun je héél veel handelingen via het toetsenbord uitvoeren zodat je geen muis meer nodig hebt. Ik heb er een aantal artikelen over geschreven:

 1. Fingertips downloaden en installeren (plus wat informatie over de database) plus klokkijken en rekenen met Fingertips;
 2. Standaardteksten typen met Fingertype (tekst uitklappen op basis van een afkorting – text expander);
 3. Webbrowsen met Fingertips;
 4. Programma’s uit het Startmenu van Windows opstarten met Fingertips (zonder het hele menu te openen dus);
 5. Documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips;
 6. Microsoft Outlook snel bedienen met Fingertips (snel taken en sjablonen voor e-mailberichten maken);
 7. Microsoft Windows snel bedienen met Fingertips;
 8. Twitter aansturen met Fingertips;
 9. Het klembord (clipboard) beter benutten met Fingertips (plakken zonder opmaak, 9.999 items vasthouden met clipboard history, woorden tellen);
 10. Snel labels afdrukken voor de Brother PT-18R met Fingertips.

Pak er af en toe eens een artikel bij om met een specifieke functionaliteit te experimenteren. Als je sneltoetsen zoals Fingertips aandraagt onder de knie krijgt dan kun je je beter concentreren op wat je met de computer wilt doen in plaats van hoe je dat moet doen. Zo ben je geen tijd meer kwijt aan het zoeken van veelgebruikte programma’s en documenten. Of aan het intypen van steeds dezelfde teksten.

Fingertips logo

Onderstaande video geeft een indruk van een onderdeel van Fingertips (Fingertype) waarmee je veelgebruikte teksten onder een trefwoord kunt zetten.

Fingertips Fingertype

Dit eerste artikel gaat in op het downloaden en installeren van Fingertips.

Fingertips downloaden en installeren

Fingertips kun je gratis downloaden via http://www.getfingertips.com/. Fingertips verloopt ongeveer een half jaar na release, je bent dan verplicht om de nieuwste versie op te halen. Op deze manier verzekert ontwikkelaar Taco Oosterkamp zich ervan dat mensen overstappen op een nieuwe versie met steeds minder bugs (fouten) erin. Fingertips attendeert je netjes op het feit dat je een nieuwe versie binnen moet halen.

Fingertips automatisch activeren bij het opstarten van Windows

Het is handig als Fingertips direct opstart met Microsoft Windows zodat je er altijd gebruik van kunt maken. Fingertips stel je als volgt in om automatisch op te starten met Microsoft Windows:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Miscellaneous (Alt+4)
 • Activeer de optie “Start Fingertips automatically when Windows starts” en klik op de knop “OK”
 • Sluit het hoofdvenster van Fingertips af met Esc of Ctrl+`

Sneltoets voor het activeren van het hoofdvenster van Fingertips

Fingertips opent standaard met de toetscombinatie Ctrl+`. Deze toets kun je linksboven op het toetsenbord vinden, naast het cijfer “1”. Doordat beide toetsen zich aan de linkerkant van het toetsenbord bevinden (zie onderstaand screenshot) is dit een snelle toetscombinatie.

Fingertips toetscombinatie Ctrl `

Indien gewenst kun kun je vrijwel iedere toetscombinatie gebruiken met Ctrl, Alt, Shift of de Windows toets erin. Op een AZERTY-toetsenbord (België) is bijvoorbeeld de ² een handige om te gebruiken.

Om de sneltoets voor het activeren van Fingertips te veranderen:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Hotkeys (Alt+2)
 • Verander de “Display Fingertips Command Window” naar wens en klik op de knop “OK”
 • Sluit het hoofdvenster van Fingertips af met Esc of Ctrl+`

Fingertips afsluiten

Het hoofdvenster van Fingertips kun je afsluiten met Esc of Ctrl+`. Vervolgens is Fingertips weer te activeren met Ctrl+`.

Als je Fingertips echt helemaal af wilt sluiten dan open je Setup (Alt+E) en klik je linksonder op “Exit Fingertips”. Je kunt ook Alt+F4 gebruiken vanaf het hoofdvenster van Fingertips.

Lijst van commando’s in Fingertips afdrukken

Vanuit Fingertips kun je een lijst op het klembord van Windows zetten met alle actieve commando’s en Fingertype afkortingen. Deze lijst kun je in Microsoft Excel plakken. Je hebt een overzicht van alle commando’s in twee kolommen die je kunt afdrukken.

Om de lijst met actieve commando’s en Fingertype afkortingen op het klembord van Windows te plaatsen:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Miscellaneous (Alt+4)
 • Klik op de knop “List commands” (Alt+L) klik op “OK”
 • Open Microsoft Excel (mx) en plak (Ctrl+V) de lijst erin
 • Druk de lijst af (Ctrl+P)

Fingertips database verplaatsen voor gebruik vanaf een USB stick of op meerdere machines

De database van Fingertips met álle instellingen kun je standaard terugvinden in de map “Mijn documenten” (submap “Fingertips”). Voor de meeste gebruikers is dit een prima locatie. Bij sommige bedrijven mogen gebruikers niet zomaar software installeren.

Fingertips vanaf een USB stick starten kan dan een oplossing zijn. Als je Fingertips vanaf een USB stick wilt draaien dan moet je de database ook op die USB stick zetten en Fingertips vertellen dat de database niet meer in de map “Mijn documenten” te vinden is.

Ook als je gebruik maakt van meerdere systemen kan een USB stick een goede oplossing zijn. Zo wil ik Fingertips kunnen gebruiken op mijn thuis-PC én laptop van het werk. Onder beide systemen wil ik graag gebruik maken van dezelfde Fingertips instellingen. Met de standaard instellingen zou ik twee aparte Fingertips databases hebben in twee aparte “Mijn documenten”. Omdat ik wel software mag installeren op alle machines heb ik ervoor gekozen om in plaats van een USB stick tussen de machines te wisselen de database van Fingertips automatisch te synchroniseren tussen mijn machines via Dropbox .

Om de database van Fingertips te verplaatsen voer je de volgende stappen uit:

 1. Sluit Fingertips (Ctrl+`, dan Alt+e, klik vervolgens linksonder op de knop “Exit Fingertips”)
 2. Verplaats de map “Fingertips” uit Start>Mijn documenten naar de gewenst locatie, dus ofwel naar een USB stick ofwel naar een map die je synchroniseert met Dropbox
 3. Bewerk het bestand C:\Program Files\Fingertips\Fingertips.ini (open hiervoor eerst de editor, bijvoorbeeld Windows Notepad, met Administrator rechten)
 4. Voeg de locatie van de database als volgt aan het bestand toe. Je kunt hier ook variabelen zoals {FingertipsExeFolderName} gebruiken die in Fingertips.ini zijn uitgelegd. Voor het voorbeeld zou je dit toevoegen: FingertipsDataFoldername=D:\Tools\Fingertips\
 5. Start Fingertips weer op: C:\Program Files\Fingertips\Fingertips.exe

N.B.: Bij deze stappen ben ik ervan uit gegaan dat Fingertips op de standaard locatie is geïnstalleerd (C:\Program Files\Fingertips\). Als je Fingertips wilt installeren op een USB stick dan kun je die tijdens de installatie van Fingertips aanwijzen.

Let wel: Fingertips is niet gemaakt om met meerdere machines tegelijkertijd in dezelfde database te werken. Met mijn Dropbox-oplossing overschrijft de PC die als laatste Fingertips sluit (in de praktijk: z’n computer uitzet) de database. Daarnaast is een Fingertips database bedoeld voor één eindgebruiker, instellingen kunnen in dezelfde database niet per gebruiker worden onderscheiden.

Het hoofdscherm van Fingertips

Het hoofdscherm van Fingertips opent zoals gezegd standaard met Ctrl+`. De toets accent grave kun je linksboven op het toetsenbord vinden, naast het cijfer “1”. Doordat beide toetsen zich aan de linkerkant van het toetsenbord bevinden is dit een snelle toetscombinatie. Indien gewenst kun je vrijwel iedere toetscombinatie gebruiken, in de andere artikelen komen alle mogelijkheden aan bod. Het hoofdvenster van Fingertips ziet er als volgt uit:

Fingertips hoofdvenster

In het hoofdscherm van Fingertips kun je commando’s typen die snel applicaties starten. Functionaliteiten waar ik in andere artikelen uitgebreider op in ga.

Een aantal handige tips:

 1. Als meerdere commando’s met dezelfde naam beginnen dan kun je een lijst openen met de toetscombinatie Alt+Page Down.
 2. Als je een langer commando hebt dan hoef je niet het hele commando in te typen maar druk je op Enter zodra de afkorting er staat.
 3. Wil je een langer commando een parameter meegeven, druk dan op de Tab-toets. Deze maakt het commando af en voegt een spatie in waarna je direct door kunt typen.

Fingertips bevat standaard de commando’s SETUP (als alternatieve optie om het scherm met instellingen te openen), HELP (voor het openen van de documentatie) en EXIT (om Fingertips af te sluiten). Als je een niet-bestaand commando intypt dan rapporteert Fingertips “Unrecognized command”.

Klokkijken met Fingertips

Voor Windows 7 gaf de taakbalk nog niet standaard de datum en tijd weer. Je kon er wel voor kiezen om de taakbalk te verhogen maar dat nam op het oog teveel schermruimte in beslag.

De datum en tijd kun je, vanaf het hoofdvenster van Fingertips, weergeven door de toetscombinatie Ctrl+1 ingedrukt te houden.

Rekenen met Fingertips

Vanaf het hoofdvenster van Fingertips kun je ook kleine berekeningen uitvoeren. Dat is sneller dan eerst de rekenmachine (calc) van Windows opstarten. In het hoofdvenster kun je direct beginnen met rekenen, gebruik de getallen en de operatoren:

+-*/%()

Fingertips rekent direct het antwoord uit en geeft “[Calc] ???” weer als het niet begrijpt wat de bedoeling is. Als je op ENTER drukt dan stuurt Fingertips de uitkomst door naar het programma waar je in werkte.

Tip: Als Fingertips je commando om de een of andere reden niet als berekening herkent, begin de invoer dan met een plus (+), min (-) of openingshaakje.

Ondersteuning op Fingertips

Hoewel mijn artikelen over Fingertips je aardig op weg zou moeten helpen kun je de help documentatie van Fingertips online raadplegen.

Als je er met deze artikelen en de handleiding niet uit komt dan kun je ook nog vragen of opmerkingen stellen op The Friendly Fingertips Support Group. Naast dat gebruikers elkaar daar kunnen helpen geeft auteur Taco Oosterkamp zelf ook regelmatig antwoord op gestelde vragen.

Fingertips heeft een logbestand, kijk eens in Mijn documenten\fingertips\logfile\fingertips.log

5 reacties op “Met Fingertips razendsnel Windows-applicaties bedienen via het toetsenbord”

 1. Dag,
  Ik werk bij GGD Noord- en Oost-Gelderland, waarvan een aantal mensen de GTD training hebben gevolgd.
  Ik zou graag fingertips willen installeren, maar het is niet toegestaan om zelf programma’s te downloaden.
  we hebben ons systeembeheer uitbesteed aan de GGD West Brabant.
  Hebben jullie artikelen, cijfers die ik kan gebruiken om een lans te breken voor jullie programma?
  Met vriendelijke groet,
  Cora Capel

 2. Pingback: Snel documenten openen met je toetsenbord – SHARP Support

 3. Dag Patrick,
  een collega van mij gebruikt deze app en is er heel enthousiast over. Alleen heb ik alles van Apple. Weet jij een soortgelijke app voor de Mac? Bedankt voor de moeite!

  1. Ik ben inmiddels ook overgestapt op de Mac :) Spotlight (Cmd+spatie) helpt al goed. Je kunt daarin rekenen en snel applicaties/websites starten of documenten vinden. Je kunt dat uitbreiden met een extra app Alfred maar die gebruik ik zelf vooralsnog niet. Teksten “uitklappen” kan standaard via Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Tekst. Ook hier heb je weer een alternatief voor, bijvoorbeeld aText. Met universeel klembord is tekst die je kopieert op je Mac direct beschikbaar om te plakken op je iPhone als je dat goed inregelt. Helpt dit?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php