Ga naar de inhoud

Snel webbrowsen met Fingertips

 • 1 reactie

Fingertips stopt 30 juni 2024 wegens aansprakelijkheid ontstaan door de European Product Liability Directive (PLD).

Dit is een artikel is er een uit een reeks artikelen die ik schreef over over Fingertips, een applicatie waarmee je razendsnel Windows applicaties via het toetsenbord kunt bedienen. Fingertips is een dermate uitgebreide tool dat ik mijn tekst heb opgeknipt in een aantal delen:

 1. Fingertips downloaden en installeren (plus wat informatie over de database) plus klokkijken en rekenen met Fingertips;
 2. Standaardteksten typen met Fingertype (tekst uitklappen op basis van een afkorting – text expander);
 3. Webbrowsen met Fingertips;
 4. Programma’s uit het Startmenu van Windows opstarten met Fingertips (zonder het hele menu te openen dus);
 5. Documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips;
 6. Microsoft Outlook snel bedienen met Fingertips (snel taken en sjablonen voor e-mailberichten maken);
 7. Microsoft Windows snel bedienen met Fingertips;
 8. Twitter aansturen met Fingertips;
 9. Het klembord (clipboard) beter benutten met Fingertips (plakken zonder opmaak, 9.999 items vasthouden met clipboard history, woorden tellen);
 10. Snel labels afdrukken voor de Brother PT-18R met Fingertips.

Dit artikel gaat over de manieren waarop Fingertips je helpt sneller het web te browsen. Met Fingertips heb je geen Startpagina in de webbrowser nodig. Sterker nog: je zult de webbrowser waarschijnlijk niet los meer opstarten maar altijd via Fingertips!

In het hoofdscherm van Fingertips kun je commando’s typen die snel applicaties starten. Het hoofdvenster van Fingertips open je met Ctrl+`:

Fingertips hoofdvenster

Met de standaardinstellingen kun je vanuit het hoofdvenster van Fingertips Internet Explorer opstarten met het commando “ie”. En Firefox kan worden opgestart met “ff”. De webbrowser opent dan met de standaard startpagina.

Om direct een webpagina te openen kun je deze meegeven in het hoofdvenster van Fingertips. Bijvoorbeeld voor Internet Explorer:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Type “IE www.eenmanierom.nl” en druk op Enter

Dit kan zelfs sneller omdat in het hoofdvenster van Fingertips ook direct een webadres worden ingevuld. Webadressen worden herkend als je in het hoofdvenster van Fingertips begint met “www.”, “http://” of “https://”.

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Type “www.eenmanierom.nl” en druk op Enter

Tip: Daarnaast kun je in plaats van “http://” alleen een “/” typen (of Ctrl+H gebruiken), Fingertips klapt dit automatisch uit. Dit is handig als het webadres niet met “www.” begint zoals https://lifehacking.nl/

Fingertips herkent een webadres ook in een langer stuk tekst op het klembord. Selecteer daarvoor de tekst in deze paragraaf maar eens en kopieer deze naar het klembord van Windows (Ctrl+C). Als je vervolgens het hoofdvenster van Fingertips opent (Ctrl+`) dan staat het webadres https://www.eenmanierom.nl/ voor je klaar.

Aan websites die je regelmatig bezoekt kun je een korte code toekennen met Fingertips Commands (Action Type Application / URL). Als je een nieuw commando aanmaakt terwijl er een URL op je klembord staat dan neemt Fingertips die alvast voor je over.

Standaard webbrowser voor Fingertips instellen

Als de optie “Prefer Microsoft Internet Explorer (faster)” actief is dan start Fingertips altijd Internet Explorer als webbrowser, ook als Chrome of Firefox de standaard webbrowser is. Fingertips start Internet Explorer dan alvast in de achtergrond op zodat een website die je opvraagt via Fingertips snel opent.

Als je een andere webbrowser gebruikt en dus liever deze standaard webbrowser opent:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Miscellaneous (Alt+4)
 • Vink de optie “Prefer Microsoft Internet Explorer (faster)” uit en klik op de knop “OK”.
 • Sluit het hoofdvenster van Fingertips af met Esc of Ctrl+`

Met Fingertips snel Favorieten (bookmarks) openen

Fingertips indexeert automatisch de Favorieten (bookmarks) van Internet Explorer waarvan de omschrijving geen spaties, punten of slashes (/) of (\) bevatten. Deze Favorieten kun je vervolgens door de naam in te typen rechtstreeks vanaf het hoofdvenster van Fingertips openen.

Bij het aanmaken van een Favoriet naar deze website suggereert Internet Explorer “Een manier om…”, vanwege de spaties en punten zal deze dus niet worden geïndexeerd door Fingertips. Als je er echter “Eenmanierom” van maakt dan pikt Fingertips de Favoriet wel op.

Tip: Met Eversync of xBrowserSync kun je gratis bookmarks synchroniseren tussen verschillende webbrowsers en machines via het web.

Naar websites waar je moet inloggen navigeer ik zelf met LastPass waarmee je, naast het eenvoudig beheren van wachtwoorden, ook veelgevraagde (adres)gegevens in formulieren met één druk op de knop invult.

Ondersteuning op Fingertips

Hoewel mijn artikelen over Fingertips je aardig op weg zou moeten helpen kun je de help documentatie van Fingertips online raadplegen.

Als je er met deze artikelen en de handleiding niet uit komt dan kun je ook nog vragen of opmerkingen stellen op The Friendly Fingertips Support Group. Naast dat gebruikers elkaar daar kunnen helpen geeft auteur Taco Oosterkamp zelf ook regelmatig antwoord op gestelde vragen.

1 reactie op “Snel webbrowsen met Fingertips”

 1. Pingback: Snel documenten openen met je toetsenbord - SHARP Support

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php