Ga naar de inhoud

Snel labels afdrukken op de Brother PT-18R met Fingertips

 • 3 reacties

Fingertips stopt 30 juni 2024 wegens aansprakelijkheid ontstaan door de European Product Liability Directive (PLD).

Dit is een artikel is er een uit een reeks artikelen die ik schreef over over Fingertips, een applicatie waarmee je razendsnel Windows applicaties via het toetsenbord kunt bedienen. Fingertips is een dermate uitgebreide tool dat ik mijn tekst heb opgeknipt in een aantal delen:

 1. Fingertips downloaden en installeren (plus wat informatie over de database) plus klokkijken en rekenen met Fingertips;
 2. Standaardteksten typen met Fingertype (tekst uitklappen op basis van een afkorting – text expander);
 3. Webbrowsen met Fingertips;
 4. Programma’s uit het Startmenu van Windows opstarten met Fingertips (zonder het hele menu te openen dus);
 5. Documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips;
 6. Microsoft Outlook snel bedienen met Fingertips (snel taken en sjablonen voor e-mailberichten maken);
 7. Microsoft Windows snel bedienen met Fingertips;
 8. Twitter aansturen met Fingertips;
 9. Het klembord (clipboard) beter benutten met Fingertips (plakken zonder opmaak, 9.999 items vasthouden met clipboard history, woorden tellen);
 10. Snel labels afdrukken voor de Brother PT-18R met Fingertips.

In dit voorlopig laatste artikel over Fingertips vertel ik over Fingerprint. Met Fingerprint kun je labels afdrukken op de Brother PT-18R labelprinter. Door deze labels op Jalema mappen te plakken kun je razendsnel papier archiveren waardoor je dat ook daadwerkelijk zult gaan doen (in plaats van opstapelen om te gaan archiveren).

Snel Brother PT-18R labels afdrukken via Fingerprint

Fingerprint is een programma waarmee je snel labels kunt afdrukken voor een Brother P-touch 18R. Met deze printer heb ik kennis gemaakt tijdens de meereffect training waar ik eerder over schreef (als je de training via Eenmanierom.nl volgt dan krijg je er een gratis taart bij). Met de Brother P-touch 18R labelprinter kun je snel kleine labels op een strookje afdrukken.

Brother PT 18R labelprinter

Tijdens de training van meereffect zag ik dat je met deze labels snel een Arnato map van Jalema kunt labelen en opbergen (archiveren). Een Arnato map labelen met de Brother P-touch 18R in combinatie met het programma Fingerprint is binnen 10 seconden gepiept. Doordat Fingerprint kan worden aangeroepen met Fingertips (standaard met de afkorting “lbl”) druk je zo snel een label af:

lbl titel, subtitel

“titel” is hier de eerste parameter die wordt gescheiden met een komma van de tweede parameter “subtitel”.

Fingerprint downloaden en installeren

Via de website van Fingertips kun je ook Fingerprint downloaden. Als je tijdens installatie kiest voor de standaard aangeboden directory dan hoef je in Fingertips niets aan te passen om Fingertype te gebruiken.

Brother PT-18R driver installeren

Tijdens installatie herkende mijn Windows 7 automatisch de Brother PT-18R. Op de website van Brother kun je de drivers van de Brother PT-18R downloaden. Je hebt alleen de printerdriver zelf nodig, P-touch is leuk als je ook handmatig labels wilt maken.

Fingerprint in een andere directory installeren

Als je tijdens installatie hebt gekozen voor een andere directory dan moet je het Fingertips commando “lbl” even aanpassen. De afkorting “lbl” is standaard aanwezig in Fingertips. Dit is een gewoon application commando. Fingerprint is daarbij een programma dat je kunt aanroepen zoals ik eerder beschreef in “Documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips” met de instellingen die je in het onderstaande screenshot ziet. Dit commando laat ook goed de werking van parameters zien (voor titel en subtitel). Verwijs met Filename/URL aan naar Fingerprint.exe en het commando werkt.

Fingertips Options - Commands - Application - Fingerprint

Ondersteuning op Fingertips

Hoewel mijn artikelen over Fingertips je aardig op weg zou moeten helpen kun je de help documentatie van Fingertips online raadplegen.

Als je er met deze artikelen en de handleiding niet uit komt dan kun je ook nog vragen of opmerkingen stellen op The Friendly Fingertips Support Group. Naast dat gebruikers elkaar daar kunnen helpen geeft auteur Taco Oosterkamp zelf ook regelmatig antwoord op gestelde vragen.

3 reacties op “Snel labels afdrukken op de Brother PT-18R met Fingertips”

 1. Pingback: Snel documenten openen met je toetsenbord - SHARP Support

 2. Ben enkele jaren geleden van Windows naar MacOS overgestapt. Bewuste keuze en daar mag ieder het zijne van weten :-).

  Fingertips en mijn Brother PT-18R zijn niet compatible met Mac OS en als integratie met MacOS. Als ik nu een label voor mijn Arnato hangmappen nodig heb doe ik het op het apparaat. Erg tijdrovend.

  Was altijd een fan van Fingertips en mijn Brother. Eigenlijk nog steeds, hoewel de Brother inmiddels wel gedateerd is.

  Ben daarom nog steeds zoekende naar alternatief voor Fingertips en Brother PT-18R (of een geschikte driver). Het mooiste zou een programma en / of een labelmachine die ook (draadloos) compatible zijn met iOS en / of iPadOS.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php