Ga naar de inhoud

Snel standaardteksten typen met Fingertype van Fingertips

 • 1 reactie

Fingertips stopt 30 juni 2024 wegens aansprakelijkheid ontstaan door de European Product Liability Directive (PLD).

Dit is een artikel is er een uit een reeks artikelen die ik schreef over over Fingertips, een applicatie waarmee je razendsnel Windows applicaties via het toetsenbord kunt bedienen. Fingertips is een dermate uitgebreide tool dat ik mijn tekst heb opgeknipt in een aantal delen:

 1. Fingertips downloaden en installeren (plus wat informatie over de database) plus klokkijken en rekenen met Fingertips;
 2. Standaardteksten typen met Fingertype (tekst uitklappen op basis van een afkorting – text expander);
 3. Webbrowsen met Fingertips;
 4. Programma’s uit het Startmenu van Windows opstarten met Fingertips (zonder het hele menu te openen dus);
 5. Documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips;
 6. Microsoft Outlook snel bedienen met Fingertips (snel taken en sjablonen voor e-mailberichten maken);
 7. Microsoft Windows snel bedienen met Fingertips;
 8. Twitter aansturen met Fingertips;
 9. Het klembord (clipboard) beter benutten met Fingertips (plakken zonder opmaak, 9.999 items vasthouden met clipboard history, woorden tellen);
 10. Snel labels afdrukken voor de Brother PT-18R met Fingertips.

Dit artikel gaat over “Fingertype”. Fingertips raakt snel geliefd door de functionaliteit Fingertype waarmee je tekst kunt “uitklappen”. Met Fingertype kun je voor stukken tekst die je vaak intypt een afkorting gebruiken. Dit sleutelwoord (keyword) “klapt uit” naar een zinsnede (text expander) zodra je op spatie of enter drukt. Je kunt het ook gebruiken om snel een emoji in te voeren.

Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik een Fingertype commando “ft” gemaakt die “uitklapt” naar “Fingertips ”. Dat uitklappen gebeurt in principe automatisch in ieder programma waarin je tekst kunt typen, dus ook tekstverwerkers zoals Microsoft Word, e-mail clients en webbrowsers. Je kunt ook hele alinea’s of stukken tekst uitklappen, zoals bijvoorbeeld een routebeschrijving, handtekening (signature) of het goed- en afkeuren van een bod op een veilingsite.

Fingertips Fingertype

De Fingertype commando’s zijn case insensitive. Al deze combinaties klappen uit naar “Fingertips”: ft, Ft, FT, fT.

Een Fingertype afkorting instellen

Verzeker jezelf er eerst van dat de functionaliteit Fingertype is geactiveerd:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Miscellaneous (Alt+4)
 • De optie “Use Fingertype (may require restart on older systems)” dient aangevinkt te zijn. Klik vervolgens op de knop “OK”.
 • Sluit het hoofdvenster van Fingertips af met Esc of Ctrl+`

Je kunt nu Fingertips al proberen door “wf” in te typen, dit sleutelwoord is standaard meegeleverd en uitklapt naar “[w] – http://waiting-for.com” (een trucje dat auteur Taco Oosterkamp gebruikt om verzonden e-mail waar hij echt een reactie op verwacht te filteren naar een apart mapje in het e-mailprogramma).

Om een eigen Fingertype commando in te stellen:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Fingertype (Alt+3)

In dit gedeelte kun je nieuwe Fingertype afkortingen aanmaken (New) of bestaande verwijderen (Delete), zie onderstaand screenshot.

Fingertips Options Fingertype

Als in plaats van bovenstaand screenshot de melding “Fingertype is currently switched off. You’ll need to enable it on the Miscellaneous tab, before you can use it. Or you can press the ‘Enable’ button below.” verschijnt, klik dan op de knop “Enable Fingertype”.

Tip: Dit venster is ook te openen vanaf het hoofdvenster van Fingertips met Ctrl+Shift+F zodat je snel een afkorting terug kunt vinden door in de bestaande afkortingen te zoeken.

Om de afkorting “ft” laten uitklappen naar “Fingertips ” heb ik het volgende ingesteld.

 • Acronym (afkorting): ft
 • Kind (soort): Text
 • Description (omschrijving): Fingertips
 • Phrase (zinsnede): Fingertips{_}

Tip: je zou alle Fingertype afkortingen vooraf kunnen gaan met een slash (/), minteken (-) of is-gelijk-aan-teken (=). Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je initialen onbedoeld uitklappen naar je volledige naam.

Als je de spatie die je achter het commando typt niet wilt laten staan, bijvoorbeeld bij het uitklappen van een e-mailadres, typ er dan {NoSpace} achter.

Als je wat langere berichten typt dan kun je deze handig in een groter venster weergeven door naast de tekst op de “expand” knop te klikken, zie onderstaand screenshot.

Fingertips Fingertype Expand button

Naast “Text” kun je als “Kind” kiezen voor Script om een reeks toetsaanslagen in te programmeren (voor geavanceerde gebruikers).

Description is meer een geheugensteuntje voor jezelf. Deze tekst verschijnt onderin het hoofdvenster van Fingertips maar die heb je als het goed is niet nodig omdat de Fingertype commando’s werken zonder dat je expliciet Fingertips opent. De Description verschijnt wel als je het Fingertype commando activeert vanaf het hoofdvenster van Fingertips.

In een zinsnede bij Phrase kun je gebruik maken van speciale commando’s. In het voorbeeld staat er een spatie achter “Fingertips ” omdat ik verwachtte het woord “Fingertips” meestal in een zin te gebruiken en niet aan het einde. Met het speciale commando {|} plaats je de cursor na het uitklappen van de tekst op die positie, bijvoorbeeld om een naam van iemand in te typen. Verder kun je met {Clipboard} de inhoud van het klembord invoegen. Tenslotte zijn er legio mogelijkheden om de huidige datum en/of tijd te gebruiken zoals {date: dd-mm-yyyy}.

Stukken tekst die je regelmatig in een e-mailbericht gebruikt (zoals handtekeningen of standaard antwoorden) kun je prima als Fingertype commando kwijt. E-mail die je zelf initieert zou ik als Command aanmaken omdat je dan de drie aparte velden geadresseerde, onderwerp en bericht van inhoud kunt voorzien. Op Lifehacking.nl staan ideeën in het artikel 25 handige text snippets om je typwerk gemakkelijker te maken.

Tip: Vanaf het hoofdvenster van Fingertips kun je ook een nieuwe tekst toevoegen aan Fingertype met de toetscombinatie Ctrl+N. In een popup type je Acronym, Description en Phrase. Het type is altijd text. Je kunt ook de toetscombinatie Win+` gebruiken om vanuit ieder willekeurig programma in Windows een nieuwe tekst aan Fingertype toe te voegen.

New Fingertype phrase popup

Er zijn al een paar emoji meegeleverd, die beginnen allemaal met “em”. Als een andere afkorting voor jou beter werkt, pas ‘m dan gewoon aan. En als je een emoji mist, dan kun je die toevoegen. Op Emojipedia kun je ‘m vast vinden.

Tip: Bij het aanmaken van een nieuw Fingertype commando plaatst Fingertips eventuele tekst uit het klembord als Phrase. Je kunt dus tekst die je wilt laten uitklappen selecteren en op het klembord van Windows zetten met Ctrl+C en hier vervolgens snel een Fingertype commando van maken.

Power user tip: Op Lifehacking.nl geeft Taco in “Bestanden opslaan op de juiste plek” de tip om padnamen in een afkorting op te nemen. De dialoogvensters om documenten op te slaan of te openen komen vaak op een ongelukkige locatie uit. Een padnaam als “\\server\share\map\submap\” zou je met Fingertype uit kunnen laten klappen met de afkorting “sub”. In een dialoogvenster type je in het vervolg “sub” gevolgd door een spatie waarna je op Enter drukt.

Op Lifehacking.nl zijn een aantal alternatieven voor de functionaliteit Fingertype aan bod gekomen in het artikel “5 manieren om sneller teksten te schrijven”. Taco heeft op Lifehacking de stap-voor-stap uitleg “Lange stukken tekst kun je afkorten met Fingertips” gepubliceerd voor het aanmaken van een eenvoudige Fingertype tekst met screenshots. Hoewel alternatieven wellicht deze functionaliteit afdekken, kan Fingertips nog veel meer…

Als Fingertype niet (goed) werkt

Restore clipboard

De uit te klappen Fingertype tekst plaats Fingertips tijdelijk op het Windows klembord (clipboard). Vervolgens plakt Fingertips de tekst in het programma dat je momenteel gebruikt. Om de inhoud die je zelf op het Windows klembord hebt gezet niet verloren te laten gaan plaatst Fingertips die vervolgens terug. Als Fingertips dat te snel doet dan was de PC eigenlijk nog bezig met het “plakken” van de Fingertype tekst. In Windows verschijnt dan de tekst die je als laatste op het klembord van Windows hebt gezet in plaats van je Fingertype tekst. Als het daarentegen te langzaam gaat dan plakt Windows bij de door jou gewenste inhoud van het klembord de Fingertype tekst.

Als je dus merkt dat Fingertips de inhoud van het klembord plakt in plaats van de Fingertype tekst, geef dan aan dat je PC langzamer is. Plak je Fingertype tekst in plaats van hetgeen je zelf verwacht, geef dan aan dat je PC sneller is:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Miscellaneous (Alt+4)
 • Vink “Restore clipboard (after Fingertype) aan
 • Beweeg de slider naar links of rechts

Fingertips in Internet Explorer 7 en 8

Hoewel Fingertype commando’s in principe werken zonder dat je expliciet het hoofdvenster van Fingertips opent komt het voor dat de commando’s binnen sommige programma’s niet worden “gepakt”. Hoewel auteur Taco Oosterkamp specifiek Internet Explorer 7 noemt heb ik dit ook gemerkt in Internet Explorer 8 onder Windows 7. Mocht het je gebeuren dan kun je de afkortingen alsnog op de volgende manier gebruiken:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Type een “.” (punt) gevolgd door de Fingertype afkorting
 • Druk op Enter

Uiteraard wordt er naar een oplossing gezocht.

Ondersteuning op Fingertips

Hoewel mijn artikelen over Fingertips je aardig op weg zou moeten helpen kun je de help documentatie van Fingertips online raadplegen.

Als je er met deze artikelen en de handleiding niet uit komt dan kun je ook nog vragen of opmerkingen stellen op The Friendly Fingertips Support Group. Naast dat gebruikers elkaar daar kunnen helpen geeft auteur Taco Oosterkamp zelf ook regelmatig antwoord op gestelde vragen.

1 reactie op “Snel standaardteksten typen met Fingertype van Fingertips”

 1. Pingback: Snel documenten openen met je toetsenbord - SHARP Support

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php