folder icon

Snel documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips

Dit is een artikel is er een uit een reeks artikelen die ik schreef over over Fingertips, een applicatie waarmee je razendsnel Windows applicaties via het toetsenbord kunt bedienen. Fingertips is een dermate uitgebreide tool dat ik mijn tekst heb opgeknipt in een aantal delen:

 1. Fingertips downloaden en installeren (plus wat informatie over de database) plus klokkijken en rekenen met Fingertips;
 2. Standaardteksten typen met Fingertype (tekst uitklappen op basis van een afkorting – text expander);
 3. Webbrowsen met Fingertips;
 4. Programma’s uit het Startmenu van Windows opstarten met Fingertips (zonder het hele menu te openen dus);
 5. Documenten, mappen en programma’s openen met Fingertips
 6. Microsoft Outlook snel bedienen met Fingertips (snel taken en sjablonen voor e-mailberichten maken);
 7. Microsoft Windows snel bedienen met Fingertips;
 8. Twitter aansturen met Fingertips;
 9. Het klembord (clipboard) beter benutten met Fingertips (plakken zonder opmaak, 9.999 items vasthouden met clipboard history, woorden tellen);
 10. Snel labels afdrukken voor de Brother PT-18R met Fingertips.

Dit artikel gaat in op het openen van documenten, mappen en programma’s. Het gaat hierbij niet om “Programma’s uit het Startmenu van Windows opstarten met Fingertips” zoals de vorige keer maar om eigen programma’s met, indien gewenst, specifieke command line parameters (opdrachtregel).

Vanuit het hoofdvenster van Fingertips kun je ook documenten (bestanden, files) die je vaak benadert snel openen. Denk hierbij aan een specifiek Microsoft Excel werkblad of tekstdocument.

Naast specifieke documenten kun je ook applicaties starten en daarbij vanuit het hoofdvenster van Fingertips een of meerdere parameters aan meegeven. Standaard is Fingertips voorzien van de afkorting “ie” die Internet Explorer start. Je kunt direct naar een website navigeren met “ie www.eenmanierom.nl”. Overigens dient dit voorbeeld slechts om de werking van een parameter te illustreren: Fingertips is veel slimmer met URL’s want die kun je ook rechtstreeks intypen zoals ik eerder beschreef in “Webbrowsen met Fingertips“. Doordat je ook applicaties kunt starten kun je ook mappen (folders) die je vaak moet opzoeken van een afkorting voorzien (door gebruik te maken van explorer.exe als applicatie), handig op een groot netwerk!

Tenslotte kun je, omdat je ook parameters mee kunt geven aan webadressen, websites als Google direct een zoekopdracht meegeven vanuit het hoofdvenster van Fingertips. Fingertips is hiervoor standaard na installatie al uitgerust met de mogelijkheid om “g <zoekopdracht>” te typen. Buiten Google zijn ook website zoals die van woordenboek Van Dale met een parameter in een URL aan te roepen.

Application Commands instellen in Fingertips

Om een eigen Fingertips commando in te stellen:

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Commands (Alt+1)

In dit gedeelte kun je nieuwe afkortingen aanmaken (New), of bestaande hernoemen (Rename), kopiëren (Copy) of verwijderen (Delete). Zie onderstaand screenshot.

Fingertips Options Commands

 

Dit venster is ook te openen vanaf het hoofdvenster van Fingertips met Ctrl+F zodat je snel een afkorting terug kunt vinden door in de bestaande afkortingen te zoeken.

Kies als Action Type voor Application, de overige instellingen gedragen zich als volgt:

 • Description (omschrijving)
  De naam die je hier invult verschijnt in het hoofdvenster van Fingertips.
 • Filename/URL
  Klik op de knop Browse om een specifiek document of programma aan te wijzen. Voor het openen van een website voer je hier het webadres in. Parameters die je vanuit het hoofdvenster van Fingertips op wilt kunnen geven geef je aan met {1} t/m {9}.
 • Parameters
  Hier geef je opstartparameters mee aan een applicatie. Als de parameter een bestand is dan kun je dat bestand aanwijzen via Browse. Parameters die je vanuit het hoofdvenster van Fingertips op wilt kunnen geven geef je aan met {1} t/m {9}. Omsluit parameters die een spatie (kunnen gaan) bevatten in dubbele quotes.
 • Windowstate
  Kies hoe groot het venster moet worden geopend: Normal, Maximized of Minimized.

Tip: Fingertips kan van applicaties die momenteel actief zijn alle instellingen invullen als je klikt op de knop “Running now”. Als je dus snel een applicatie aan Fingertips wilt toevoegen: start de applicatie dan eerst op en neem eenvoudig de instellingen over.

Tip: Om snel een map te openen typ je het pad als Filename/URL in. Sluit wel af met een backslash (\).

De standaard scheidingstekens die je kunt gebruiken om vanuit het hoofdvenster van Fingertips meerdere parameters op te geven kun je als volgt opvragen (en instellen):

 • Open het hoofdvenster van Fingertips (Ctrl+`)
 • Open Setup (Alt+E)
 • Kies het tabblad Miscellaneous (Alt+4)
 • Type de parameters achter elkaar in het veld “Parameter delimiters” en klik op “OK”
 • Sluit het hoofdvenster van Fingertips af met Esc of Ctrl+`

Taco heeft op Lifehacking een stap-voor-stap uitleg “Open je veelgebruikte documenten supersnel met Fingertips” gepubliceerd voor het aanmaken van een afkorting naar een Excelsheet voor het schrijven van uren.

Op het moment van schrijven werkte de volgende URL in Fingertips bij woordenboek Van Dale:

https://www.vandale.nl/opzoeken?lang=nn&pattern={1}

Als je tekst intypt in Fingertips die niet aansluit bij een bestaand commando dan stuurt Fingertips deze tekst door naar een standaardcommando. In principe is dat Google zodat je snel wat zoekwoorden in kunt typen om te googlen. Mocht je een ander commando willen, open deze dan en klik op het rechtergedeelte (tabje Details, zie bovenstaand screenshot) en kies voor “Mark As Default Command”.

Ondersteuning op Fingertips

Hoewel mijn artikelen over Fingertips je aardig op weg zou moeten helpen kun je de help documentatie van Fingertips online raadplegen.

Als je er met deze artikelen en de handleiding niet uit komt dan kun je ook nog vragen of opmerkingen stellen op The Friendly Fingertips Support Group. Naast dat gebruikers elkaar daar kunnen helpen geeft auteur Taco Oosterkamp zelf ook regelmatig antwoord op gestelde vragen.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.