Ga naar de inhoud

Overstappen van Feedburner (naar Sendy)

Via RSS krijgen mensen automatisch een notificatie van een nieuw artikel op Eenmanierom.nl.

Om bezoekersstatistieken te krijgen en mijn webserver te ontlasten verliep mijn RSS-feed net als die van veel andere blogs via het gratis Feedburner van Google. Via FeedBurner konden mensen zich bovendien inschrijven via e-mail.

Feedburner heeft echter een aantal nadelen waardoor ik ben overgestapt. Ik koos voor Sendy, een oplossing die werkt met Amazon (SES).

In dit artikel lees je waarom en hoe ik ben overgestapt.

Nadelen van Feedburner

Net als veel andere bloggers nam ik de gratis functionaliteit van Feedburner in gebruik. FeedBurner heeft echter een aantal nadelen waardoor ik ben overgestapt.

Alleen complete artikelen

Het eerste nadeel van FeedBurner is dat deze een compleet artikel verstuurt. In een RSS-reader is dat fijn want dan kun je direct doorlezen als je dat wilt. Via e-mail wil ik liever kort vertellen waar een nieuw artikel over gaat. En de flexibiliteit hebben het bericht aan te vullen met wat andere weetjes, handigheidjes of belangrijke zaken.

Geen losse berichten

Via Feedburner kun je geen losse berichten versturen. Je moet altijd een nieuw artikel plaatsen. FeedBurner stuurt domweg nieuwe artikelen uit. Als ik bestaande artikelen bijwerkte of iets anders wilde delen dan kon dat niet. In het verleden heb ik hiervoor soms een grondig gewijzigd artikel als nieuw bericht gepubliceerd. Zodat het artikel opnieuw in de RSS-feed van Feedburner terecht kwam.

Geen invloed op het tijdstip van verzending

Berichten worden door Feedburner (te) laat verzonden. Soms pas bijna een week na publicatie! Jammer als ik op vrijdag publiceer en een actie heb waarbij ik iets mag weggeven en op zondag de winnaar(s) kies. Mijn trouwe volgers krijgen dan pas in de loop van de week artikel te zien. Hopelijk de meest recente versie van het artikel zonder de inmiddels verlopen actie erin maar eigenlijk weet ik dat niet. Die trouwe volgers gun ik een weggevertje natuurlijk júist!

E-mailberichten gemarkeerd als spam

De e-mail van FeedBurner komt, zelfs bij mijzelf, regelmatig binnen als spam. Ik gebruik Google Gmail en Google FeedBurner. De “nieuwsbrief” heeft een valide afzender- én reply-to-adres maar verdwijnt toch in mijn mapje met spam.

Feedburner in spam

Omslachtige inschrijfprocedure

Feedburner werkte omslachtig en deels Engelstalig. Mensen die hun e-mailadres voor mij achterlieten kregen eerst een Engelstalige pop-up waarin zij een captcha-code moesten overtypen.

Vervolgens kregen zij een e-mailbericht met een aan te klikken bevestigingslink, een dubbele opt-in die volgens de Nederlandse wet niet verplicht is.

Het e-mailbericht met de bevestigingslink begint en eindigt met Engelse tekst – de tekst daartussen kon ik wel beïnvloeden. Na het klikken op de link verschijnt in de webbrowser wederom een Engelstalig bericht.

Doordat veel van de tekst Engelstalig is en het bericht met de bevestigingslink ook nog eens in de map met spam terecht kan komen vermoed ik dat veel mensen de inschrijving onbedoeld niet bevestigd hebben.

Geen statistische informatie

FeedBurner rapporteert hoeveel mensen de feed hebben opgevraagd en hoeveel geklikt hebben. Basale informatie zoals uitschrijven, rapporteren als spam en specifieke links aangeklikt ontbreekt.

Kans dat Google de dienst stopt

Google houdt regelmatig opruiming onder de diensten. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat Google Reader voor het snel doornemen van headlines is verdwenen. Waarom zou FeedBurner, waarvan de ontwikkelingen al een tijd stil liggen, niet de volgende dienst zijn die verdwijnt?

Overstappen van Feedburner

Op zoek naar een alternatief voor FeedBurner kwam ik natuurlijk MailChimp, Aweber en Campaign Monitor tegen. Met MailChimp stuur je zelfs gratis maximaal 12.000 e-mailberichten per maand naar maximaal 2.000 abonnees. Daarna lopen de kosten op.

Met Amazon Simple Email Service (Amazon SES) stuur je 10.000 e-mailberichten voor $1. Daar kocht ik voor een paar tientjes Sendy, een gebruikersvriendelijke interface voor het beheren van lijsten en opmaken + versturen van e-mailberichten. Zowel Sendy als Amazon hebben goede documentatie en reageren snel en goed op eventuele vragen.

Sendy - send newsletters

In volgende artikelen zal ik meer over de mogelijkheden van Sendy vertellen. Natuurlijk moet je voordat je overstapt eerst Sendy installeren zodat je daar direct verder kunt met het aanvullen van je lijst met e-mailadressen. Als je iemand kent die Sendy gebruikt, dan mag je misschien die installatie wel gebruiken.

Voor het overstappen van Feedburner naar een ander systeem is het van belang dat je de lijst met verzamelde e-mailadressen exporteert uit Feedburner, opschoont en importeert in het nieuwe systeem. Daarna kun je je overstap naar een nieuw systeem aankondigen zodat abonnees weten dat er iets aan de hand is en je kunnen bereiken met vragen. Hieronder leg ik de benodigde stappen uit. Je kunt deze stappen oefenen voordat je daadwerkelijk overstapt.

E-mailadressen exporteren uit Feedburner

In Feedburner exporteer je via Publicize > Email Subscriptions > View Subscriber Details je verzamelde e-mailadressen naar CSV-formaat.

Als je aan het oefenen bent dan laat je Feedburner verder met rust.

Stap je definitief over, stop dan na het exporteren met het verder verzamelen van e-mailadressen in Feedburner. Daarvoor klik je onderaan de lijst met e-mailadressen in Feedburner naast “This service is active” op de knop “Deactivate”.

Verander het formulier op je website waarmee je e-mailadressen verzamelt naar het formulier van Sendy. Sendy biedt voor iedere lijst een eenvoudig stukje HTML-code voor een inschrijfformulier. Er is een gratis WordPress-plugin voor Sendy – en een Pro-variant met wat extra opties waarmee je nog sneller een nieuw formulier online hebt.

Gebruik je Google Analytics gebruikt om te meten of mensen zich inschrijven op je lijst? Vergeet dan niet de Goal Destination(s) aan te passen.

E-mailadressen opschonen met BriteVerify

Van mijn Feedburner-lijst met e-mailadressen was zo’n 40% (!) unverified. Zoals gezegd vermoed ik dat dit te maken heeft met spamfilters en de Engelstalige teksten van FeedBurner. Ik verzamelde blijkbaar e-mailadressen sinds juni 2009 dus de kans is groot dat er e-mailadressen bij zaten die inmiddels niet meer bestaan.

Feedburner verwijdert mensen die zich uitschrijven direct van de lijst. Die maken dus geen onderdeel uit van de 40%. E-mailadressen die bouncen (bijvoorbeeld omdat ze niet meer bestaan) blijven om een of andere reden wel gewoon in de lijst van FeedBurner staan. Dus je lijst met actieve e-mailadressen is helaas een stuk kleiner dan je verwacht.

Toch is het zonde om zo’n groot deel van het bestand zomaar overboord te gooien. Als je oude e-mailadressen echter zomaar e-mailt, kun je gemakkelijk over de 5% bounce rate heen gaan. Met als gevolg dat jouw e-mailberichten als spam gemarkeerd worden – of je geen e-mailberichten meer mag versturen. Amazon SES zegt hierover:

If you have an old list that you haven’t emailed to in a while, don’t email to that list through any provider that limits your bounce rates (which includes Amazon SES), unless you’ve verified the state of the addresses (e.g., by checking login activity on your site, purchase history, etc.). Otherwise, you may incur a lot of bounces from old unused email addresses while you try to clean your list, and you risk being blocked by both ISPs and Amazon SES.

BriteVerify is een van de diensten die voor minder dan 1 cent per e-mailadres e-mailadressen controleert zonder e-mail te sturen. Mocht je alternatieve diensten zoeken, in het Engels heet dit proces “list cleaning” of “verify list”.

Je kunt de export van Feedburner uploaden naar BriteVerify voordat je deze importeert in Sendy. BriteVerify geeft een bestand terug met een extra statuskolom op basis waarvan je e-mailadressen die niet (meer) bestaan kunt uitfilteren.

BriteVerify rapporteert Valid (Safe to Send), Invalid (e-mailadres of domeinnaam bestaat niet), Unknown (als de mailserver niet tijdig reageerde) en Accept All (e-mail die pas later verwerkt wordt). Verder telt BriteVerify onpersoonlijke/role e-mailadressen (zoals info@) en tijdelijke/Disposable. Standaard exporteert BriteVerify alleen Valid maar je kunt iets verder gaan als je het aandurft.

Zelf heb ik gekozen voor “Full Results” en alleen e-mailadressen en domeinnamen die niet meer bestaan verwijderd. Mijn lijst werd daardoor 8% kleiner.

Bewaar de opgeschoonde lijst met statussen in Feedburner en BriteVerify zodat je eventueel kunt uitleggen waarom je deze mensen gemaild heb.

Groeigrafiek met terugwerkende kracht

Sendy rapporteert de groei van het aantal abonnees van je lijst in een mooie grafiek. Feedburner exporteert netjes de datum van inschrijving dus die wilde ik graag in de mooie grafiek terugzien. Sendy geeft deze mogelijkheid niet standaard bij het importeren van e-mailadressen via Feedburner, maar daar werk je eenvoudig omheen:

  1. Maak in Sendy als eerste een extra datumveld FeedburnerDatum aan;
  2. Importeer de lijst met e-mailadressen van Feedburner in Sendy;
  3. Kopieer de FeedburnerDatum naar het standaardveld Sendy met onderstaande SQL-query;
  4. Verwijder het extra datumveld FeedburnerDatum uit Sendy.

Sendy bewaart alle extra velden die je aanmaakt technisch gezien in één kolom. De Feedburner-datum is als getal opgeslagen. De query uit stap 3 kopieert de eerst opgeslagen waarde uit de kolom met extra velden naar het speciaal daarvoor bedoelde veld in de database van Sendy.

UPDATE subscribers SET TIMESTAMP = LEFT( custom_fields, INSTR( custom_fields, '%s%' ) -1 )

Eerste nieuwe nieuwsbrief met uitleg migratie

Na het opschonen van de Feedburner-lijst heb ik de werkende e-mailadressen geïmporteerd. In Sendy heb ik in een extra veld bij de e-mailadressen vermeld dat deze uit Feedburner kwamen. Zo’n bronveld is handig om eventueel na te gaan hoe iemand op de lijst terecht is gekomen.

In mijn eerste e-mailbericht via Sendy heb ik de overstap toegelicht, met een link naar dit artikel. Daarnaast heb ik verteld waarom mensen dit e-mailbericht ontvangen voor het geval mensen mij niet meer herinneren. Zo voorkwam ik dat mensen het bericht zomaar gingen rapporteren als spam.

Feedburner verzamelde alleen e-mailadressen. Sendy stelt standaard voor om ook de naam te vragen. Om met een persoonlijke aanhef te werken heb ik mensen gevraagd zich opnieuw in te schrijven. Sendy vult de bestaande gegevens dan aan met de extra informatie.

RSS-feed voor Eenmanierom.nl

Er zijn aardig wat mensen die de nieuwe artikelen van eenmanierom.nl volgen via RSS. Die verwees ik in het verleden automatisch door naar Feedburner via .htaccess. Deze omleiding heb ik al een tijd geleden teruggedraaid.

Volg je Eenmanierom.nl via RSS? Controleer even of je deze RSS-feed van Eenmanierom.nl gebruikt.

De Feedburner-feed laat ik nog gewoon draaien maar zoals gezegd ben ik bang dat Google er de stekker uit trekt. Daarnaast vermoed ik dat nieuwe artikelen vertraagd doorkomen. En nu je hier toch over leest, kun je net zo goed even doorpakken.

Let wel: RSS geeft je alleen de nieuwe artikelen, de regelmatige updates aan bestaande artikelen die ik vanaf nu in de nieuwsbrief kan noemen en andere berichten gaan dan aan je voorbij.

Kortom: laat je e-mailadres even achter!

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php