Evernote Skitch logo vierkant

Sneller ideeën en wensen overbrengen met Evernote Skitch

Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden. Skitch (macOS) maakt het overbrengen van je ideeën richting een gewenst eindresultaat gemakkelijk. De app is helpt je om de aandacht naar de juiste plek op een foto of afbeelding te trekken.

Op een plaatje zoals een screenshot, foto of plattegrond staan meerdere onderwerpen die om aandacht vragen. Denk aan knoppen op een screenshot van een website of aan meubels op een foto van een ruimte. Of gebruik Skitch voor foto’s die de gevolgen van een ongeluk in kaart brengen voor een claim bij de verzekering.

Als je via de computer communiceert over een afbeelding zónder Skitch te gebruiken dan beschrijf je de onderwerpen op de afbeelding. Met de interpretatie gaat het dan, ondanks je zorgvuldige formulering, vaak mis. Je krijgt dan zinnen als “De uitlijning van de derde knop linksboven op de homepage komt niet overeen met die van de afbeeldingen ernaast”.

Door het onderwerp met Skitch aan te wijzen trek je snel de aandacht naar de juiste plek. Skitch heeft gereedschappen om snel onderdelen van een afbeelding te markeren. Deze kun je ook gebruiken om duidelijk te maken dat je een onderwerp verplaatst of weg wilt hebben. Met het toevoegen van tekst laat je niets aan het toeval over.

Het openen van de afbeelding in Skitch, bewerken en weer versturen kost gevoelsmatig meer tijd dan wat tekst intypen. Sla jezelf vanaf nu na de eerste onduidelijkheid in digitale communicatie voor de kop en stop met het ping-pongen van e-mailberichten door Skitch erbij te pakken. Natuurlijk is het ook voor jezelf handig als geheugensteuntje!

Evernote Skitch Logo

Evernote Skitch video

In onderstaande korte video zie je hoe mensen Evernote Skitch gebruiken om onderwerpen op een foto aan te wijzen. Bijvoorbeeld fitnessapparaten inclusief trainingsinstructie. Of privacygevoelige informatie zoals een kenteken van een foto verbergen voor uploaden naar een website.

https://www.youtube.com/watch?v=2iHm37fYO6o

Hoe werkt Skitch

Skitch is gratis beschikbaar voor macOS. Eerdere versies op iOS, Android en Windows zijn gesneuveld. Het screenshot hieronder is nog van de Windows-interface.

Evernote Skitch voor Windows

Je doorloopt globaal dit proces:

  1. Voeg een afbeelding toe
  2. Bewerk de afbeelding met de gereedschappen van Skitch en voeg eventueel opmerkingen toe
  3. Bewaar de afbeelding in Evernote of exporteer

Afhankelijk van het apparaat waarop je Skitch gebruikt kun je een bestaande afbeelding toevoegen, een schermopname maken (screenshot), een foto nemen of een plattegrond importeren.

Gereedschappen van Skitch

Skitch heeft gereedschappen waarmee je snel kunt arceren en aanwijzen en standaardvormen die je gemakkelijk kunt gebruiken.

De pijl staat als meest gebruikte aanwijzer prominent bovenaan. Vierkant, ellips en lijn zijn andere vormen die je kunt gebruiken. Je kunt ook tekenen uit de vrije hand en arceren met een markeerstift.

Qua tekst kun je kiezen voor schaduw zoals in het bovenstaande screenshot of normale letters. De normale letters zijn bedoeld voor het invullen van PDF-formulieren.

Sleep eenvoudig met je muis (of vinger op smartphone of tablet) om de vorm op de afbeelding te tekenen. Tekst toevoegen doe je door te klikken/tikken op de plek waar je de tekst wilt beginnen. Positioneren hoeft niet perfect, je kunt de pijl gemakkelijk verslepen naar een andere plek en Skitch rekt de benodigde ruimte automatisch op. Pijlen kun je verkorten, verlengen of van richting veranderen door de uiteinden te verslepen. Een pijl draait precies 45 graden als je de Shift-knop indrukt houdt.

De standaard roze kleur kun je vervangen in de kleurenkiezer door op het roze vierkantje te klikken. Op deze plek stel je ook de lijndikte van de vormen die je tekent in.

Met het pixel-gereedschap kun je een deel van de afbeelding onherkenbaar maken. Sleep over het gedeelte wat je onleesbaar wilt maken. Net niet goed gemikt? Druk of tik op het knopje voor ongedaan maken.

Stempels en zegels zijn pictogrammen met een kruis (x), uitroepteken (!), vraagteken (?), checkbox (✔) of hartje (♥) die je kunt invoegen waar je maar wilt. Je kunt uit het cirkeltje een pijl laten komen die nog beter aanwijst wat je bedoelt. En je kunt er een korte tekst bij typen.

Tenslotte kun je een afbeelding bijsnijden (crop) om overbodige delen weg te laten.

PDF-documenten redigeren (Evernote Premium)

Je kunt een PDF-document gemakkelijk van op- en aanmerkingen te voorzien. Aantekeningen maken, tekst markeren/arceren en opmerkingen/commentaar toevoegen kan met eenvoudige gereedschappen. De video hieronder laat zien hoe dat werkt.

https://www.youtube.com/watch?v=XE325A4RvQc

Teksten redigeren is een Evernote Premium feature – met een gratis account kun je het 30 dagen gebruiken.

Bewaren in Evernote of delen/exporteren

Je kunt de afbeelding natuurlijk bewaren in Evernote. Zo heb je de afbeelding altijd op al je apparaten bij de hand. Vanaf Evernote kun je de afbeelding delen met anderen. Ontvangers hebben dan altijd de meest recente versie.

In onderstaande video van Skitch (toen nog op de iPhone) zie je hoe snel je een foto kunt bijsnijden, van tekst voorzien en deels onherkenbaar maken. De video laat ook zien hoe je een plattegrond en een wijzigingsvoorstel voor een website kunt verhelderen.

https://www.youtube.com/watch?v=sdksv49d2oY

Je kunt vanuit Evernote een specifieke afbeelding openen om te bewerken – afbeeldingen kan Evernote bijwerken in een bestaande notitie.

Je kunt een afbeelding ook versturen via e-mail, delen via social media of exporteren.

Exporteren kan door “Sleep me” onderaan het venster van Skitch naar een map of je bureaublad te slepen. Deze vorige zin was ook een mooie kandidaat voor een screenshot met Skitch niet?

Over Evernote

Skitch is een gratis app van Evernote. Evernote is een digitaal notitieboekje wat je op iedere computer, tablet of smartphone kunt gebruiken. Aan de notities die je maakt kun je bijlagen toevoegen. Bijvoorbeeld documenten, maar ook foto’s die je maakt met de camera van je computer of smartphone en geluidsopnames via de microfoon. Dankzij de synchronisatie tussen al je apparaten heb je je notities in het vervolg altijd doorzoekbaar bij de hand.

Ik schreef een artikel over overal je aantekeningen vastleggen en weer terugvinden met Evernote. Samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef ik het e-book Lifehacking met Evernote, boordevol praktische informatie.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.