Penultimate logo vierkant

Schrijven, schetsen en tekenen op je tablet met Evernote Penultimate

Met Penultimate van Evernote kun je je iPad als schrift gebruiken. Dankzij de synchronisatie met Evernote op ieder apparaat heb je je aantekeningen altijd bij je en kun je ze gemakkelijk delen. Evernote maakt je aantekeningen zelfs vindbaar door je handgeschreven teksten te indexeren – zowel in Penultimate zelf als in Evernote.

Penultimate bewaart notitieboeken in een notitie in Evernote. In de instellingen van Penultimate stel je in welk notitieboek van Evernote je wilt gebruiken voor de notities van Penultimate.

Penultimate logo

Penultimate video

In onderstaande korte video zie je hoe mensen tekenen en schetsen in Penultimate. De notities van de iPad zijn op de PC terug te zien. Ook vinden ze eerder gemaakte handgeschreven aantekeningen terug.

https://www.youtube.com/watch?v=3Ua24sxkUDs

Hoe werkt Penultimate

Penultimate is gratis beschikbaar voor de iPad. In het screenshot hieronder zie je een voorbeeldpagina.

Evernote Penultimate

Het notitieboek is één lange pagina. De paginanummers geeft Penultimate rechtsonder weer als je langs scrollt. Met de knop met drie puntjes linksbovenaan kun je:

  • pagina’s leegmaken;
  • pagina’s verwijderen;
  • pagina’s invoegen.

Via het pensymbool rechts bovenaan de pagina kun je overschakelen naar een andere pendikte en de kleur per pendikte vastzetten.

Het gummetje daarnaast activeer je om delen van de pagina te wissen.

Met mesje activeer je als je een deel van de schets of tekening wilt verplaatsen. Omcirkel het deel dat je wilt verplaatsen en versleep het vervolgens naar waar je het hebben wilt. Handig bij het maken van een schema of diagram.

Met de knopjes met de pijltjes erin kun je handelingen ongedaan maken of juist weer opnieuw doorvoeren.

Je kunt met je vingers inzoomen op de pagina (“pinch”-beweging). Als je linksonder op het afspeelknopje tikt dan scrollt de pagina vervolgens vanzelf verder in jouw tempo terwijl je schrijft/schetst. Het scrollen stopt als jij stopt met schrijven of op pauze tikt. Helaas moet je zelf aangeven dat je naar de volgende regel wilt door het knopje met het enter-pictogram aan te tikken.

Penultimate bladeren

Met twee vingers kun je zelf scrollen door de pagina’s van het notitieboek. Je kunt zowel vooruit als achteruit bladeren. Penultimate maakt vanzelf een nieuwe bladzijde aan als je doorbladert.

Met de knoppen links kun je:

  • een andere papiersoort kiezen voor de huidige pagina;
  • een foto maken of eerder bewaarde foto of afbeelding importeren van je filmrol om in te kleuren.

Extra papiersoorten zijn gratis te downloaden. Denk aan gelinieerde soorten of papier om foto’s, taken, bladmuziek, tekenen of spelletjes te faciliteiten.

Via de website iPadpapers kun je nog meer Penultimate-templates vinden, zowel zakelijk als speels zoals een Yahtzee-scroreblok of een schaakbord. De site legt ook uit hoe je een nieuwe  papiersoort aan Penultimate toevoegt.

Via de instellingen kun je aangeven of Penultimate het papierontwerp mee moet sturen als je een pagina deelt of afdrukt.

Als je wilt kun je een Wachtwoordslot instellen zodat Penultimate bij het starten om een pincode vraagt.

Vingers of stylus?

Schrijven op de iPad gaat prima met je vingers. Met een stylus teken je nét iets nauwkeuriger dan met je vinger. En je ziet ook waar je het scherm precies raakt. Heel subtiel maar tekenen of schetsen gaat met de stylus zeker gemakkelijker dan met je vinger. Ook in de video van Penultimate komt de stylus vaak voorbij.

De Inka-pen kocht ik destijds om altijd snel een pen bij de hand te hebben. Mijn sleutelbos heb ik altijd bij me. Ik kan delen zoals USB-stick en autosleutels snel van mijn sleutelbos ontkoppelen dankzij autosnaps. De Inka-pen heeft helaas nog een harde tip voor oudere PDA’s – en er is geen nieuwe “versie” :) Voor iPad heb je er een met een moderne geleidende soft tip aan het uiteinde nodig.

Mini keyring stylus pen voor sleutelbos

Er zijn stylussen met een dunne punt, de Jot Script Evernote Edition of de Hand Stylus. Of juist wat dikker zoals de Cosmonaut die aanvoelt als een whiteboard-marker.

Als je handig bent en wat geleidend schuim in huis hebt dan kun je zelf een stylus maken van een pen, of zoek een mooie stylus uit bij Bol.com.

Als je met een stylus werkt, stel dan via de instellingen Polspositie in. Geef ook aan of je links- of rechtshandig bent en hoe je je stylus vasthoudt. Penultimate herkent zo het verschil tussen de stylus en een aanraking met de wreef van je hand en voorkomt ongewenste vegen.

Overweeg op iPad via de app Instellingen > Algemeen > Multitasking-gebaren uit te schakelen als je vaak per ongeluk switcht tussen apps tijdens het schetsen.

Notitieboeken bewerken of doorsturen

Vanuit het hoofdmenu van Penultimate kun je een nieuw notitieboek aanmaken en een bestaand notitieboek verwijderen. Op basis van je fysieke locatie en agenda doet Penultimate een suggestie voor de titel van het notitieboek.

Je kunt een notitieboek ook doorsturen naar een printer, of naar iemand anders via Dropbox of e-mail.

Van een notitieboek van meerdere pagina’s maakt Penultimate een PDF. Deze kun je direct openen in een van de andere apps op je iPad die met PDF overweg kan.

Over Evernote

Penultimate is een gratis app van Evernote. Evernote is een digitaal notitieboekje wat je op iedere computer, tablet of smartphone kunt gebruiken. Aan de notities die je maakt kun je bijlagen toevoegen. Bijvoorbeeld documenten, maar ook foto’s die je maakt met de camera van je computer of smartphone en geluidsopnames via de microfoon. Dankzij de synchronisatie tussen al je apparaten heb je je notities in het vervolg altijd doorzoekbaar bij de hand.

Andere interessante toepassingen op het gebied van schrijven en Evernote zijn de Livescribe wifi smartpen, het Evernote Smart Notebook (i.s.m. Moleskine) en het digitaliseren van notities van 3M Post-it.

Ik schreef een artikel over overal je aantekeningen vastleggen en weer terugvinden met Evernote. Samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef ik het e-book Lifehacking met Evernote, boordevol praktische informatie.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.