Ga naar de inhoud

Alles wat je op het scherm ziet bewaren met Evernote-clippers

 • 2 reacties

In plaats van de hele krant of een volledig tijdschrift knippen of scheuren mensen interessante delen los. Deze knipsels kun je in een (thematisch) plakboek bewaren. De digitale variant hiervan levert Evernote met zogenaamde clippers. Met een Evernote clipper bewaar je snel (delen van) wat je op het scherm ziet. Denk aan een uitsnede van een screenshot, een afbeelding, een artikel of zelfs een hele webpagina.

De clippers van Evernote zijn bedoeld om snel gegevens van het scherm te verzamelen met een korte aantekening van jezelf erbij. Webpagina’s verzamelen om later verder uit te zoeken verlost je bijvoorbeeld van al die open tabbladen in je webbrowser. Vanuit Evernote kun je de notities weer eenvoudig delen met anderen.

Evernote levert specifieke clippers voor Microsoft Windows, macOS, Android en iPhone/iPad. Daarnaast zijn er webclippers voor de meest gangbare webbrowsers zoals Google Chrome, Apple Safari, Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer. Zoals gewend spitst Evernote zich toe om het maximale uit jouw favoriete werkomgeving te halen.

Evernote-clipper voor Windows

Met de Evernote Windows client wordt een clipper geïnstalleerd die standaard reageert op de toetscombinatie Windows + Print Screen. De sneltoets voor de Evernote-clipper kun je aanpassen via Extra > Opties > Sneltoetsen, Schermopname.

De sneltoets opent een kruis waarmee je met de muis een rechthoek om het deel van het scherm sleept welke je als screenshot in Evernote wilt opslaan. Tekst op de opgeslagen screenshots indexeert Evernote – je notities zijn dus vindbaar op teksten die erop voor komen.

Onder “Opties voor screenshots” kun je kiezen voor “Annotatiefunctie starten na screenshots”. Dit opent het in Evernote geïntegreerde Skitch voor het gemaakte screenshot.

Screenshots van de clipper bewaart Evernote in je standaard notitieboek (Notebook) of in het notitieboek dat je hebt geselecteerd voordat je het screenshot maakte. Indien gewenst kun je via Extra > Opties, Knipselfunctionaliteit een vast notitieboek aanwijzen.

Je kunt de clipper ook gebruiken om de clip buiten Evernote te bewaren. Houd tijdens het slepen de knop Shift ingedrukt en de clipper maakt een .png-bestand aan op het Windows-bureaublad. Dat bestand kun je vervolgens als bijlage versturen of ergens op je harde schijf bewaren.

Als je tijdens het selecteren de knop Ctrl ingedrukt houdt dan bewaart de clipper het screenshot op het Windows klembord zodat je het in een document of mailtje kunt plakken.

Wat Shift of Ctrl nu precies deed hoef je niet te onthouden, Evernote geeft het als aanwijzing in de pop-up die verschijnt zodra je een screenshot maakt. Zelfs daarna tipt Evernote als je Shift of Ctrl indrukt met respectievelijk “naar bureaublad (to desktop)” of “naar klembord (to clipboard)”.

Met een screenshot kun je de oorspronkelijke opmaak van webpagina’s bij het clippen behouden. Een screenshot beperkt zich niet tot de webbrowser, je kunt er ook een “foto” van een willekeurige andere applicatie mee maken. Als je vaak informatie verzamelt op het web, installeer dan zeker de webclipper in je favoriete webbrowser(s).

Evernote-clipper voor macOS

Evernote installeert een clipper onder macOS die standaard reageert op Cmd+Ctrl+C. Vervolgens selecteer je een gedeelte van het scherm om te clippen. Evernote opent na het selecteren een zogenaamde Quick Note waarin je snel aantekeningen kunt maken.

Evernote macOS Quick Note clip

De sneltoets kun je veranderen via Evernote > Voorkeuren > Sneltoetsen. Je kunt een sneltoets toevoegen om direct het hele scherm vast te leggen. Op de tab Knipsel kun je instellen of je een geluid wilt horen.

Evernote Webclipper

Tijdens het webbrowsen stuit je vaak op informatie die je later terug wilt kunnen vinden, lezen of verder onderzoeken. Veel gebruikers van Evernote bewaren (gedeeltes van) webpagina’s in Evernote.

Met een bookmark of favoriet naar een webpagina grijp je later nog wel eens mis als de website is gereorganiseerd of verwijderd. De beruchte 404-foutmelding! Soms kan Google de pagina nog terugvinden als je zoekt op de URL met cache: ervoor. En soms is een pagina gearchiveerd in The Internet Archive – Way Back Machine. Als je belangrijke informatie bewaart grijp je niet meer mis.

Onderstaande video laat zien hoe je met de Evernote Webclipper snel gegevens bewaart, van aantekeningen voorziet en eventueel weer doorstuurt naar anderen.

Evernote stelt extensies beschikbaar voor de meestgebruikte webbrowsers. Voor andere webbrowsers stelt Evernote een generieke bookmarklet beschikbaar. En doordat andere ontwikkelaars verder kunnen bouwen op Evernote zijn er legio oplossingen op andere plekken vanwaar je graag gegevens naar Evernote stuurt.

In de webclipper log je eenmalig in. Vervolgens stel je in wat je wilt clippen als je, zonder tekst te selecteren, klikt op de webclipper. Je kunt ervoor kiezen om de hele pagina te clippen of maar een gedeelte. Zo kun je artikelen in Evernote bewaren om op een later tijdstip te lezen. Bij het clippen geef je aan in welk notitieboek je de notitie op wilt slaan. Naar wens geef je een korte notitie en labels (tags) mee.

Evernote Extensie

Evernote stelt extensies (uitbreidingen) beschikbaar voor de webbrowsers Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer en Opera. De functionaliteiten van de webclippers verschillen per webbrowser. Zo stuurt de webclipper van Internet Explorer gegevens rechtstreeks naar het lokaal geïnstalleerde Evernote voor Windows. Dit artikel is gebaseerd op de webclipper voor Google Chrome omdat die altijd iets voorop loopt in de ontwikkelingen.

Een extensie is de meest krachtige webclipper met handige functies zoals:

 • Smart Filing (Slim opslaan)
  De clipper suggereert een notitieboek en labels. Deze kun je naar wens aanpassen.
 • Related Notes (Verwante notities)
  De clipper laat op basis van diverse eigenschappen verwante notities zien. Zo kun je (her)ontdekken wat er al in je Evernote-notities staat.
 • Article Detection
  De clipper selecteert de hoofdtekst van de pagina zodat je de navigatie en de kop- en voetteksten niet clipt. Met de pijltjestoetsen op het toetsenbord kun je meer (of minder) van de te clippen pagina selecteren.
 • Simultaneous Search (Gerelateerde resultaten)
  Na een zoekopdracht in onder andere Google, Bing, Yahoo, Yandex of Baidu geeft de clipper naast de zoekresultaten aan in hoeveel Evernote-notities het trefwoord gevonden is of geeft het zelfs een snippet van de notitie weer. Regelmatig heb je al eerder geclipt wat je zoekt!
 • PDF clip
  Als je een PDF-document open hebt in je browser, dan bewaart Evernote deze als bijlage van de notitie.

Onder Windows installeert Evernote de webclipper voor Internet Explorer automatisch mee met Evernote voor Windows. Op macOS installeert Evernote de webclipper voor webbrowser Safari mee als je de installatie via de website van Evernote start.

Als je Evernote hebt geïnstalleerd via de Mac App Store dan moet je de webclipper voor Safari zelf even installeren. Je moet de clipper ook zelf installeren als je een andere webbrowser gebruikt dan Internet Explorer (onder Windows), Firefox, Chrome, Safari (onder macOS) of Opera.

Om te clippen klik je op het pictogram van de Evernote-webclipper in de toolbar of gebruik je de rechtermuisknop in de webpagina. In de pop-up kies je voor:

 • Article (Artikel)
  Bewaart het hoofddeel van de pagina, inclusief afbeeldingen, links en opmaak.
 • Simplified Article (Vereenvoudigd artikel)
  Bewaart het hoofddeel van de pagina maar verwijdert eerst navigatie-elementen van de webpagina. In deze weergave probeert Evernote ook artikelen die over meerdere pagina’s verspreid zijn mee te nemen in één notitie.
 • Full Page (Volledige pagina)
  Bewaart de volledige webpagina.
 • Bookmark (Bladwijzer)
  Maakt een notitie aan met naast de titel van de pagina en de URL een stuk van de inleidende tekst en een afbeelding.
 • Screenshot (Schermafbeelding)
  Bewaart het zichtbare deel van de webpagina. In deze weergave kun je aantekeningen maken op het screenshot.

Als je vooraf zelf tekst op de webpagina selecteerde dan kun je kiezen voor Selection (Selectie) om alleen het door jou geselecteerde gedeelte te bewaren.

Veelgebruikte websites zoals YouTube, Amazone, Gmail en LinkedIn krijgen een speciale behandeling. Als je bijvoorbeeld clipt vanuit Gmail dan blijven attachments bewaard. Bij LinkedIn-profielen kun je aangeven welke onderdelen je wilt bewaren.

Met de pijltjestoetsen op het toetsenbord of de pictogrammen +/- op het scherm kun je het te clippen gedeelte vergroten of verkleinen.

In geval van een screenshot heeft de webclipper wat tools om snel aantekeningen te maken bij een deel van het scherm. Net als Evernote Skitch kun je pijlen, tekst, vormen en arceringen gebruiken om dingen aan te wijzen, tekst toevoegen en delen van de afbeelding onleesbaar maken.

Let wel even op: Als je gebruik maakt van de Markup-opties dan werk je op een screenshot van het zichtbare deel van de webpagina. Je bewaart dan dus niet de hele pagina.

Je kunt een webclip bewaren (Save) met ENTER. Evernote bevestigt met een pop-up dat de clip in een notitie is bewaard. Vanuit de pop-up kun je de notitie openen, drie Verwante Notities zien en bladeren door andere clips van dezelfde website. Van notities waar je nog iets mee moet doen kun je een herinnering maken door in de pop-up te klikken op het wekker-pictogram.

Je kunt een notitielink delen met de knop Share. Evernote maakt een speciale URL aan die je vervolgens kunt delen via Facebook, Twitter, LinkedIn of e-mail. Of gewoon met je chat-app.

Via de instellingen van de extensie (rechtermuisknop > Opties of klik rechtsonder in het zijpaneel op je naam) kun je aangeven wat de standaard handeling voor selecteren moet zijn: artikel, vereenvoudigd artikel, volledige pagina, bladwijzer of schermafbeelding.

Evernote suggereert de titel van de webpagina als titel voor de notitie. De titel kun je aanpassen. Op basis van andere notities die je hebt geclipt kan Evernote een notitieboek en/of labels (tags) suggereren – dit Slim opslaan (Smart Filing) is instelbaar via de opties. Onder Reacties toevoegen kun je tekst toevoegen die bovenaan de notitie terecht komt. Als je op de webclipper klikt en de selectie en instellingen zijn goed dan kun je op Enter drukken om er direct een notitie van te maken.

Links naar notities kun je laten openen in de webbrowser zelf óf in de Evernote-client op Windows of macOS. Kies bij Opties onder Open notities in voor respectievelijk Webprogramma of Desktopprogramma. Zelf kies ik hier voor Webprogramma omdat de Evernote Webclipper mij dan geen toestemming hoeft te vragen om een applicatie te starten en de webpagina sneller opent.

Verder kun je de sneltoetsen uitschakelen of naar wens andere sneltoetsen instellen.

Notities die je met de Evernote Webclipper hebt gemaakt kun je gericht terugvinden door te zoeken op source:web.clip. Je kunt zelfs notities van een specifieke website terugvinden, bijvoorbeeld sourceurl:https://www.eenmanierom.nl/*

Evernote bookmarklet

Voor sommige webbrowsers, zoals Safari onder iOS op je iPhone of iPad, kan Evernote wegens beperkingen van de leverancier van de webbrowser geen extensies maken. Er zijn ook webbrowsers die maar door een klein publiek worden gebruikt. Voor webbrowsers waar geen extensie voor is gemaakt kun je de bookmarklet van Evernote gebruiken om een webpagina in Evernote te bewaren.

Evernote bookmarklet

De extensies voor de webbrowsers bieden veel meer functionaliteit dan de bookmarklet. Met de bookmarklet kun je alleen een webpagina omzetten in een nieuwe notitie. Het toevoegen van nieuwe notities is wel de belangrijkste functionaliteit. Voeg aan webbrowsers waar Evernote geen extensie voor heeft dus de bookmarklet toe.

De term “bookmarklet” is een samentrekking van “bookmark” en “applet”. Een applet is een klein (Javascript)-programma dat in een webbrowser draait. Een bookmark is een favoriet (bookmarkets werden ook favlets genoemd toen de term favorites meer in trek was).

Bij het clippen via een bookmarklet kun je de titel, trefwoorden (labels) en het notitieboek aanpassen. Verder kun je tekst toevoegen – deze bewaart Evernote bovenaan de nieuwe notitie. Met Webadres van pagina opslaan actief bewaart Evernote het webadres (de URL) van de pagina. De optie Volledige pagina kopiëren bewaart de hele pagina – het clippen kan dan langer duren dan alleen zelf een kattebelletje intypen. Als je zelf tekst selecteert vóórdat je de bookmarklet aanroept dan bewaart Evernote alleen de geselecteerde tekst.

Webclippen tot iOS 8: iPhone en iPad

Evernote nestelt zich op iOS in het reguliere deelmenu (cijfer 2 in onderstaande afbeelding). Dat kan helaas pas vanaf iOS 8. Mocht je een oudere versie draaien dan kun je kiezen voor de Evernote-bookmarklet, een workaround of een app.

Safari iOS - artikelen zonder opmaak doorsturen naar Evernote

Voeg de bookmark van Evernote snel toe via iOS Bookmarklet. Kies Evernote, bookmark de pagina en pas tenslotte de bookmark aan door alles voor “javascript” te verwijderen – inclusief het hekje #. Op je iPad kun je via de app Instellingen > Safari kiezen voor Toon bladwijzerbalk altijd zodat je de bookmarklet met één tik onder handbereik hebt.

Als alternatief kun je onder iOS een notitie aanmaken met alleen de URL erin. Als je die notitie opent in Evernote dan kun je vanuit Evernote de site opnieuw openen door op de link te klikken. Via het knopje Delen kun je de pagina dan doorsturen naar Evernote.

Een andere workaround is in Safari te tikken op het lijntjes-icoon helemaal links in de adresbalk. Zie “1” in bovenstaande screenshot. Safari laat de webpagina dan zien zonder navigatie-elementen. Stuur die pagina via e-mail door naar je persoonlijke Evernote-e-mailadres. Het nadeel hiervan is dat de URL niet in het daarvoor bestemde veld terecht komt. Ook krijg je geen pop-up om @notitieboek en #labels mee te geven al kun je die erbij typen in het onderwerp van het e-mailbericht. Lees meer over het e-mailen naar Evernote onder het kopje “E-mail importeren in Evernote”.

Everclip voor iOS

EverClip voor iPhone en iPad vangt alles wat je kopieert af om door te sturen naar Evernote – ook vanuit andere apps dan Safari. Van webpagina’s bewaart de app netjes het webadres.

Als je klaar bent met clippen, start je EverClip om de gegevens door te sturen naar Evernote. Open een clip voor een preview waaraan je eventueel labels kunt toevoegen. Tik vervolgens op het pictogram rechtsbovenin om een notitie in Evernote aan te maken.

Als je meerdere clips hebt gemaakt dan kun je deze vanuit de lijstweergave samenvoegen tot één notitie. Tik daarvoor rechtsboven op het potlood-pictogram om te bewerken en tik vervolgens de notities in de gewenste volgorde aan. Vanuit deze weergave kun je met EverClip ook een foto toevoegen of maken, en een tekstnotitie meesturen.

Via de instellingen van de app kun je opgeven in welk notitieboek je de clips standaard wilt bewaren en labels meegeven. Met Sound Effects kies je of je geluid wilt horen ter bevestiging dat EverClip het gekopieerde heeft ontvangen. Timeout Notification attendeert je op het afsluiten van EverClip als je een minuut of 10 niets hebt gekopieerd (de app sluit om je batterij te sparen). Met de optie Download Clipped URL actief haalt EverClip de hele webpagina binnen als je een URL kopieert. Met Delete Clip on Sent bepaal je of je clips automatisch uit EverClip wilt laten verwijderen na het doorsturen naar Evernote, of dat je dit liever handmatig doet. De optie Separate Clips bepaalt of samengevoegde clips in de notitie in Evernote van elkaar worden gescheiden met een horizontale lijn.

Screenshots maken van webpagina’s

Webpagina’s kunnen complex zijn in opbouw. Bij het clippen van een webpagina bewaart Evernote zoveel mogelijk van de oorspronkelijke opmaak in de notitie. De exacte vormgeving blijft meestal niet bewaard. Als het belangrijk is de webpagina 100% in de oorspronkelijke layout te bewaren, stuur dan een screenshot van de pagina naar Evernote. Je maakt dan eigenlijk een fotonotitie. Als je de webpagina later nog terug wilt kunnen vinden dan is het handig om de URL handmatig als attribuut toe te voegen aan de notitie. Screenshots kun je natuurlijk van iedere willekeurige applicatie maken, niet alleen van de webbrowser.

Van lange webpagina’s die niet in één keer op het scherm passen kun je screenshots maken met tools als Full Page Screen Capture (Google Chrome) of Paparazzi! (macOS).

Een schermafdruk maken op Android verschilt per toestel. Om een screenshot te maken op iPhone en iPad houd je de knop Home ingedrukt waarna je kort op de sluimerknop drukt.

Ga naar Evernote Webclipper downloaden om automatisch de beste optie voor jouw webbrowser te bekijken.

Webpagina’s bewaren om later te lezen of bekijken met Pocket

Zelf gebruik ik Pocket om webpagina’s te bewaren. Evernote synchroniseert bij opstarten ál je andere notities waardoor je langer wacht als je even snel wilt synchroniseren of wat wilt lezen.

Pocket werkt in iedere webbrowser, dus ook Safari en Internet Explorer. Vanuit veel apps op smartphones en tablets (zoals Twitter) kun je snel linkjes doorsturen naar Pocket om later te lezen.

Als ik het artikel gelezen heb en ik wil er verder niets mee dan is het met een druk op de knop als “gelezen” gemarkeerd – ik wil het dan liever niet in Evernote hebben.

Vanuit Pocket kan ik een artikel ook eenvoudig delen via Twitter of Facebook. En de écht goede artikelen zijn met een druk op de knop te bewaren in Evernote – waarbij ik ook notitieboek, labels en een aantekening mee kan geven.

Online wensenlijstje

Met de Evernote webclipper breid je gedurende het jaar gemakkelijk je wensenlijstje uit voor je verjaardag of feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst. Wil je liever een online lijstje waar mensen gekochte cadeaus zelf af kunnen strepen, kijk dan eens naar een online verlanglijstje.

Installeer de Webclipper van Evernote op íeder apparaat én in álle webbrowsers die je gebruikt. De installatiepagina van de webclipper past zich automatisch aan je apparaat en webbrowser aan.

2 reacties op “Alles wat je op het scherm ziet bewaren met Evernote-clippers”

 1. Hoi!

  Zeer interessant wat je allemaal over Evernote schrijft.
  Ik ben zelf ook een intensief gebruiker.

  Er is echter een vraag: wat bedoel je met “Met de luxe Windows client” ???
  Ik heb Evernote op een nieuw systeem geinstalleerd en nu is Skitch niet meer te downloaden. Ik heb de PLUS-versie, maar daarin werkt de toetscombinatie Windows+ Printscreen helaas niet…

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php