Inzicht in inkomen wet- en regelgeving - ADP Nederland

Eigen vervoer en een lage woon-werkverkeer vergoeding? Benut fiscale ruimte!

In 2009 las ik het boekje “Inzicht in inkomen – Een praktisch overzicht van nieuwe wet- en regelgeving”. Het boekje is uitgegeven door ADP Nederland B.V. in samenwerking met het Nibud. In het boekje is complexe regelgeving praktisch toegelicht en omlijst met concrete voorbeelden. Het boekje geeft zo antwoord op vragen als:

 • Wat gaat er de komende tijd weer veranderen aan regelgeving en wat merken we daarvan in onze portemonnee?
 • Hoe komt het verschil tussen brutoloon en netto inkomen tot stand?
 • Wat betekenen al die afkortingen op de salarisstrook?

Daarnaast staan er nuttige tips in het boekje. Eén van deze tips gaat over woon-werkverkeer met eigen vervoer. Veel werkgevers geven, vooral voor woon-werkverkeer, een lagere vergoeding dan fiscaal is toegestaan. Er ontstaat dan zogenaamde fiscale ruimte die kan worden benut.

Woon-werk verkeer is ook zakelijk verkeer

De werkgever mag alle zakelijke kilometers onbelast vergoeden à €0,19 per kilometer (bedrag uit 2009). Woon-werkverkeer is voor de Belastingdienst ook zakelijk verkeer en mag dus ook belastingvrij worden vergoed tot €0,19 per kilometer.

Meer dan 128 keer woon-werk? 214 keer reiskostenvergoeding!

Voor het verkrijgen van een belastingvrije vergoeding voor de reiskosten is het niet nodig om iedere werkdag naar kantoor te reizen. Volgens de website van de Belastingdienst is de norm gesteld op 128 reisdagen. Hierdoor kan een werknemer tot 2 dagen per week thuiswerken met behoud van de onbelaste reiskostenvergoeding. Het aantal werkbare dagen is door de Belastingdienst gesteld op 214. Bij dit aantal is onder andere rekening gehouden met incidenteel thuiswerken, ziekte, vakantie, sabbatsverlof en zorgverlof.

Reis je in het kalenderjaar 128 dagen naar je werkplek, dan mag jouw werkgever een reiskostenvergoeding geven gebaseerd op 214 dagen. Als je parttime werkt dan pas je jouw percentage toe op die 128 dagen. Ook een verhuizing heeft natuurlijk impact op de maximale vergoeding.

Regelmatig hoor ik dat bij werkgevers de woon-werkvergoeding lager is ingestoken. In mijn geval was de woon-werk vergoeding zowel lager €0,19 per kilometer als gemaximaliseerd op een bepaalde afstand. Van zowel deze regeling als de term “werkbare dagen” heeft bijna niemand gehoord.

Mijn werkgever stond positief tegenover het bijhouden van de fiscale ruimte per medewerker. Onze zakelijke kilometervergoeding (niet woon-werkverkeer) ligt boven de €0,19 per kilometer. De belasting die daarover betaald moest worden kan met de fiscale ruimte worden verrekend. Ook vergoedingen zoals een winstuitkering of 13e maand kunnen door gebruik te maken van de fiscale ruimte netto worden uitgekeerd.

Het boekje “Inzicht in inkomen” geeft een rekenvoorbeeld van Arie die 45 kilometer bij het werk vandaan woont. Dit is dus 90 kilometer retour. De werkgever heeft de vergoeding gemaximaliseerd op een woon-werk afstand van 30 kilometer, dus maximaal 60 kilometer retour. Arie ontvangt per keer €11,40 maar zou €17,10 mogen ontvangen. Zo ontstaat €5,70 fiscale ruimte per dag. Arie kan door dit te benutten aan het einde van het jaar €512,31 of €624,29 meer netto inkomen overhouden, afhankelijk van zijn belastingtarief (42 of 52%).

Rekenvoorbeeld Inzicht in inkomen ADP Nederland B.V.

Uitzondering als je verder van je werk woont – Nacalculatie bij >75km
Let wel: “Bij een enkelereisafstand van meer dan 75 kilometer van de woning of verblijfplaats naar een vaste plek voor het werk, is nacalculatie verplicht. Hierbij moet u vaststellen of de vaste kostenvergoeding overeenkomt met het werkelijke aantal woon-werkkilometers in het kalenderjaar maal de kilometervergoeding die u hebt betaald (maar maximaal € 0,19 per kilometer).”

Met het belastingvrij vergoeden verlaag je het brutoloon. Lager dan het minimumloon mag dit niet worden. Daarnaast werkt een lager brutoloon door naar een verlaging voor de pensioengrondslag, het loon voor de werknemersverzekeringen maar ook de grondslag voor het vakantiegeld.

Excel werkblad voor de berekening van fiscale ruimte

Ik heb een Excel sheet gemaakt waarmee je snel de berekening kunt uitvoeren met eigen waarden. Je vult in kolom B vijf dingen in:

 1. Je parttime percentage. Werk je vier dagen per week dan vul je 80 in.
 2. Je retour afstand woon-werkverkeer. In geval van Arie dus 90.
 3. Het aantal keren dat je naar kantoor gaat. Het Excel sheet gaat na of er extra fiscale ruimte ontstaat in verband met het aantal werkbare dagen.
 4. Vul vervolgens ofwel jouw woon-werk vergoeding in (zoals bij Arie €11,40) ofwel de maximale vergoeding per kilometer (op de volgende rij).
 5. Geef tenslotte je belastingtarief in, hiermee berekent het Excel sheet jouw netto voordeel.

Uiteraard kan een mens fouten maken. Ik ben zelf geen boekhouder en heb mijn Excelsheet gebaseerd op de teksten in het boekje “Inzicht in inkomen”. Zorg ervoor dat je voor het gebruik van deze regeling contact opneemt met een professional (boekhouder). Op- en aanmerkingen met betrekking tot dit artikel of het Excel sheet zijn van harte welkom (via het contactformulier danwel @mackaaij via Twitter). Eens? Dan kun je het Excelsheet “Fiscale ruimte woon-werkverkeer.xls” downloaden (let op: gebruik rechtermuisknop>Opslaan als).

Fiscale ruimte woon werkverkeer (screenshot)

N.B.: In “Inzicht in inkomen” van 2009 is sprake van 150 reisdagen en geen 128. Het aantal reisdagen van 128 heb ik destijds ontleend aan de pagina “Vaste vergoeding” van de Belastingdienst die sinds januari 2012 onvindbaar is in een vernieuwde structuur van de website. De pagina begon met de tekst “Methode 2 Als uw werknemer niet altijd naar zijn vaste arbeidsplaats reist, mag u de vaste reiskostenvergoeding ook volgens een ruimere methode vaststellen.”

Inzicht in inkomen 2012

Er is een 2012 editie van “Inzicht in inkomen” waarin de gevolgen van nieuwe regelgeving uiteen zijn gezet. Het boekje bevat:

 • Alle informatie over de nieuwe regelgeving op een rijtje
 • Waardevolle tips zoals we in dit artikel hebben kunnen zien
 • Handig om te bewaren
 • Rekenvoorbeelden zoals de fiscale ruimte van Arie hierboven
Inzicht in inkomen wet- en regelgeving - ADP Nederland

Bestel bij Bol.com

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.