QR-code

Een visitekaartje met QR-code te maken om snel contactgegevens uit te wisselen

De laatste tijd zat ik een aantal malen om een bij dit weblog passend visitekaartje verlegen. Toen ik wederom iets over de QR-Code las ben ik er eens wat dieper ingedoken. QR-Codes zijn van die zwart witte vakjes die je steeds meer in het straatbeeld tegenkomt, zoals rondom reclames in de winkel of winkelstraat en in tijdschriften.

Een QR-Code kun je zien als een barcode die je kunt ‘scannen’ met de fotocamera van je mobiele telefoon. Je mobiele telefoon krijgt via de QR-Code informatie binnen die je dan dus niet hoeft over te typen – erg fijn op een mobiel apparaat! Een QR-Code kan een link naar een website bevatten zodat je snel wat op kunt zoeken over bijvoorbeeld een museumstuk of winkel. En een QR-Code kan contactinformatie bevatten zodat je die niet over hoeft te typen wat interessant is om contactgegevens uit te wisselen.

Onderstaand filmpje “QR-Codes” van Common Craft geeft een goede introductie van QR-codes. In het boek The Art of Explanation vertelt Common Craft hoe je een goede uitleg opbouwt.

Uiteindelijk heb ik een visitekaartje besteld met aan de ene zijde de reguliere contactinformatie zoals naam, adres, telefoonnummer en website. Op de achterkant heb ik een QR-Code geplaatst zodat de gegevens van het visitekaartje snel kunnen worden ingelezen via bijvoorbeeld een mobiel apparaat. Als de ontvanger met QR-Codes overweg kan dan kan het overtypen van je contactgegevens achterwege blijven.

Met de QR-Code hoef je in principe geen visitekaartjes meer uit te wisselen. Het fotograferen ervan, of even voor een mobiel toestel met camera houden, is voldoende om alle informatie over te dragen. Als  je dit artikel ergens in print aan de muur aantreft dan volstaat het maken van een foto van onderstaande QR-Code om het later op Internet terug te vinden.

qrcode

Quick Response Code (QR-Code)

Een QR-Code is een nieuw soort barcode (streepjescode). Een QR-Code kan meer informatie dan een barcode bevatten (tot wel 250 karakters) en hoeft niet precies recht gefotografeerd te worden. Daarmee is het veel betrouwbaarder dan bijvoorbeeld OCR.

QR-codes worden in Japan al veelvuldig gebruikt. Ook in Nederland denk ik dat je ze de komende tijd steeds vaker tegen zult komen. Leverancier Go-Tan heeft QR-Codes gebruikt in een marketing campagne. De QR-Code aan het product verwees naar een website met recepten. Makelaar Peek & Pompe publiceerde een QR-Code bij de advertenties van huizen in de winkel, ook met URL. En ik kwam op Internet ook een foto tegen van een gebouw waar een levensgrote QR-Code op was afgedrukt die verwees naar een lanceerdatum met URL. Zeker in combinatie met websites die geschikt zijn voor mobiel gebruik is een QR-Code erg praktisch, zoals het Utrechts Monumenten Fonds met een QR-Code op de gevel doorverwijst naar een pagina met achtergrondinformatie over het pand.

Zelf een QR-Code samenstellen (encoder)

Met de Free online Barcode decoder maak je eenvoudig zelf een QR-Code met URL’s, telefoonnummer, SMS-bericht of tekst van 250 karakters. De QR-Code in dit artikel is met de QR-Code generator van Kaywa gemaakt. Kies voor het formaat XL in het lijstje “S, M, L of XL”. Dit genereert een grote afbeelding die scherp op het visitekaartje zal worden weergegeven. Sla de afbeelding met de rechtermuisknop op. Oh en hoe meer van de 250 karakters je gebruikt hoe moeilijker de QR-Code later te interpreteren is. Dus als je jezelf tot een URL kunt beperken is dat beter.

Een QR-Code inlezen met een PC (decoder)

Je kunt een QR-Code testen met de ZXing Decoder Online. Klik op Bladeren, wijs het eerder aangemaakte bestand met QR-Code aan en klik op “Query verzenden”.

Of gebruik een QR-code lezer voor de webcam.

Tegenwoordig kan iedere smartphone QR-Codes decoderen met de camera. Als je een ouder toestel hebt moet je er misschien eerst een app voor installeren.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.