Ga naar de inhoud

Een ergonomisch en praktische mobiele werkplek voor laptop, notebook of netbook in te richten

Steeds vaker werken mensen met een laptop, notebook of netbook. Officieel mag je daar maximaal twee uur achter werken omdat een goede ergonomische houding niet haalbaar is. Op kantoor is daarom vaak voorzien in een docking station maar thuis, in een hotelkamer of bij een klant is dat vaak niet het geval.

Naast oordopjes om video’s te kunnen luisteren en je af te kunnen sluiten met muziek en de laadkabel van mijn mobiele telefoon noem ik in dit artikel nog een aantal hardware accessoires waarmee ik mijn werkplek zo mobiel en toch ergonomisch verantwoordelijk mogelijk heb gemaakt. Daarnaast heb ik wat softwareinstellingen veranderd zodat de computer in steeds verschillende computernetwerken zich toch zo gedraagt zoals ik dat wil.

Gebruik een externe USB muis in plaats van het touchpad

Het touchpad is leuk om even te gebruiken maar vooral met slepen erg onpraktisch. Door de kleine omvang van het touchpad kun je niet zo snel iets over het hele scherm verslepen. Eén van de eerste stappen die de meeste mobiele werkers daarom nemen is het aansluiten van een externe USB muis. Daarbij gebruik ik zelf altijd liever een muis die je met kabel aansluit op de USB poort – deze hoef je niet op te laden. Tegenwoordig koop je voor minder dan twee tientjes een goede optische of lasermuis met drie muisknoppen en scrollwiel.

Hoewel de meeste muizen op vrijwel alle oppervlakten goed te bedienen zijn heb ik ook een muismat bij me – werkt vaak toch net iets beter.

Als je een USB muis hebt aangesloten blijft het touchpad van de laptop standaard actief. Soms sleep je per ongeluk over een tekst heen. En als je typt terwijl tekst is geselecteerd dan vervangt Windows de geselecteerde tekst door hetgeen je intypt… Je kunt het touchpad echter uitschakelen. Soms zit er een knopje boven met touchpad en soms kan het met de toetscombinatie Fn+F7. In andere gevallen kun je met Fn+F1 of in de handleiding achterhalen hoe je het touchpad kunt uitschakelen.

Je kunt het in- en uitschakelen van het touchpad ook automatiseren. In de instellingen van je touchpad is vaak een instelling vinden met een naam als “Disable internal pointing device when external USB pointing device is attached”. Als dat niet het geval is, probeer dan een nieuwe driver voor het touchpad te downloaden via de fabrikant van je laptop, notebook of netbook.

Overigens kun je op het touchpad tikken om een muisklik te simuleren en werkt dubbeltikken als dubbelklik.

Ergonomische werkplek met Avanca Laptop Stand en Matias Folding Keyboard

Op zoek naar een draagbare laptop standaard vond ik de Avanca Laptop Standaard (voorheen: Cricket). De Avanca Laptop Standaard weegt minder dan 200 gram en is ingeklapt 20cm x 5cm x 2,5cm en is geleverd met een kleine stoffen zak waarin je ‘m kunt opbergen. De Avanca Laptop Standaard is verkrijgbaar voor iets minder dan €50 in de kleuren zwart, wit en zoals hieronder getoond groen.

Avanca Laptop Standaard

Bestel bij: Bol.com

De Avanca Laptop Standaard ontgrendel je door de grote knop ingedrukt te houden waarna je ‘m op de gewenste hoogte vastklikt in één van de zes standen.

Cricket specificaties

Vervolgens klap je ‘m uit als een zakmes en vouw je de poten uit elkaar. Zo simpel dat zelfs ik het begrijp, zie de afbeelding hieronder. Vervolgens zet je je laptop op de standaard. De stelling oogt niet stabiel, maar is dat wel degelijk. Ik heb er al een keer mee gewerkt terwijl er een hele bundel kabels aan was verbonden die aan mijn laptop aan het trekken was.

Cricket Laptop Stand instructions

Mensen die de Cricket Laptop Standaard zien maken vaak dezelfde denkfout als ik maakte bij de aanschaf. Nadat ik de laptop op de standaard plaatste en de externe muis die ik al een tijdje gebruikte aansloot concludeerde ik dat typen wat lastig zou worden onder een hoek van 11 tot 60 graden :) Overigens staat op de website van de Cricket Laptop Standaard duidelijk vermeld: “Door uw laptop op de Cricket™ Laptop Standaard te plaatsen en een extern toetsenbord en een externe muis te gebruiken, kunt u de laptop echter als volwaardige computer gebruiken.”

Een extern toetsenbord dus. Maar dan wel een die:

  1. alle toetsen omvat;
  2. lekker typt;
  3. draagbaar is.

Na de reviews gelezen te hebben valt een lasertoetsenbord, hoewel deze goed draagbaar zijn, af. Sommige toetsen ontbreken en je kunt er niet snel op typen. Een normaal toetsenbord is weer niet eenvoudig mee te nemen in een tas. Ook een oprolbaar toetsenbord is gemakkelijk draagbaar en bevat alle toetsen. Het is ook nog eens goed schoon te houden – helaas is ook deze aanslag niet ideaal te noemen.

Uiteindelijk vond ik het Matias Folding Keyboard. Reviews geven als klein nadeel dat het toetsenbord niet vergrendelt als het open is geklapt waardoor je het niet goed op schoot kunt gebruiken. Op schoot zal ik daarentegen weer liever het toetsenbord op de computer zelf gebruiken.

Het Matias Folding Keyboard weegt minder dan 500 gram en meet 25,6cm x 12,7cm x 3,5cm. Ook bij het Matias Folding Keyboard is een stoffen zak geleverd.

Je ontgrendelt het toetsenbord voor gebruik met een klein schuifje en klapt het dan open. Vervolgens sluit je de USB kabel aan. Het toetsenbord is zeer degelijk, het voelt als een normaal toetsenbord. Alle toetsen zijn aanwezig, inclusief numeriek deel en toetsen voor het bedienen van het volume van de speakers. De afbeelding hieronder toont het toetsenbord uitgeklapt, tijdens het uitklappen en ingeklapt.

Matias Folding Keyboard

Mijn toetsenbord had helaas problemen met de letter “P”: ik type relatief snel en sla de toetsen niet echt aan maar “aai” ze meer. In overleg met de supportafdeling van Matias is dit probleem snel en prima verholpen.

Het Matias Folding Keyboard is er voor PC (Matias Folding Keyboard FK205 voor PC) en Mac (Matias Folding Keyboard FK204 voor Mac). Er is ook een BlueTooth variant voor de Mac, de FK304 . Voor handelaren ligt hier volgens mij nog een markt open. Volgens de website van Matias kost het toetsenbord $69,95. Zelf heb ik gekozen voor het importeren via Amazon, dat kostte inclusief verzendkosten €84,60 maar is alsnog goedkoper dan aanschaf via leverancier BackShop die er €119,95 voor vraagt.

Draadloos netwerk uitschakelen bij een bekabelde verbinding

De meeste laptops, notebooks en netbooks beschikken over zowel een draadloze netwerkkaart (Wifi) als een mogelijkheid om een UTP kabel in de computer te steken. Een bekabelde verbinding is nog altijd sneller en stabieler – een reden voor mij om altijd een UTP kabel van een meter of drie mee te nemen.

Ook kan een computer zich anders gedragen dan je verwacht als deze nadat je een UTP kabel hebt verbonden ook verbinding maakt met een draadloos netwerk. Bij ons op kantoor heb je via het draadloze netwerk alleen toegang tot webapplicaties en dus niet tot de bestanden via de fileserver. Het kan even zoeken zijn voordat je door hebt wat er aan de hand is.

Op de meeste computers is er een schakelaar te vinden waarmee je de draadloze netwerkkaart uitschakelt. Hier denk je natuurlijk niet zo snel aan. En omdat het een handeling is die je kunt automatiseren hoeft dat ook niet.

Er zijn moderne drivers voor draadloze netwerkkaarten beschikbaar waarbij je de instelling “Uitschakelen bij bekabelde verbinding” kunt activeren. Met deze instelling actief schakelt de computer de draadloze netwerkkaart uit zodra je er een UTP kabel in stopt. Controleer even op de website van de leverancier van je laptop, notebook of netbook of er een nieuwe driver beschikbaar is voor de draadloze netwerkkaart die deze functie biedt.

Voor computers waar geen moderne driver voor beschikbaar is kun je met het programma Wireless AutoSwitch automatisch de draadloze netwerkkaart uitschakelen als je verbinding maakt via een netwerkkabel. Het programma kost $4,95 en controleert iedere drie seconden of je verbonden bent met een bekabeld netwerk.

Programma’s opstarten afhankelijk van het verbonden netwerk

Op kantoor wil ik graag de intranet pagina direct openen, plus de webapplicatie om uren te schrijven. Ook wil ik dan mijn laptop via Robocopy Controller bijwerken met de bestanden op het netwerk. Als ik de computer thuis opstart dan wil ik deze applicaties echter niet opstarten maar wel een aantal andere applicaties. En zonder netwerkverbinding (stand alone) functioneren de meeste applicaties die ik gebruik niet, evenals via het netwerk van een klant.

Microsoft Windows biedt de mogelijkheid om programma’s automatisch op te starten door een Snelkoppeling aan te maken in Start>Alle programma’s>Opstarten. Het programma zal dan altijd worden opgestart, ook als het in een specifieke netwerkomgeving geen verbinding kan krijgen. Niets automatisch opstarten vind ik ook niet handig – dan vergeet ik te synchroniseren of moet ik alsnog het een en ander aanklikken.

Mijn programma Network Starter kan applicaties starten afhankelijk van de netwerkomgeving. Daarvoor plaats je snelkoppelingen naar applicaties die je wilt starten in een map per netwerkomgeving. De map geef je de naam van een uniek apparaat in deze netwerkomgeving. Op kantoor kan dat de naam van de hoofdserver zijn. Voor programma’s die je alleen wilt starten als je een internet verbinding hebt kun je bijvoorbeeld een map “www.google.com” aanmaken.

Vervolgens maak je in Start>Alle programma’s>Opstarten een Snelkoppeling naar Network Starter aan. In deze Snelkoppeling verwijs je naar de hoofdmap waarin je de mappen per netwerkomgeving hebt aangemaakt. Network Starter voert een ping commando uit per netwerkmap en start alle programma’s in de map op als de ping resultaat geeft. Network Starter probeert het twaalf keer zodat je draadloze netwerkkaart tijd heeft om te verbinden. Daarnaast kun je het programma ook onderbreken als je juist niets wilt starten maar alleen even snel iets op de PC wilt doen.

Overal toegang tot bestanden van onderhanden projecten

Met Dropbox kun je mappen op je computer automatisch laten synchroniseren met internet. Als je Dropbox naast je laptop, notebook of netbook ook op een desktop computer hebt geïnstalleerd werkt Dropbox ook daar de bestanden automatisch bij. Zo kun je vanaf iedere computer bij je bestanden. Dropbox kan met alle bestandstypen overweg.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php