Ga naar de inhoud

Notificaties bij onmisbare e-mailberichten

Regelmatig je e-mail controleren kost veel tijd. Het leidt af van waar je mee bezig was. En omdat er altijd wel berichten zijn ben je bezig met onbenullige zaken die je gemakkelijker in één keer door afhandelt. Daarom adviseren de meeste productiviteitsexperts één of twee keer per dag je e-mail te controleren.

Maar het kán zijn dat er echt iets belangrijks langs komt natuurlijk. Daar wil je dan wél een notificatie op. De meeste belangrijke e-mailberichten kun je vooraf definiëren:

 1. De afzender is voor jou een belangrijk persoon (je partner, een grote klant, je leidinggevende);
 2. Het bericht heeft een belangrijk trefwoord;
 3. Het bericht is verstuurd door “iemand waar je binnen een uur een afspraak mee hebt”.

Door je Gmail-account te koppelen aan Pushover kun je eenvoudig zo’n notificatie regelen. Behalve voor e-mailberichten van mensen met wie je binnen een uur een afspraak hebt… Je kunt natuurlijk wel gemakkelijk uitleggen dat je die e-mail nog niet hebt gelezen.

Notificaties met Gmail, IFTTT en Pushover

Hoewel ik het niet heb getest werkt het vast ook op Android.

Apple VIP voldeed helaas niet

Op zoek naar een alternatief keek ik als Apple-gebruiker eerst naar de feature VIP. Daarmee kun je maximaal 100 belangrijke contactpersonen aanwijzen. Als die je een bericht sturen, dan krijg je daar een melding van. Je kunt er zelfs voor kiezen dat zij je tóch kunnen bereiken als je iPhone op stil staat.

Apple VIP synchroniseert vast fijn tussen iPhone, iPad en Macs als je Apple Contacts gebruikt. Vooralsnog gebruik ik Google Contacts dus ik moest per apparaat de VIP-lijst onderhouden. Uiteindelijk kreeg ik na alle instellingen doorlopen te hebben nog steeds geen melding. Dus ging ik op zoek naar iets anders.

Meldingen ontvangen met Pushover

Om straks specifieke e-mailberichten in Gmail een melding te ontvangen, installeer je de gratis app Pushover. Deze app is er voor zowel iOS als Android.

Bij een Pushover-account krijg je een e-mailadres toegewezen. Alle e-mailberichten die je daarheen stuurt triggeren een notificatie.

Pushover e-mailadres toevoegen aan Gmail

Voeg je e-mailadres van Pushover toe aan Gmail:

 • Open Settings > “Forwarding and POP/IMAP”.
 • Klik naast Forwarding op de knop “Add a forwarding address”.
 • Type je e-mailadres van Pushover in.
 • Gmail stuurt een e-mailbericht met een “pincode” die je moet overtypen. Wacht in de Pushover-app op je eerste notificatie en typ de pincode over in Gmail.

Je e-mailadres van Pushover is nu toegevoegd aan je Gmail-account.

E-mailberichten filteren in Gmail

Gmail heeft een sterke functionaliteit om e-mailberichten te filteren en daar iets mee te doen. Zo kun je bijvoorbeeld:

 • voorkomen dat bepaalde e-mailberichten als spam gezien worden;
 • e-mailberichten verwijderen;
 • e-mailberichten doorsturen;
 • een automatische reactie sturen;
 • e-mailberichten voorzien van een label.

Ik heb het filter van Gmail gebruikt om belangrijke e-mailberichten door te sturen én het label “Notify” te geven. Met het label kun je de berichten eenvoudig terugvinden als je ze nodig hebt.

Via Settings > “Filters and Blocked Addresses” maak je met “Create a new filter” een filter aan. Het aanmaken van een filter begint met een zoekopdracht. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op afzender, woorden in het onderwerp of de tekst.

Gmail - Search options

Als je klikt op “Create filter with this search” dan zie je onder de pop-up de e-mailberichten staan die voldoen aan de huidige zoekopdracht. Als daar vreemde berichten bij zitten, dan kun je een stap terug om de zoekopdracht aan te passen.

Gmail - Create filter

Klopt de zoekopdracht? Vink dan “Apply the label” aan en kies een label. Vanuit deze pop-up kun je ook een nieuw label aanmaken. Ik heb hier dus gekozen voor het label “Notify”. Notify geeft voor mij duidelijk aan waar het label voor dient en laat de naam van een specifieke tool achterwege.

Vink “Forward it to” aan en kies je e-mailadres van Pushover.

Klik op de knop “Create filter” om het filter daadwerkelijk aan te maken.

Gmail zal vanaf nu van belangrijke nieuwe e-mailberichten het label “Notify” meegeven én je een notificatie sturen via Pushover.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php