Drive - Daniel Pink

Drive van Daniel Pink over intrinsieke motivatie kenniswerkers

Het boek Drive van Daniel Pink licht toe dat beloningen leiden tot slechtere prestaties op het werk zodra de werkzaamheden ook maar een minimale hoeveelheid cognitieve inspanning vereisen.

De presentatie van Daniel Pink (41:22) over intrinsieke motivatie op de werkvloer (RSA Events, 27 januari 2010) is samengevat in een knappe animatie van 10:48 die je hieronder kunt zien: Video Daniel Pink – Drive: The surprising truth about what motivates us.

De video heb ik hieronder in woorden kort samengevat.

Alleen als je je werk op de automatische piloot uit kunt voeren dan leidt een hogere beloning tot een betere prestatie. Zodra de werkzaamheden ook maar iets gecompliceerder worden en je erover moet nadenken of iets moet interpreteren of begrijpen, dan leidt een hogere beloning tot een slechtere prestatie.

Kenniswerk, hetgeen het leeuwendeel van de werkzaamheden in Nederland omvat, impliceert dat je erover moet nadenken. Geld is dus een slechte motivator voor kenniswerkers. Daniel Pink wijst op talloze onderzoeken waarin deze bevindingen wereldwijd zijn gereproduceerd door psychologen, sociologen en economisten.

De onderstaande drie factoren leiden wel tot een betere prestatie en voldoening:

  1. Autonomie
    Daniel Pink noemt een voorbeeld waarbij managers van een bedrijf ieder kwartaal de ontwikkelaars (programmeurs) 24 uur de vrije hand geven om zelf te bepalen waar ze aan werken. In deze periode worden fouten in de software gerepareerd (bugfixes) en nieuwe functionaliteiten doorgevoerd die anders nooit zouden zijn aangepakt. In plaats van het uitkeren van een innovatiebonus neemt het management aan dat zelfsturende en betrokken mensen een interessante bijdrage willen leveren en geven daar de ruimte voor.
  2. Meesterschap, uitdaging en een bijdrage leveren
    Mensen spelen muziek omdat het leuk is en om er beter in te worden. Denk ook aan Linux (gratis besturingssysteem voor computers), Apache (gratis software voor webservers) en Wikipedia (gratis encyclopedie) waar mensen over de hele wereld gezamenlijk complexe werkzaamheden verrichten en de resultaten gratis weggeven. Werkzaamheden die wel 20-30 uur per week in kunnen nemen en die zij vrijwillig uitvoeren.
  3. Zinvol doel
    Een zinvolle doelstelling geeft mensen een reden om naar het werk te komen. Het werkt motiverend als de winstdoelstelling van het bedrijf in lijn ligt met een zinvol hoger doel. Denk bijvoorbeeld aan Skype dat met gratis telefonie de bestaande manier van telefoneren drastisch wil veranderen.

N.B.: Voordat je als werkgever al te enthousiast wordt: Daniel Pink merkt op dat geld wel degelijk een motivator is voor kenniswerkers. Als je als werkgever niet genoeg betaalt dan zijn mensen niet gemotiveerd. Betaal echter genoeg om de gedachten van geld af te houden en mensen zullen zich op het werk concentreren.

Drive - Daniel Pink

Bestel bij – Bol.comManagementboek.nl

Een gedachte over “Drive van Daniel Pink over intrinsieke motivatie kenniswerkers

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.