ZAGGmate draagbaar extern toetsenbord voor iPad

Draadloos draagbaar extern toetsenbord voor iPad: ZAGGmate

De ZAGGmate is een compact draadloos toetsenbord. Doordat het toetsenbord als beschermcase naadloos om je iPad past is het gemakkelijk mee te nemen – hij past zelfs in de iPad hoes die ik in mijn vorige artikel noemde. Voor het extra gewicht hoef je het ook niet te laten: 200 gram. Je kunt de ZAGGmate met iPad tijdens een congres op schoot houden om te typen.

Direct na het uitkomen van de iPad schreef ik het artikel Snel en gemakkelijk internet consumeren met de iPad: tips voor de iPad Wi-Fi of 3G. Het virtuele toetsenbord op de iPad is prima om korte teksten te typen of een formulier in te vullen. Voor langere stukken tekst is een extern toetsenbord handig.

Let op: ZAGGmate heeft aparte modellen voor iPad 1 en iPad 2. En Logitech heeft deze uitvoering ook en sinds mei 2012 de Solar Keyboard Folio (zonne-energie) en de Ultrathin Keyboard Cover.

ZAGGmate draagbaar extern toetsenbord voor iPad

Om de aluminium case te beschermen tegen krassen kun je de meegeleverde doorzichtige viltjes erop plakken of een los verkrijgbare plastic beschermhoes (invisibleSHIELD) gebruiken.

Naast letters kun je via de ZAGGmate direct cijfers invoeren – op het viruele toetsenbord moet je daarvoor van toetsenbord wisselen. De ZAGGmate heeft ook toetsen voor Home, zoeken, slideshow starten, scherm zwart maken en het toetsenbord verbergen (dat scheelt schermruimte!). Je kunt ook het volume regelen (harder, zachter, muten) en muziek afspelen, pauzeren en door nummers bladeren (volgende, vorige). En met tab ga je sneller naar een volgend veld dan het aanwijzen op de iPad.

Dagelijks gebruik van de ZAGGmate

De voordelen van het werken op een iPad zijn:

 1. 10 uur op één batterijlading
 2. internetverbinding via WiFi of 3G
 3. geen afleiding van andere applicaties op het scherm

Hoeveel je precies kunt doen met alleen de iPad hangt af van je werkzaamheden en applicaties die je daarvoor moet gebruiken om uitwisseling met collega’s en klanten te bewerkstelligen. Feit is dat er in de App Store veel applicaties te vinden zijn die je iPad gratis of voor een paar euro van extra mogelijkheden voorzien.

Met je duimen trek je de ZAGGmate-case van je iPad af. Je kunt de iPad zowel rechtop staand (portrait) als liggend (landscape) in de ZAGGmate plaatsen. Hiervoor zet je het kleine steuntje omhoog. Als je klaar bent dan til je je iPad uit de ZAGGmate en klap je het steuntje in. Vervolgens leg je je iPad in de ZAGGmate.

ZAGGmate toetsenbord als iPad case

De metalen rand die om je iPad heen gaat lijkt op de foto’s irritant tijdens het typen maar gelukkig heb je er in de praktijk geen last van. Waar je overigens ook geen last van hebt is autocorrect, iPad lijkt die te negeren als je tekst invoert via een extern toetsenbord.

Helaas kun je met de pijltjestoetsen op het toetsenbord niet scrollen in apps zoals webbrowser Sarafi, Mail of Instapaper. Ook jammer dat accenten en speciale tekens iets lastiger zijn om in te voeren. Met het virtuele toetsenbord kun je gewoon een letter wat langer vasthouden, op de ZAGGmate combineer je net als op de Mac:

 • à
  alt/option
  + ` dan a
 • á
  alt/option
  + e dan a
 • ä
  alt/option
  + u dan a
 • â
  alt/option
  + i dan a
 • ã
  alt/option
  + n dan a

Met een extern toetsenbord kun je ook iets sneller webbrowser:

 • Cmd+L opent de locatiebalk;
 • Cmd+T opent een nieuwe tab;
 • Cmd+W sluit een tab.

Doordat je vanuit de adresbalk ook kunt zoeken kun je de huidige pagina doorzoeken met Cmd+L. En, wat verder gezocht, na dubbeltikken op de homeknop kun je gegevens uit een andere applicatie overtypen – wat je typt komt in de actieve app terecht.

ZAGGmate batterij

ZAGGmate gaat vanzelf in sluimerstand als je ‘m even niet gebruikt en is binnen twee seconden weer wakker als je verder gaat met typen. Je kunt met de Home-knop op je ZAGGmate zelfs je iPad uit de sluimerstand halen.

De lithium batterij hoef je bij normaal gebruik pas na een paar weken weer op te laden. Een rood ledje op het toetsenbord knippert om je te waarschuwen dat je nog zo’n 20% lading over hebt. Voor het opladen van de batterij is een USB-kabel meegeleverd. Het blauwe ledje stopt met branden als de ZAGGmate is opgeladen.

Je kunt de ZAGGmate met een schuifje uit zetten als je ‘m een paar dagen niet gaat gebruiken om nog zuiniger met de batterij om te springen.

ZAGGmate eenmalig verbinden met je iPad

ZAGGmate maakt via BlueTooth draadloos verbinding met je iPad. Via Instellingen>Algemeen schakel je BlueTooth in. Bij het opzetten van de eerste verbinding druk je ook even kort met een pen op het kleine BlueTooth knopje op de ZAGGmate waarna je een pincode van de iPad over moet typen.

Met de ZAGGmate lijkt je iPad net een notebook, maar dan wel eentje waarmee je je kunt concentreren en die het 10 uur lang op één batterijlading vol kan houden ;)

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *