De Dopper

Kraanwater duurzaam, handig en mooi onder handbereik met het flesje De Dopper

Sinds mijn afvallen in 2008 (zo’n 10 kilo afvallen met Nintendo Wii-Fit) drink ik meer water. In die tijd ben ik ook op zoek geweest naar het perfecte flesje om kraanwater uit te drinken. Gemakkelijk uit te drinken, mooiei vormgeving en gemakkelijk schoon te maken. Dat leek een onmogelijke combinatie (de bidon valt af door de vormgeving). Wekelijks een nieuw halve liter flesje spa in gebruik nemen kwam het dichtst in de buurt. Tot ik De Dopper zag!

De Dopper

Foto van drie flesjes van De Dopper, gewoon te bestellen via Bol.com

Met de gedachte “Het is toch idioot dat je voor 1,50 op het station een halve liter water in een plastic flesje koopt, terwijl je voor datzelfde geld duizend liter uit de kraan zou kunnen tappen” schreef Merijn Everaarts van Harlem Legacy een ontwerpwedstrijd uit. In 2013 kwam Merijn Everaarts op de “Duurzame 100” lijst van de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid terecht.

Rinke van Remortel heeft de fles ontworpen en plaatst het drinkwater symbolisch op een voetstuk. Het ontwerp kreeg in 2013 een eervolle vermelding tijdens de Red Dot Awards, de grootste en bekendste designwedstrijd ter wereld.

Op de website van De Dopper vond ik dat we alleen al in Nederland dagelijks 500.000 plastic waterflesjes weggooien, dat zijn miljoenen flesjes per week. Terwijl kraanwater de perfecte dorstlesser is! De Dopper wordt in Nederland klimaat neutraal geproduceerd.

Feiten over De Dopper:

 • Er past bijna een halve liter water in (iets meer dan 0,4 liter)
 • Je kunt er gewoon uit drinken, het flesje ligt lekker in de hand (de rechtse fles waar de dop is losgedraaid op de bovenstaande foto)
 • Is ook als waterglas (kopje) op een voetje te gebruiken zodat je niet uit de fles hoeft te drinken, de blauwe fles is dan een karaf/kannetje (de middelste Dopper op de bovenstaande foto)
 • Het karaf/kannetje is ook als long drink te gebruiken (de middelste Dopper op de bovenstaande foto)
 • Het flesje is hervulbaar (met kraanwater of water met een smaakje)
 • Het flesje is stevig, je kunt het sterke materiaal niet inknijpen
 • Hygiënisch want afwassen kan! De afwasborstel past gemakkelijk in de ruime opening en je kunt de drie onderdelen (cap, bottle en cup) los in de vaatwasser stoppen. Zelfs een Dopper met logo kan gewoon tot 65 graden in de afwachmachine.
 • In de dop zit een plastic ring, deze kun je met een aardappelschilmesje los maken om te vervangen of schoon te maken indien nodig
 • Als je Dopper vies is dan kun je ‘m een half uurtje in warm water (niet warmer dan 65 graden) met pure citroensap laten staan
 • Wegwerpflesjes heb je niet meer nodig, dus vanaf nu bespaar je plastic afval en euro’s

Van de allereerste generatie De Dopper heb ik er een aantal kapot laten vallen. De Dopper is van mening dat de fles niet kapot mag vallen, ook niet vol met vloeistof, en stuurde mij een prototype van de  tweede generatie op voor een valproef. Als test heb ik De Dopper precies zo laten vallen als ik daarvoor deed, zie het onderstaande filmpje voor het resultaat.

De Dopper is verkijgbaar in diverse kleuren, staal en glas.

Daarnaast kun je kiezen voor Dopper Insulated. Daarin blijven vloeistoffen 24 uur koud – of 9 uur heet.

De Dopper bestellen

De Dopper

Je kunt de Dopper (of een losse cap, bottle of cup) gewoon bestellen via Bol.com. Bestel er twee per persoon zodat je ze om en om kunt gebruiken en afwassen.

Ik heb destijds onder collega’s de animo voor De Dopper met een Google Docs formulier geïnventariseerd. Op de sluitingsdatum heb ik De Doppers besteld en het totaalbedrag afgerekend via iDeal. Vervolgens intern het geld geïncasseerd en uiteindelijk De Doppers na bezorging uitgeleverd.

Voor bedrijven is het interessant dat op het witte gedeelte van de fles een bedrijfslogo kan worden gedrukt als je rechtstreeks bij De Dopper bestelt. Er zijn meer mogelijkheden om de fles bij elke samenwerking anders vorm te geven, neem daarvoor contact op met de Dopper. Leuk relatiegeschenk!

Er is een speciale dop (sport cap) waar je gemakkelijk uit kunt drinken voor gebruik tijdens het sporten. De buitenkant is van een flexibel materiaal gemaakt zodat je de dop kunt omklappen.

De Dopper - sport cap

Met een draagkoord (belt) of een karabijnhaak (zie onderstaande foto) kun je De Dopper handig meenemen en bijvoorbeeld aan je (rug)tas of broek hangen.

Dopper met karabijnhaak en sleutelring

Goede doelen en duurzaamheid van De Dopper

De Dopper wordt verkocht tegen kostprijs. Daarnaast gaat er minimaal €1 rechtstreeks naar de internationale gezondheidsorganisatie Simavi – die stichting zet zich in voor schoon drinkwater in de armste landen op de wereld.

De Dopper houdt ook regelmatig een ludieke bewustwordingscampagne zoals op Schiphol waar mensen voor de douane hun plastic flesje weggooien en achter de douane direct een nieuwe kopen: Ik kick niet voor niets af van mijn wegwerpflesjesverslaving en niet alleen van mijn waterflesjesverslaving. Gebotteld water is volgens mij ook zeker de ultieme verspilling. Een heel vreemd product om te verpakken en te vervoeren, omdat het in elk gebouw uit de kraan komt. Maar, een leeg flesje ontbijtdrank belandt natuurlijk net zo goed op de afvalberg. En cola komt ook niet van de biologische boer… Wat voor mij eigenlijk het belangrijkste is, is de logica. Het is gewoon goedkoper, gemakkelijker, gezonder en milieuvriendelijker om water uit de kraan te drinken. Dus voor mij gewoon even geen drankjes meer waarvan ik de verpakking snel weggooi.

De Dopper promoot om die reden ook “Geen kraanwater geen fooi” (of positiever: “Kraanwater? fooi!”) in de horeca (wat overigens iets anders is dan gratis kraanwater afdwingen). Voor het maken van een plastic flesje is zo’n 75 liter water en één beker olie nodig.

Sinds 2014 is De Dopper officieel een B Corp (“Benefit Corporation”). Het certificaat gaat naar bedrijven met sociale en ecologische impact, die verantwoordelijkheid nemen, transparant zijn en bijdragen aan de economie van de toekomst. Dopper is het vijfde Nederlandse bedrijf dat is toegevoegd aan de lijst. Wereldwijd zijn er duizend B Corps verdeeld over dertig landen.

Sinds 2014 is De Dopper Cradle to Cradle certified – je kunt ongebruikte flessen inleveren bij een van de WAAR-winkels.

Water vinden

De Dopper heeft geholpen met het publiceren van drinkfonteintjes op Google Maps. Als je Dopper leeg is en je bent onderweg, zoek dan in Google Maps op “Water Tap” of “Drinkfonteintje” om water te vinden. Je kunt een nieuwe of ontbrekende watertap aan Dopper doorgeven.

Vanaf 2999 kun je zelf een Dopper Watertap kopen (in diverse kleuren, met bedrijfslogo en statistische informatie) en zo helpen het bijvullen van flesjes tot norm te verheven.

Kraanwater vs water uit flessen

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het drinken van kraanwater dan kun je meer informatie vinden (zoals waarom het goed voor je is) op de website Kennis van kraanwater. Of bekijk het filmpje The story of bottled water waarin de argumenten kwaliteit, smaak en prijs aan bod komen. “The story of bottled water” vertelt over de winstbelangen van de bedrijven achter drinkwater, de verspilling van olie en de bergen van plastic flesjes in landen als India. Het tij keert: de markt voor hervulbare flesjes zoals De Dopper groeit en tapwater serveren in de horeca wordt weer gebruikelijk want water uit plastic flesjes krijgt het imago van roken terwijl je zwanger bent. Wat betreft “The story of bottled water” is het passender om in plaats van bergen die smeltwater suggereren de plastic afvalbergen in het logo te verwerken.

Wil je thuis lekker water? Met de AquaCell ontkalk je eenvoudig al je water, geen kalkaanslag meer!

Volg de Dopper op Twitter, Facebook, LinkedIn of Pinterest.

De Dopper – Hét ideale flesje voor kraanwater | duurzaam, handig en mooi

Een gedachte over “Kraanwater duurzaam, handig en mooi onder handbereik met het flesje De Dopper

 1. Sara schreef:

  Bedankt voor de handige informatie. Ik heb mijn dopper zo’n 2 jaar en ik drink er elke dag uit. Daarvoor had ik altijd een water tekort, maar nu ik altijd een fles bij de hand heb niet meer! Goed dat u erbij vermeld hoeveel liter water erin past.

Geef een antwoord

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.