Een domeinnaam is een unieke naam op internet die je kunt gebruiken voor een website en/of e-mail. Een eigen domeinnaam is zowel zakelijk als privé handig en kost maar zo’n €10 per jaar.
Mijn domeinnaam is “eenmanierom.nl”. Mijn website draait op https://www.eenmanierom.nl/ en ik kan zoveel e-mailadressen aanmaken die eindigen op “@eenmanierom.nl” als ik wil.
Zonder website besta je als bedrijf of instelling tegenwoordig niet. Het eerste wat mensen doen is jouw (bedrijfs)naam intypen in Google om meer over je te weten te komen. Met een eigen domeinnaam is de kans groot dat jouw website bovenaan de zoekresultaten komt te staan.
Met een website versterk je je geloofwaardigheid en haal je nieuwe opdrachten binnen. Daarnaast kun je ook op verwante termen gevonden worden door je kennis te delen. Zo vergroot je je vindbaarheid voor nieuwe opdrachten.
Particulieren (of gezinnen/families) profiteren vooral van een eigen domeinnaam door onafhankelijk van een internet- of e-mailprovider te blijven.
Ben jij afhankelijk van je internetprovider?
Veel mensen maken gebruiken van het e-mailadres van de internetprovider. Of van een e-mailprovider zoals Gmail of Outlook.
Internetproviders komen en gaan. Mijn eerste interprovider was Knoware. Van dat bedrijf is na een aantal overnames niets meer van te vinden. Andere grote namen uit het verleden zijn Het Net, Planet, Zonnet, Quicknet, Tiscali, @Home, Casema, A2000, Chello en UPC. Soms houden internetproviders de oude domeinnamen als service in stand maar je kunt er niet vanuit gaan.
Veel internetproviders werken landelijk of zelfs regionaal, je kunt ze niet overal ter wereld gebruiken. Als je verhuist en je abonnement wilt opzeggen, ben je ook je e-mailadres kwijt. Waarna je halsoverkop overal een nieuw e-mailadres moet doorgeven.
Een e-mailprovider brengt hetzelfde risico met zich mee. Zo is Hotmail jaren geleden al hernoemd naar Live of zelfs Outlook. Maar hoewel Hotmail-adressen er onprofessioneel en gedateerd uit zien werken ze gelukkig nog wel. Hetzelfde is van toepassing op Apple met @mac.com, @me.com en @icloud.com. Maar wat gaat er met bijvoorbeeld met de e-mailadressen van Yahoo! gebeuren?
Daarnaast bind je je aan de nukken van dat bedrijf. Het beleid kan zomaar veranderen op het gebied van prijsstelling of privacy.
In België is er sinds 2010 een regeling waarbij consumenten bij een overstap naar een andere provider hun e-mailadres nog een half jaar kunnen gebruiken. Maar dan moet je dus alsnog binnen een half jaar overal je nieuwe e-mailadres doorvoeren.
Een eigen domeinnaam kost minder dan 1 euro per maand
Een eigen domeinnaam kost ongeveer €10 per jaar. Als je naam via webhoster Antagonist registreert dan kun je er zonder extra kosten direct al veel meer mee. De twee meest belangrijke zaken zijn:
- Aliassen voor e-mailadressen;
- Het doorsturen van je website (forwarden).
Stel ik koop bij Antagonist alleen de domeinnaam eenmanierom.nl. Dan kan ik bij Antagonist zonder extra kosten e-mailberichten gericht aan patrick@eenmanierom.nl doorsturen naar mijn Gmail-account. patrick@eenmanierom.nl heet dan een “alias”.
Als mensen patrick@eenmanierom.nl gebruiken dan kan ik aan de achterkant geruisloos overstappen van Gmail naar Outlook. Ik hoef aan niemand mijn nieuwe e-mailadres door te geven en ik hoef ook nergens mijn inlognaam te veranderen.
Daarnaast kan het zijn dat ik als particulier bij mijn internetprovider gratis schijfruimte voor een website heb gekregen. Bij Xs4all had ik bijvoorbeeld . Bij Antagonist kan ik dan mensen die www.eenmanierom.nl intypen automatisch doorsturen naar mijn webpagina bij Xs4all. En bij overstap naar een andere internetprovider pas ik gewoon die verwijziging aan.
Als je je website beheert met een platform zoals WordPress.com, Tumblr of Blogger dan kun je vaak je eigen domeinnaam gebruiken. Deze functionaliteit heet in het Engels “custom domain”. Vaak moet je daarvoor wel gaan betalen voor het platform maar vervolgens ben je flexibel om over te stappen naar iets anders als je dat wilt.
Dergelijke aanpassingen voer je bij Antagonist binnen een minuut zelf door.
Daarnaast kun je op ieder moment opschalen en bij Antagonist voor een paar euro per maand zelf je website beheren, bijvoorbeeld met WordPress.org. Iets wat ik voor eenmanierom.nl heb gedaan. Lees meer over Antagonist.
Heb jij al een eigen domeinnaam op internet?
Nederlanders vinden domeinnamen die eindigen op “.nl” het meest betrouwbaar. Als jouw (bedrijfs)naam al bezet is en je kunt geen alternatief bedenken dan kun je kiezen uit honderden andere extensies zoals “.eu” of “.com”.