LinkedIn Mobile

LinkedIn: mobiel en integratie (inapps, mobile, api)

Veel professionals hebben een account voor het zakelijke sociale netwerk LinkedIn. Toch zie ik dat deze regelmatig nauwelijks wordt gebruikt. Zo worden niet consequent uitnodigingen naar zakenpartners en collega’s verstuurd. Ook worden verzoeken tot het leggen van een verbinding (connectie), zelfs door een klant waarmee is samengewerkt, nog vreemd gevonden. Zelfs de recruiter is onvindbaar op sociale media. Vandaar dat ik zelf terug ben gegaan in de tijd, zowel in het opzoeken van mensen met wie ik heb samengewerkt als in de ontwikkeling van LinkedIn via het weblog van LinkedIn.

Dit artikel is opgedeeld in drie delen:

 1. Introductie van LinkedIn, het aanmaken van een persoonlijk- en bedrijfsprofiel en het raadplegen van vacatures
 2. Verbinden met contactpersonen en communiceren via statusupdates en LinkedIn Groups
 3. Mobiel gebruik van LinkedIn en het uitbreiden en integreren met applicaties en websites

LinkedIn Mobile

Het linkje Mobiel (Mobile), helemaal onderaan de pagina, leidt naar specifieke applicaties voor iPhone/iPad en Android waarmee je LinkedIn handig kunt gebruiken.

De aantekkelijke apps voor iPhone/iPad en Android zien er ongeveer hetzelfde uit. Het nieuws van LinkedIn Today en statusupdates uit je netwerk zijn snel toegankelijk waarbij de vele van profiel- en connection updates netjes gegroepeerd worden. Ook kun je bij je inbox, de discussies in LinkedIn Groepen volgen en je lijst “People You May Know” doorlopen. Het is zelfs mogelijk met een druk op de knop te reageren op een vacature.

LinkedIn Mobile

De applicaties ontworpen om je op een verloren moment (wachten voor een vergadering of op vervoer) snel recente statusupdates van mensen en bedrijven kunt raadplegen, met mensen die je ontmoet kunt verbinden en bijvoorbeeld kijken wie jouw profiel heeft bekeken. Op je mobiel kun je snel door de lijst van “mensen die je misschien kent” (People You May Know) heen werken. De apps geven ook aan of er berichten (intern e-mailsysteem – InMail) of meldingen (reacties op discussies waar je aan mee hebt gedaan) voor je zijn.

In de Samsing Galaxy S5 is LinkedIn geïntegreerd waardoor je in de standaard-apps voor e-mail, agenda en contactpersonen profielinformatie zoals foto, functie en werkervaring opduiken.

LinkedIn Contacts

LinkedIn Contacts koppelt je adresboeken, e-mailaccounts en agenda’s zodat je op één plek zoveel mogelijk informatie over je contactpersonen bij de hand hebt. Denk hierbij aan bronnen als Gmail, Outlook, Evernote, reisapp Tripit, Yahoo en natuurlijk LinkedIn zelf. Binnen LinkedIn kun je die gegevens verrijken met de eerste kennismaking en een losse notitie of herinnering om contact op te nemen.

LinkedIn presenteert een lijst “todo” met gelegenheden om contact te onderhouden zoals een verjaardag, wisseling van baan of handmatig ingestelde herinnering. Naast de website kun je een LinkedIn Contacts app downloaden.

Rapportive in Yahoo Mail?

LinkedIn kocht Rapportive in juli 2012. Rapportive laat gegevens zien van mensen met wie je e-mailt. Je ziet een foto, functie en wat ze doen zodat je snel gemeenschappelijke interesses op het spoor komt die het contact versoepelen. LinkedIn heeft het geïntegreerd in Yahoo Mail.

Rapportive werkt met Gmail onder Firefox, Safari, Mailplane en Chrome. De verwachting is dat Rapportive minder krachtig zal worden.

SlideShare

Via SlideShare deel je presentaties, video’s, documenten en infographics. Je kunt ze vervolgens op ieder apparaat bekijken en onder de aandacht te brengen op bijvoorbeeld je LinkedIn profiel. Er is een iOS-app voor SlideShare.

SlideShare in mei 2012 overgenomen door LinkedIn en vervolgens in 2020 door Scribd.

Webbrowser toolbar

Via de optie Hulpmiddelen (Tools), helemaal onderaan de pagina, zijn toolbars te vinden voor Outlook, Internet Explorer, Firefox en Google Toolbar waarmee je snel wat op LinkedIn kunt opzoeken of delen.

LinkedIn webbrowser toolbar

Microsoft Windows Live, Hotmail en Live Messenger

Het is ook mogelijk een verbinding te leggen tussen het netwerk van Microsoft Windows Live en LinkedIn. De koppeling omvat:

 • Het integreren van je LinkedIn contactpersonen in de contactpersonen op het Windows Live netwerk. De LinkedIn contactpersonen worden gekoppeld aan eventuele reeds bestaande contactpersonen in Windows Live. Vanuit Windows Live kun je vervolgens je contactpersonen een e-mailbericht sturen of koppelen aan de fotogalerij.
 • Het uitwisselen van statusberichten. Statusupdates en profielwijzigingen van je contactpersonen op LinkedIn kun je volgen via Windows Live Messenger en reacties die je daarop geeft worden netjes teruggeplaatst op LinkedIn. Je kunt ook je eigen statusupdates vanuit Windows Live Messenger doorsturen naar LinkedIn. Tenslotte kun je je LinkedIn statusupdates en profielwijzigingen automatisch laten publiceren op het Windows Live netwerk.

Microsoft Cortana

Koppel LinkedIn aan de persoonlijke assistent Cortana. Als Cortana je attendeert op een vergadering, dan zie je direct meer informatie over de andere deelnemers. Zoals profielfoto, functietitel en bedrijfsnaam. Tik een deelnemer aan voor nog meer informatie uit het LinkedIn-profiel. Zoals overeenkomstige contactpersonen of opleidingen. Met die informatie knoop je een interessanter openingsgesprek aan.

Integratie met macOS Mavericks

LinkedIn is, net als Twitter en Facebook, geïntegreerd in het besturingssysteem van de Mac. LinkedIn is geïntegreerd in:

 • Berichtencentrum attendeert je op uitnodigingen, berichten, likes en reacties;
 • Vanuit Safari kun je linkjes volgen die je LinkedIn-contactpersonen en influencers die je volgt deelden;
 • Vanuit Safari en in Berichtencentrum deel je zelf snel een statusupdate met link;
 • Je LinkedIn-contactpersonen verschijnen in Contacten;
 • Je kunt je LinkedIn-profielfoto bijwerken vanuit Photo Booth.

LinkedIn Applicatieplatform voor ontwikkelaars

Via het LinkedIn Developer Network kun je widgets downloaden die je eenvoudig kunt gebruiken op een weblog of website:

 • Personal Profile
  Met de “Profile” widget kun je LinkedIn profielen integreren in een pagina, inline of als popup.
 • Company Insider
  Met de “Company Insider” widget kun je op een pagina die over een bedrijf gaat laten zien hoeveel mensen de bezoeker van de pagina bij het bedrijf kent, leuk voor het vacaturegedeelte van een website van een bedrijf.
 • Share on LinkedIn
  Met de “Share on LinkedIn” widget kunnen bezoekers aan de site de verwijzing naar de webpagina snel delen via LinkedIn, naar keuze via een statusupdate, discussie in een of meerdere groepen of naar een of meerdere specifieke connecties.

Zie ook dit Engelstalige artikel met negen manieren om LinkedIn te integreren in een bedrijfswebsite.

Op het LinkedIn Developer Network is ook informatie te vinden waarmee ontwikkelaars LinkedIn kunnen integreren in hun eigen toepassingen zodat je zakelijke netwerk ook daar bruikbaar is onder het motto “Bring LinkedIn to your application” via de eenvoudige JavaScript API, widgets en Janrain Engage.

Denk bijvoorbeeld aan een CRM applicatie die de LinkedIn profielen van (potentiële) klanten toont. Of applicaties zoals TweetDeck, HootSuite en Yunoo die met verschillende sociale netwerken kunnen communiceren. Via deze applicaties kun je ook de statusupdates van je LinkedIn netwerk raadplegen, je eigen status bijwerken en LinkedIn profielen opvragen. Of Hookflash waarmee je gratis kunt videobellen met je LinkedIn contactpersonen. Via de API kunnen ook geavanceerde LinkedIn zoekopdrachten worden uitgevoerd. Tenslotte kunnen vacature websites (of potentiële werkgevers) aanbieden je LinkedIn profiel te importeren in hun database.

Ontwikkelaars zullen het delen van technische kennis van LinkedIn op prijs stellen. Werken met tientallen miljoenen LinkedIn gebruikers, honderdduizenden discussiegroepen en ik weet niet hoeveel statusupdates en andere wijzigingen is een uitdaging waar je meer over kunt lezen op het LinkedIn Engineering Blog. Daar lees je ook dat LinkedIn veel gebruik maakt van open source en ook bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van diverse projecten.

Let wel: LinkedIn werkte vroeger nauw samen met diverse webdiensten maar dat kan natuurlijk ineens veranderen. De LinkedIn Application Directory en alle apps die daarin beschikbaar werden gesteld zijn vervallen. In plaats daarvan zijn de statusupdates visueel geworden en kunnen gebruikers werk rechtstreeks op hun profiel presenteren. Lees wat er met de inhoud van applicaties van derden is gebeurd.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.