creditcard

Automatisch aflossen op je creditcard

Omdat iDEAL alleen in Nederland werkt en ook PayPal niet de hele wereld bereikt kom je eigenlijk niet onder het gebruik van een creditcard uit. Ik gebruik ‘m vooral voor aankopen in het buitenland, cloudsoftware van grootmachten zoals Apple, Amazon en Google en adverteren op social media.

Bij ING Bank heb je voor minder dan twee tientjes (2016) een creditcard waarmee je tot €5.000 kunt uitgeven. Het nadeel van een creditcard is dat het een schuld is waar je een oogje op moet houden. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Automatisch aflossen kost standaard veel geld

Aflossen werkt standaard als volgt:

  • Iedere maand wordt automatisch 5% van je schuld van je betaalrekening afgeschreven, met een minimum van €45
  • Je betaalt rente over de schuld die er zo’n twee weken na de maandafsluiting nog uitstaat

Oftwel: je hóeft niets te doen. ING Bank lost maandelijks 5% van je schuld af. Op €1.000 schuld is dat €50. Dat betekent wel dat je over de resterende €950 rente betaalt.

En die rente is zo’n 10-20%, oftewel zo’n €150. Net als sparen met lage rente een fijne inkomstenbron voor de bank.

Handmatig extra aflossen

Je ziet dat ING Bank er voordeel bij heeft om deze “dienst” een mooie naam te geven (“gespreid betalen“) en standaard in te schakelen op creditcards. Alleen op de Studenten Creditcard is de “dienst” niet mogelijk.

Handmatig extra aflossen kán maar is ingewikkeld:

Maak het bedrag over naar rekening NL83INGB0005095197, t.n.v. ING Bank N.V. Creditcards in Leeuwarden. U vult in het veld “Mededelingen” uw volledige 16-cijferige creditcardnummer in (zonder spaties).

Daarnaast moet je er zelf aan denken. En papieren afschriften zijn al een tijdje uit de mode.

Gespreid betalen opzeggen

Gespreid betalen opzeggen, oftewel “automatisch aflossen zoals je verwacht dat het werkt” kun je regelen door een formulier in te vullen. Gelukkig werkt het allemaal digitaal.

Pak je bankpas en creditcard er even bij want daar moet je wat gegevens van overnemen. En verzeker jezelf ervan dat je genoeg geld op je betaalrekening hebt staan om de eerste volledige aflossing te doen.

creditcard

Het formulier is niet te vinden via de regulier website van ING Bank, dus het stappenplan is:

  1. Log in op Mijn ING.
  2. Open het tabje Creditcards.
  3. Klik rechts onder “Direct doen > Creditcard” door naar “Creditcardzaken regelen”.
  4. Klik onder “Aanvragen en opzeggen” door naar het formulier “Gespreid betalen opzeggen”.

Hoewel je vanuit Mijn ING komt en de bank alles van je weet vult het driestapsformulier niets voor je in. Je moet wat gegevens overnemen van je betaalpas en creditcard. Denk aan nummers en data.

Let op: vul de gegevens van de hoofdkaarthouder in – en niet van de extra cardhouder. Lees de schriftelijke bevestiging van ING Bank goed door, er kan bijvoorbeeld doodleuk “Intrekken gespreid betalen door extra cardhouder niet toegestaan” in staan.

Bureau Kredietregistratie

Ook fijn: ING geeft na beëindiging van gespreid betalen Bureau Krediet Registratie (BKR) de opdracht om bij je krediet te vermelden dat dit is gestopt.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.