CountWindowActivations popup report

Tel hoe vaak je je inbox, RSS feeds of sociale netwerk(en) raadpleegt

27 november 2009 was de tweede e-mailloze vrijdag. Ter bewustwording van het feit dat we veel e-mail sturen naar elkaar. En dat e-mail vaak niet het meest handige medium is om een bepaalde boodschap te verkondigen of meningen uit te wisselen. Telefoon en face-to-face zijn voor veel zaken effectiever én efficiënter.

Op de website van de Belgische initiatiefnemer Gunnar Michielssen van e-mailloze vrijdag staan tien korte filmpjes van een minuut of twee waarin een aantal elementaire zaken worden uitgelegd en beredeneerd.  Ook worden zorgen weggenomen in onderstaand grappig fragment uit e-mailtip 8 die voorstelt alle notificaties (popups) van nieuwe berichten uit te schakelen om niet afgeleid te worden.

Dankzij de meereffect training en Getting Things Done (GTD) waar ik eerder over schreef werkte ik al meer vanuit een takenlijst dan vanuit e-mail. Op mijn Thymer takenlijst staat kort wat ik moet doen.Vanuit e-mail zou ik per bericht moeten lezen waarom ik het e-mailbericht ook alwaar had bewaard (wat was de eerstvolgende actie ook alweer?) om vervolgens te concluderen dat deze actie nu geen prioriteit heeft. Daarnaast komen er ook continu nieuwe berichten binnen waardoor je niet toe komt aan hetgeen je aan het begin van de dag voor ogen had.

Naast e-mail kun je ook RSS feeds en sociale netwerk zoals Twitter en Facebook als inbox beschouwen. Daarom leek het me interessant om te zien hoe vaak je bepaalde programma’s activeert (naar de voorgrond haalt) in Microsoft Windows. Het programma kun je als individu hier gratis downloaden om zo een feedback loop met betrekking tot je omgang met inboxen tot stand te brengen.

Count Window Activations gebruiken

CountWindowActivations plaatst zichzelf na het starten in de systeembalk van Microsoft Windows.

Winnie de Poeh counter

Het programma telt vervolgens windows (vensters) waarvan je hebt aangegeven dat je die wilt tellen. Als je klikt op het icoon en je kiest voor “Open counter popup” dan opent een popup met per applicatie het aantal keren dat deze geactiveerd is.

CountWindowActivations popup report

Downloaden, installeren en inrichten van Count Window Activations

Begin met de installer van “Setup CountWindowActivations” downloaden (of bekijk de broncode).

Het installatieprogramma stelt voor het programma direct te starten middels “Start CountWindowActivations”. De eerste keer dat het programma start is nog niet bekend welke applicaties je zelf in de gaten wilt houden. De volgende popup verschijnt.

CountWindowActivations create ini file popup

Als je “Ja” kiest dan maakt CountWindowActivations een bestand aan met standaard instellingen.

Om de applicaties in te stellen klik je op het Winnie de Poeh icoon en kies je voor “Open settings file”. In dit bestand geef je de applicatienamen op die je wilt tellen. Deze kun je vinden door bijvoorbeeld je e-mailprogramma te starten en bovenin het scherm te kijken. Bij Microsoft Outlook staat er, als de Inbox actief is, “Inbox – Microsoft Outlook”. In het .ini bestand heb ik zowel de inboxen van Gmail als Outlook opgenomen en dat ziet er als volgt uit:

Window1=Inbox – Microsoft Outlook
Window2=Gmail – Inbox
Window3=Google Reader
Window4=FeedDemon
Window5=Twitter
Window6=TweetDeck
Window7=Yammer
Window8=nu.nl

N.B.: Vergeet niet het windownummer op te hogen als je meer applicaties toevoegt.

Tip: Windows XP verbergt soms iconen (als deze volgens Windows niet worden gebruikt). Het icoon van CountWindowActivations kan altijd zichtbaar ingesteld worden via de Eigenschappen van de Taakbalk van Windows. Kies daar voor het gedrag “Altijd weergeven”.

Popup bij het activeren van een van de programma’s?

Count Window Activations kan ook een popup tonen zodra je een programma activeert. Dit maakt je nog bewuster van het feit dat je een van de inboxen opent. De popup vraagt of je echt wel tijd wilt spenderen aan het programma (“Do you really want to spend time in [applicatienaam]?”). Als je op “Nee” klikt (ook subtiel de standaard geselecteerde optie voor het toetsenbord) dan minimaliseert Count Window Activations het programma.

CountWindowActivations popup spend time

Om de popup te activeren klik je op het Winnie de Poeh icoon en kies je voor “Open settings file”. Hier wijzig je de waarde van ModalPopup naar True waarna je Count Window Activations opnieuw start.

ModalPopup=True

Rapportages maken in bijvoorbeeld Excel?

Count Window Activations maakt ook een log aan met de verzamelde gegevens. Om het log te openen klik je op het Winnie de Poeh icoon en kies je voor “Open log file”. Het logbestand bevat achtereenvolgens:

 • de datum
 • het tijdstip
 • de naam van het te monitoren programma
 • de volledige naam die het programma op titelbalk heeft
 • het aantal malen dat de applicatie geopend is tijdens deze sessie van Count Window Activations
 • het aantal seconden dat de applicatie open stond

Doordat deze gegevens zijn opgeslagen in .csv formaat kun je ze eenvoudig in een programma als Excel gebruiken om met bijvoorbeeld draaitabellen te onderzoeken.

Technische achtergrondinformatie over het programma

De installer maakt het volgende aan:

 • een map %programfiles%\CountWindowActivations
 • binnen deze map bevindt zich CountWindowActivations.exe plus uninstall.exe voor deïnstallatie
 • in het menu Start van Windows wordt CountWindowActivations opgestart met de PC
 • in het menu Start van Windows kun je handmatig CountWindowActivations starten en Uninstall starten

Het bestand met instellingen is hier opgeslagen:

 • %userprofile%\CountWindowActivations.ini

Het bestand met rapportage gegevens is hier terug te vinden:

 • %userprofile%\CountWindowActivations-log.csv

Executable hernoemen

Als de naamgeving je niet bevalt dan kun je CountWindowActivations veilig hernoemen. De nieuwe naamgeving van de executable werkt overal door (.ini en titels van de vensters).

Licentie

Voor individueel (eigen) gebruik stel ik Count Window Activations gratis beschikbaar (dus ook op kantoor).

Gebruikte tools

AutoIt

Het script is geschreven en gecompileerd naar een executable met AutoIt (freeware). AutoIt heeft als voordeel dat veel functies reeds voorgedefinieerd zijn.

Alternatief: TimeSheet

Als je op basis van Count Window Activations tijd wilt schrijven dan kun je beter even kijken naar TimeSheet. Met TimeSheet kun je op basis van de titel van een venster tijd toekennen aan een project en zelfs een specifieke taak in een project.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.