Ga naar de inhoud

Voorkom dat je computer in slaap valt met virtuele caffeine

 • 2 reacties

Caffeine helpt je tijdens verschillende situaties waarin het bijzonder vervelend is als je monitor in slaapstand gaat of de schermbeveiliging (screensaver) activeert:

 • tijdens het kijken van (online) video via bijvoorbeeld YouTube of Netflix;
 • tijdens een publieke presentatie, zowel op een podium als bij het tonen van foto’s en video’s aan familie en vrienden;
 • als je gebruikmaakt van een computer die na een tijdje op slot springt en dan opnieuw om een wachtwoord vraagt (lock).

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor zowel Windows als Mac om eenvoudig de slaapstand en schermbeveiliging tijdelijk te onderdrukken.

Thuis heb je vooral met het kijken van (online) video en het tonen van foto’s en video’s aan familie en vrienden te maken.

Zakelijk zie ik regelmatig tijdens een presentatie de schermbeveiliging aanspringen waarna de presentator snel naar de computer loopt en de muis beweegt. Of er zit speciaal iemand naast de computer om de muis te bewegen (echt waar!).

Werkstation en server gaan in zakelijke omgevingen (soms al na een korte tijd) automatisch “op slot”. Als je dan als externe medewerker even wat op wilt zoeken op een andere (virtuele) machine dan kun je vervolgens niet verder werken tot er een medewerker van de klant beschikbaar is om een wachtwoord in te typen. Je kunt je voorstellen dat hiermee veel productiviteit verloren gaat.

Op een digibord/smartboard springt ook de schermbeveiling regelmatig aan. Lastig op scholen tijdens het afnemen van een kijktoets waarbij vragen moeten worden teruggespoeld. In klassen wijst men een leerling aan om de muis te blijven bewegen :)

Natuurlijk kun je wisselen van energieschema of via de bureaubladinstellingen de schermbeveiliging uitschakelen maar omdat dat teveel handelingen kost doe je dat toch niet. Of je vergeet de instellingen achteraf terug te draaien waardoor je monitor niet in slaapstand gaat en energie verbruikt. Of erger in een zakelijke omgeving – iemand anders kan van je computer gebruik maken en zo de bestanden en programma’s benaderen waar jij toegang toe hebt.

Caffeine voor Windows

Voordat je iets gaat doen op je computer waarbij je de slaapstand en schermbeveiliging wilt voorkomen start je Caffeine voor Windows.

Als de tool op je computer is gestart dan toont deze een pictogram van een koffiekan in de system tray van Windows. De system tray is de rij met pictogrammen rechtsonderin, naast de weergave van de tijd. In het onderstaande screenshot zie je het pictogram aan de linkerkant.

Caffeine voor Windows

De tool stuurt nu, zonder dat je het zelf door hebt, iedere minuut een signaal naar Windows waardoor deze denkt dat je een toets hebt ingedrukt. Omdat Windows denkt dat je aan het typen bent zal de slaapstand of schermbeveiliging niet worden geactiveerd.

Als de schermbeveiliging en slaapstand weer actief mogen zijn dubbelklik je op de koffiekan. Het pictogram verandert dan naar een lege koffiekan – het programma is nu niet meer actief. Je kunt het programma ook afsluiten door er met de rechtermuisknop op te klikken (Exit).

Let op: Windows verbergt pictogrammen als deze volgens Windows niet worden gebruikt. Stel het pictogram van Caffeine op “altijd weergeven” in via de Eigenschappen van de Taakbalk van Windows.

Installatie op Windows

Om Caffeine voor Windows te gebruiken doorloop je de volgende stappen:

 1. Download Caffeine voor Windows via de website van Zhorn Software;
 2. Bewaar het zip-bestand caffeine.zip (rechtsonder op de pagina) op je bureaublad of open het direct;
 3. Sleep caffeine.exe (Toepassing) op je bureaublad.

Je kunt Caffeine voor Windows nu starten vanaf je bureaublad. Als je het zip-bestand op je bureaublad hebt opgeslagen dan kun je deze verwijderen – downloaden kan immers weer via de website.

Caffeine voor Windows is niet echt “geïnstalleerd”, er is geen installatieprogramma meegeleverd. Het is gewoon een los programma. Je kunt het ook eenvoudig meenemen op een usb-stick.

Mocht de tool niet werken, doorzoek dan even de veelgestelde vragen op de website.

Geavanceerde instellingen op Windows

Caffeine voor Windows kent nog een aantal geavanceerde instellingen. Lees voor meer geavanceerde opties de meegeleverde readme.txt of de command-line options voor Windows op de website.

Zo kun je het programma altijd met Windows mee opstarten door een snelkoppeling naar caffeine.exe te maken in de map “Opstarten” in het Startmenu van Windows. Omdat de computer dan nooit meer in de slaapstand gaat of de schermbeveiliging activeert kun je Caffeine voor Windows opstarten met de parameter “-startoff”. Caffeine voor Windows start nu met een lege koffiepot (inactief). Vlak voor een presentatie vul je de koffieput (activeer je Caffeine voor Windows) door op het pictogram te dubbelklikken.

Veel bedrijven hebben aparte ruimtes ingericht als presentatieruimte. Als er in een dergelijke ruimte een vaste computers beschikbaar is, dan is het handig om daar de slaapstand en schermbeveiliging standaard uit te schakelen – of gebruik te maken van Caffeine voor Windows.

Amphetamine voor Mac

Als Amphetamine voor Mac op je computer is gestart dan toont deze een pictogram van een pil in de system tray. De system tray is de rij met pictogrammen rechtsbovenin, naast de weergave van de tijd. Als je Amphetamine inschakelt zie je een horizontale lijn. In het onderstaande screenshot zie je het pictogram aan de linkerkant.

Als de schermbeveiliging en slaapstand weer actief mogen zijn klik je op de pil en eindig je de sessie.

Installatie op macOS

Je kunt Amphetamine voor Mac downloaden via de Mac App Store.

Geavanceerde instellingen op macOS

Amphetamine voor Mac kent nog een aantal geavanceerde instellingen. Zo kun je het programma automatisch opstarten na inloggen en de duur van de slaapstand instellen.

Als je bang bent dat je vergeet het programma uit te schakelen waardoor je computer niet automatisch lockt, dan kun je ervoor kiezen dat het zichzelf na een uur afsluit.

Computer locken met een sneltoets

Met Amphetamine actief kun je je computer alsnog zelf locken wanneer jij dat wilt. Sowieso goede sneltoetsen om te onthouden. Laat je computer nooit onbewaakt achter, mensen kunnen dan met jouw rechten uit jouw naam handelingen uitvoeren met de computer.

 • PC: Windows+L
 • Mac: Ctrl+Shift+off

2 reacties op “Voorkom dat je computer in slaap valt met virtuele caffeine”

 1. Hallo Patrick er ook een mogelijkheid om via een thin cliënt te voorkomen dat deze na 10 minuten vergrendeld? Want hierop kan ik geen cafeïne installeren.

  Mvrgr
  Robert

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php