Op zoek naar een eenvoudig te onderhouden aquarium voor beginners kwam ik de biOrb tegen. Een biOrb aqaurium is compact, gemakkelijk op te zetten, eenvoudig te onderhouden en ziet er schitterend uit. Perfect voor een aantal kleine vissen thuis of op kantoor.
De biOrbs gebruiken acryl in plaats van glas. Acryl is in vergelijking met glas helderder, tien keer zo sterk en 50% lichter. Het nadeel is dat het duurder is.
Het aanbod van biOrb bij Bol.com is aardig groot. Je kunt e.e.a. bezichtigen bij Intratuin.
Hieronder vertel ik over mijn eerste aquarium, de biOrb FLOW 30. Ik ben dus geen expert in de aquaristiek en lees graag constructieve aanvullingen op dit artikel van mensen die dat wel zijn.
Werking van het biOrb aquarium
De basiswerking van het biOrb-systeem is de circulatie van het water en het gebruik van meerdere filtersystemen (biologisch, mechanisch en chemisch). De biOrb is uitgebreid onderzocht door de University of Veterinary Medicine (Hannover). De circulatie zorgt voor een hogere zuurstofconcentratie dan een standaard groot rechthoekig aquarium.
Het water circuleert door de luchtstroom. Via de stenen onderin zetten goede bacteriën de giftige elementen (ammonia) van de afvalstoffen van de vissen (toilet) om in nitraat. De stenen bieden een oppervlakte ter grootte van een voetbalveld.
Het filtercartridge trekt afval aan en houdt dit samen met verontreinigende stoffen vast in een spons en fijnmazig gangennetwerk. Afval van de vissen zakt naar de bodem, daar waar het filter is.
In een laatste stap komt het water langs chemische korreltjes die nitraat en fosfaat verwijderen. Ze stabliseren het water en zorgen ervoor dat het helder blijft.
Het verschoonde water komt weer terug het aquarium in. De goede bacteriën blijven na het vervangen van het filter in het aquarium.
Aanschaffen van het biOrb aquarium
Normaliter laat je een aquarium eerst een week of twee draaien. De biOrb geeft aan dat je de volgende dag al twee kleine vissen kunt loslaten. Vervolgens is het zaak steeds 28 dagen te wachten voordat je weer twee nieuwe vissen toevoegt. In deze periode groeien de goede bacteriën. Als je te snel vissen toevoegt dan gaan ze allemaal dood.
Dus: Je koopt eerst het aquarium en pas later de vissen.
Kies bij het kopen van vissen voor soortgenoten van hetzelfde geslacht. Dus bijvoorbeeld twee mannelijke guppies. De biOrb biedt ruimte aan een paar kleine vissen en als ze zouden gaan jongen heb je er ineens tientallen bij. Meerdere vissen bij elkaar zorgt voor gezelschap.
Koudwater, tropisch of zeewater?
De standaarduitvoering van het biOrb aquarium is bedoeld voor het opzetten van een koudwater aquarium.
Als je meer wilt dan goudvissen dan moet je er een tropisch aquarium van maken. Daarvoor koop je een setje met een thermometer en verwarmingselement. Voor het verwarmingselement heb je een extra stopcontact nodig. biOrb verkoopt een duurdere “Intelligent Heater” die met minder voltage (12 i.p.v. 240!) de temperatuur op 24,5 graden houdt. Op de Intelligent Heater kun je je pomp en lamp aansluiten zodat je met één stopcontact in de buurt uit kunt.
Voor het opzetten van een zoutwater aquarium is er een Marine Conversion Kit. Bij een zoutwateraquarium hoort een andere onderhoudsset. Naast een ander soort filter krijg je er een zakje speciaal zout bij.
Voor de volledigheid: biOrb verkoopt ook een terrarium (de biOrbAIR).
Intelligent led
De meegeleverde ledlamp van de biOrb zet je dagelijks een uur of vijf aan met een schakelaar.
Je kunt het aan- en uitzetten van de lamp automatiseren door een zogenaamde “intelligent led” te kopen die dag- en nachtritme simuleert met een witte en blauwe led.
Naast een uur zonsopkomst en ondergang kun je voor de lengte van dag- en nachtlicht kiezen tussen vier modi. Helaas begint de 24-uurs-cyclus precies op het moment dat je de lamp activeert – zo stel je dus de starttijd in. De blauwe led blijft knipperen totdat je een van de modi kiest door de knop bovenop de lamp ingedrukt te houden.
Pomp en onderhoudsset
Om de week ververs je 30% van het water. Je kunt een pomp kopen waarmee je eenvoudig het water uit het aquarium zuigt.
Neem direct een of meerdere extra onderhoudssets (service kits) mee. Deze bevat een filter en zakjes om het water schoon en helder te houden. Je vervangt het filter iedere zes tot acht weken en je kunt de onderhoudssets via internet bestellen.
Overweeg de Bubble tube cleaner, daarmee kun je de luchtpijp van binnen en buiten schoonmaken.
Aankleding van het aquarium: ornamenten, stenen en planten
biOrb levert ornamenten, zakjes stenen en kunstmatige planten om je bak naar wens in te richten.
Je kunt de luchtbuis laten zoals deze is of aankleden met een ornament. Dat kan bijvoorbeeld een sculptuur zijn of een grasachtige plant.
De stenen zijn er onder andere in zwart, wit, groen en rood. Naast staande planten in diverse lengtes en kleuren kun je kiezen uit bolletjes.
Op de verpakking kun je zien of een onderdeel bij jouw biOrb past. Sommige planten zijn bijvoorbeeld bedoeld voor hogere biOrbs.
Bij sommige biOrbs kun je een mooie standaard kopen.
In elkaar zetten van het biOrb aquarium
Om te voorkomen dat in je biOrb snel veel algen groeien plaats je de bak niet in de buurt van een verwarming en niet in zonlicht.
Voor een koudwater aquarium heb je één stopcontact in de buurt nodig, voor tropisch of zoutwater een extra stopcontact voor het verwarmingselement. Daarnaast moet je natuurlijk een stabiele ondergrond hebben, een bak met water is heel zwaar.
Eerst draai je het filter op de luchtbuis. Daarna draai je deze combinatie vast op de bodem van het aquarium.
De keramische stenen was je stuk-voor-stuk af onder de kraan. Stenen kleiner dan een erwt gooi je weg. Daarna beleg je de bodem met de keramische stenen. Leg ze goed om het filter heen zodat je vissen nog beter uit de buurt van het filter blijven.
Uit het aquarium komt een luchtslang. Die sluit je aan op de meegeleverde pomp. biOrb adviseert de pomp hoger dan je aquarium te houden zodat alles droog blijft in geval van lekkage aan het ventiel. Op zich zit er op de slag dus wel al een terugslagventiel (waterstop).
De pomp en de lamp sluit je aan op de meegeleverde transformator.
Vervolgens vul je de bak met leidingwater op kamertemperatuur tot zo’n 7,5 cm boven de luchtbuis.
Daarna laat je eventueel een ornament over de luchtbuis zakken en vul je het aquarium met de rest van je decoratie.
Tenslotte schud je het zakje “Water Conditioner” en gooi je de inhoud in het aquarium. 24 uur later doe je hetzelfde met het zakje “Biological Booster”.
Onderhoud van het biOrb aquarium
Dagelijks voer je de vissen eenmaal op ongeveer hetzelfde tijdstip. Niet teveel, het moet binnen een minuut opgegeten zijn. Blijft er toch wat over, haal dat dan na een minuut of vijf uit het aquarium om vervuiling te voorkomen.
Om de week ververs je 30% van het water. De slang met pomp is hiervoor handig. Met een emmer op een lager niveau dan het aquarium hoef je de stroom water alleen maar even op gang te brengen met het pompje. Plaats daarna water op kamertemperatuur terug. Of zet een dag van tevoren alvast water klaar zodat het op kamertemperatuur kan komen. Bij het terugplaatsen zet je de emmer met schoon water juist hoger dan het aquarium neer.
Wil je je biOrb mooi schoon houden? Met de AquaCell ontkalk je eenvoudig al je water, geen kalkaanslag meer!
De pomp moet altijd draaien. Je stopt ‘m alleen tijdens onderhoud aan het aquarium (filter vervangen, schoonmaken). Als de pomp het niet meer doet dan moet je dus snel een nieuwe kopen. Waarschijnlijker is dat de pomp al eerder lawaai gaat maken of dat de capaciteit van luchtbellen zichtbaar afneemt.
De lamp laat zet je iedere dag een uur of vijf aan. De lamp gaat 50.000 uur mee en zou dus nooit vervangen hoeven te worden. Tenzij je een intelligent led wilt hebben.
Met zieke vissen heb ik nog geen ervaring. Ik zou beginnen met het lezen van het artikel Een zieke vis hoeft nog geen dode vis te zijn!!
Als een vis sterft dan moet je deze zo snel mogelijk uit het aquarium halen om vervuiling te voorkomen. Als de vis niet oud is geworden dan is het belangrijk om de doodsoorzaak te achterhalen. Ik heb hier gelukkig nog geen ervaring mee maar zou een sample van het water nemen en naar een speciaalzaak brengen voor onderzoek en advies.
Filter vervangen
Het filtercartridge verwijder je, afhankelijk van de omvang van je aquarium, iedere zes tot acht weken. Hoe kleiner het aquarium, hoe vaker je het filter vervangt. Er is een speciaal filter te koop gericht op de bestrijding van algen.
Het vervangen van het filter kun je handig combineren met het om de week verversen van het water. Je moet 24 uur van tevoren twee dingen voorbereiden:
- Bij het filter zitten zakjes Water Conditioner en Biological Booster. Mix het zakje Water Conditioner met een emmer water en laat dit op kamertemperatuur komen.
- Bij het filter zit een schoonmaakdoekje (Cleaning pad) om de bak schoon te maken van bijvoorbeeld algen. Oogt direct een stuk beter. Met het doekje kun je ook de lamp schoonmaken.
De onderstaande video laat zien hoe je het filter vervangt.
Omdat je de luchtpijp toch in je handen hebt kun je ‘m net zo goed schoonmaken. Daarvoor kun je een speciale rager (Bubble tube cleaner) kopen waarmee je de luchtpijp van binnen en buiten schoonmaakt.
Na het verversen van het water gooi je het zakje Biological Booster in het aquarium. Het water is dan weer even troebel maar trekt na een paar uur bij.
Kunstmatige planten schoonmaken
Zijn je planten na verloop van tijd minder mooi door algen? Dan kun je de oorspronkelijke kleur terugkrijgen door ze een nachtje in een emmer lauw water met zout te laten staan. Laat de emmer met planten vollopen en sprenkel keukenzout op de “bladeren”.
Spoel de volgende dag de planten goed af zodat er zo min mogelijk zout in het aquarium terecht komt. Plaats de schoongemaakte planten terug.
Air Stone vervangen
Iedere zes maanden vervang je de zogenaamde “Air Stone” onder het filter. Als het goed is dan nemen de luchtbellen weer toe nadat je dit gedaan hebt.
Onderhoudsmeldingen van de biOrb Aquarium Timer
Er bestaat een biOrb Aquarium Timer die je met een knipperend lampje herinnert aan drie taken:
- Vissen voeren;
- Water verversen;
- Filter vervangen.
Druk op de betreffende knop om de timer te resetten voor de volgende keer. Zo weet je precies of de vissen vandaag al eten hebben gehad.
Zelf heb ik al het onderhoud vanuit de Getting Things Done (GTD)-gedachte in mijn agenda gezet, inclusief het vervangen van het filter en de air stone. En de afspraak thuis is: als de lamp van het aquarium is aangezet dan hebben de vissen eten gehad.
Zo te lezen biedt dit systeem goede ondersteuning aan mensen die een aquarium willen beginnen. Ik heb wel een paar vragen en kanttekeningen.
Vissen zijn dieren, levende wezens en hebben zo hun eisen aan hun leefomgeving. Zo stellen vrijwel alle vissoorten dekking op prijs. Zonder planten is er geen dekking en dat geeft veel en continue stress. Vissen zijn heel gevoelig voor stress en dat is een belangrijke doodsoorzaak bij aquariumvissen.
Waarom is er alleen sprake van kunstplanten? Het systeem kan toch wel omgaan met echte waterplanten? Heel veel vissoorten hebben behoefte aan echte planten, om aan te knabbelen, omdat ze zacht zijn om langs te wrijven, omdat ze flexibel zijn. Dit kan allemaal niet met kunststof.
Er wordt advies gegeven om alleen vissen van hetzelfde geslacht te nemen om een bevolkingsexplosie te voorkomen. Op zich een goed advies, maar bij veel vissoorten zijn de mannetjes agressief naar elkaar. Als je dan een klein aquarium hebt en ook nog eens zonder dekking waar de subdominanten zich kunnen verstoppen, dan blijf je al heel snel met één exemplaar zitten, want dan zijn die subdominanten binnen de kortste keren dood.
Laat je dus goed voorlichten over de verschillende soorten, wat ze nodig hebben, of ze solitair zijn (niks rampzaliger dan een paar agressieve solitairen tezamen in een (te) klein aquarium) of juist schoolvissen (schoolvissen zijn heel ongelukkig als ze met te weinig zijn), hoe groot ze worden (daar kun je nog van opkijken), enzovoort.
Prima aanbeveling om een klein aantal vissen te houden, maar het zou goed zijn om daar nog wat meer aandacht te geven. Mensen verkijken zich er al heel snel op hoeveel vissen een aquarium kan hebben, en daar is waterkwaliteit maar een van de bepalende factoren van. Daar komt bij dat ook een heel goede filterinstallatie, zoals die van biOrb ongetwijfeld zijn, uiteindelijk ook zijn limieten kent. Hoe kleiner het aquarium, hoe minder evenwicht. De schommelingen in waterhardheid en vervuiling en nog veel meer zaken zijn veel groter in een klein aquarium met alle gevolgen van dien voor de vissen. Een beginner kan dus eigenlijk veel beter met een zo groot mogelijk aquarium beginnen.
Hallo Miriam,
Bedankt voor je reactie! WordPress bracht me er helaas niet direct van op de hoogte maar classificeerde deze als spam. Vandaar dat ik ‘m zojuist pas zag.
Persoonlijk heb ik de hele opbouw doorgenomen met een medewerker die er dagelijks in de winkel mee werkt. Dat blijf ik doen bij verdere uitbreiding.
Wat betreft planten zegt Biorb dat je prima levende planten toe kunt voegen:
You can keep live plants in the biOrb. Some varieties will do better than others. Many plants do not need much care. However, a little gardening during normal aquarium maintenance will keep plants looking their best. Fast growing stem plants like Elodea densa or Cabomba aquatic can be introduced or plants with good root systems, such as Cryptocornes and java fern are also suitable. They should not interrupt the filtration if they root into the ceramic media.
Ik heb een vraag mbt de onderhoudskit. Er zitten 1 filter en 2 zakjes met waterverbetaar en bacteriën in een kit. Als je je water ververst om de 2 weken en je filter om de 6 tot 8 weken dan heb ik heel veel filters over wanneer ik steeds zo’n kit moet aanschaffen. Kan ik ook water conditioner en bacteriën van een ander merk gebruiken? Zo ja wat raadt je aan? Groeten Max
Wat ik zelf doe is om de week water verversen waarbij ik gewoon kraanwater op temperatuur breng. Iedere zes weken gebruik ik zo’n onderhoudskit dan helemaal: algen verwijderen, water klaarzetten met “waterverbeteraar” en de volgende dag het filter vervangen, water verversen en de bacteriën toevoegen.
Mijn man heeft ook een Biorb Flow gekocht. Ik heb zelf niet zoveel met vissen in een aquarium, maar ik moet zeggen dat deze erg mooi is, dus hij misstaat niet in de woonkamer.
Nu heb ik enorm last van het geluid dat de belletjes, maar vooral de luchtpomp maakt. We hebben gegoogeld en van alles geprobeerd (in een bakje met grind, met een deken eromheen, ophangen, op een matje leggen in de kast en alle combinaties daarvan), maar helaas het blijft echt duidelijk hoorbaar. Eerst dacht ik dat het aan mij lag, maar ook visite vraagt wat voor een geluid ze horen.
Ik begrijp uit bovenstaand verhaal dat het niet de bedoeling is om de luchtpomp uit te zetten, betekent dat dat de vissen niet zonder die bubbels kunnen? Zijn er andere pompen te koop of andere oplossingen voor het geluid, zonder dat er een hele aangepaste kast gemaakt moet worden? Ik overweeg zelfs om dit aquarium te verkopen en een andere te kopen, maar hoe zit het met het geluid van andere luchtpompen?
Bedankt alvast voor het meedenken.
Ik heb zelf gewoon de originele pomp. Die hoor je wel maar normaliter maken de kinderen en de TV veel meer geluid :)
Iemand schreef een heel artikel over hoe je de pomp van een biOrb aquarium stiller kunt krijgen: schone air stone, pomp boven waterniveau op een vlakke ondergrond met iets zachts eronder plaatsen. Als dat onvoldoende helpt dan kun je een iets sterkere pomp kopen, aldus een kenner op Amazon.
Hoi
Tav het lawaai had ik hier hetzelfde.
Het bruissteentje heb ik een halve cm ingekort met een schaar en het pompje vervangen door eentje van zolux air stone. Deze pomp is nieuw op de markt en maakt geen geluid. Kijk maar op petsplace.nl daar Zijn ze te krijgen.
Succes ermee.
Hallo,
Bij levering van mijn aquarium begin november was de oude pomp geleverd (zwart) deze maakte veel lawaai. Dit was storend ook bij tv kijken of in de nacht als het stil was. Hier heb ik contact over gehad met biorb zij gaven aan dat de leverancier van mijn aquarium een nieuwe moest leveren. Dit omdat de nieuwe pompen al uit waren toen ik mij aquarium kocht. Na mail en telefonisch contact heb ik deze gratis geleverd gekregen. De leverancier van mij aquarium gaf aan dat het geen verwchil maakt maar dit is wel degelijk. Ik hoor hem nu nauwelijks meer! Erg fijn. Dus let bij levering op welke pomp je krijgt.
Mijn originele BiOrb luchtpompje heb ik van het merk SuperFish in een Air – Pad 1 Silencer geplaatst en het verschil is 8 á 10 decibel van 40 dB naar 30 á 32 dB dit is fluisterstil . Kosten € 4,95
Klinkt als een goede tip, ik neem ‘m bij een volgende bestelling van filters mee.
Ik heb het pompje op een schuursponsje gelegt en het helpt
Ik heb het pompje op plak viltjes staan. (viltjes voor onder de stoelpoten)
Hallo Brechje,
Had zelf ook het probleem met het pompje. Het geheel staat bij mij op een groot dressoir en deze fungeerde als klankkast… ook met de televisie aan en/of pratende kinderen is en bleef dit een irritant geluid.
Zelf heb ik een nieuw (stiller) pompje gekocht bij de speciaalzaak en deze op een stukje (ongeveer 2cm dik) schuimrubber gezet. De pomp is nagenoeg niet meer hoorbaar en hoor eigenlijk alleen nog maar de bubbels.
De pomp die ik heb aangeschaft is de Hi-Tech Aero-Kit 2800cc maar er zullen er zeker meer zijn die een stuk stiller zijn dan de originele van Biorb.
Heb dit weekend ook een biorb flow aangeschaft. Schitterend ontwerp en een sieraad in de huiskamer. Maar het pompje….. zeker als je gevoelig bent voor lage bromtonen, zoals ik, is het geluid niet te harden. Alle tips van ervaringsdeskundigen werken onvoldoende, want het zijn niet de trillingen die het pompje doorheeft, die het lawaai veroorzaken, maar het apparaatje zelf…. Ik hou het zo’n vijf minuten vol, maar dan word ik er echt een beetje dol van. Er zit niets anders op dan een andere pomp te kopen. Maar ja, dan heb ik weer een extra stopcontact nodig en dat doet weer afbreuk aan het strakke design. Denk dus goed na voordat je een biorb aanschaft.
Meestal is er hier voldoende ander geluid om te pomp te overstemmen maar ik heb nog ‘s even gezocht.
biOrb adviseert een zachte ondergrond en het aandrukken van de luchtslang in de pomp (eventueel met een luchtslangklem om minder lucht rond te pompen). Als dat allemaal niet helpt ruilen ze de pomp voor je om.
Bij de pomp van Zolux (€19,95 bij Pets Place) die eerder werd genoemd klinkt 1,3 watt alsof de pomp op de bestaande aansluiting aangesloten kan worden zodat je geen extra stopcontact nodig hebt?
Hallo,
Heb op aanraden zo’n Zolux luchtpomp gekocht bij PP en ik kan hier heel kort in zijn… Wat een verademing, deze pomp is echt muisstil. Heb een BiOrb 30 en kon hem zo aansluiten.
Patrick.
Ik ben erg blij dat ik er iemand mee heb kunnen helpen. Top pompje ?
Ik stoor me nog aan het brommen van de bruissteen.
Hier een stukje afgeknipt om zo meer diepte te krijgen. Het trillen is weg maar het maakt wel nog geluid
Wie weet vindt ik ernog wat op
Drevis, Bart,
Kun je de zolux luchtpomp zo aansluiten op luchtslang van de biorb? En hoe zit het met de stroom? Heb je een apart stopcontact nodig?
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Hoi Drevis,
Mag ik vragen hoe je het zolex pompje ertussen hebt geplaats? Moet de bak dan weer leeg en heb je het steentje van de pomp afgehaald?
Ik ga voor de SuperFish maar heb nog geen nieuwe bestelling gedaan. Op dit moment heb ik nog gewoon de originele pomp dus ik kan je helaas niet verder helpen.
Inmiddels heb ik het zolux pomp via petsplace.nl besteld en geplaatst. Het pompje kun je gewoon aansluiten op de bestaande slang. Volgens mij ietsje minder luchtbubbels, maar veel minder herrie. Erg fijn!
Mooi artikel!
Ik heb voor de kerst van mijn vriendin een Biorb flow 30 liter gekregen. Ik heb mij inmiddels aardig ingelezen over de do’s en dont’s maar heb toch nog een paar vragen.
– De keramische stenen op de bodem zijn redelijk grof en ruw. Daarom wil ik er andere (grotere, zachtere) stenen overheen leggen. Gaat hierdoor filtratie werking niet verloren?
– Ik wil er graag een paar vuurgarnalen indoen maar ik lees vaak dat vuurgarnalen juist een makkelijke ondergrond nodig hebben om zich te kunnen verplaatsen (zand, kleine steentjes, weinig reliëf). Dit is in een biorb niet het geval door de keramische stenen op de bodem. Zijn vuurgarnalen dan wel zo geschikt?
– Daarnaast wil ik er 2 ringbandsnoekjes en 5 Chili Rasboras in plaatsen. Ik heb het idee dat dit mogelijk is, vooral gezien het kleine formaat van de visjes, klopt dit?
– Mijn vriendin heeft er 5 nepplantjes bij gekocht (4 grote en 1 lage). Zelf wil ik er nog wat javamos bij doen voor op de bodem en wat kleine drijfplanten voor de ringbandsnoekjes. Welke drijfplant heeft hierbij de voorkeur? Groeit javamos hard? Kan ik dit gewoon op de keramische stenen plaatsen?
– Is kienhout ook geschikt voor een biorb?
– Is het warmte element van biorb eigen merk verplicht of kan ik er ook een andere in plaatsen?
– Welke producten zijn aan te raden voor het onderhoud van mijn biorb en het meten van de waterwaardes?
Aardig wat vragen, hopelijk zijn er mensen met antwoorden die mij verder helpen.
Bedankt voor het compliment! Voor de meeste vragen zou ik je echt doorverwijzen naar de winkel – al heeft een andere lezer hier misschien wel antwoord op.
Ik durf alleen iets te zeggen over het warmte-element: biOrb heeft ook twee verschillende dus het zal vast niet. Waterwaardes laat ik altijd meten bij Intratuin voordat ik nieuwe vissen meeneem.
Hallo, we hebben twee weken geleden een biorb gekocht voor onze dochter, we hebben er een aantal guppies ingedaan , maar ze sterven een voor een…naar onze mening hebben we alles volgens boekje gedaan…wat zou het kunnen zijn?
Guppies hebben wij ook gehad, ging wel maar ze gaan sowieso niet zo lang mee. Neem wat water mee naar de winkel voor een extra controle.
Hallo, wij hebben sinds een week een Biorb Life van 15 liter met 2 Guppies. Wat me nog niet helemaal duidelijk is: haal je al het water (en dus ook je vissen) uit het aquarium, als je het filter moet vervangen? En vervang je al je water voor vers water met water verbeteraar en de booster of ook maar 1/3 vers en 2/3 van je huidige water?
De vissen kunnen gewoon blijven zitten Jolanda. Ik haal om de week 1/3 van het water uit het aquarium (in mijn geval is dat een volle emmer) – de vissen blijven in de resterende hoeveelheid water zwemmen. Iedere zes weken vervang ik daarnaast ook het filter. Het verschil qua water is dat ik het water 24 uur van tevoren klaar zet met de waterverbeteraar en nadien de booster in het aquarium verspreid. Voor het vuile water gebruik ik gewoon een emmer die in het huishouden gebruikt wordt. Voor het schone water heb ik een emmer die ik alleen voor het aquarium gebruik.
Heb een biorb tube met mcr verlichting, ben nu het boekje over de verlichting kwijt.
Mijn vraag is hoe stel je de cyclus in op welk tijdstip, bijv de 14 uurs cyclus wanneer zou ik dat moeten doen.
Zoek je deze Leo?
https://www.watergardeningdirect.com/acatalog/pdf/biorb/biOrb-Life-30-45-60-Aquarium-Instruction-Manual.pdf
heb je die ook in het nederlands patrick vrg ik hoor van je
Ik kan ‘m alleen in deze taal vinden, misschien biOrb zelf even vragen? Of iemand even mee laten lezen.
Onze biorb 30 ltr zit razend snel vol met alg.
Wij hebben hem verwarmt en er zwemmen nu nog 2 tertra’s in.
In het begin begon het aquarium na een paar weken wat te kleuren. Nu als we alles schoon maken is de biorb binnen een week terug groen.
Wij hebben er geen plezier aan zo. Ik ben niet van plan elke week de biorb geheel schoon te maken wat ook niet goed is voor de water kwaliteit. Maar een groen aquarium vind ik verschrikkelijk.
Is hier wat (simpels) aan te doen?
Ai da’s niet fijn! Bij de opzet van het aquarium heb ik een plek uit het directe zonlicht gekozen. Zelf heb ik het probleem niet, ik ververs het water om de week en het filter iedere zes weken. Er is wel een filter-variant “anti-algen” (servicekit), misschien is dat iets om te proberen. Verder zou je het eens in de winkel kunnen vragen (neem wat water mee zodat ze het kunnen testen) of bij biOrb zelf.
Ik heb helaas ook het algen problemen, er lijkt niks aan te doen hèhè.
Ik heb een vraagje, hoeveel tropische vissen zouden er in een 30 liter halo kunnen?
en doet u nooit de bodem schoonmaken?
Groet Michael
Het aantal vissen is afhankelijk van de vissen die je hebt. Ik krijg altijd deskundig advies bij Intratuin. De bodem neem ik mee met het verversen van het water door het water langs de bodem af te tappen. Qua alg heb je regelmatig onderhoud, een speciaal filter en anders misschien een middeltje uit de winkel.
HELP !!
Sinds 13-07-2017 zijn wij in het bezit van een Biorb Life 15, We hebben hier de keuzen voor gemaakt door het mooie ontwerp en de interesse voor het houden vissen. Door onze lokale speciaalzaak in Gouda hebben wij ons 6 guppen laten adviseren.
Volgens het advies begonnen op de juiste manier de biorb op te starten en na een week begonnen met twee guppen, en de week daar op de rest.
In de eerste week ging één van de guppen dood, dit kan gebeuren was onze gedachten. Hiervoor gratis een nieuwe gekregen. Toen we eenmaal vier weken verder waren waren bijna alle guppen al dood op één na. De gedachten ging uit na de water kwaliteit, na deze te hebben getest in de dierenwinkel bleek deze in topconditie te zijn.
Toen geadviseerd over te gaan op een andere soort vis maar dan 4 stuks, waarvan twee goud Molly’s een blackmolly en een oranje.
Het zag er naar uit dat dit de juiste keuze was totdat we een week verder waren dat we er voor onze vakantie achter kwamen dat de Molly’s jonge visjes hadden gekregen. Deze natuurlijk allemaal tussen het granulaat op de bodem waardoor ze niet te verwijderen waren.
Tijdens onze twee weekse vakantie voor het aquarium gezorgd door onze buurvrouw die ook de enige kennis van vissen heeft dus dat zat wel goed. Helaas tijdens de vakantie 3 visjes van de 4 dood.
Van de 10 getelde baby visjes waren er nog twee over, deze zaten in het filter.
Maar mijn vraag is : WAT NU ??
Moeten we door blijven gaan met de aanschaf van elke keer nieuwe vissen om de 4 weken ?
Of had ik gewoon de keuze moeten maken voor een kom met een goudvis ? Waardoor we wel €300,- goedkoper uit waren ?
Ik hoop dat iemand een suggestie heeft.
Sommige vissen gaan lang mee, anderen korter. Ik zou zelf in nauw contact blijven met de speciaalzaak (of een andere speciaalzaak uitzoeken) zodat je niet teveel vissen neemt en soorten die bij elkaar passen. En zoals je al doet het water goed laten controleren voor je nieuwe vissen meeneemt.
Goedendag ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een duidelijke beschrijving van de verlichting, als ik hem ingedrukt houd gaat hij eerst langzaam knipperen en herhaalt dit met snel knipperen, mijn vraag welke stand moet ik hebben voor laten we zeggen de 10 uur cyclus of de 12 uur???
Gaat over de Intelligent Light, toch? Even uit/aan zetten en dan de onderste knop ingedrukt houden. Tel hoe vaak de lamp gaat knipperen. Je kunt kiezen uit 6, 8, 10 of 12 uur. Meer info nodig? Zie onderaan deze pagina.
Mijn dank is groot, ik ga er gelijk mee aan de slag
Enkele dagen de live 60L van Biorb, geweldig aquarium, maar het valt mij op dat de Intratuin en ook andere leveranciers er mee stoppen ? Waarom, ik weet het niet, nu al moeilijk om aan biorb producten te komen ..
Het stoppen met biOrb is mij nog niet opgevallen maar ik bestel altijd alvast meerdere filters vooruit. Hoe heb je die conclusie getrokken? Had je AquaStoreXL al gevonden?
Heb net de Smart-Airbags pomp 35 van super fish aangesloten op de Biorb 60L, hoor nu niets meer, geweldige keuze, anders moest ik stoppen van mijn vrouw wegens de herrie van de Biorb pomp..
Er zijn meerdere SuperFish-wegen naar Rome zo te zien, mooi!
Heb jij soms ervaring met de Biorb zoutwater ?
Ik heb mijn Biorb reeds +/- 2jaar omgebouwd naar zoutwater. Maar zou er ook graag anemonen in houden. Enige tips ?
Daar heb ik geen ervaring mee helaas. Maar misschien een andere lezer?
Hallo,
Ik heb ook zo een zwart lichtpompje dat heel veel lawaai maakt. Hoe herken ik een nieuw pompje of hoe ziet die er uit? Danku ?
Aan het vele lawaai dat je noemt? ;) Zelf had ik de originele pomp en heb de biOrb inmiddels verkocht omdat ik er na een verbouwing geen goede plek meer voor had. Helaas heb ik geen idee hoe de andere pomp eruit ziet. Ik zou dat overlaten aan de ondersteuning van biOrb of waar je het apparaat hebt gekocht. Of gewoon een ander pompje kopen.
Dag Patrick,
Ik heb sinds een paar maanden een Biorb koud water 15 liter aquarium met 4 guppen er in.
Deze houdt ik volgens alle aanwijzingen en adviezen erg goed bij.
Om de week vervang ik een deel water en vervang de filter om de 4 tot 6 weken.
Na het onderhoud is het aquarium kraak helder maar je ziet na een dag de groene aanslag alweer tevoorschijn komen.
Witte steentjes krijgen snel weer groene aanslag en de binnenkant van het glas slaat zeer snel groen aan.
Wat kan ik doen om wat langer van een helder aquarium te kunnen genieten zodat deze niet na een dag alweer een groene kleur krijgt.
Je bericht was helaas in spam terechtgekomen dus ik zie ‘m net pas, Ton. Er is een speciaal algenfilter, misschien helpt dat. En de bak zo min mogelijk in de zon zetten? Mocht dat niet helpen, loop dan een Intratuin of speciale aquariumwinkel in voor deskundig advies. Het is mijn ervaring dat de mensen daar je graag en professioneel te woord staan.
Groene aanslag voorkomen…..licht max 8 uur per dag aan.
Geluid van je pomp beperken….. fijne zand op de bodem toevoegen…..werkt uitstekend
Dag Patrick ik wil een exsta luchtpompje er bij heb je tips hoe ik het beste kan verbouwen aan mijn Biorb halo mcr vriendelijke groeten Jerry
Je bericht was per ongeluk als spam binnengekomen dus ik zie ‘m nu pas. Helaas heb ik geen antwoord op je vraag maar misschien een andere/volgende lezer wel. Of je hebt inmiddels zelf al iets?