Batchgeo

Locaties zoals adressen, postcodes en plaatsnamen vanuit een spreadsheet grafisch weergeven in Google Maps met BatchGeo

Met BatchGeo kun je adresgegevens, internationaal, automatisch laten omzetten naar coördinaten, een proces dat geocoderen wordt genoemd. De adresgegevens plak je eenvoudig in vanuit een spreadsheet programma zoals Microsoft Excel, Google Spreadsheet, OpenOffice Calc of Numbers in een webpagina. Of gewoon vanuit een tabelweergave op een website!

BatchGeo adresgegevens weergegeven op een Google Maps kaart
BatchGeo logo

Zoals BatchGeo in onderstaande video zegt: “Mapping should be this easy” – BatchGeo maakt “Mapping data as easy as copy/paste”.

De kaarten van BatchGeo worden goed weergegeven op iPhone en Android en kunnen gebruik maken van je GPS-positie. Met de BatchGeo iPhone app werken je kaarten soepeler op je mobiel.

Een tijdje geleden informeerde Robert Mares van Slimmer Ondernemen naar een manier om postcodes grafisch weer te geven op een kaart, bijvoorbeeld via Google Maps. Eerder gaf ik Robert SEO tips en spraken we over mijn oplossing om afstanden tussen twee postcodes te berekenen in Microsoft Excel. Via websites waar ik Robert op wees vond hij uiteindelijk BatchGeo.com. De Nederlandse vertaling van BatchGeo was niet volledig en soms lastig te interpreteren. Omdat ik overtuigd ben van het nut van deze dienst heb ik in overleg met Phillip Holmstrand een nieuwe Nederlandse vertaling van de website aangeleverd, inclusief de voorbeeld werkbladen en foutmeldingen.

In de onderstaande video zie je hoe eenvoudig het is met BatchGeo de grootste steden in de wereld vanuit Wikipedia weer te geven op een Google Maps kaart. De tabel van Wikipedia wordt eenvoudigweg in de website van BatchGeo geplakt.

De basisversie van BatchGeo is gratis en tekent (wegens door Google opgelegde beperkingen) maximaal 250 markersBatchGeo Pro kent die limiet niet, is sneller en je kunt gegevens die je bewaart beter beveiligen.

Adresgegevens voor geocoderen aanleveren

Zoals bovenstaande video laat zien plak je adresgegevens eenvoudig vanuit een tabelweergave op een website in de webpagina van BatchGeo. Je kunt de gegevens ook plakken vanuit een spreadsheet programma zoals Microsoft Excel, Google Spreadsheet, OpenOffice Calc of Numbers.

BatchGeo Excel adresgegevens postcode geocoderen

Iedere rij aan gegevens die je aanlevert representeert een markering op de kaart. De adresgegevens geef je op in kolommen. Hoe meer gegevens je aanlevert, hoe nauwkeuriger de adressen worden omgezet naar coördinaten.De kolommen die je kunt aanleveren voor geocodering zijn:

  • Land
  • Provincie
  • Plaats
  • Adres
  • Postcode

Let op markeringen die elkaar overlappen. Als je bijvoorbeeld alleen een plaatsnaam aanlevert en deze plaatsnaam is bij meerdere markeringen hetzelfde dan overlappen de markeringen elkaar op de kaart.

Daarnaast kun je gegevens aanleveren die verschijnen in de popup als iemand op de markering klikt:

  • Naam
  • Omschrijving
  • URL
  • URL afbeelding
  • E-mail

Met de geavanceerde opties kun je de kleur en vorm van de pin instellen. Tenslotte kun je markeringen groeperen door eenzelfde naam aan te leveren in de kolom Groep. In de gegenereerde Google Maps kaart kun je de markeringen filteren op deze groeperingen. Je kunt zes groepen/kleuren gebruiken: oranje, blauw, groen, paars, rood en geel. Als je onderaan een kaart in de legenda klikt op zo’n gekleurde markeringspin dan worden de andere markeringen gefilterd. Om alle markeringen weer te tonen klik je naast de labels/pinnen in de legenda.

Onderstaande video laat de invoer van gegevens via een Excel spreadsheet en het opslaan van de kaart zien.

Voordat je de kaart opslaat kun je de pinnen ook nog verslepen als deze net niet nauwkeurig genoeg waren geplaatst. Bij het opslaan van de kaart geef je een titel en omschrijving mee (verschijnen respectievelijk boven en onderaan de kaart). Als je de kaart later wilt kunnen bewerken, vul dan je e-mailadres in. Je ontvangt dan een mailtje met een link om de kaart te bewerken plus embed code voor je website. De weergave staat standaard op “Enkel kaart”. De gegevens erbij levert een kaart op die bij afdrukken zal worden voorzien van alle meegeleverde (adres)gegevens. Met “Hide map addresses / Limit zoom in” kun je de exacte adresgegevens op de kaart verbergen zodat ze niet al te gemakkelijk te achterhalen zijn.

N.B.: Als je 100 tot 500 pinnen in eenzelfde gebied plaatst dan worden deze automatisch geclusterd en toont de kaart het aantal pinnen dat zich in het gebied bevindt. Deze “clustering” functionaliteit kun je uitschakelen.

BatchGeo kan ook:

  • reverse-geocoderen, dus op basis van coördinaten de adresgegevens achterhalen.
  • kaartgegevens exporteren naar een KML bestand dat je kunt inlezen in Google Earth.

Google Maps kaarten opslaan

BatchGeo gecodeert de adressen en genereert een Google Maps kaart die je kunt bewaren. Een bewaarde kaart kun je ook weer bewerken en zo voorzien van nieuwe gegevens zoals onderstaande video laat zien.

Een koppeling met een database leggen zodat de kaart automatisch zal worden bijgewerkt is mogelijk met BatchGeo Pro. In deze betaalde variant kun je ook een heatmap maken.

De opgeslagen kaarten zijn standaard voorzien van een advertentie om de webservice van BatchGeo te bekostigen. De advertenties kun je uitschakelen, maak dan wel een donatie over aan BatchGeo want de de server en verdere ontwikkeling van BatchGeo moeten ergens van bekostigd worden.

Dichtsbijzijnde markering op de kaart insluiten op je website

Een opgeslagen BatchGeo kaart kun je insluiten in een website of weblog en bevat een zoekfunctie. Zo kun je eenvoudig een dealer/winkel zoekfunctie maken zodat mensen via je website de dichtsbijzijnde vestiging kunnen vinden. De benodigde HTML-code ontvang je via e-mail. Onderstaande video laat zien hoe eenvoudig dat gaat.

De embed code kun je uitbreiden zodat deze gebruik maakt van eigen CSS.

Alternatieven voor BatchGeo

Via de de optie “Mijn kaarten” op Google Maps kun je ook eenvoudig een eigen kaart maken met markeringen (van die punaise pinnen) erop. Zo maak je snel de geografische spreiding van je vestigingen, klanten of buitendienstmedewerkers inzichtelijk. Na het klikken op een markering verschijnt extra informatie.

Als je honderden adressen wilt weergeven op een kaart dan is dit natuurlijk geen optie. Tot 100 kun je gratis aan de slag met Google My Maps.

Een complexer alternatief voor BatchGeo is ZeeMaps – deze werkt rechtstreeks op Google Spreadsheet. Het Nederlandse E-Maps werkt met Excel en de kaarten van Nokia / Here.

Een gedachte over “Locaties zoals adressen, postcodes en plaatsnamen vanuit een spreadsheet grafisch weergeven in Google Maps met BatchGeo

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.