Backup online

Automatiseer je backups

Een backup is een reservekopie. Bedoeld om gegevens te bewaren die je dierbaar zijn of bloed, zweet en tranen hebben gekost om te maken. Denk aan foto’s of documenten. Op de harde schijf van je computer zijn de bestanden niet veilig. Per week gaan er 140.000 harde schijven kapot in de Verenigde Staten (crashen). De vraag is niet óf je ooit mee zult maken dat een harde schijf het begeeft maar wanneer. In recovery gespecialiseerde bedrijven rapporteren evenveel nieuwe schijven binnen te krijgen als exemplaren die al meer dan 15 jaar in gebruik zijn. Dit betekent dat je eenvoudigweg ooit een keer al je documenten en foto’s zult verliezen tenzij je backups maakt.

Iedereen weet dat een goede backup belangrijk is. Het regelmatig maken van een backup staat ieder jaar weer ik de top 10 van goede voornemens van computergebruikers. Maar daadwerkelijk belangrijke bestanden veiligstellen heb ik nog maar weinig mensen zien doen. Uit een enquête van de Consumentenbond uit 2010 onder bijna 3000 consumenten blijkt dat circa 38% nalaat om regelmatig back-ups te maken van bestanden op de thuiscomputer.

Als mensen al een backup maken dan is dat vaak op media die in de buurt van de computer worden bewaard. Bij een diefstal of natuurgeweld ben je dan alsnog al je gegevens kwijt. Een andere manier die af te raden is, is het backuppen op CD’s of DVD’s, wegens CD-rot zijn met name CD-R’s al na een aantal jaren onleesbaar. Zoals papier verloren kan gaan met waterschade door overstroming, verwering, schimmel en het aanvreten door muizen en ander ongedierte hebben ook CD’s helaas niet het eeuwige leven.

Een andere fout die veel mensen maken is het verplaatsen van gegevens van de harde schijf naar een ander medium. Mensen branden bestanden op CD/DVD of zetten ze online en verwijderen ze dan van de harde schijf om ruimte te besparen. In dat geval heb je geen backup. Er is immers geen kopie meer van de bestanden!

Waarom maken mensen geen backup van hun belangrijke documenten en dierbare foto’s? Als je harde schijf kapot gaat dan heb je er misschien wel garantie op, maar deze is niet van toepassing op de gegevens die je erop hebt staan! Naast de ellende van een kapotte harde schijf is er ook risico op diefstal of verlies van gegevens door brand. Het maken van een frequente back-up wordt onterecht gezien als saai, tijdrovend en kostbaar. Tegenwoordig is het maken van een backup eenvoudig te automatiseren met Back-up Online van KPN.com waardoor je er niet aan hoeft te denken en het je ook geen tijd kost.

Pas op voor deze misvattingen omtrent backups:

  • Als de backup niet geautomatiseerd verloopt, dan is het wat mij betreft geen backup. Die handmatige backup maak je toch niet.
  • Als je de backups niet op een andere locatie bewaart, dan is het geen backup. Bij diefstal, brand of een of andere ramp ben je alles kwijt.
  • Als je backup geen kopie is maar je hebt gegevens verplaatst, dan is het geen backup.

Cloudleverancier Backblaze werkt met tienduizenden harde schijven publiceert regelmatig over hun ervaringen met harde schijven. Comparitech vat het onderzoek van Backblaze goed samen: houdt rekening met een levensduur van een jaar of drie. Gelukkig is het maken van een goede backup eenvoudig en betaalbaar te automatiseren.

Datarecovery van een kapotte harde schijf

Ben je op dit artikel beland en denk je dat je harde schijf al kapot is? Bel dan Stellar Data Recovery in Utrecht of Seagate (ook voor andere merken) in Aalsmeer. Zij geven gratis advies en eerste hulp wanneer gegevens verloren lijken, zelfs van bijvoorbeeld een door brand zwartgeblakerde harde schijf.

Als je harde schijf onder water ligt, zorg dan dat deze onder water blijft om oxideren te voorkomen. Reken op 500-2.000 euro herstelkosten als herstel alleen in het laboratorium mogelijk is (no cure no pay).

Klinkt dat nu als teveel geld, bewaar de harde schijf dan wel, misschien bedenk je je later!

Automatiseer backups met KPN Back-up Online

Met KPN Back-up Online maak je een backup van jouw belangrijke bestanden. Na de installatie kun je eenvoudig opgeven van welke mappen je een backup wilt. De gegevens worden veilig op internet opgeslagen. Tijdens het versturen en op de opslag locatie worden de gegevens versleuteld (met encryptie) opgeslagen zodat niemand erbij kan.

Na het instellen van de mappen geef je aan dat je de backup automatisch periodiek (bijvoorbeeld dagelijks) wilt herhalen.

KPN Back-up Online interface

KPN Back-up Online stuurt je dagelijks een mailtje waarin je snel kunt zien of de backup gelukt is, wel zo’n veilig idee.

KPN Backup Online e-mail

Sinds 3 juni 2019 werkt KPN helaas met een datalimiet. De eerste staffel loopt tot 100GB.

Mijn eerste backup nam dan ook best wat tijd in beslag. Als je tijdens een backup de computer uit zet dan gaat KPN Backup Online gelukkig gewoon weer verder waar deze gebleven was. Zorgvuldig opgebouwde muziekverzamelingen zijn dus geen enkel probleem.

Een iPhone backup van het hele apparaat maak je via iTunes. Dat werkt ook zo voor iPad. De bestanden neem je mee in de Windows backup of backup Mac. Als iemand tips heeft om een Android backup mee te nemen dan lees ik die graag.

Een bestand terughalen is eenvoudig. Je start de app en bladert naar het juiste bestand. KPN Backup Online bewaart ook oudere versies. Je kunt de benodigde bestand downloaden naar je bureaublad.

Nooit meer je bestanden kwijt!

Vroeger maakte ik gebruik van Back-up Online van KPN. Ik heb het zien werken onder zowel Microsoft Windows als macOS. Vanaf het moment dat ik de bestanden van meerdere machines op een Synology NAS bewaarde ben ik overgestapt op Amazon Glacier.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.