Automatisch specifieke tweets retweeten

Automatisch specifieke tweets retweeten

Het automatisch retweeten van specifieke tweets kun je gebruiken om met meerdere mensen een Twitter-account te bemensen. Sommige accounts op Twitter representeren een groep mensen of bedrijf. De beheerder heeft vaak ook een eigen account. De meeste Twitter-programma’s maken het mogelijk om te switchen tussen meerdere Twitter-accounts of per tweet de verzender aan te geven. Natuurlijk gaat dat regelmatig mis doordat mensen vergeten terug te switchen.

Tweets verstuurd via het verkeerde account leiden regelmatig tot gênante situaties die extra aandacht krijgen in de media. Bijvoorbeeld een politieke tweet via @NS_online of een privé-mening op het Twitter-account van @MinOCW. Tweets verwijderen is geen goed idee, dan krijg je het Streisandeffect. Voor de verwijderde tweets van politici is zelfs een speciale website ingericht.

Liefst deel je het wachtwoord tot een Twitter-account van een groep of bedrijf niet met jan en alleman. En rondom het experiment Twitter Contributors waarmee je collega’s toegang kunt geven tot je Twitter-account is het al een tijd stil.

Daarom heb ik een oplossing bedacht om tweets van geselecteerde gebruikers automatisch over te nemen. De oplossing is flexibel aan te passen zodat je bijvoorbeeld alleen maar tweets met een bepaald trefwoord overneemt. Of tweets van een specifiek onderwerp. Je kunt native retweeten zodat de oorspronkelijke auteur zichtbaar is voor volgers. Of juist niet. Wat jij wilt.

Automatisch specifieke tweets retweeten
© Aleksandr Bedrin

De oplossing is wel een beetje technisch. Het bestaat uit:

 • Twitter-lijsten om Twitter-gebruikers aan te wijzen;
 • Twools om de tweets van de Twitter-gebruikers op te lijst om te zetten naar een RSS-feed – naar wens te filteren;
 • IFTTT (If This Then That) om de tweets te versturen;
 • Optioneel Buffer voor native retweets.

Twitter-lijsten om specifieke Twitter-gebruikers te retweeten

Als je specifieke Twitter-gebruikers wilt retweeten dan hebben we een manier nodig om deze aan te wijzen. Je zou met het groepsaccount alleen gebruikers die je wilt retweeten kunnen volgen. In dat geval wil je de tijdlijn van het groepsaccount in de gaten houden.

Als je om een andere reden Twitter-gebruikers volgt dan is het handig om de gebruikers die je wilt retweeten op te nemen in een Twitter-lijst. Iedere Twitter-gebruiker kan met Twitter-lijsten aparte tijdlijnen inrichten, bijvoorbeeld om mensen op specifieke onderwerpen te volgen. Je kunt een Twitter-lijst aanmaken van Twitter-gebruikers die je wilt retweeten. Noem hem bijvoorbeeld “bronnen”.

Als je geen specifieke gebruikers wilt volgen maar bijvoorbeeld een hashtag, dan heb je deze stap niet nodig. Al zou ik daar wel goed over nadenken want als je berichten van jan en alleman overneemt dan is de kans op ongerelateerde tweets of spam groot.

Twitter naar RSS via Twools

Twitter uitlezen is sinds 12 juni 2013 een stuk lastiger. Sinds die tijd kun je Twitter niet meer RSS uitlezen en moet je voor elk verzoek aan Twitter zijn ingelogd. Hierdoor werken veel tooltjes op Twitter niet meer.

Twools is een tool die Twitter via RSS ontsluit. Twools is gratis – je schrijft je alleen in op de mailinglijst van de ontwikkelaar. Vervolgens installeer je de PHP-bestanden van Twools ergens op een webserver door de zip-bestanden uit te pakken.

Of je installeert de WordPress-plugin van Twools waardoor nieuwe versies eenvoudiger te installeren zijn. WordPress heb je bij Antagonist binnen een paar klikken geïnstalleerd en Twools als plugin installeren omhelst alleen het uploaden van het zip-bestand.

Na installatie moet je Twools toegang geven tot het Twitter-account van de groep. Die stappen heb ik opgesomd in mijn artikel over Twools.

Vervolgens stel je de tijdlijn samen op basis waarvan je wilt retweeten:

 • Home Timeline – als je de Twitter-gebruikers die je wilt retweeten volgt;
 • User Timeline – als je iets wilt met tweets van een specifieke Twitter-gebruiker;
 • Mentions – als je iets wilt met tweets waarin de groep is vermeld;
 • Favorieten – als je door de groep als favoriet gemarkeerde tweets als bron wilt gebruiken (lijkt ideaal maar helaas moeten mensen hiervoor wel zijn ingelogd onder het groepsaccount);
 • List Timeline – als je de tweets van een Twitter-lijst als bron wilt gebruiken;
 • Search – als je Twitter wilt doorzoeken op bijvoorbeeld een trefwoord op hashtag (met het risico op verkeerde tweets en spam).

Neem het aantal berichten “How many results should we work with?” ruim genoeg. In de volgende stap leest IFTTT ieder kwartier de feed uit en je wilt geen berichten missen. Hoeveel berichten sturen de betrokken accounts ieder kwartier gezamenlijk?

De resultaten kun je in Twools verder filteren op het al dan niet bevatten van een trefwoord. Je kunt retweets uitsluiten, replies helaas niet. Of juist retweets en favorieten meenemen. Na het filteren kun je de tweet aanpassen en bijvoorbeeld hashtags en URL’s verwijderen. Je kunt ook Twitter-gebruikersnamen filteren, dat is handig om het groepsaccount te filteren om een oneindige retweet-loop te voorkomen. Zie het screenshot hieronder voor de mogelijkheden van Twools.

Twools: Twitter feeds

Klik op Generate Feed en kopieer de link. Die heb je nodig in IFTTT waarmee we de tweets gaan versturen.

Let ook wel even op de algemene Twools-instelling Caching. Standaard staat deze op 3600 seconden (1 uur). Dat betekent dat Twools ieder uur nieuwe gegevens ophaalt via Twitter. RSS-feeds die je voor die tijd via Twools opvraagt geven oude gegevens weer, zowel tweets als Twitter-lijsten. Als je binnen een uur wilt retweeten dan duurt dit te lang. En tijdens het inrichten van de oplossing wil je ook sneller resultaat.

Tweets versturen via IFTTT

Met IFTTT (If This Then That) koppel je twee webservices als een digitale loodgieter aan elkaar, zonder programmeerkennis. De koppeling tussen twee diensten noemt IFTTT een recept en de gegevens die IFTTT uitwisselt heten ingrediënten. In mijn artikel over IFTTT kun je er alles over lezen.

IFTTT-gebruikers kunnen recepten delen, zoals RSS naar Twitter. In dit geval willen we de RSS-feed van Twools koppelen aan Twitter en het recept RSS to Twitter is al eens gemaakt.

IFTTT kan RSS-feeds filteren op een trefwoord maar aangezien Twools hier krachtig genoeg voor is kun je het in IFTTT eenvoudig houden en gewoon de hele RSS-feed als bron gebruiken.

In de tekst kun je het bericht overnemen of aangeven dat je iemand retweet (geen native retweet dus) met een bericht als:

RT {{EntryAuthor}}: {{EntryTitle}}

IFTTT vraagt de RSS-feed van Twools ieder kwartier op.

Native retweeten via Buffer

Via het Twitter-kanaal van IFTTT kun je alleen tweets uit je eigen naam opstellen. Als je een native retweet wilt zodat volgers van het groepsaccount de oorsponkelijke verzender zien, inclusief avatar (foto), dan moet je de tweet via Buffer versturen.

In mijn artikel over Buffer lees je dat Buffer een tool is waarmee je tweets vanuit een wachtrij gelijkmatig kunt versturen. Ik gebruik Buffer zelf om interessante artikelen die ik heb gelezen te versturen via @mackaaij op Twitter.

Je kunt gemakkelijk tweets toevoegen aan je Buffer. Zowel vanuit programma’s om artikelen te lezen zoals Pocket, je webbrowser, Twitter-programma’s zoals Twitterrific en dus IFTTT. Buffer kan overweg met meer sociale netwerken. Per account stel je in op welke tijdstippen je een bericht uit de buffer wilt versturen. Buffer geeft ook statistische informatie zoals het aantal retweets, favorieten, vermeldingen en clicks. Daardoor is het interessant om berichten überhaupt via Buffer te versturen.

Een gratis account van Buffer kun je koppelen aan één Twitter-account. Waarschijnlijk wil je dus eerst een nieuw Buffer-account aanmaken.

IFTTT heeft een kanaal voor Buffer maar helaas kun je daarmee geen native retweets versturen. En je kunt de tweets niet direct versturen. Ik heb IFTTT gevraagd direct native retweeten mogelijk te maken en in de tussentijd met Buffer een oplossing bedacht. De oplossing is het schedulen van retweets via e-mail met het commando @now.

Je kunt je wachtrij vullen via jouw geheime e-mailadres van Buffer. Dit e-mailadres gaan we aansturen via IFTTT.

IFTTT heeft twee kanalen om e-mail te sturen: Email en Gmail.

 1. Met Email kun je alleen jezelf bereiken dus dan moet je een specifiek IFTTT-account aanmaken voor het e-mailadres van jouw Buffer-account. IFTTT stuurt daar eerst een pincode naartoe die je moet invullen – ik heb dat verder niet geprobeerd.
 2. Met Gmail mag je e-mail sturen aan een willekeurig e-mailadres. De verzonden e-mail staat dan ook echt in je eigen Gmail-account. Voor een RSS-feed naar Gmail is al eens een recept gemaakt.

Helaas is Buffer niet berekend op het eenvoudig doorsturen van de URL van de te retweeten tweet. Voor een native retweet gaat Buffer ervan uit dat je de tweet doorstuurt vanuit een Twitter-client. Plak onderstaande in de Body van het door IFTTT te versturen e-mailbericht en het komt goed. Zelfs in @now is voorzien.

[toggle hide=”yes” border=”yes” style=”white” title_open=”HTML-code voor IFTTT verbergen” title_closed=”Klik voor de HTML-code voor IFTTT”]

<div>
<table style=”padding: 8px;”><tbody>
<tr valign=”bottom”>
<td width=”48″><img src=”https://pbs.twimg.com/profile_images/1616209908/Patrick_Mackaaij_normal.png” style=”width: 48px; height: 48px; padding-right: 8px;”></td>
<td>{{EntryTitle}}</td>
</tr>
<tr>
<td colspan=”2″>
<div><a href=”{{EntryUrl}}”>08/07/2013 10:11</a></div>
<div>{{EntryTitle}}</div>
</td>
</tr>
</tbody></table>
<br>
Download the official Twitter app <a href=”https://twitter.com/download?ref_src=MailTweet-iOS”>here</a>
</div>
<div>@now<br><br>
Sent from my iPhone</div>

[/toggle]

Bovenstaande code is de HTML van een eerder doorgestuurde tweet. Het gaat Buffer eigenlijk alleen om de {{EntryURL}} – de URL van de te retweeten tweet. Buffer bleek te controleren of een tweet al eens verstuurd is op basis van de inhoud van het e-mailbericht – daarom stuur ik {{EntryTitle}} mee.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *