Ga naar de inhoud

Automatisch specifieke tweets retweeten

Het automatisch retweeten van specifieke tweets kun je gebruiken om met meerdere mensen een Twitter-account te bemensen. Sommige accounts op Twitter representeren een groep mensen of bedrijf. De beheerder heeft vaak ook een eigen account. De meeste Twitter-programma’s maken het mogelijk om te switchen tussen meerdere Twitter-accounts of per tweet de verzender aan te geven. Natuurlijk gaat dat regelmatig mis doordat mensen vergeten terug te switchen.

Tweets verstuurd via het verkeerde account leiden regelmatig tot gênante situaties die extra aandacht krijgen in de media. Bijvoorbeeld een politieke tweet via @NS_online of een privé-mening op het Twitter-account van @MinOCW. Tweets verwijderen is geen goed idee, dan krijg je het Streisandeffect. Voor de verwijderde tweets van politici is zelfs een speciale website ingericht.

Liefst deel je het wachtwoord tot een Twitter-account van een groep of bedrijf niet met jan en alleman. En rondom het experiment Twitter Contributors waarmee je collega’s toegang kunt geven tot je Twitter-account is het al een tijd stil.

Daarom heb ik een oplossing bedacht om tweets van geselecteerde gebruikers automatisch over te nemen. De oplossing is flexibel aan te passen zodat je bijvoorbeeld alleen maar tweets met een bepaald trefwoord overneemt. Of tweets van een specifiek onderwerp. Je kunt native retweeten zodat de oorspronkelijke auteur zichtbaar is voor volgers. Of juist niet. Wat jij wilt.

De oplossing is wel een beetje technisch. Het bestaat uit:

  • Twitter-lijsten om Twitter-gebruikers aan te wijzen;
  • Twools om de tweets van de Twitter-gebruikers op te lijst om te zetten naar een RSS-feed – naar wens te filteren;
  • IFTTT (If This Then That) om de tweets te versturen.

Twitter-lijsten om specifieke Twitter-gebruikers te retweeten

Als je specifieke Twitter-gebruikers wilt retweeten dan hebben we een manier nodig om deze aan te wijzen. Je zou met het groepsaccount alleen gebruikers die je wilt retweeten kunnen volgen. In dat geval wil je de tijdlijn van het groepsaccount in de gaten houden.

Als je om een andere reden Twitter-gebruikers volgt dan is het handig om de gebruikers die je wilt retweeten op te nemen in een Twitter-lijst. Iedere Twitter-gebruiker kan met Twitter-lijsten aparte tijdlijnen inrichten, bijvoorbeeld om mensen op specifieke onderwerpen te volgen. Je kunt een Twitter-lijst aanmaken van Twitter-gebruikers die je wilt retweeten. Noem hem bijvoorbeeld “bronnen”.

Als je geen specifieke gebruikers wilt volgen maar bijvoorbeeld een hashtag, dan heb je deze stap niet nodig. Al zou ik daar wel goed over nadenken want als je berichten van jan en alleman overneemt dan is de kans op ongerelateerde tweets of spam groot.

Twitter naar RSS via Twools

Twitter uitlezen is sinds 12 juni 2013 een stuk lastiger. Sinds die tijd kun je Twitter niet meer RSS uitlezen en moet je voor elk verzoek aan Twitter zijn ingelogd. Hierdoor werken veel tooltjes op Twitter niet meer.

Twools is een tool die Twitter via RSS ontsluit. Twools is gratis – je schrijft je alleen in op de mailinglijst van de ontwikkelaar. Vervolgens installeer je de PHP-bestanden van Twools ergens op een webserver door de zip-bestanden uit te pakken.

Of je installeert de WordPress-plugin van Twools waardoor nieuwe versies eenvoudiger te installeren zijn. WordPress heb je bij Antagonist binnen een paar klikken geïnstalleerd en Twools als plugin installeren omhelst alleen het uploaden van het zip-bestand.

Na installatie moet je Twools toegang geven tot het Twitter-account van de groep. Die stappen heb ik opgesomd in mijn artikel over Twools.

Vervolgens stel je de tijdlijn samen op basis waarvan je wilt retweeten:

  • Home Timeline – als je de Twitter-gebruikers die je wilt retweeten volgt;
  • User Timeline – als je iets wilt met tweets van een specifieke Twitter-gebruiker;
  • Mentions – als je iets wilt met tweets waarin de groep is vermeld;
  • Favorieten – als je door de groep als favoriet gemarkeerde tweets als bron wilt gebruiken (lijkt ideaal maar helaas moeten mensen hiervoor wel zijn ingelogd onder het groepsaccount);
  • List Timeline – als je de tweets van een Twitter-lijst als bron wilt gebruiken;
  • Search – als je Twitter wilt doorzoeken op bijvoorbeeld een trefwoord op hashtag (met het risico op verkeerde tweets en spam).

Neem het aantal berichten “How many results should we work with?” ruim genoeg. In de volgende stap leest IFTTT ieder kwartier de feed uit en je wilt geen berichten missen. Hoeveel berichten sturen de betrokken accounts ieder kwartier gezamenlijk?

De resultaten kun je in Twools verder filteren op het al dan niet bevatten van een trefwoord. Je kunt retweets uitsluiten, replies helaas niet. Of juist retweets en favorieten meenemen. Na het filteren kun je de tweet aanpassen en bijvoorbeeld hashtags en URL’s verwijderen. Je kunt ook Twitter-gebruikersnamen filteren, dat is handig om het groepsaccount te filteren om een oneindige retweet-loop te voorkomen. Zie het screenshot hieronder voor de mogelijkheden van Twools.

Twools: Twitter feeds

Klik op Generate Feed en kopieer de link. Die heb je nodig in IFTTT waarmee we de tweets gaan versturen.

Let ook wel even op de algemene Twools-instelling Caching. Standaard staat deze op 3600 seconden (1 uur). Dat betekent dat Twools ieder uur nieuwe gegevens ophaalt via Twitter. RSS-feeds die je voor die tijd via Twools opvraagt geven oude gegevens weer, zowel tweets als Twitter-lijsten. Als je binnen een uur wilt retweeten dan duurt dit te lang. En tijdens het inrichten van de oplossing wil je ook sneller resultaat.

Tweets versturen via IFTTT

Met IFTTT (If This Then That) koppel je twee webservices als een digitale loodgieter aan elkaar, zonder programmeerkennis. De koppeling tussen twee diensten noemt IFTTT een recept en de gegevens die IFTTT uitwisselt heten ingrediënten. In mijn artikel over IFTTT kun je er alles over lezen.

IFTTT-gebruikers kunnen recepten delen, zoals RSS naar Twitter. In dit geval willen we de RSS-feed van Twools koppelen aan Twitter en het recept RSS to Twitter is al eens gemaakt.

IFTTT kan RSS-feeds filteren op een trefwoord maar aangezien Twools hier krachtig genoeg voor is kun je het in IFTTT eenvoudig houden en gewoon de hele RSS-feed als bron gebruiken.

In de tekst kun je het bericht overnemen of aangeven dat je iemand retweet (geen native retweet dus) met een bericht als:

RT {{EntryAuthor}}: {{EntryTitle}}

IFTTT vraagt de RSS-feed van Twools ieder kwartier op.

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

css.php