AutoCollage bruiloft/wedding voorbeeld

Een fotocollage te maken met Microsoft AutoCollage 2008

Met Microsoft AutoCollage 2008 van Microsoft Research kun je op basis van een aantal foto’s automatisch een fotocollage samenstellen.

Het team heeft voorbeelden van AutoCollages via Flickr beschikbaar gesteld.

AutoCollage bruiloft/wedding voorbeeld

Selectie van foto’s in de collage

De interface van Microsoft AutoCollage 2008 ziet er na het starten en het inladen van een aantal foto’s als volgt uit. Bij veel foto’s overlappen deze elkaar op het scherm. Met het scrollwiel van de muis rouleer je tussen verschillende “lagen” foto’s. Rouleren tussen lagen kan ook met de sneltoetsen F7 en F8.

Microsoft AutoCollage image preview pane

Een collage kan worden samengesteld uit 7 tot 50 foto’s. Het aantal foto’s stel je in door de aanwijzer op horizontale balk aan de rechterkant te verslepen.

Microsoft AutoCollage slider

Als je meer foto’s hebt ingeladen dan je op wilt nemen in je collage dan maakt AutoCollage zelf een selectie middels het principe “Automatic ranking”. De foto’s die niet worden meegenomen in de huidige AutoCollage zijn herkenbaar door de diagonale strepen door de foto.

De foto’s waarop je de collage wilt baseren kun je op drie manieren toevoegen:

 1. Je kunt een map met bijvoorbeeld 150 foto’s aanwijzen. Microsoft AutoCollage doet zelf een voorstel welke foto’s in de collage worden opgenomen.
 2. Je kunt ook zelf een aantal foto’s uitkiezen ten behoeve van een collage. Deze plaats je vervolgens in een map op schijf waarna je de AutoCollage baseert op deze map.

Microsoft AutoCollage kent de foto’s automatisch een waarde toe middels het principe “Automatic ranking”. Zo worden ook de twee belangrijkste foto’s automatisch gekozen. De twee foto’s zijn herkenbaar door het icoon van respectievelijk een groot cijfer “1” danwel “2” in de linker bovenhoek. Je kunt ook anderen foto’s aanduiden als “1” of “2” door op de foto te klikken. Klik vervolgens op het icoon linksboven om te rouleren tussen:

 • Automatic ranking
 • Top ranked image
 • Second ranked image
 • Prefer this image (voor foto’s die je wel in de collage terug wilt zien)
 • Avoid this image (voor foto’s die je niet in de collage terug wilt zien)

De relatieve grootte van de twee speciale foto’s in de uiteindelijk collage stel je in met de knop Options het tabblad Output onder Advanced. Sleep de aanwijzer op de horizontale balk van “Top-ranked image” danwel “Second ranked image” naar rechts.

Tip: Als het niet mogelijk is om de “Auto ranking” aan te passen schakel klik dan op Options, tabblad Input. Vink daar “Allow manual ranking” aan.

Beperkingen van AutoCollage

AutoCollage neemt maximaal 300 foto’s uit een map mee in de berekening. Daarbij gaat het in ieder geval om afbeeldingen van het type .bmp, .dib, .gif, .jpg, .png, .tif of .wdp. Qua resolutie moet een foto uit minimaal 76.800 pixels bestaan met een afmeting van minimaal 240×240 pixels.

De uiteindelijke collage kun je opslaan als JPG.

Afmetingen van de collage

Met de knop Options kies je op het tabblad Output de afmeting van je collage. Er is keuze uit zeven afmetingen. Eén daarvan is jouw huidige schermresolutie ten behoeve van een bureaublad achtergrond. De andere zes afmetingen zijn portrait of landscape:

 1. 4×6 inch (10,16×15,24 cm)
 2. 5×7 inch (12,7×17,78 cm)
 3. 8×10 inch (20,32×25,4 cm)

De collage genereren

Met de knop Create maak je een collage aan. Nadat je deze knop hebt ingedrukt moet je even wachten. Het samenstellen van een collage is een complexe berekening daar gezichten en belangrijke objecten zichtbaar moeten blijven. Ook moeten de foto’s natuurlijk in elkaar over lopen. De benodigde tijd voor het samenstellen van een collage is afhankelijk van het aantal betrokken foto’s. Iedere te evalueren foto kost 1 à 2 seconden tijd. Daarbij komt nog een halve minuut overhead tijd. Een collage samenstellen op basis van 150 aangeleverde foto’s kost dus 150 tot 300 seconden + 30 seconden = drie tot zes minuten. Microsoft AutoCollage toont tijdens het wachten een animatie.

Tip: Een tweede collage op basis van dezelfde set foto’s verschijnt sneller omdat specifiek voorwerk al is gedaan.

Microsoft AutoCollage view pane

Als er een collage op het scherm zichtbaar is dan kun je geen foto’s aanpassen. Als je scrollt met de muis dan zoom je in en uit op de collage. Om een nieuwe collage te laten berekenen sla je de huidige collage op of sluit je deze af met ESC.

Finetuning van de AutoCollage

Met de optie “Image Overlap” (bij Options op het tabblad Output onder Advanced) geef je aan in hoeverre foto’s elkaar mogen overlappen. Microsoft AutoCollage berekent het meest belangrijke element op een foto. Zelfs bij een maximale overlap blijft dit belangrijke element zichtbaar.

Via het tabblad Input onder Options kun je aangeven dat AutoCollage gevonden gezichten waarmee rekening wordt gehouden weergeeft met “Display detected faces”. Je kunt hier ook zelf invloed op uit oefenen met de optie “Allow manual face detection”. Met deze optie actief kun je op een ingezoomde foto (dus nadat je erop geklikt hebt) één “gebied” als belangrijk aanwijzen (dit hoeft dus niet perse een gezicht te zijn). Een gebied geef je aan door de toets CTRL ingedrukt te houden en te slepen met de linkermuisknop. Om een selectie weg te halen houdt je CTRL ingedrukt en klik je eenmaal met de rechtermuisknop.

Tip: Microsoft AutoCollage kan automatisch meerdere gezichten herkennen op een foto. Via de handmatige invoer is echter maar één rechthoek mogelijk.

Microsoft AutoCollage 2008 aanschaffen

Je kon Microsoft AutoCollage 30 dagen gratis uitproberen. De probeerversie had echter als beperking dat het watermerk “Microsoft Research AutoCollage 2008 – Trail version” onderaan de collage wordt toegevoegd. Een dergelijke collage is hooguit bruikbaar als persoonlijke bureaublad achtergrond.

Helaas is de demoversie van Microsoft Research AutoCollage 2008 niet meer te downloaden via de website van Microsoft. De licentie was al langer niet meer te koop. Omdat de software toch niet meer te koop is publiceer ik hier de door mij aangeschafte licentiecode voor Microsoft Research AutoCollage 2008. Mocht je de installatiebestanden zelf nog hebben, dan kun je in ieder geval weer aan de slag.

THF8Q-9P49W-Y9YJ9-9J7VF-7M2WC

Deze licentiecode van 25 tekens kun je kopiëren om te plakken via Options, tabblad Registration, Register… waarna de volgende melding verschijnt.

Thank you for registering AutoCollage!

Microsoft AutoCollage 2009

Sommige PC-gebruikers werden verrast met opvolger Microsoft Research AutoCollage Touch 2009 die gratis op hun Lenovo-PC met Windows 7 werd meegeleverd.

AutoCollage Touch 2009 ondersteunt touch zodat je met je vingers afbeeldingen kunt verplaatsen en kunt inzoomen. AutoCollage Touch 2009 ondersteunt tot 10 vingers dus je kunt gelijktijdig met anderen aan je collage werken. Verder kun je afbeeldingen toevoegen via drag-and-drop in plaats van een hele map. Je bepaalt zo gemakkelijker welke afbeeldingen in de collage terechtkomen.

Lenovo lijkt de applicatie gebundeld te hebben in “IdeaTouch” maar kon de installer na diverse e-mailberichten en telefoontjes van mij niet traceren.

11 gedachten over “Een fotocollage te maken met Microsoft AutoCollage 2008

 1. Wiely Evers schreef:

  Hallo allemaal, ik heb een vraagje , sinds een paar dagen heb ik Microsoft AutoCollage 2008 op mijn laptop, ik probeer er een mooie collage mee te maken , het is me 1 keer gelukt , maar nu blijft hij telkens op de vierkante foto’s staan en gaat niet verder , wat doe ik verkeerd ?
  Ik ben absoluut geen expert op pc gebeuren, kan me een beetje redden maar hier weet ik niet wat ik fout doe, heb hier alles al 5a6 keer gelezen maar ik zie niet wat ik fout doe.
  wie kan mij aub helpen,

  groetjes Wiely

 2. Piet Pik uit Medemblik schreef:

  Heel erg bedankt voor het gulle delen van je seriecode! Het is een fantastisch programma uit het stenen tijdperk, maar onder Windows 10 werkt het nog steeds. Nu zelfs nog zonder *^&^%&$&!! watermerk. Je bent super!!!

 3. Rob Israel schreef:

  Ik. vind het en heel leuk programma. Ik had reeds de code, doch ben hem kwijt geraakt. Nu gelukkig weer terug.
  Ik heb ook de 2009, doch die werkt wel op mijn gewone PC met win 10,maar het werkt helaas niet op de laptop met win 8.1.
  Daar wordt steeds gevraagd naar de code. Als iemand die weet hou ik mij ten zeerste aanbevolen.
  Bij voorbaat dank.

 4. Karel schreef:

  AutoCollage 2008
  Het blijft een aardig programma, al zitten er wat onduidelijkheden in.
  Na de 2009 versie heb ik nog geen programma gezien die dit zelfde werk aan kan, meestal alleen gescheiden foto’s bij elkaar

  Ik kan niet vinden hoe je uit het grote vlak, daar waar alle foto’s bij elkaar staan, er 1 of 2 uit kunt gooien, die toch niet zo mooi uitkomen.

  En ook heb ik wel eens een foto die goed staat voor het selecteren, zeg in Portret, maar na de collage opeens in Landschap staat.

  Mijn Engels is niet zo best, ik zoek nog steeds een Nederlandse handleiding van dit aardige programma.

  De code is soms ook niet goed, dan heb ik weer een watermerk, moet het dus vaker proberen.

  Ken iemand helpen?

 5. Herman Mous schreef:

  Ik vind het een schitterend programma om in 1 foto alles te laten zien.
  Nu heb ik heb een tijdje niet gebruikt maar ik krijg de collageafbeelding niet meer te zien!? Alles doet het zo als het moet doen, de foto’s draaien rond en els de tijd afgelopen is en wordt samengesteld krijg ik de foto zwart. Wat is het probleem? Zou dit ook te maken hebben met de nieuwe windows versie?
  Wie heeft een antwoordt hierop?

Geef een reactie

Je reactie verschijnt pas na goedkeuring. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.