Wegens overstap op lease wilde ik snel mijn auto verkopen voor een goede prijs. De auto is altijd netjes onderhouden door de officiële dealer. Bij de laatste beurt met APK heb ik wel aangegeven dat dit de laatste zal zijn. De distributieriem was aan de beurt – die heb ik natuurlijk niet laten doen. De garage gaf een mogelijke verkoopprijs mee.
Op Marktplaats zag ik advertenties van hetzelfde type auto met hetzelfde aantal kilometers voor een flink hoger bedrag. Dus ben ik begonnen met (betaald) adverteren op Marktplaats. De kosten voor verzekering en wegenbelasting lopen ondertussen gewoon door.
Na een maand heb ik de auto aangemeld op ikwilvanmijnautoaf.nl. Dat had ik eerder moeten doen want de site maakte zijn naam in mijn geval binnen een half uur al waar.
Stappenplan voor het snel verkopen van je auto
Vanwege mijn ervaring met ikwilvanmijnautoaf.nl kan ik deze stappen aanraden:
- Zoek details over de auto op zoals merk, model, uitvoering, bouwjaar en accessoires;
- Zorg dat je weet waar je het kentekenbewijs (kentekencard en twee delen van de tenaamstelling) hebt opgeborgen;
- Kijk of je het APK-keuringsbewijs en onderhoudsnota’s kunt vinden;
- Duikel je reservesleutel op;
- Maak de auto van binnen en buiten schoon (bij een wasstraat kun je vaak handig stofzuigen);
- Fotografeer de binnen- en buitenkant;
- Meld je auto aan bij ikwilvanmijnautoaf.nl en wees eerlijk over de staat.
Let op: de verkoop gaat écht snel. In mijn geval was de auto binnen een half uur verkocht voor een prima prijs. Als je eerlijk bent over de staat van de auto verloopt de daadwerkelijke overdracht soepel. Er zitten geen addertjes onder het gras.
Bij de overdracht controleert de koper of de auto inderdaad zo is als beschreven en regelt vervolgens betaling. Jij overhandigt het kentekenbewijs en krijgt een vrijwaring. Daarmee is de koop afgerond.
Tenslotte zeg je je autoverzekering op. Je krijgt eventueel teveel betaald geld terug van de belastingdienst en verzekeraar.
Meer hoef je eigenlijk niet te weten. Maar als je meer wilt lezen over mijn ervaringen met Marktplaats en ikwilvanmijnautoaf.nl, lees dan verder.
Betaald adverteren op Marktplaats
Ik had eerst netjes alle gegevens opgezocht: merk, model, uitvoering, bouwjaar en accessoires. Vervolgens de auto gestofzuigd en door de wasstraat gehaald. Tenslotte foto’s gemaakt van de binnen- en buitenkant en de advertentie geplaatst.
Auto’s vallen op Marktplaats in de categorie waar je betaalt voor adverteren. Voor ongeveer €30 is je advertentie vier weken zichtbaar.
Je hoopt op een snelle verkoop. De kosten voor wegenbelasting en verzekering lopen immers door. De auto staat in de weg en de accu loopt langzaam leeg. In plaats daarvan krijg je de gebruikelijke lage biedingen. Ook van autohandelaren. Ondertussen kun je de auto niet schorsen want dan is een proefrit onmogelijk.
Het hoogste bod dat ik kreeg zat nog honderden euro’s af van wat we voor de auto hoopten te krijgen. En dan moesten we ‘m zelf naar de dealer brengen.
Gratis aanmelden bij ikwilvanmijnautoaf.nl
Op de radio zong iemand steeds “ikwilvanmijnautoaf.nl”. En dat was inmiddels inderdaad het geval :) Bij ikwilvanmijnautoaf.nl verkoop je gratis je auto. De RDW-erkende dealers die bieden op de auto’s dragen de kosten. Er zitten hier echt geen addertjes onder het gras.
Auto aanmelden
Net als bij Marktplaats begin je met het invullen van merk, model, bouwjaar en brandstof. Op basis van je kenteken kan de site alvast het een en ander voor je invullen. Opties en accessoires zoals airconditioning kun je aanvinken. Met sterren geef je een beoordeling aan de staat van de auto. Je geeft aan of de onderhoudshistorie compleet is en of de auto schadevrij en rijdbaar is. En je geeft natuurlijk je vraagprijs door.
Voor een soepel verkoopproces is het belangrijk dat je de auto gedetailleerd en realistisch omschrijft en recente foto’s toevoegt. Uiteindelijk inventariseert de koper de auto. Als er dan alsnog gebreken aan het licht komen ga je natuurlijk opnieuw een onderhandeling in. Zo dient bijvoorbeeld de aanwezige alarm-, audio-, en/of navigatieapparatuur naar behoren te werken.
In mijn geval was de distributieriem aan vervanging toe, dat heb ik als opmerking toegevoegd.
Na het indienen van de gegevens controleert ikwilvanmijnautoaf.nl je aanmelding. Vervolgens zetten ze je aanmelding door naar een netwerk van duizenden RDW-erkende dealers. In dat netwerk zitten ook schade- en sloopspecialisten dus je krijgt je auto altijd wel verkocht. Hoe brak deze ook is. Aan privacy is gedacht – de eventuele koper krijgt je persoonsgegevens pas als de koop gesloten is.
Direct een verkoopgesprek
Via e-mail of telefoon neemt ikwilvanmijnautoaf.nl contact met je op. In mijn geval begon het gesprek met een controle van de aangeleverde gegevens. Na even in de wacht gestaan te hebben kreeg ik direct een bod waar ik me in kon vinden.
Ga je akkoord met het bod? Dan is je auto verkocht! Ik heb de auto bij Marktplaats direct op gereserveerd gezet.
Afspraken maken met de koper
Via e-mail krijg je een verkoopovereenkomst. Binnen 24 uur moet je contact opnemen met de koper. Daarmee maak je een afspraak om de auto binnen twee weken om te ruilen voor geld. Contant of via een directe bankoverschrijving.
De koper is een van de duizenden aangesloten RDW-erkende dealers. De ervaringen daarmee lopen vast uiteen. In mijn geval stuurde de dealer twee mensen langs om de auto op te halen. Eentje kon de auto dan terugrijden. Het kan zijn dat je de auto zelf moet brengen. Je kunt ervoor kiezen met de trein terug te gaan en die kosten te declareren bij ikwilvanmijnautoaf.nl. Als de auto niet rijdbaar is dan heb je dat natuurlijk aangegeven en komt de dealer je auto ophalen.
Inspectie van de auto
De koper inspecteert of de auto in dezelfde staat verkeert zoals je hebt omschreven. Het kan zijn dat je iets over het hoofd hebt gezien. Of dat er inmiddels iets aan de staat veranderd is. Dan heb je kans dat de koper minder geld wil betalen. Als je het niet eens bent met het tegenbod dan hoef je er natuurlijk niet mee akkoord te gaan. In dat geval vervalt de verkoopovereenkomst. Neem dan even contact op met ikwilvanmijnautoaf.nl voor een passende oplossing.
Omdat de koper de afspraak mistte heb ik (rechstreeks) telefonisch contact opgenomen. Uiteindelijk kwamen ze een uur te laat. Bij mijn auto vonden ze wat afbladderende lak, kleine deukjes en kleine barstjes in de voorruit. Een van de medewerkers hield een metertje bij de portieren en motorkap en gaf aan dat de auto was overgespoten. Daarnaast merkten ze een geluid op bij het indrukken van de koppeling. Alle bevindingen waren mij niet bekend. Hoewel de communicatie tijdens de inspectie wat afstandelijk was hadden de constateringen geen invloed op de prijs.
Overschrijven van de auto
Om de auto over te schrijven heeft de koper het kentekenbewijs nodig. Je hebt als het goed is een kentekencard en twee delen van de tenaamstelling. Daarnaast ziet de koper graag een APK-keuringsrapport, onderhoudsboekje en reservesleutel.
Je hebt hier een probleem met “gelijk oversteken”. De koper wil zeker weten dat de papieren in orde zijn, jij wilt zeker weten dat je je geld krijgt. Ik heb erop aangedrongen eerst het geld op mijn bankrekening te willen zien. Daarna heb ik de papieren overhandigd. Je kunt ook de papieren geven, wachten op het geld en dan pas de sleutels, het APK-rapport en onderhoudsboekje geven.
Alle inkopers zijn RDW-erkend. Zij kunnen je auto direct vrijwaren zodat je niet meer aansprakelijk bent voor het voertuig. Ook vervalt de verzekeringsplicht, APK-plicht en motorrijtuigenbelasting. In de meeste gevallen krijg je daar een e-mailbericht van. Je kunt de overschrijving direct online bij de RDW controleren.
Op Trustpilot lees je veelal goede ervaringen met ikwilvanmijnautoaf.nl. Waar dat niet zo is, was de auto vaak in een andere staat dan aangegeven.
Geld terug van de belastingdienst en verzekeraar
De Belastingdienst zet de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) vanaf het moment van vrijwaring automatisch stop. Ze betalen of verrekenen de teveel betaalde belasting.
De verzekering moet je zelf stopzetten. Hiervoor neem je zo snel mogelijk na het ontvangen van de vrijwaring telefonisch contact op met je verzekeraar.