Het systeem Usenet bestaat al sinds ~1980. Oorspronkelijk werden via de nieuwsgroepen tekstberichten over een specifiek onderwerp uitgewisseld (discussies). Na verloop van tijd werd het mogelijk om bestanden zoals afbeeldingen, muziek, films en software uit te wisselen. Als je iets wilt downloaden is een nieuwsserver de snelste manier en Astraweb biedt goede servers voor een lage prijs. Servers in Europa en meerdere gelijktijdige verbindingen maken dat je downloads via Astraweb supersnel binnen komen.
Nieuwsgroepen verwerken enorme hoeveelheden data. Deelnemen aan dit verkeer kan via een nieuwsserver. Een aantal internet providers, zoals Xs4all, bieden een eigen nieuwsserver aan. Deze servers houden de gegevens een aantal dagen vast, deze periode drukken nieuwsservers uit in “retentietijd” (retention). Via Astraweb kun je materiaal jaren later nog downloaden. De hoeveelheid te downloaden materiaal is gigantisch.
Bij mijn overstap van internetprovider van X4all naar Ziggo (destijds UPC) kreeg ik van Ziggo een nieuwe mediabox. De oude mediabox moest ik terug sturen. Later kwamen er nieuwe modellen van de mediabox of was er eens iets mis mee. Prima service van Ziggo maar de opnames op je mediabox ben je ook kwijt. Ik had wat documentaires opgenomen die ik graag nog een keer wilde bekijken. De documentaires die ik zocht waren één of twee jaar geleden gepost in de nieuwsgroepen.
Via BitTorrent zou dat wel even geduurd hebben, via nieuwsgroepen en provider Astraweb was ik er binnen een half uur klaar mee. Een ander voordeel van nieuwsgroepen ten opzichte van torrents is dat je bij torrents de bestanden ook direct aan het uploaden bent (deelt met anderen) waarmee je helpt met de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal.
Snelle (betaalde) nieuwsserver Astraweb
Er zijn gratis nieuwsservers maar die zijn lastig te vinden, enorm traag en houden bestanden maar een aantal dagen aan. Op zoek naar een betaalde nieuwsserver zag ik dat de prijzen absoluut betaalbaar zijn. Een abonnement afsluiten en ongelimiteerd downloaden kan vanaf ongeveer €10. Voor de techneuten: inclusief full headers.

De mogelijkheden van Astraweb in het kort:
- Abonnement: onbeperkt downloaden voor $10 per maand met snelheidslimiet van 10Mbit/s of $15 per maand zonder snelheidslimiet. Je krijgt een flinke korting als je drie maanden vooruit betaalt.
- Prepaid: 25GB voor $10, 180GB voor $25 of 1.000GB voor $50. Via de “members area” kun je verbruik opvragen.
- Betalen kan ook met PayPal of iDeal dus je kunt direct aan de slag.
- Retentie: >1800 dagen (!)
- Beveiligd verbinden via SSL
- 20 gelijktijdige connecties voor abonnementen, 50 voor prepaid.
Astraweb is supersnel! Bij nieuwsgroepserver Newszilla van Xs4all was ik een limiet van 4 connecties gewend. Ter illustratie: een CD downloaden in MP3 formaat zou via Astraweb zo’n 20 seconden duren. Dus ook voor klanten van Xs4all is een provider als Astraweb iets om te overwegen.
Overweeg prepaid als je niet zo vaak dingen gaat downloaden. Om een idee te krijgen hoeveel 25GB of 180GB is… Grof gerekend neemt een CD 1GB in beslag en gecomprimeerd in MP3 vorm 0,1GB. Een film op DVD kwaliteit neemt iets meer dan 4GB in beslag en gecomprimeerd naar bijvoorbeeld DivX 0,4GB. Voor mensen met meer achtergrondkennis: headers downloaden telt niet mee voor het prepaid verbruik.
SABnzbd: Cross-platform NZB downloader voor nieuwsgroepen
Er zijn veel programma’s om te downloaden via nieuwsgroepen. Zoals µTorrent een handig klein programma is voor het downloaden van BitTorrents is SABnzbd een handig programma voor het downloaden uit nieuwsgroepen via NZB bestanden. Het werkt onder ieder besturingssysteem: Windows, macOS, Linux, Unix, BSD, etc.
N.B.: Voor mensen met meer achtergrondkennis: SABnzbd regelt reparaties via PAR bestanden, pakt gecomprimeerde bestanden automatisch uit.
Download en installeer SABnzbd. Vervolgens voeg je er de gegevens van de nieuwsgroep server toe. Voor Astraweb is dat:
- Hostname: ssl-eu.astraweb.com
- Port 563
- Username/Password: je inloggegevens
- Connections: 20 (of 50 bij prepaid)
- Vink “Use SSL” aan
NZB bestanden uit nieuwsgroepen aanmaken
Nieuwsgroepen snel doorzoeken en een NZB-bestand aanmaken gaat via binsearch.info of NZBKing. Op de sites kun je eerst even vrijblijvend rondneuzen om te zien wat het aanbod is.
Het NZB bestand open je uiteindelijk met SABnzbd. Daar kies je vervolgens Menu > Connect waarna het downloaden begint. Met de rechtermuisknop op een download kun je snel de doelmap openen.
Downloads zoals muziek en films vinden
Mocht je niet kunnen vinden wat je zoekt probeer dan eens ClubNZB. Daar zie je materiaal dat mensen hebben waargenomen gecategoriseerd in Films, Series, Boeken, Muziek, Spellen, Applicaties en Erotiek. De filters kun je zelf ook nog eens fijn afstellen. Het nzb-bestand kun je vanaf een spot met een druk op de knop downloaden.
ClubNZB is de decentrale opvolger het FTD-platform. Daar informeerden gebruikers van Usenet elkaar over de nieuwste films en muziek die ze op het downloadnetwerk zien, ook als deze onder een verkeerde of onduidelijke naam zijn geüpload. FTD kreeg een juridische discussie met Brein over het “faciliteren van illegaal uploaden”. De rechtbank Haarlem bepaalde 9 februari 2011: “Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet.” Hoger beroep is door FTD overwogen maar uiteindelijk werd besloten per 1 maart 2011 met de site te stoppen. Achteraf gezien een goede keus, sinds 10 april 2014 is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal, zoals films en muziek niet toegestaan uit illegale bron.
Meer mogelijkheden
SABnzbd kan nog meer. Je kunt het programma bijvoorbeeld altijd laten draaien en een specifieke map in de gaten laten houden. Als je in die map een .nzb bestand plaatst dan gaat SABnzbd daar automatisch mee aan de slag. Met een tool als Dropbox kun je zo vanuit een andere PC de download initiëren. Downloads aanbieden kan ook via RSS. Daarnaast kun je instellen dat SABnzbd alleen ‘s nachts download opdat je overdags de internetverbinding zelf nodig hebt. Je kunt ook aangeven dat SABnzbd de PC moet afsluiten zodra de downloads klaar zijn.
Auteursrechtenschending
Sinds de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de thuiskopieheffingen op 10 april 2014 is het downloaden van auteursrechtelijk materiaal, zoals films en muziek niet toegestaan uit illegale bron. Nutech.nl schrijft: Auteursrechtenschending valt onder civiel recht. Dat houdt in dat houders van auteursrecht mensen kunnen aanklagen die hier inbreuk op maken.
De politie gaat echter niet actief op zoek naar mensen die illegaal downloaden. De Stichting Brein, die illegaal downloaden in Nederland wil tegengaan, heeft beloofd zich niet te zullen richten op individuele downloaders, maar alleen op commerciële verspreiders.
Het staat andere houders van auteursrechten echter vrij om wel achter downloaders aan te gaan. Tweakers schreef over het downloadverbod:
Word je schuldig bevonden aan auteursrechtinbreuk ,dan zul je worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. […] Waarschijnlijk zul je de licentiekosten – bijvoorbeeld de prijs van een dvd of een muziekalbum – moeten vergoeden aan de auteursrechthebbende. […] Mocht je worden aangeklaagd voor het downloaden van tien films, dan zal dat dus hooguit een schadevergoeding van 150 euro worden. Daar is het echter nog niet mee afgelopen. “Als afschrikking moet je ook de volledige kosten van de advocaat betalen”, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. “Die kunnen al snel dik achtduizend euro bedragen.”
Brein heeft een Usenet-provider aangeklaagd, daar kwam uit dat de serviceprovider “niet aansprakelijk is voor de inhoud van de door haar verveelvoudigde en openbaargemaakte content”. Rechthebbenden kunnen wel vragen materiaal te verwijderen. De “verwerkingscapaciteit van via [de Notice and Takedown-procedure] ingediende meldingen [moet] groter zijn dan het aantal nieuw geplaatste berichten.”.
Let op: Net als via de andere kanalen van downloaden worden ook in nieuwsgroepen soms virussen en spyware meegestuurd dus dat helpt vast om met legale software te werken ;)
Zelf maak ik overigens graag gebruik van betaalbare streaming services zoals Spotify voor muziek en Netflix voor TV-series en films.
Astraweb is niet slecht maar je moet er wel snel bij zijn dan is Sonarr en CouchPotato wel aan te raden. Op binsearch.info of NZBKing is bijna niks meer te vinden je hebt echt spotnet nodig of een goede newznab provider alles is tegenwoordig encrypted.
Bedankt voor de update, Marco!
ik heb problemen met spotnet
Daarom staat Spotnet niet meer in het hoofdartikel maar alternatieven wel.