Kalkaanslag ontsiert en verstopt. Je ziet kalkaanslag terug op muur en de kraan en in het afvoerputje en de waterkoker. Ramen strepen, toiletpotten zijn bruin en er zit smurrie in de wand van de wasmachine.
De werking van de douche en het koffiezetapparaat gaan merkbaar achteruit door de verstopping. Niet fijn als je net een nieuwe keuken met kookkraan hebt geplaatst of mooi sanitair in de badkamer.
Ook het witte schuimlaagje op je thee als je het water niet lang genoeg hebt gekookt is kalk.
Tegen de kalk hebben we verschillende middelen en filters in huis. Azijn en antikal voor muren en sanitair. Caustic soda voor het toilet. En per apparaat wel een filter en/of ontkalker.
Onze badkamerleverancier gaf de tip om de muren en douchedeur na gebruik met een trekker droog te maken om een witte sluier te voorkomen. Geen leuk klusje en een bron van irritatie als er toch nog iemand na je komt douchen.
Met de AquaCell waterontharder ontkalk je water zodra het je huis binnenkomt. En water is harder dan je denkt. Bij ons in Hilversum werd de waterhardheid na installatie met speciale druppels op 9 á 10 getest.
Waarom al je water ontkalken met de AquaCell?
De AquaCell is eenvoudig in gebruik. Het apparaat staat bij ons in de meterkast. We krijgen een e-mailbericht als het zout op is en zetten er dan twee nieuwe blokken bij. Als we de laatste blokken uit onze voorraad hebben geplaatst, bestellen we een nieuwe voorraad.
Doordat je overal ontkalkt water gebruikt hoef je je douchekop, stoomstrijkijzer, koffiezetapparaat, waterkoker en stoomstrijkijzer niet meer te ontkalken. Eventuele meldingen over ontkalken van apparaten kun je vanaf nu negeren.
Naast de voorspelbare besparing in tijd en kosten van het schoonmaken zelf bespaar je op zeep. Je hebt ongeveer de helft aan doucheschuim en shampoo nodig. En dat leer je snel want anders zit je met teveel schuim. Je sanitair gaat vanzelf weer blinken, samen met de muren, vloer, glazen douchedeur en toilet. Het schijnt zelfs dat ramen streeploos opdrogen maar bij ons komt de glazenwasser langs.
De wasmachine en de vaatwasser blijven schoner en gebruiken minder zeep. Theebekers en glazen komen mooier uit de vaatwasser – geen bruine aanslag of waas meer. De vaatwasser kan met een theelepeltje poeder uit de voeten – eventuele tabletten die je nog hebt liggen kun je verpulveren.
Tenslotte bespaar je geld op nieuwe waterfilters voor bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de koelkast.
Kalkaanslag die je al had kun je voor de laatste keer verwijderen. Je kunt ook wachten, de kalk lost in een paar maanden geleidelijk vanzelf met het zachte water op. Schilfers kalk kunnen de kraandoppen verstoppen, die kun je eenvoudig even losschroeven en schoonmaken.
Blokken zout aanvullen
Zoutblokken plaatsen is eenvoudig. Eventueel restzout in de AquaCell schraap je naar beneden. Vervolgens plaats je twee nieuwe blokken in de AquaCell met de uitsparing naar voren. Net alsof je een pak melk netjes in de koelkast zet.
De eerste zoutvulling gaat er wat sneller doorheen wegens het aanmaken van een buffervoorraad zout water.
Na het plaatsen van het regeneratiezout vul je de watermeterstand in op een meegeleverde kaart. Als er sinds de vorige vulling minder dan 10 of meer dan 30 m3 is verbruikt, of als de kaart vol is, neem je contact op met AquaCombi.
Nieuw zout bestel je eenvoudig online. Eén blok weegt 4 kilogram. Je bestelt en plaatst altijd minimaal twee blokken tegelijk. Een tasje met twee blokken van totaal 8 kilogram zie je hieronder.
Je kunt in één keer 18 (minipallet) of zelfs 144 (pallet) blokken zoutvullingen bestellen. AquaCombi levert de pallets zonder bezorgkosten. De tasjes van 8 kilogram kun je in iedere gewenste vorm zelf ergens opstapelen.
E-mailnotificatie met Zonis
Je kunt zelf een oogje houden op de blokken zout. Op een gegeven moment heb je vast gevoel bij het ritme voor het plaatsen van nieuwe blokken. Je kunt de nieuwe blokken al plaatsen zodra er ruimte voor is.
De AquaCell kan je ook een seintje geven als het zout op is. Je koop dan de zogenaamde Zonis (Zoutniveau indicatie systeem).
De Zonis bestaat uit twee delen: de sensor en de manager. De sensor plaats je op het hoogste zoutblok. Zodra dit laatste zoutblok op is raakt de sensor het water. De manager knippert rood en AquaCombi stuurt je een e-mailbericht dat het zout op is. Je hebt dan nog een paar dagen de tijd om het zout aan te vullen.
Let op: soms verliest Zonis verbinding en na verloop van tijd is de batterij van de vlotter leeg. Beide zaken kan AquaCell op verzoek op afstand uitlezen en bevestigen, maar dat doen zij niet vanzelf en op regelmatige basis (monitoring). Voor zelfbouw van monitoring geeft AquaCell geen informatie vrij. In de praktijk kunt je dus helaas niet op de Zonis vertrouwen.
AquaCell uitschakelen met de bypass
Als het waterleidingbedrijf werkzaamheden aankondigt, of als je op vakantie gaat en zo’n aankondiging kunt missen, schakel je de AquaCell uit met de bypass.
De AquaCell is zo ingebouwd dat het eenvoudig is om het water om het apparaat heen te leiden. Hiervoor zet je eenvoudig drie hendels om. De monteur legt dit uit en nummert de hendels dus het kan niet mis gaan.
Na de vakantie laat je eerst twee minuten hard water door de leidingen stromen om bacteriën weg te spoelen. Vervolgens schakel je de bypass uit en spoel je twee minuten door met zacht water.
Mensen schakelen vaak om naar hard water voor het sproeien van de tuin of het vullen van een zwembadje.
Technische werking van de AquaCell
De AquaCell is een mechanische waterontharder. Dat betekent dat je het apparaat niet op het stopcontact hoeft aan te sluiten.
De AquaCell heeft twee cilinders die calcium en magnesium aantrekken. Als een cilinder verzadigd is dan spoelt deze automatisch schoon met zout.
Tijdens het spoelen maakt de AquaCell geluid. Het geluid dat je hoort is zacht, vergelijkbaar met het bijvullen van het waterreservoir van het toilet – ná het doorspoelen.
Gedurende het zogenaamde regenereren neemt een cilinder geen calcium en magnesium op – daarom heeft de AquaCell er twee. Er is altijd minimaal één cilinder actief.
Kosten en garantie
Voor het plaatsen van een AquaCell maak je eerst een afspraak voor een demonstratie. De verkoper legt bij jou op locatie de werking van het systeem uit en heeft een lege AquaCell bij zich voor het bepalen van de plaatsing.
De verkoper vraagt ook om het huidige waterverbruik dus het is handig als je dat even opzoekt in de rekeningen van je waterbedrijf. Afhankelijk van je regio is dat Waternet, Vitens, Dunea, Evides, Oasen, Brabant Water, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD), WML of Waterbedrijf Groningen.
Reken per persoon op 40/50 waterverbruik m3 per jaar. Zit je daar onverwachts boven? Dan heb je misschien een (regen)douche of groot bad wat veel water verbruikt. Of een lekkage.
De AquaCell is geschikt voor waterverbruik tot zo’n 350 m3 per jaar. Daarboven biedt AquaCombi de TwinTec tot 600 m3 per jaar. Welk model je nodig hebt hangt ook af van de piekbelasting – bijvoorbeeld meerdere badkamers die je gezin tegelijkertijd gebruikt.
De verkoper heeft een handmatig filter bij zich om daadwerkelijk het water uit jouw kraan te ontharden zodat je de smaak van het water voor en na ontharding zelf kunt proeven. De verkoper inventariseert ook de huidige hardheid van het water om na te gaan of de AquaCell het helemaal kan ontharden.
De AquaCell kost, inclusief montage, iets meer dan €2000. Daar bestel je vast direct wat extra blokken zout bij. De optionele Zonis kost iets minder dan €100. De monteur laat een factuur achter die je op je gemak via iDEAL – wel dezelfde dag nog – kunt betalen.
Na de aanschaf heb je vijf jaar all-in garantie. Eventuele kosten voor voorrijden, onderdelen en werkloon zijn dan voor AquaCombi. Los van de all-in garantie heb je 15 jaar garantie op onderdelen en 30 jaar op de hars.
Na vijf jaar kun je de all-in garantie verlengen tegen een prijs die je er na één storing al uit zou kunnen hebben. Daarnaast loopt AquaCombi de installatie dan nog even door.
Vanaf het eerste contact heb ik goede ervaringen met de communicatie van AquaCombi. Ze hebben de klant centraal. communiceren glashelder en komen hun afspraken na.